Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

money mules «μουλάρια που κουβαλούν λεφτά»

Αναρτήθηκε από: Stamatis Andrikinakis 

Η παράνομη δραστηριότητα μέσω Διαδικτύου εξαπλώνεται και εντείνεται η ανάγκη για «μουλάρια που κουβαλούν λεφτά». Τα money mules είναι άνθρωποι που στρατολογούνται για να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να χρησιμοποιήσουν και τους δικούς τους για να εκταμιεύσουν ή να «ξεπλύνουν» χρήμα.  Οι άνθρωποι που το κάνουν συνήθως εργάζονται για μια μόνο ημέρα πριν εγκαταλειφθούν από τον (ανώνυμο) εργοδότη τους, ή συλληφθούν. 

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ( δηλ. βολεύονται να μην συνειδητοποιούν) ότι εμπλέκονται σε παράνομη δραστηριότητα, αν και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το καταλάβει όποιος έχει «στοιχειωδώς σώας τα φρένας»

Στις 19 Απριλίου 2013 αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμωρία για την εμπλοκή της 24χρονης Ρωσίδας που είναι γνωστή -τι πρωτότυπο- ως η «πλέον σέξι χάκερ» σε απάτη εκατομμυρίων δολαρίων με την χρήση «κακόβουλου» λογισμικού. Από αυτήν, η Kristina Svechinskaya και εννέα ακόμα άνθρωποι κατάφεραν να αποκομίσουν 3 εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές τράπεζες και 9 εκατομμύρια από βρετανικές.

Μετά από δύο αναβολές, η υπόθεση μετατέθηκε για την 19η Απριλίου 2013 στην Νέα Υόρκη, μεταδίδει το Russian Legal Information Agency. Η νεαρή κοπέλα κατηγορείται για την συμμετοχή της σε διεθνές κύκλωμα που χρησιμοποιούσε εκατοντάδες πλαστούς λογαριασμούς για να κλέψει εκατομμύρια δολάρια από τράπεζες. Η Κριστίνα φέρεται να άνοιξε λογαριασμούς με ψευδώνυμο, στους οποίους κατέθεσε 35.000 δολάρια και έκανε ανάληψη $11.000. Η νεαρή κοπέλα εμφανίζεται να χρησιμοποίησε επίσης, πλαστά διαβατήρια. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται μπορεί να της στοιχίσουν συνολικά 40 χρόνια ζωής στην φυλακή.

Παρά τον τίτλο που της έχει αποδοθεί, η Svechinskaya δεν είναι «χάκερ». Ο όρος που χρησιμοποιείται για όσους εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις είναι… «μουλάρια που κουβαλούν λεφτά». Οι απατεώνες βασίζονται σε «επτά θανάσιμες αδυναμίες» που αναζητούν στο Διαδίκτυο για να εντοπίσουν χρήστες που θα δεχτούν να συνεργαστούν μαζί τους  …εεε δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα για να τους εντοπίσουν. Μια από αυτές, ταίριαζε στο προφίλ της Kristina Svechinskaya. Εκτός από το σεξαπίλ, στο προφίλ της Ρωσίδας περιλαμβάνονται οι όροι φοιτήτρια, με εξαιρετικά μικρό οικογενειακό εισόδημα, που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και είχε χάσει πρόσφατα τον πατέρα της.

Η παράνομη δραστηριότητα μέσω Διαδικτύου εξαπλώνεται και εντείνεται η ανάγκη για «μουλάρια που κουβαλούν λεφτά». Τα money mules είναι άνθρωποι που στρατολογούνται για να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να χρησιμοποιήσουν και τους δικούς τους για να εκταμιεύσουν ή να «ξεπλύνουν» χρήμα.  Οι άνθρωποι που το κάνουν συνήθως εργάζονται για μια μόνο ημέρα πριν εγκαταλειφθούν από τον (ανώνυμο) εργοδότη τους, ή συλληφθούν. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν καν ότι εμπλέκονται σε παράνομη δραστηριότητα.

Κάποιοι εμπλέκονται σε καιρούς που αναζητούσαν εργασία και δέχτηκαν προσφορές μέσω e-mail για δουλειές …«πολύ καλές για να είναι αληθινές». Άλλοι είναι φοιτητές ή άνθρωποι που αναζητούν έναν σχετικά εύκολο τρόπο να κερδίσουν πρόσθετο εισόδημα. Το πιθανότερο σενάριο μιας ιστορίας με money mule…

1. Ανοίγετε ένα mail για προσφορά εργασίας.
2. Συμφωνείτε με τον αποστολέα (αγνώστων λοιπών στοιχείων) να δώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού (π.χ. τον αριθμό του λογαριασμού σας, το IBAN, όχι όμως τον κωδικό, οπότε αισθάνεστε ασφαλής)
3. Ο λογαριασμός σας την επόμενη κιόλας ημέρα «φουσκώνει» από άγνωστο για σας καταθέτη.
4. Εκταμιεύετε ή/και μεταφέρετε μέρος των χρημάτων που λάβατε σε λογαριασμούς που σας υπέδειξε ο «εργοδότης» και κρατάτε τη (γενναία) προμήθεια που σας υποσχέθηκαν.
5. Η τράπεζά σας διενεργεί έλεγχο για την μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στον λογαριασμό σας.
6. Σας επισκέπτεται η αστυνομία, καλείστε να δώσετε εξηγήσεις για τις τραπεζικές σας συναλλαγές.
7. H τράπεζα σας ζητά να επιστρέψετε το σύνολο των χρημάτων που ήρθαν και έφυγαν από το λογαριασμό σας, αφού επρόκειτο για χρήματα που είχαν κλαπεί από λογαριασμό τρίτου που εξαπατήθηκε μέσω phishing και έδωσε user id και password σε πλαστό e-mail.
8. Περαστικά σας

Οι επτά, θανάσιμες, δικές σου, αδυναμίες που σε στέλνουν γραμμή στην κόλαση. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν βασίζονται στην τεχνολογία, όπως διάβασες  πιο πάνω δεν κάνουν και τίποτε σπουδαίο και δεν είναι χάκερ, αλλά βασίζονται στην τάση των ανθρώπων να εμπιστεύονται λάθος άτομα, γιατί είναι κατά κανόνα τεμπέληδες, άπληστοι και ανίκανοι να σκεφτούν.

Αυτές τις επτά θανάσιμες αδυναμίες, γνωρίζουν άριστα πως να τις εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, χρησιμοποιώντας την κοινωνική δικτύωση — είτε με τη μορφή e-mail, είτε με την μορφή συζητήσεων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή τηλεφωνικών κλήσεων. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι:

7. η βιασύνη
1. το σεξ, (και ό,τι αυτό εμπεριέχει)
2. η απληστία για το χρήμα, το σεξ, το φαγητό
3. η ματαιοδοξία (απόκτηση άχρηστων πραγμάτων)
4. η ανοησία-βλακεία
5. η τεμπελιά-νωθρότητα, (ανικανότητα δράσης)
6. η απουσία ικανότητας Λογικής Σκέψης

To Trojan Zeus θεωρείται ένας από τους πιο διαδεδομένους «δούρειους ίππους», που οδήγησαν στην εγκατάσταση λογισμικού σε εκατομμύρια PC που κλέβει ό,τι πληκτρολογεί ο χρήστης, μεταξύ των οποίων username και password σε υπηρεσίες Web banking.

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι άνθρωποι πως κάποια πράγματα στο ιντερνέτ -όπως και στην ζωή-ΔΕΝ τα κάνουμε γιατί οι συνέπειες είναι τραγικές !!!! και όπως στην δικαιοσύνη και στην κοινωνία δεν νοείται «άγνοια νόμου» το ίδιο ισχύει σε ολόκληρο το φυσικό-κοσμικό –συμπαντικό γίγνεσθαι.

Θέλω να σας πω σχετικά με το πόσο σωστά είναι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα στο ιντερνέτ. Εδώ στο terra papers με τα 2.000+ άρθρα σχετικά με τον κόσμο που μας περιβάλει και αποτελούμε μέρος του, ξέρετε ποια ανάρτηση έχει τις περισσότερες επισκέψεις -κοινοποιήσεις και likes στο facebook. Με την σειρά …όποια ανάρτηση έχει να κάνει με το σεξ, τα γιο γιο στην αρχαιότητα, «απαγόρευση αγαπημένου φαγητού», όποια τους κουνάει από την έμφυτη τεμπελιά και δεν ικανοποιεί την επίσης έμφυτη βλακεία τους. Για την απουσία ικανότητας απλής Λογικής Σκέψης ούτε κουβέντα…

Κανένα  σχόλιο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν παρουσιάζει μια ΑΠΟΨΗ όλα τους είναι αναμασήματα εμφυτεύσεων …

Αν και η βιασύνη βρίσκεται στην 7η θέση άνετα κατέχει την 1η (γι αυτό και βρίσκεται εκεί) διότι αν ανοίξει η πόρτα της βιασύνης περνούν κι όλες οι υπόλοιπες. Αυτό το βλέπω στα σχόλια που κάνουν ΠΡΙΝ μπουν στον κόπο (τεμπελιά) να διαβάσουν. Χωρίς γνώση ενός θέματος, χωρίς προηγούμενη στοιχειώδη έστω μελέτη, χωρίς καν να σκεφτούν … γράφουν ό,τι να ‘ναι και μάλιστα δημόσια !!!

Πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα λοιπόν του κάθε επιτήδειου, είτε είναι ο πάπας τους ο πολιτικός τους, ο επιστήμονας, ο δασκαλάκος .. Αυτή η τεμπελιά τους η βλακεία τους και η απουσία Λογικής Σκέψης είναι που τους κάνει να εντάσσονται σε κάθε λογής συστήματα θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και ένα σωρό ανοησίες δογμάτων και –ισμών. Με αυτόν τον τρόπο καταντούν να ζουν νεκροί πολύ πριν πεθάνουν. Δεν θυμάμαι ποιος σοφός είχε πει πως …

«Ο άνθρωπος είναι νεκρός από την στιγμή που γεννιέται και πεθαίνει στο τέλος της.»
Αυτά τα «θανάσιμα αμαρτήματα» είναι που τον κάνουν να ζει νεκρός.

Πηγή: http://www.terrapapers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου