Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Εντομα, ο κυρίαρχος της γης

Αναρτήθηκε από Aliki Alisa  

Στο 80% των χωρών της Γης, οι κάτοικοι περιλαμβάνουν στο μενού τους και έντομα, ενώ η τάση αυτή έρχεται πλέον και στην Ευρώπη, μέσω ολλανδικών εταιρειών. 


Δείτε πόσο αλλόκοτα όμορφα  -τουλάχιστον χρωματικά- είναι  τα μάτια του  κύριου κατοίκου της Γης,  των εντόμων.

Πρόκειται για «νέα μορφή γεωργίας», αφού στο μέλλον εικάζεται πως η κατανάλωση εντόμων θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, για να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός, που έχει ξεπεράσει ήδη τα 7 δισεκατομμύρια.

Περίπου 1.500 είδη εντόμων θεωρούνται βρώσιμα, κυρίως στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αμερική, από τα 6 δισ. είδη που υπάρχουν στη Γη. Η πρακτική αυτή χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους και αποτυπώνεται
ακόμη και σε βραχογραφίες.

Εντομολόγοι θεωρούν πως όλοι έχουμε δοκιμάσει έντομα κατά λάθος. Οδηγοί μοτοσικλετών έχουν καταπιεί (άπειρα) μυγάκια, έχουμε καταναλώσει λαχανικά με αβγά εντόμων, φαγητά με υπολείμματα μυγών. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος καταναλώνει ακούσια περίπου μισό κιλό έντομα κάθε χρόνο, μέσω της διατροφής του !

Τα έντομα (Insecta) (εν + τομή, επειδή το σώμα τους φαίνεται να
έχει τομές) είναι πολυπληθέστερη και πιο πολυποίκιλη ομοταξία των αρθροπόδων αλλά και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος) – υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ’ ό,τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών!

Σε όλα τα έντομα η ταγμάτωση είναι η ίδια. Τα τάγματα των εντόμων είναι το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά.  Διαθέτουν έναν εξωσκελετό που αποτελείται από ένα σύστημα πλακών, τους
 σκληρίτες, που συνδέονται με κρυμμένες εύκαμπτες αρθρώσεις. Ο ίδιος ο εξωσκελετός είναι άκαμπτος. Αυτό οφείλεται στις μοναδικές σκληροπρωτεΐνες και όχι στα χιτινώδη συστατικά όπως εθεωρείτο (στα έντομα η χιτίνη δεν υπερβαίνει το 40% του προεπιδερμιδίου).

Οι σκληρίτες του εξωσκελετού δεν μπορούν να αλλάξουν το σχήμα και το μέγεθός τους. Γι’ αυτό και τα έντομα (όπως και όλα
τα αρθρόποδα) μπορούν να αυξήσουν το μέγεθός τους μόνο εάν αποβάλουν το κάλυμμά τους για να κατασκευαστεί ένα μεγαλύτερο. Ο παλαιός εξωσκελετός διαρρηγνύεται κοντά στο κεφάλι, και από εκεί βγαίνει το έντομο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται έκδυση. Μετά, ο νέος εξωσκελετός που είναι ακόμα χαλαρός, αρχίζει να εκτείνεται και να τεντώνει πριν αρχίσει και πάλι να σκληραίνει.Το επιδερμίδιο του κάθε σωμίτη αποτελείται από τέσσερις σκληρίτες: ένα ραχιαίο νώτο, ένα κοιλιακό στέρνο και ένα ζεύγος πλευρικών πλακών.


Στο κεφάλι φέρει τα στοματικά εξαρτήματα, ένα ζεύγος κεραιών, ένα ζεύγος σύνθετων οφθαλμών και συνήθως, τρία οφθαλμίδια.

Ο  καλλιτέχνης  χρησιμοποιεί τη macro φωτογραφία  σε συνδυασμό με άπειρη υπομονή κι επιμονή, για ν’ αποκαλύψει τα εντυπωσιακά χρώματα και τα σχήματα των μικροσκοπικών εντόμων. Μacro φωτογραφίες εντόμων του φωτογράφου  Ireneusz Irass Waledzik, 29 ετών από την Πολωνία.

«Λατρεύω  την macro  φωτογραφία, ξοδεύω πολύ χρόνο σε αυτό τα
διάφορα σχήματα των ματιών εντόμων με συναρπάζει ο λιλιπούτιος κόσμος τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου