Η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από την διαφορά θερμοκρασίας στη θάλασσα, είναι τεράστια.
Έχω όμως την εντύπωση ότι στην Ελλάδα, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το όφελος που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια εκμετάλλευση και συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια σε όποιον τολμήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.
Θα αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη περίπτωση σε παραλιακή περιοχή της Ρόδου, το Φαληράκι, όπου υπάρχουν καμιά δεκαπενταριά μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μπροστά ακριβώς από την παραλία.
Αυτές οι μονάδες λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τον κλιματισμό των χώρων των δωματίων και λοιπών αιθουσών των ξενοδοχείων.
Κατά σύμπτωση, στην περιοχή αυτή, η θάλασσα βαθαίνει απότομα και σε απόσταση ενός περίπου μιλίου από την ακτή, το βάθος της είναι πάνω από 1000 μέτρα.
Όταν λοιπόν γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία του νερού, σε βάθος 800 μέτρων είναι περίπου 5ο C και στην επιφάνεια, τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 35ο C και άνω, καταλαβαίνετε τι ενεργειακά αποθέματα υπάρχουν προς εκμετάλλευση σ’ αυτήν την περιοχή!
Πιστεύω μάλιστα, ότι λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας του νερού σ’ αυτά τα βάθη, υπάρχει δυνατότητα άμεσης εκμετάλλευσης, με την μεταφορά αυτής της ενέργειας, σε μορφή παγωμένου νερού, απ’ ευθείας στο κύκλωμα ψύξης του κάθε ξενοδοχείου. Αρκεί να μπει ένας μεταλλάκτης θερμοκρασίας ώστε να μεταφέρεται η ψύξη από το θαλάσσιο νερό σε γλυκό νερό, το οποίο θα κυκλοφορεί μέσα στα ψυκτικά σώματα.
Σημειωτέον, ότι η άντληση του νερού από τέτοια βάθη, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη ενέργεια, λόγω του φαινομένου των συγκοινωνούντων δοχείων, επειδή το νερό θα επιστρέφει στην επιφάνεια της θάλασσας σε ανοικτό κύκλωμα. Απλά κατά το πέρασμά του από τον μεταλλάκτη θα μεταφέρει την ενέργεια στο αντίστοιχο κύκλωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου