Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Νέα δόση και νέα όνειρα, για την Ελλάδα



Άρθρο του Χ. Βουτυράκη στην εφημερίδα Ροδιακή   ( h_vout@yahoo.gr )

Mνημονιακός τίτλος, δανεισμένος από άρθρο γερμανικής εφημερίδας αναδημοσιευμένο σε μνημονιακή αθηναϊκή εφημερίδα. Η νέα δόση είναι πραγματικότητα, μετά την ψήφιση από την αόμματη πλειοψηφία της Βουλής, των προαπαιτούμενων , με συνέπεια την αύξηση του χρέους μας και τα νέα βάρη της κοινωνίας..

Όσο για τα νέα όνειρα προμηνύονται όνειρα εφιαλτικά. Με αφορμή τις εκλογές, δημοτικές, περιφεριακές, ευρωβουλευτικές, και πιθανότατα εθνικές βουλευτικές, το σύμπαν έχει συνωμοτήσει να πεισθούν οι Έλληνες ότι «αλλάξαμε σελίδα» και ζούμε ένα απίστευτο «success story.»

Βέβαια και η νέα σελίδα τα κακά της μοίρας μας γράφει και ουδείς αντιλήφθηκε ότι άλλαξε ή πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή του, ούτε με το «πλεόνασμα» μαϊμού ούτε με την επάνοδο στις ληστρικές Αγορές.. Το αντίθετο μάλιστα. Κάθε μέρα και χειρότερα για τους μη έχοντες. Κατά τα φαινόμενα, η αθηναϊκή εφημερίδα, καθώς και πολλοί Έλληνες, είναι οπαδοί της φιλοσοφίας του Πλάτωνα και όχι του Αριστοτέλη. Ζουν με ιδέες, όνειρα και οράματα.

Ο πραγματικός κόσμος είναι γι αυτούς μια ψευδαίσθηση. Κι ας έχει διαφορετική γνώμη το στομάχι τους, η καθημερινότητα, και οι πραγματικές ανάγκες της ζωής, δηλαδή ο Αριστοτέλης. Με αυτή την προϋπόθεση και αιτία τις εκλογές, το μαγικό χαρτάκι της ψήφου διεκδικείται από όσους αγαπούν τον τόπο τους, την Ευρώπη, το έθνος.

Διεκδικείται δηλαδή από αγαπητικούς που αισθάνονται το χρέος να σώσουν το αντικείμενο του έρωτα τους, χωρίς να είναι βέβαιο το ποιος σώζει ποιόν. Οι ψηφοφόροι τον Σωτήρα ή ο Σωτήρας τους ψηφοφόρους;

Διαχρονικά ουδείς υποψήφιος δεσμεύεται με συγκεκριμένη συνταγή- πρόγραμμα ανακούφισης των ψηφοφόρων. Πρόγραμμα με βάση την ρεαλιστική διαχείριση των δυνατοτήτων της χώρας και της κοινωνίας, ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι πρόγραμμα και όχι πρόσωπα..

Ένα πρόγραμμα επί τέλους που να αναφέρει τους στόχους του, τον τρόπο της επίλυσης τους και κυρίως που θα βρεθούν τα λεφτά για την επιτυχία του. Αντίθετα, καθημερινά διαβάζομε στον Τύπο αντί για ρεαλιστικά προγράμματα, εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια των υποψηφίων, χωρίς να παίρνουν υπ όψη τους την γνωστή σε όλους κατάσταση της κοινωνίας, που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η χώρα πολιτικά είναι αποικία των Δανειστών. 1,4 εκατομμύρια Έλληνες προσπαθούν να ζήσουν με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. 3,25 εκατομμύρια πολίτες έχουν εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα. ʼΑνεργοι είναι 1,4 εκατομμύρια.

Δεν δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν, ούτε εκπαιδεύονται 500.000. Οι Μακροχρόνια άνεργοι χωρίς καθόλου εισόδημα, είναι 980.000. Όσοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται πάνω από έξι μήνες, 600.000. Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 400.000. Σύνταξη κάτω από 500 ευρώ παίρνουν 500.000 συνταξιούχοι.

Χρωστούν στην εφορία 2,5 εκατομμύρια πολίτες, χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο το 2013, ενώ το συνολικό χρέος ανέρχεται σε 10 δις ευρώ. Επίσης ένα εκατομμύριο πολίτες χρωστούν στις τράπεζες δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Φυσικά οι αριθμοί δεν μπορεί να προστεθούν γιατί ένας πολίτης μπορεί να ανήκει σε περισσότερες κατηγορίες. Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον και με διαρρηγμένο τον κοινωνικό ιστό σαν αποτέλεσμα των μνημονίων, οι υποψήφιοι των επερχομένων εκλογικών αναμετρήσεων αιθεροβατούν.

ΟΙ ψηφοφόροι διαβάζουν, για παράδειγμα, στις τοπικές εφημερίδες και ακούν στα λοιπά Μ.Μ.Ε αόριστες δηλώσεις, υποσχέσεις και ευχές από τους υποψήφιους, όπως.. « Είναι καιρός για ανανέωση στα πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες.» ʼΑλλο, « Σκοπός μας να ξαναζωντανέψομε τη Ρόδο.» ʼΑλλο, «Δημιουργούνται πλέον βάσιμες προσδοκίες ανάκαμψης.»
Το επόμενο είναι ποιο συγκεκριμένο. «Σε μια εποχή που αυξάνονται διαρκώς οι δοκιμασίες για τον πολίτη, το όραμα(!) για την Ρόδο μας , μας εμπνέει και μας ενεργοποιεί. Η παράταξη μας υπόσχεται και εγγυάται μια νέα εποχή για τον τόπο μας.» ʼΑλλος, «Οι ελπίδες, οι στόχοι και οι προσδοκίες όλων μας για εμάς και τα παιδιά μας, αποτελούν δέσμευση για την παράταξη μας.»

ʼΑλλος υποψήφιος αναγγέλλει, « με οδηγό μας το πάθος και την όρεξη που διαθέτουν άνθρωποι νέοι, ανέγγιχτοι (;) να παλέψουμε, .. διότι από την επομένη των εκλογών και εφ όσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, θα ξεκινήσομε μαζί μια νέα πορεία με στόχο την δημιουργία και απώτερο σκοπό την ανάπτυξη.»

ʼΑλλος υποψήφιος πιο ρεαλιστής , δεν υπόσχεται απολύτως τίποτα. Περιορίζεται να ανακοινώσει το βαρύ βιογραφικό του, προβάλλοντας τον εαυτό του και αμφιβάλλοντας αν κάνει καλά που κατεβαίνει στις εκλογές κάποια άλλη υποψήφια ανακοίνωσε το σοβαρό κίνητρο που την έπεισε να εκτεθεί στις εκλογές. Λέει λοιπόν.

« Τι με έπεισε να είμαι υποψήφια με την παράταξη μου; Δεν ήταν εύκολη απόφαση Με έπεισε ότι ο επί κεφαλής της παράταξης μου είναι καλός τιμονιέρης, πάνω του κουβαλά όλο το Αιγαίο, αγαπά με πάθος αυτό που κάνει και θέλει κι΄ άλλα όμορφα πράγματα. Είναι και καλλιτέχνης (!)» ʼΑλλος επιστρέφει στις ρίζες. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ποιο είναι το πρώτο που θα κάνει αν εκλεγεί, απαντά.

« Το πρώτο που θα κάνομε με τους συνεργάτες μου, αν εκλεγούμε είναι να φρεσκάρομε την μνήμη μας για την ιστορία της Ρόδου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Από κει θα ιεραρχήσομε τους στόχους μας. ʼ

Αλλος δίδει δισέλιδη συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα και δηλώνει. « Μ αρέσει η πολλή δουλειά και τα λίγα (!) λόγια» Παλιός αυτοδιοικητικός και μνημονιακός, καταφέρεται εναντίον των υποψηφίων της αντίπαλης παράταξης και δηλώνει.

« Ως καλοί μαθητές του μνημονίου, τι διαφορετικό θα φέρουν στον τόπο που βουλιάζει τα επόμενα πέντε χρόνια;» Δυο ανεξάρτητους υποψήφιους δημάρχους , παροτρύνει η πρόεδρος τοπικής οργάνωσης μεγάλης πολιτικής παράταξης να συνεργαστούν, και καταλήγει.

«Θέλω να καλέσω τα μέλη, τους φίλους και τους απλούς ψηφοφόρους, να πιέσουν σ αυτή την πορεία της συνεργασίας των δύο ανεξάρτητων (!) για το καλό της Τ.Α. και το καλό του κόμματος αλλά και για το ευοίωνο αύριο του τόπου( παρεμπιπτόντως ;) Τι δεν κατάλαβες, ω! ψηφοφόρε ; Ξεκάθαρες απόψεις, δεσμευτικά προγράμματα, ιεραρχημένες δράσεις κοστολογημένες και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Εάν προκύπτει, ύστερα από τέτοια σαφήνεια, δυσκολία να επιλέξεις τον καλύτερο συνδυασμό, σαφώς αυτό είναι πρόβλημα του I.Q. σου. Όποιος δεν ψηφίσει το καλύτερο πρόγραμμα, απλά δεν αγαπά τον τόπο του, δεν θέλει την προκοπή του και καλά να πάθει που ό,τι και να ψηφίσει την επόμενη των εκλογών θα είναι κοψοχέρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου