Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οι ΑΠΕ είναι μια πραγματικότητα


Σκέψεις για την αντιμετώπιση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Στην σημερινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα μας, όπως όλοι ανεξαιρέτως παραδέχονται, η ανάπτυξη είναι το κλειδί που θα μας βγάλει από το τέλμα της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Μια δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα μπορούσαμε να είμαστε επικεφαλής σ’ αυτόν τον τομέα, σχετικά με την παραγωγή όχι μόνο ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και της παραγωγής συστημάτων παραγωγής τέτοιας ενέργειας, όπως Φ/Β, ανεμογεννήτριες και άλλες συσκευές ΑΠΕ.

Όταν κάποιος προσπαθεί να επενδύσει σε ένα αναπτυξιακό τομέα, το πρώτο που σκέπτεται, είναι το που θα διαθέσει το προϊόν που θα παράγει η Εταιρία του.

Στο θέμα που προανέφερα, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Το προϊόν «Ενέργεια», έχει τεράστια ζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και οι συσκευές ΑΠΕ (Ανεμογεννήτριες και Φ/Β), οπότε δεν υπάρχει ο προβληματισμός για την διάθεση του προϊόντος που λέγεται Ενέργεια.

Οι χώροι για εγκαταστάσεις τέτοιων μονάδων, υπάρχουν σε ορεινές περιοχές της Χώρας μας, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει καμία ενόχληση των πολιτών και δεν θα έχει και καμία επίπτωση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως πολλοί διατείνονται ότι θα σταματήσουν πολλοί αγρότες τις καλλιέργειες, για να ασχοληθούν με τις ΑΠΕ.

Η παραγωγή ενέργειας όμως μπορεί να προκύψει κι από άλλες πηγές, όπως είναι η ενέργεια από την θάλασσα, από την βιομάζα, από την γεωθερμία, κ.λ.π.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που προσπαθούν να επενδύσουν σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά βρίσκουν μπροστά τους μια τεράστια γραφειοκρατία και ένα άναρχο Κράτος, που αδυνατεί να δώσει την ευκαιρία σ’ αυτούς τους ανθρώπους να υλοποιήσουν το έργο τους.

Θα αναφέρω το παράδειγμα κάποιου φίλου μου, ο οποίος ήλθε από την Νότια Αφρική για να επενδύσει 300.000 Ευρώ σε Φ/Β και αναγκάστηκε, μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας με το γραφειοκρατικό σύστημα της Ελλάδας να πάρει τα χρήματά του και να επιστρέψει στην Νότια Αφρική.

Νομίζω λοιπόν οτι υπάρχουν δυνατότητες προς αυτή την αναπτυξιακή δραστηριότητα που θα δημιουργήσει και πάρα πολλές θέσεις εργασίας.

Απλά χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα ν’ ανέβει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με παράδειγμα την μικρή Δανία που διαπρέπει σ’ αυτόν τον τομέα.     

Χρήστος Κονταξάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου