Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η κρίση των αγγουριών στη Γερμανία

Υπεύθυνα για την μόλυνση, φύτρα διαφόρων λαχανικών.

Από Πανεπιστημιακή Κλινική του Αμβούργου, όπου νοσηλεύονται ασθενείς μολυσμένοι από το βακτήριο Eceh (AFP / Fabian Bimmer)

Από φύτρα διαφόρων λαχανικών προέρχεται τελικά η θανατηφόρα επιδημία διάρροιας, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 30 ανθρώπων στην Ευρώπη.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Υγειονομικής Μέριμνας, Reinhard Burger.

Ο συναγερμός για την αποφυγή κατανάλωσης αγγουριών, τοματών και ωμών λαχανικών, που ξεκίνησε το τέλος του Μαΐου, ανεστάλη την Παρασκευή, από την αρμόδια Υπηρεσία του Βερολίνου, αλλά απαγορεύτηκε η κατανάλωση σε ωμά φύτρα.

«Τα φύτρα ευθύνονται για την επιδημία», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Reinhard Burger, διευθυντής του Ινστιτούτου Robert Koch, σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, εκ μέρους των τριών Υγειονομικών Ομοσπονδιακών Ινστιτούτων, που εμπλέκονται στον συγκεκριμένο φάκελο.

Τα άτομα που κατανάλωσαν αυτά τα φύτρα, έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάρροιες με αίμα και άλλα σημάδια της επιδημίας του βακτηρίου Eceh, από αυτούς που δεν τα κατανάλωσαν, λέει η ανακοίνωση, βασιζόμενη στις αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν πολλές αναλύσεις, για τις εκτάσεις και τα προϊόντα μιας Εταιρίας στη βόρια Γερμανία, Gärtnerhof à Bienenbüttel, οι οποίες σαφώς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την παρουσία του βακτηρίου, αλλά υπάρχουν τόσο ισχυρές ενδείξεις, που επιτρέπουν την εξιχνίαση της προέλευσης της μόλυνσης, εξήγησαν οι υπεύθυνοι των υγειονομικών αρχών.

Αυτές τις τελευταίες ώρες, η έρευνα για την πηγή μόλυνσης με το θανατηφόρο βακτηρίδιο Eceh, κατευθύνεται προς αυτήν την Εταιρία της βόρειας Βερμανίας, που παράγει αυτά τα φύτρα.

Προς το παρόν, οι ενδείξεις συγκεντρώνονται προς την κατεύθυνση, ότι τα φύτρα μιας Εταιρίας στην περιοχή της Basse-Saxe, μπορεί να είναι μολυσμένα, εξήγησε πριν λίγο η Υπουργός Γεωργίας Isle Aigner, στο "Hamburger Abendblatt".

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 80 άτομα που ασθένησαν από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο στην Γερμανία, κατανάλωσαν φύτρα από την συγκεκριμένη Φάρμα, ανακοίνωσε ο Gert Lindemann, σε συνέντευξή του στο Focus, πριν τη δημοσίευση της Δευτέρας.

Η Εταιρία ίσως χρησιμοποίησε μολυσμένους σπόρους ή κάποιος υπάλληλος είχε μολύνει τον χώρο καλλιέργειας, πρόσθεσε ο Gert Lindemann.

Επίσης, κατά δήλωση των υπευθύνων της Υγειονομικής Υπηρεσίας, η πηγή μόλυνσης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ο αριθμός των νέων ασθενών με την μόλυνση μειώνεται συνεχώς.

Ο απολογισμός είναι 31 νεκροί, εκ των οποίων 30 στη Γερμανία σε πέντε εβδομάδες.

Τώρα το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ισπανία, η οποία αδίκως χτυπήθηκε από την «κρίση των αγγουριών».

Στο Βερολίνο, ο Ισπανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Diego Lopez Garrido, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη στον τύπο, ότι πείρε την διαβεβαίωση της Γερμανίας για βοήθεια δια μέσου μιας διαφημιστικής καμπάνιας υπέρ των ισπανικών φρούτων και λαχανικών, τα οποία είχαν δυσφημιστεί βάναυσα τον πρώτο καιρό της κρίσης και συγκεκριμένα τα αγγουράκια της Ισπανίας, καθώς και των άλλων χωρών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι αγρότες Ευρωπαίοι να χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ.

Η Ισπανία, σαν πρώτος εξαγωγός φρούτων και λαχανικών προς την Γερμανία, είχε μια πτώση της τάξεως του 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου