Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μέρα δίχως γέλιο, είναι χαμένη μέρα


Γέλιο στην Ελλάδα; 

Κάποτε ήταν άφθονο στην Ελλάδα. Τώρα αυτό το χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι είδος  “ υπό εξαφάνιση”. 

Ο Έλληνας της οικονομικής κρίσης και της Γερμανικής κατοχής, αλλάζει την νοοτροπία του και την κάνει Ευρωπαϊκή. Εκπολιτίζεται. Αυτή η αλλαγή αφορά και το γέλιο. Έτσι μέρα με την μέρα στερείται αυτό, που πριν ήταν αγαθό σε αφθονία. Δηλαδή να γελά σε κάθε ευκαιρία, για κάθε λόγο σημαντικό ή ασήμαντο, να γελά με τον εαυτό του, με τους γύρω του, τους παραπάνω του και τους παρακάτω του. Να δημιουργεί γέλιο, χωρίς να γίνεται γελοίος. 

Απλά για να δίδει χαρά στους συνανθρώπους του και να ευχαριστεί με το θυμίαμα του γέλιου, τον Δημιουργό του, για την χαρωπή χώρα που του χάρισε και τον ζεστό ήλιο της. Να γελά, γιατί το γέλιο ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα. Τα ζώα δεν γελούν. Δείχνουν τα δόντια τους, ή αν είναι χαρούμενα το πολύ κουνάνε την ουρά τους. 

Σ’ αυτά μοιάζουν περισσότερο οι  Βόρειο- ευρωπαίοι που συχνά δείχνουν τα δόντια τους αντί να γελούν. Αυτοί θεωρούν γελοίους τους χαμογελαστούς ανθρώπους και σοβαρούς όσους τους κουνούν την ουρά τους, αγέλαστοι. Γελάτε λοιπόν, γιατί χανόμαστε. 

Αυτό είπε και ο γάλλος συγγραφέας Σαμφόρ. « Η ποιό χαμένη απ’ όλες τις μέρες μας είναι εκείνη που δεν γελάσαμε.» Δοκίμασε να χαμογελάσεις σε άγνωστο στον δρόμο. Η πρώτη του αντίδραση συνήθως είναι να εκπλαγεί και να ψαχτεί μήπως κάτι στο ντύσιμο, ή τον καλλωπισμό του δεν πάει καλά. Αμέσως μετά και πριν σου χαμογελάσει, σκέφτεται, πως δεν είναι δυνατόν να γελάς γιατί είσαι από την φύση σου χαρωπός. 

Ίσως σκέφτεται ότι είσαι χαζούλης ή λίγο τρελούτσικος. Μάλλον πρέπει να είσαι τρελός για να γελάς μέσα σε τέτοια συμφορά και ανέχεια που σε σπρώξανε. Μόνο οι τρελοί γελούν χωρίς σπουδαία αφορμή ακόμη και όταν είναι δυστυχισμένοι. Εσύ όμως μην απογοητεύεσαι. Μην χάνεις την πίστη σου στα ευεργετικά αποτελέσματα του γέλιου. 

Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Γέλα λοιπόν σε κάθε ευκαιρία. Γέλα με τον σοβαροφανή πολιτικό, που σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γέλα με τους λογής– λογής  σωτήρες, που σε βυθίζουν στην  καταστροφή. Γέλα με τα κόμματα και τα αποκόμματα, που κατέχουν το καθένα και μόνον αυτό την απόλυτη αλήθεια. Γέλα μ’ αυτούς που λυσσαλέα προσπαθούν να σε πείσουν για τον μονόδρομο της μνημονιακής Γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γέλα με πρεσβευτές σαν τους Ρεχάγγελ και Φούχτελ που σε θεωρούν ιθαγενή και σου προσφέρουν  καθρεφτάκια για να σου πάρουν τα χρυσά σου. 

Γέλα με τους αγνούς, τίμιους, δουλευταράδες Βόρειο- ευρωπαίους που προσπαθώντας να κερδίσουν την ζωή τους την χάνουν αγέλαστοι, πασχίζοντας να σου επιβάλλουν μια τέτοια χαμένη ζωή. Γέλα γιατί με το γέλιο θα δικαιώσεις την αισιοδοξία του δικού σου ποιητή,  του Ελύτη που σου είπε. « Σ’ ευλογημένη μέρα βγάζει το κακό, σε δημοσιά πλατιά το στενοσόκακο.»  Γέλα με τους ηλίθιους θεσμούς των μνημονίων που σε σπρώχνουν στο στενοσόκακο. 

Το γέλιο είναι επαναστατικό. Γέλα με τις αστείες αρχές που σε κυβερνούν και με τον εαυτό σου που τους ψηφίζει. Γέλα με τον εαυτό σου γιατί σε πείσανε πως για όλα τα κακά φταις κι’ εσύ. Γέλα συγκαταβατικά, με όλους τους “ισμούς”. Σοσιαλισμούς, καπιταλισμούς, σιωνισμούς, μουσουλμανισμούς, βουδισμούς, κομουνισμούς , και λοιπούς ισμούς. Γέλα , το γέλιο σώζει ζωές. Θάρθει άσπρη μέρα και για σένα.. Τόσο γρήγορα όσο ποιο γρήγορα με το χαμόγελο σου μετατρέψεις το “Εγώ” σε “εμείς”. Στο “εμείς” , η χαρά που μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται και ο πόνος που μοιράζεται, μετριάζεται. 

Πρόσφερε με χαμόγελο στον συνάνθρωπο σου ότι μπορείς για να πεινά λιγότερο, να αισθάνεται ότι τον αγαπούν και ότι τον συντρέχουν. Το γέλιο είναι επαναστατικό , η κατήφεια  είναι υποδούλωση και η κατάθλιψη θάνατος.. Το γέλιο είναι καθαρτήριο της ψυχής, και υγεία του σώματος. Γέλα μ’ αυτά που βλέπεις στην τηλεόραση. 

Με τους « σοβαρούς» παρουσιαστές, παντογνώστες, πανεπιστήμονες, χαριτωμενάκηδες πρετεντεράκιδες, πληρωμένους καθοδηγητές. Αν δεν γελάς όταν τους βλέπεις, μάλλον πάσχεις από μεταδοτική σοβαροφάνεια. Σοβαρός δεν είναι ο αγέλαστος χαζός που με την σοβαροφάνεια του προστατεύει την πνευματική του ανεπάρκεια. 

Ούτε ο ξερόλας της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, ο κολλαρισμένος πολιτικός, η φινετσάτη γλάστρα, που ο βαθύς μπούστος της ή η καρφίτσα στο πέτο της, αποπλανεί την σκέψη σου και δεν σκας  στα γέλια με τις αρλούμπες που λέει. Γέλα με τα αρσενικά και θηλυκά θηλαστικά που βγαίνουν στα παράθυρα και ομιλούντα ή αμίλητα συζητούν με την μεγαλύτερη σοβαρότητα, αστεία θέματα, προσπαθώντας να σε πείσουν ότι είσαι άσχετος και αστοιχείωτος. 

Γέλα τέλος και με τον εαυτό σου γιατί επιτρέπεις να σε τρομοκρατούν προκειμένου να περάσουν τις επιλογές τους, με ψεύτικους φόβους σαν κι’ αυτούς που περίγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Κ. Καβάφης. « Τους Λαιστρυγόνας και τους κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβαλάς μέσα στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.». 

Γέλα, γέλα, γέλα λοιπόν για να ελευθερωθούμε, αλλιώς χανόμαστε. Μην αφήσεις να περάσει μέρα χωρίς να γελάσεις . Είναι χαμένη μέρα.

Ρόδος 28/03/2003                                        Χ. Βουτυράκης
                                                                    h_vout@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου