Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κομπίνες και κομπιναδόροι.

Κομπίνα είναι το κόλπο, ο συνδυασμός, τα σχέδια που καταστρώνονται με σκοπό το κέρδος. 

Ποιο Λακωνικά, κομπίνα είναι η απάτη και κομπιναδόρος αυτός που καταστρώνει τα σχέδια αυτής της απάτης. 

Η οικονομική ζωή της πατρίδας μας τα τελευταία τρία χρόνια,  είναι γεμάτη από κομπίνες και κομπιναδόρους που κερδοσκοπούν ασύστολα με πρόφαση την οικονομική κρίση. 

Οι κομπιναδόροι είναι  γνωστοί σε όλους. Είναι η Ευρωπαϊκή ένωση με εκπρόσωπο την Γερμανία, οι Τράπεζες με εκπρόσωπο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Αμερική με εκπρόσωπο το ΔΝΤ, και οι  εκτελεστές των κελευσμάτων τους,  υποτελείς κυβερνήσεις των «φτωχών» χωρών του Νότου. 

Όλοι αυτοί είναι αποδεδειγμένα  προφέσορες κομπιναδόροι, αφού κομπίνα την κομπίνα αποψιλώνουνε τον πλούτο των χωρών του Νότου και καταρρακώνουν ειδικά την υπόσταση της δικής μας χώρας , τον λαό και τον πολιτισμό μας. 

Οι κομπίνες είναι άπειρες, άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες. Παράδειγμα μεγάλης κομπίνας τα οικονομικά στοιχεία με βάση τα οποία  μας βάλανε στο ΔΝΤ. Μεγάλη κομπίνα η Τρόικα, που υποτίθεται ότι εργάζεται με σύμπνοια  για να μας σώσει. 

Ενώ στην πραγματικότητα το κάθε ένα τρίτο της ανταγωνίζεται τα άλλα δύο τρίτα λυσσαλέα, για το ποιο θα κατασπαράξει το  περισσότερο κρέας της λιπόσαρκης ύπαρξης μας. Με την βοήθεια φυσικά, και των Κυβερνητικών ναιναίκων μας και των «τρείς λαλούν και δυό χορεύουν»  αντιπολιτευομένων. 

Οι κομπίνες είναι αναρίθμητες και κάποτε θα γραφτούν τόμοι βιβλίων, προκειμένου να τις εξιστορήσουν. Άλλη μεγάλη κομπίνα η απαξίωση  της Δημόσιας περιουσίας της «φτωχής» πατρίδας μας και του ορυκτού της πλούτου, με σκοπό την αρπαγή της από τους σωτήρες της. 

Πέσανε στο ψαχνό Γάλλοι, Ρώσοι, Γερμανοί, Κινέζοι , Αμερικανοί και λοιποί Ευρωπαίοι με διπλό όφελος γι αυτούς. Ένα γιατί θα ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα τους, και δεύτερον γιατί θα ψωνίσουν τσάμπα φιλέτα. Το προηγούμενο ξεπούλημα της Ανατολικής Γερμανίας χωρίς το παραμικρό όφελος για την ίδια, είναι πρόσφατο. 

Όποιος ενδιαφέρεται, μαθαίνει. Κομπίνες στην υγεία, την παιδεία, την εφορία όπου οι ναιναίκοι μας, προτιμούν π.χ. να φορολογήσουν πέντε εκατομμύρια μισθωτούς , συνταξιούχους και επαγγελματίες με δύο Ευρώ τον ένα, αν θέλουν να εισπράξουν π.χ. δέκα εκατομμύρια Ευρώ , γιατί αυτοί οι φουκαράδες ανέχονται αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Αντί να φορολογήσουν χίλιους «έχοντες» με δέκα χιλιάδες Ευρώ τον καθένα, αλλά δεν το κάνουν, γιατί αυτούς και τους φοβούνται και τους προστατεύουν. 

Αυτές τις μέρες, στην επικαιρότητα βρίσκεται μια ακόμη μεγάλη κομπίνα που έχει σκοπό να καταληστευθεί ότι πιο πολύτιμο απέκτησε το Ελληνικό νοικοκυριό χύνοντας ποτάμια ιδρώτα, δηλαδή το σπίτι του.. Θα  βγάλουν οι ναιναίκοι  στο σφυρί, όλα τα σπίτια που οι μεροκαματιάρηδες  ιδιοκτήτες τους τα έχουν υποθηκεύσει στις δανείστριες τράπεζες και δεν μπορούν, λόγω της κλοπής του εισοδήματος τους, να τα εξυπηρετήσουν. 

Η κομπίνα στήθηκε περίτεχνα. Τα τρία προηγούμενα χρόνια η εκάστοτε κυβέρνηση, με νόμο δεν επέτρεπε να βγάλουν οι τράπεζες στο σφυρί καμία πρώτη κατοικία και οι τράπεζες, «ω του θαύματος!!», δεν αντέδρασαν στον σφόδρα αντιτραπεζικό νόμο. Αντίθετα μας παραμύθιασαν όλους εμάς τους χαχόλους, λέγοντας μας. 

Τι να τα κάνομε, τα σπίτια βρε αδελφέ; Δεν βλέπετε που έχομε γεμίσει τις μάντρες με κατασχεμένα αυτοκίνητα και όχι μόνο δεν μπορούμε να τα πουλήσομε, αλλά πληρώνομε και φύλακτρα από πάνω; Στο κάτω- κάτω υποφέρομε κι εμείς που διακρινόμαστε για τον ανθρωπισμό μας,  για την κατάντια που σας δημιουργήσαμε. 

Έχομε κι’ εμείς τις ευαισθησίες μας. Κι’ εμείς, αντί να αντιδράσομε, κάτσαμε ήσυχοι στον καναπέ, γνωρίζοντας ότι  οι αξίες των σπιτιών τότε ήταν πολύ υψηλές και δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Ο νόμος βόλευε και τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες που έδειχναν πονόψυχες, όχι όμως και τους οφειλέτες, αφού το χρέος τους μεγάλωνε εξ αιτίας των τοκογλυφικών επιτοκίων. Και το σπίτι τους απαξιώνονταν. 

Φθάσαμε έτσι ως το τρέχον έτος, όπου οι αξίες των σπιτιών πέσανε κάτω από το μισό, και οι πονόψυχες τράπεζες αφού είχαν εισπράξει στις περισσότερες περιπτώσεις το κεφάλαιο των στεγαστικών δανείων, πούλησαν (ξεφορτώθηκαν) τα δικαιώματα των δανείων, αντί πινακίου φακής σε ξένες εταιρείες, (distress funds ) ή εταιρίες κοινώς  λεγόμενες κοράκια, βαμπίρ, και άλλες ονομασίες αρπαχτικών και πτωματοφάγων όρνιων. 

Μετά την ολοκλήρωση κι’ αυτής της διαδικασίας, εμφανίζεται στην πρόσφατη επίσκεψη του στην πατρίδα μας ο «σωτήρας» κύριος Τόμσεν, του φιλανθρωπικού ιδρύματος ΔΝΤ, και δίνει εντολή στους ναιναίκους μας, να μην ανανεώσουν την ισχύ του νόμου πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοινώνει ότι πρέπει τώρα(!) να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί,  γιατί αργότερα λόγω του μεγάλου αριθμού κατοικιών που θα βγάλουν στο σφυρί οι ξένες εταιρείες, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τόσο πολύ οι τιμές τους, που τα κακόμοιρα τα κοράκια θα χάσουν τα λεφτά τους. Επίσης για να διευκολυνθεί η διαδικασία των μεταβιβάσεων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην μείωση των αντικειμενικών αξιών, προς όφελος και των κορακιών και των μειοδοτών των δημοπρασιών με μόνα θύματα τα άστεγα νοικοκυριά.  

Παράλληλα, εμφανίζεται και ο κύριος Γενικός γραμματέας των Ελληνικών τραπεζών και λέει το ποίημα του. « Οι τράπεζες αγαπητοί οφειλέτες δεν πίεσαν ούτε και τώρα πιέζουν την κυβέρνηση να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς. 

Τι να τα κάνομε τόσα σπίτια; Εμείς δεν πρόκειται να ενοχλήσομε κανένα οφειλέτη. Τώρα ,αν τύχει και του πάρει κάποιος άλλος το σπίτι, εμείς «νίπτομε τας χείρας μας».

Έτσι ολοκληρώνεται η κομπίνα κι’ αν όχι μέχρι τον Σεπτέμβριο που διέταξε ο Τόμσεν, σίγουρα στις αρχές του 2014, θα επιτραπούν οι πλειστηριασμοί και θα  ακουστεί  θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός και τριγμός οδόντων. Για τα επακόλουθα, υπαίτιοι θα είναι οι πρόθυμοι κυβερνήτες μας για ότι θα συμβεί και το κρίμα στον λαιμό τους. 

Εκτός εάν και τότε τα νοικοκυριά που θα βρεθούν στους δρόμους, γιατί θα τους πάρουν τα σπίτια τους, στενοχωρηθούν πιο πολύ γιατί τους σήκωσαν από τον καναπέ και χάσανε τον Σουλεϊμάν, παρά γιατί έχασαν το σπίτι τους. 

Αν συμβεί αυτό, τότε, ή συνηθίσαμε τα μαρτύρια και γίναμε μαζοχιστές, ή δειλοί, ή αποκτήσαμε εθισμό στη δόση που μας  προμηθεύουν τα βαποράκια μας, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε αρρωστημένα.

Από Χαράλαμπο Βουτυράκη (h_vout@yahoo.gr)

Ρόδος 11/06/2013  
                                                                                       

       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου