Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ...

Την ώρα που ο πρωθυπουργός υπόσχεται πάταξη της γραφειοκρατίας στους επενδυτές


«Η Ελλάδα προσφέρει, σε όσους θέλουν να επενδύσουν, "red carpet" και όχι "red tape", δηλαδή κόκκινο χαλί και όχι γραφειοκρατία» τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Το υπουργείο οικονομικών προσφέρει γραφειοκρατία net στους φορολογούμενους που θέλουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.  

Διαχρονικός στόχος όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, η εξυγίανση, εκσυγχρονισμός, η πάταξη της γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Κίνα, δίνει συνεντεύξεις και υπόσχεται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δημιουργήσανε ολόκληρη Γενική Γραμματεία εσόδων της δώσανε αρμοδιότητες για να βγάλει «ψεύτη» και να εκθέσει τον πρωθυπουργό. Τα όσα συμβαίνουν με τις φορολογικές δηλώσεις είναι παράδειγμα ότι τίποτα, τελικά, δεν αλλάζει σε αυτήν τη χώρα!  

Το κράτος και οι υπηρεσίες του, αντί να είναι δίπλα στον πολίτη συνεχίζουν να τον βασανίζουν και να τον ταλαιπωρούν, η ανεκδιήγητη ελληνική γραφειοκρατία καταγράφεται ως εκ των σημαντικότερων ανασταλτικών παραγόντων στην προσπάθεια εθνικής ανάπτυξης.

H Eλλάδα όχι μόνο αδυνατεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, αλλά δεν μπορεί να διατηρήσει και τις δικές της εντός συνόρων. Καθημερινά αποθαρρύνει Eλληνες και ξένους επενδυτές που αναζητούν σταθερό φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον, χωρίς τη γραφειοκρατία που ανεβάζει το κόστος και μειώνει την ποιότητα των υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει αμηχανία και δεν φαίνεται ικανό να εκμεταλλευθεί πολιτικά, αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς να πείσει τους ξένους ότι η Ελλάδα αλλάζει...

Η γραφειοκρατία παραμένει πανίσχυρη. Η έλλειψη κοινής λογικής, η αδυναμία εκσυγχρονισμού και απλοποίησης των διαδικασιών και η καθημερινή τιμωρία όσων συναλλάσσονται με το δημόσιο διαμορφώνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη συχνότητα αλλαγών στη νομοθεσία και οι εγκύκλιοι που αλλάζουν με ταχύτητα πολυβόλου ενισχύουν τον  επενδυτικό κίνδυνο στην Eλλάδα, μεγαλώνουν την αβεβαιότητα για το τι θα ισχύει αύριο στη φορολογία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που χώρα χρειάζεται επενδύσεις, όχι μόνο από ξένους αλλά και από έλληνες.
Το μπάχαλο με τι φορολογικές δηλώσεις χάλασε τη σούπα της καλής εικόνας και της ελπίδας που θέλει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει.

Εξοργιστική εικόνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία εκθέτει την κυβέρνηση με τα όσα συμβαίνουν  τις τελευταίες ημέρες. Εκατομμύρια φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν μια απίστευτη γραφειοκρατία και ανικανότητα του κράτους.

«Μαδάμε τη μαργαρίτα» για το αν θα ανοίξει το TAXIS για να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις…

Πόσα πλήρωσε ο ελληνικός λαός αυτά τα συστήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν πάσης φύσεων βεβαιώσεις που θα μπορούσαν ηλεκτρονικά και με το πάτημα ενός κουμπιού να βρίσκονται στη διάθεση των φορολογικών αρχών.
Αν έχεις ένα λογαριασμό σε τράπεζα, έστω και με λίγα ευρω θα πρέπει να αναζητήσεις βεβαίωση τόκων, ενώ θα έπρεπε να δώσουν τα στοιχεία απευθείας οι τράπεζες. 

Μπάχαλο, καμία διευκρίνιση και όλα στο πόδι…

Τι γίνεται με τους συνδικαιούχους λογαριασμών που δεν έχουν καμιά ουσιαστική σχέση με τα λεφτά; Τι γίνεται με τους αδρανείς λογαριασμούς που όμως συνεχίζουν να τοκίζονται έστω και με λίγα ευρώ το χρόνο;

Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πήγαινε στο λογιστή είναι η προτροπή…
Άνθρωποι, χωρίς δουλειά, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις θα έχουν και λογιστή; Μεγαλεία, τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι…πάνω από το 30% των ελλήνων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και θα πρέπει να βρουν λεφτά για λογιστή… 

Ευτράπελα αλλά και εξοργιστική ανικανότητα από κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικούς και πετυχημένους.

Ενώ ο πολίτης καλείται να καταθέσει τη φορολογική του δήλωση δεν μπορεί γιατί δεν είναι έτοιμοι στο Υπουργείο οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός στην Κίνα κάλεσε τους επενδυτές στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι έχει η χώρα αλλάζει και καταπολέμα τη γραφειοκρατία.

Στην Ελλάδα η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται είδηση για 15 μέρες και χρειάζεται καμιά 20αριά μέρες να μαζέψεις βεβαιώσεις…

Μίλησε κανείς για γραφειοκρατία;   


Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου