Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η χαμηλή πίεση ή υπόταση: Τι είναι;

Η υπόταση είναι η κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι παθολογικά χαμηλή.


Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδία στέλλει ως αντλία το αίμα, στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η συστολική πίεση μετριέται όταν η καρδία στέλλει το αίμα στην περιφέρεια. Η διαστολική πίεση είναι η τιμή της μέτρησης της πίεσης όταν η καρδία βρίσκεται σε διαστολή, μεταξύ δύο διαδοχικών συστολών.

Η συστολική πίεση είναι ψηλότερη από τη διαστολική. Η κανονική αρτηριακή πίεση σ’ ένα ενήλικα είναι χαμηλότερη από 120/80 mmHg, όπου η πρώτη τιμή (120) είναι η συστολική και η δεύτερη (80) είναι η διαστολική. Η μονάδα μέτρησης (mmHg) είναι τα χιλιοστόμετρα υδραργύρου.

Η υπόταση υπάρχει όταν η πίεση είναι χαμηλότερη από 90/60 mmHg.

Οι διακυμάνσεις της πίεσης

Η πίεση του αίματος δεν παραμένει πάντα η ίδια. Χαμηλώνει κατά τον ύπνο και ψηλώνει όταν ξυπνούμε.

Επίσης η πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα ψηλώνει σε καταστάσεις διέγερσης, νευρικότητας, θυμού, οργής ή υπερβολικής ενεργοποίησης.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της πίεσης. Για παράδειγμα εάν κάποιος, ενώ κάθεται σηκωθεί απότομα, η αρτηριακή του πίεση δυνατόν να πέσει για λίγο.

Το ανθρώπινο σώμα, προσαρμόζεται στην πίεση του αίματος. Η προσαρμογή διασφαλίζει ότι θα υπάρχει αρκετό αίμα με οξυγόνο, που μπορεί να φτάνει στον εγκέφαλο, στους νεφρούς και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Οι περισσότερες μορφές υπότασης, συμβαίνουν διότι το σώμα, δεν καταφέρνει να επαναφέρει την πίεση σε φυσιολογικά όρια ή δεν το επιτυγχάνει αρκετά γρήγορα.

Πότε η χαμηλή πίεση είναι πρόβλημα;

Μερικοί άνθρωποι, έχουν πάντοτε χαμηλή πίεση. Δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα και για τον οργανισμό τους, η χαμηλή πίεση είναι φυσιολογική.

Σε άλλους ανθρώπους, υπάρχουν καταστάσεις ή παράγοντες που προκαλούν παθολογικά χαμηλή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα, έχει μειωμένη παροχή σε αίμα και οξυγόνο.

Η υπόταση είναι αιτία ανησυχίας, κυρίως όταν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα ή όταν συσχετίζεται με σοβαρή πάθηση, όπως οι καρδιοπάθειες, η καταπληξία και η αναφυλαξία.

Στα σημεία και συμπτώματα της υπότασης περιλαμβάνονται η ζαλάδα, η λιποθυμία, το κρύο δέρμα με ιδρώτες, η κούραση, η θολή όραση, η ναυτία και στις ακραίες περιπτώσεις η καταπληξία (καταστάσεις σοκ).

Η πρόγνωση

Η χαμηλή πίεση, η οποία δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα, σε άτομο που είναι υγιές, δεν αποτελεί αιτία για ανησυχίες και δεν απαιτεί θεραπεία.

Εάν σε άτομο με υπόταση, υπάρχουν ενοχλήσεις, ο γιατρός θα διενεργήσει την έρευνά του, για να βρει την αιτία. Ανάλογα με τη διάγνωση θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η υπόταση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Είναι δυνατόν να προκαλέσει πτώση, λόγω ζαλάδας ή λιποθυμίας.

Η καταπληξία ή σοκ, είναι μια πολύ σοβαρή μορφή υπότασης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Ωστόσο με την κατάλληλη θεραπεία, συχνά αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Πηγή: Ελληνικό Site Medlook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου