Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ το Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ανησυχεί για τους Σύριους φίλους του

Ο τέως διευθυντής του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου στη Δαμασκό κ. Βαγγέλης Κογκάκης, από τα Κεράσια τού πρώην Δήμου Παλιανής, μιλά για την εμπειρία του στη Μέση Ανατολή.

Μοιάζουν Σύριοι και Κρητικοί

Φτωχοί, φιλότιμοι, φιλόξενοι

Ερωτηθείς σχετικά με τον τύπο των Συρίων, ο κ. Κογκάκης τους κατατάσσει στο μεσογειακό τύπο ανθρώπων, θεωρεί μάλιστα ότι οι Σύριοι της εποχής πριν 30 χρόνια, που ζούσε εκείνος στη Δαμασκό, μοιάζουν με τους παλιούς Κρητικούς. Φιλότιμοι, φιλόξενοι, ακόμα και αν είναι πάρα πολύ φτωχοί.

Ο κ. Κογκάκη εκτιμά ότι στη Συρία μόλις ένα 10% του πληθυσμού είναι πολύ πλούσιοι. Ένα 15% ανήκει στη λεγόμενη μεσαία τάξη, ενώ το υπόλοιπο 75% είναι οι φτωχοί άνθρωποι. Και όταν λέμε φτωχοί, εννοούμε πραγματικά φτωχοί. Τόσο φτωχοί, που ο κ. Κογκάκη θυμάται ότι έμεναν σε καλύβες. Σε κάτι πήλινα σπίτια χτισμένα στρογγυλά με μια οπή στη μέση της στέγης ώστε όταν ανάβουν φωτιά να βγαίνει ο καπνός

Οι Σύριοι, αλλά και γενικότερα οι Άραβες, αγαπούν τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, κατά τον κ. Κογκάκη, αγαπούν ένα παραπάνω τους Έλληνες, ενώ νιώθουν πιο κοντά στους ορθόδοξους απ' ό,τι στους καθολικούς. Ο κ, Κογκάκης υπηρέτησε με απόσπαση στην πρεσβεία τns Ελλάδας στη Δαμασκό. Είχε τη διεύθυνση του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου από τον Ιούλιο του 1973 μέχρι τον Ιούλιο του 1979.

Η κυρίως εργασία του ήταν να συσπειρώσει τους εναπομείναντες Έλληνες της Δαμασκού, ώστε να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, την ορθόδοξη θρησκεία, τα ελληνικά ήθη και έθιμα, και να ενθαρρύνει το φιλελληνισμό μεταξύ των Σύρων και των Αράβων γενικότερα...
* * * * * *
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στη Συρία, που γίνεται σοβαρότερη μέρα με την ημέρα. Με κομμένη την ανάσα, όμως, παρακολουθεί και ο τέως διευθυντής του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου στη Δαμασκό κ. Βαγγέλης Κογκάκns, από τα Κεράσια τού πρώην δήμου Παλιανής. Όχι, ο κ. Κογκάκης δεν έχει κάποιο γεωπολιτικό συμφέρον στην περιοχή.

Έχει, όμως, φίλους εκεί. Πολλούς φίλους. Σύρoυs, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού που διαμένουν μόνιμα στη Δαμασκό.

Όλες τιs τελευταίες ημέρες ο κ. Κογκάκης κάνει επανειλημμένες προσπάθειες για να μιλήσει μαζί στο τηλέφωνο και να μάθει από πρώτο χέρι για το πώs πάνε τα πράγματα. Οι περισσότερες από τις προσπάθειεςs του αυτές αποβαίνουν για διάφορoυs λόγους άκαρπες.

Προ ημερών είχε κατορθώσει να μιλήσει με έναν Έλληνα τηs Δαμασκού, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Του είπε ότι οι συγκρούσει γίνονται σε πόλεις έξω από τη Δαμασκό, με αποτέλεσμα όσοι ζουν στην πρωτεύουσα να μην έχουν καταλάβει τίποτα.

Άλλος φίλος του, με τον οποίο είχε μεταγενέστερη επικοινωνία, του είπε ότι έγιναν κάποιες διαδηλώσει στα προάστια τns Δαμασκού, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις αυτές, ωστόσο, οδήγησαν τους κατοίκους της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων της περιοχής, να μη βγαίνουν τα βράδια για λόγους ασφαλείας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως φίλος του κ. Κογκάκη του ανέφερε πως ανήμερα του Πάσχα ταξίδεψε στη Βηρυτό για να περάσει μερικές ημέρες με την κόρη του που βρίσκεται εκεί. Ταξίδεψε από τη Δαμασκό στη Βηρυτό, μπήκε και βγήκε από τη Συρία, χωρίς να αντιμετωπίσει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, ο κ. Κογκάκης δεν έχει περιοριστεί στις συγκεκριμένες πληροφορίες. Έχει επικοινωνήσει και με παιδιά Ελλήνων της Δαμασκού, που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα και ζουν μόνιμα εδώ. Με παλιούς μαθητές του, που έχουν εγκαταλείψει εδώ και αρκετά χρόνια τη Συρία, τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Αυτό που κατάλαβε από την επικοινωνία με τους Έλληνες που έχουν επιστρέψει είναι πως οι Έλληνες που έχουν μείνει πίσω στη Συρία «δεν θέλουν να μιλήσουν και να δώσουν πληροφορίες γιατί παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους».

Είναι, ωστόσο, διάχυτη η αντίληψη που επικρατεί και έχει αποκομίσει ο κ. Κογκάκης, ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον αθέμιτο πλουτισμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου.

Υπάρχει έντονος φόβος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές εξεγέρσεις. Θεωρείται ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ανατροπής του οφθαλμίατρου Άσαντ, που δε θεωρείται και κακός, αλλά έχει κακούς και άπληστους συμβούλους.

Στην αραβική γωνιά του σπιτιού του στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου