Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Το πέρασμα της Νέδας

Η πεζοπορία στη Νέδα πράγματι αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία για κάθε φυσιολάτρη. 

Το ποτάμι κρύβει μια τεράστια ποικιλία εικόνων. Τα νερά του με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ορμητικά και η υψηλή τους στάθμη τα καθιστά επικίνδυνα σε κάποια σημεία. 

Οι όχθες είναι πανέμορφες,γεμάτες πυκνή βλάστηση, πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και πουρνάρια.Το ποτάμι αλλού στενεύει και βαθαίνει, αλλού πλαταίνει και γίνεται ρηχό. 
Τα τοπία που σχηματίζονται στη διάρκεια της διαδρομής είναι ονειρεμένα, η χλωρίδα και η πανίδα χαρακτηριστικές των ποταμών. 

Τα νερά του ποταμού στο διάβα τους σχηματίζουν καταρράκτες, λιμνούλες, συναντούν χωριά και αρχαίες πόλεις και διασχίζουν φαράγγια αποδεικνύοντας σε κάθε κομμάτι της διαδρομής το αξεπέραστο μεγαλείο της φύσης. Οι πλαγιές της Μίνθης και του Τετράζιου φτάνοντας πάνω από τη Νέδα κατρακυλούν απότομα δημιουργώντας ένα στενό και απόκρημνο φαράγγι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόνο μερικά παλιά πέτρινα γεφύρια το ένωναν. 

Σήμερα μόνο δυο οδικές διαβάσεις ενώνουν τα χωριά της βόρειας και νότιας πλευράς του ποταμού. Η πυκνή βλάστηση που καλύπτει τις πλαγιές των βουνών κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση προς τη Νέδα. Στην αρχαιότητα δυο πόλεις βρίσκονταν δίπλα στο ποτάμι, η Φιγαλεία που τότε ανήκε στην Αρκαδία, ενώ από την πλευρά της Μεσσηνίας η Είρα από την οποία δεν απέμεινε τίποτα. Η Αρχαία Φιγαλεία ήταν χτισμένη σε υψόμετρο 500 μ. πάνω από τις απόκρημνες πλαγιές της Νέδας.

ΤΟ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ:
μέτριας δυσκολίας μονοπάτι,που ξεκινά στα όρια των τειχών της Αρχαίας Φιγαλείας από την αρχαία κρήνη και κατηφορίζει προς το φαράγγι βυθιζόμενο μέσα στις απότομες πλαγιές του.

Φτάνοντας, μερικά μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού, συνεχίζει οριζόντια και συναντά τους δυο γραφικούς καταρράκτες της Νέδας.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ
, εκ των οποίων ο ένας καταρράκτης που ονομάζεται «Άσπρα νερά» ή «Ασπρονέρι» πέφτει από ύψος 60 μ σχηματίζοντας λίμνη με όμορφα χρώματα καθώς το φως του ήλιου περνάει μέσα από τα φυλλώματα των πλατανιών και πέφτει στα νερά.Ιδανικό μέρος για κολύμπι, κατασκήνωση και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

Ο καταρράκτης προσεγγίζεται και από άλλο δρόμο που ξεκινάει από το χωριό Πλατάνια και καταλήγει στο σημείο όπου το μονότοξο γεφύρι του Τσουλούχα συνδέει τους γειτονικούς νομούς, τη Μεσσηνία και την Ηλεία.

ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ
ένα εντυπωσιακό σπήλαιο που διαπερνά το ποτάμι της Νέδας. Η σπηλιά που θα πρέπει να προσπεραστεί είναι μια δοκιμασία για τολμηρούς λάτρεις της περιπέτειας.
Λίγο πριν την είσοδο θα νιώσετε τη δυνατή μυρωδιά των σπηλαίων και στον προθάλαμο θα δείτε έναν μικρό καταρράκτη να πέφτει από μια τρύπα ψηλά στην οροφή. Το λιγοστό φως κάνει την ατμόσφαιρα πιο υποβλητική. Στο κέντρο της σήραγγας το βάθος του νερού είναι μεγάλο, γι' αυτό θα πρέπει να κολυμπήσετε στα σκοτεινά ορμητικά νερά.
Στην οροφή του σπηλαίου πετούν νυχτερίδες και αγριοπερίστερα. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και καλή παρέα για να διασχίσει κανείς κολυμπώντας το σπήλαιο. Ευτυχώς δε διαρκεί πολύ. Βγαίνοντας στο φως μπορεί κανείς με τη φαντασία του να δει τα πλεούμενα των Αρχ. Φιγαλέων να φτάνουν ως εδώ και να δένονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους βράχους της όχθης τότε που η Νέδα ήταν πλωτή από τον Κυπαρισσιακό κόλπο ως εδώ.

Από το σημείο αυτό ακολουθώντας κανείς την κοίτη της Νέδας μέχρι τις εκβολές δε θα έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Συνεχίζεται πιο ήπια χωρίς βαθιά κομμάτια. Οι όχθες είναι προσιτές, γεμάτες στρογγυλά βότσαλα και πικροδάφνες. Οι πλαγιές της κοιλάδας ανοίγουν καταλήγοντας σε πλατύ λιβάδι. Από το νερό της Νέδας ποτίζονται οι διάφορες καλλιέργειες και γι' αυτό το νερό είναι λιγοστό. 

Το να αποφασίσει κανείς να κάνει όλη τη διαδρομή ξεκινώντας από τις πηγές δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 μέρες καθώς η πορεία είναι αργή. Οι έξοδοι από το ποτάμι είναι λίγες, τα χωριά απομακρυσμένα για να ζητήσει κάποιος βοήθεια σε περίπτωση που  
συμβεί κάτι. Κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα για όποιον θέλει να διασχίσει ολόκληρο το ποτάμι είναι ο εξοπλισμός που πρέπει να κουβαλάει μαζί του για διανυκτέρευση αλλά και απαραίτητα για ασφαλές κολύμπι και πεζοπορία(αθλητικά παπούτσια, ορειβατικά μπαστούνια, πέδιλα κ.λ.π.).

Ο πλέον κατάλληλος χρόνος γι΄ αυτή την εξόρμηση είναι αργά την άνοιξη που τα νερά της Νέδας δεν είναι ορμητικά μέχρι αρχές φθινοπώρου για να μπορέσει να απολαύσει την ομορφιά των τοπίων και τα νερά. Καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσει κανείς έναν από τους ορειβατικούς συλλόγους που πραγματοποιούν τη διάσχιση τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.Κλείνοντας πρέπει να επισημανθεί πως η κοιλάδα της Νέδας και οι γύρω κοντινές περιοχές έμειναν ανέπαφες από βίαιες ανθρώπινες παρεμβάσεις. 

Οι μελλοντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής διάβαση του ποταμού (χάραξη μονοπατιών και διαδρομών, ξύλινα κιόσκια και μικροί σταθμοί ανεφοδιασμού, σηματοδότηση και πληροφόρηση για τα σημαντικότερα μνημεία και τοποθεσίες) θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία ώστε να αφομοιωθούν διακριτικά από το εκπληκτικό αυτό φυσικό περιβάλλον και να μην προκληθούν καταστροφές. 

Το παρθένο οικοσύστημα της Νέδας, οι εκβολές της που φιλοξενούν τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και οι γύρω αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να προσελκύσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια ήπια μορφή τουρισμού στην περιοχή και να ζωντανέψουν όλα αυτά τα γραφικά χωριά που υπάρχουν κτισμένα από τις πηγές ως τις εκβολές του ποταμού που φαίνεται να ερημώνουν. 

Το μόνο που χρειάζεται από όλους (πολιτεία,φορείς, επισκέπτες) για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον τελευταίο αυτό παράδεισο και τα μυστικά του είναι να σκύψουν με αγάπη και σεβασμό πάνω από το ποτάμι συμβάλλοντας στη διατήρηση της συγκλονιστικής ομορφιάς του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου