Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εκκληση για μέτρα πρόληψης

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) απευθύνουν έκκληση για σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης για τη γρί- πη, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί ακόμα και 8 θάνατοι σε μία ημέρα, ενώ η έξαρση νέων κρουσμάτων αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες. Ο εμβολιασμός, η μόνη αποτελεσματική προστασία, μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και τώρα, κατά τη διάρκεια της έξαρσης, ενώ πρόσθετα μέτρα πρόληψης είναι η καθαριότητα, η απολύμανση, η χρήση μάσκας και η αποφυγή χώρων συνωστισμού. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έστω και καθυστερημένα, μπορούν να εμβολιασθούν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι υγειονομικοί, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με αλλεργίες, σύνδρομο «Γκιλέν Μπαρό» και όσοι έχουν πυρετό. Στις Μονάδες Εντατικής, από την ημέρα που άρχισε η έξαρση της γρίπης (σε λιγότερο από έναν μήνα), βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση περίπου 200 άτομα, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 100!




Επείγουσα σύσκεψη

Το θέμα θα απασχολήσει αύριο τους ειδικούς, σε επείγουσα σύσκεψη στο υπ. Υγείας. Το γεγονός ότι έχει απαξιωθεί ο εμβολιασμός εξαιτίας των περσινών γεγονότων έχει ως αποτέλεσμα πάνω από το 95% του πληθυσμού, ακόμα και το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων, να μην έχει εμβολιασθεί! «Αυτό σημαίνει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος διασποράς του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κρούσματα νόσου και θανάτους», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το φετινό εποχικό εμβόλιο προφυλάσσει σε ικανοποιητικό βαθμό από τα κυκλοφορούντα στελέχη της γρίπης (ΑΗ1Ν1, ΑΗ3Ν2 και Β). Ηδη ο ιός Η1Ν1 φέτος προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, αφού στις ΜΕΘ εισάγονται περισσότερα άτομα ηλικίας 50 έως 69 ετών. Φέτος αρχίζει η θεραπεία με αντιϊικά φάρμακα άμεσα, καθώς οι γιατροί είναι σε θέση να εκτιμούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, χωρίς να χρονοτριβούν στην αναμονή των εργαστηριακών επιβεβαιώσεων, ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός των περιστατικών που σημειώνονται δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου