Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η Εθνική ανοίγει ξανά το φάκελο συγχωνεύσεις

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr

ΤΟ ΔΡΟΜΟ των αναγκαστικών συγχωνεύσεων άνοιξε η Εθνική Τράπεζα, η μεγαλύτερη στον κλάδο με την πρόταση που απεύθυνε την Παρασκευή προς την Alpha Bank, την τρίτη μεγαλύτερη σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.




Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης και τα παζάρια που θα γίνουν για τους όρους, ή και τη μετατροπή των φιλικών διαθέσεων σε επιθετικές, αφού η διοίκηση της Alpha είπε αρχικά «όχι» στην πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, οι τραπεζίτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Αναγκάζονται να προβούν σε κινήσεις συγκέντρωσης λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της αδυναμίας πρόσβασης στις πιστωτικές αγορές και της διαδικασίας αποδανεισμού.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο του χρήματος, που αναζητεί στήριξη από διάφορες κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Υψηλές προσδοκίες

Οι συγχωνεύσεις γίνονται έτσι ώστε τα σχήματα να γίνουν πιο ισχυρά, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Πώς θα γίνει αυτό; Ενα ισχυρότερο τραπεζικό σχήμα μπορεί να ανοίξει τις αγορές κεφαλαίου και να χρηματοδοτήσει την ανόρθωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μοιραία, οι συγχωνεύσεις συνεπάγονται περικοπές, ειδικά όταν γίνονται σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνθήκες μειωμένων προσδοκιών. Για να κατανοήσει κάποιος τις απώλειες σε εργαζόμενους αρκεί να λάβει υπόψη του ότι ένα ενιαίο σχήμα Εθνικής-Alpha θα απασχολεί 51.812 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου ή 21.533 σε επίπεδο τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Επίσης, θα διαθέτει δίκτυο 1.000 καταστημάτων, το οποίο θεωρείται από τους ίδιους τους τραπεζίτες υπερβολικά μεγάλο για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε κι άλλες τράπεζες να μπαίνουν στο παιχνίδι των συγχωνεύσεων, με συνδυασμούς. Στο σύνολό τους ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 63.000, με το μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο να ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 40.000 ευρώ ετησίως. Αυτό το κόστος αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο εντάσσεται στα μέτρα που η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα. Οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, πιέζοντας να λάβουν από την κυβέρνηση ως δώρο μια ρύθμιση για μείωση της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου