Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Πολλά αλλάζουν με τις επενδύσεις στα Φ/Β


Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα φωτοβολταϊκά “αγκαλιάζουν” την εξοικονόμηση ενέργειας



Οι επενδυτές της Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του κλάδου της ηλιακής ενέργειας ανακατευθύνουν τα κεφάλαιά τους προς τεχνολογίες ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρισμού και αποθήκευσης ενέργειας καθώς οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ δεν απέφεραν τις προσδοκώμενες αποδόσεις.

Πού οδεύουν οι επενδύσεις

Επενδυτικά κεφάλαια (Venture Capital-VC) όπως οι VantagePoint Capital Partners και Khosla Venturesεπενδύουν σε συστήματα αποδοτικής διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούν λιγότερο ρευστό από τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, την ώρα που οι χρηματοδοτήσεις για ΑΠΕ κατέγραψαν χαμηλό εξαετίας το 2012, σύμφωνα με τοBloomberg.

Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιλαμβάνουν τον ήλιο, τον αέρα και τον φωτισμό LED, κλάδους που βρίσκονται άλλωστε σε διαδικασία ενοποίησης και ωρίμανσης.
Εταιρείες επενδύσεων όπως η καναδική Chrysalix Energy Venture Capital και η αμερικανική Khosla  επενδύουν σε μικρές εταιρείες όπως οι Enbala Power Networks και AlertMe Ltd που καινοτομούν στη διαχείριση ενέργειας και στην LightSail Energy που αναπτύσσει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με πεπιεσμένο αέρα.

Οι σημαντικότερες επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται σταδίκτυα και την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν αιολικά και φωτοβολταϊκά συμφωνούν οι παράγοντες της αγοράς όπως ο Άλαν Σάλτζμαν, διευθύνων σύμβουλος της VantagePoint Capital Partners.

Η αγορά πλέον έχει ανάγκη τη σταθεροποίηση της παραγωγής ενέργειας μέσω του συνδυασμού και συντονισμού της ασταθούς λόγω καιρικών συνθηκών προσφοράς ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά με την ενέργεια που προέρχεται από ελεγχόμενες πηγές όπως ο άνθρακας και τα πυρηνικά.

Η κερδοφορία στις ΑΠΕ μειώθηκε δραματικά την τελευταία τριετία καθώς η προσφορά αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τη ζήτηση. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές των φωτοβολταϊκών κυψελών να μειωθούν κατά 70% την τελευταία τριετία, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15%.

 Η τελευταία αναλαμπή της ηλιακής ενέργειας
Παρά τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ηλιακή ενέργεια, υπάρχουν ορισμένες “περιοχές” του κλάδου που προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις, όπως τα οικιακά φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Σε κάθε περίπτωση η εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται ένας κλάδος με χαμηλότερη ένταση κεφαλαίουπου επιτρέπει σε μια εταιρεία να εισέλθει σε μια μεγάλη αγορά παρέχοντας λύσεις βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών αντί για την ανάπτυξη νέων τρόπων ηλεκτροπαραγωγής.

Εξοικονόμηση ενέργειας στις ΗΠΑ
Ένα σχέδιο διπλασιασμού της εξοικονόμησης ενέργειας στις ΗΠΑ ως το 2030 δημοσιοποίησαν η “Συμμαχία Εξοικονόμησης Ενέργειας” και το “Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ”.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο διπλασιασμός της αποδοτικής διαχείρισης ενέργειας μέσω καινοτόμων τεχνολογιών μπορεί να δημιουργήσει πάνω από ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων και τις εισαγωγές πετρελαίου κατά ένα τρίτο.
Επίσης θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1000 δολάρια ετησίως σε λογαριασμούς και έξοδα μετακίνησης από τα νοικοκυριά.
Οι προτάσεις της “Συμμαχίας” συνοψίζονται σε τρεις βασικούς άξονες:
* Οι ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας στις ΗΠΑ αποτιμώνται σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.
* Αναβάθμιση και ανανέωση των πολιτικών που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση κτηρίων, την κατανάλωση ενέργειας και τις μεταφορές.
* Ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ανάγκη και τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου