Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Σχόλια από την καθημερινή ζωή (Άρθρο του ΒαγγέληΚογκάκη)

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 «Και ο Λόγος σαρζ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας». Η θεία σάρκωση. Η ένδειξη της άπειρης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπον. «…και εθεοποίησε τους ανθρώπους γενόμενος και Αυτός άνθρωπος» Η θέωση του ανθρώπου. Ελεύθερος πλέον από την αμαρτία ο άνθρωπος καθίσταται δεκτικός θεότητας. «Ό μη αγαπών ουκ έγνω τον Θεόν, ότι Θεός αγάπη εστί».

Χριστούγεννα, ‘...και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία’. Ειρήνη. Όλοι διακατέχονται από αγωνία για την επικράτησή της. Την ποθούν, διαβουλεύονται γι' αυτήν οι άρχοντες, ενώ συγχρόνως τη διαβάλλουν, διαβρώνουν τα θεμέλιά της, διαιωνίζουν την αβεβαιότητα. Και διαπραγματεύονται και πάλι, προς χάριν... της διαπραγμάτευσης.
Μεγάλες και μικρές πολεμικές εστίες σε όλο τον κόσμο. Κίνδυνος παγκοσμίου ανάφλεξης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Ας δούμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Αναφέρομαι στη χώρα αυτή επειδή επί 7 χρόνια είχα την τιμή να έχω τη διεύθυνση του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου στη Δαμασκό. Θλίβεται σήμερα η ψυχή μας, της γυναίκας μου και η δική μου, όταν ακούμε και βλέπουμε τις ειδήσεις. Γνωρίζουμε όλες τις πόλεις και τις τοποθεσίες όπου εξελίσσονται τα πολεμικά γεγονότα. Οι μάχες, οι καταστροφές. Ο θάνατος αθώων ανθρώπων.

   Γνωρίζω καλά τους Σύρους. Τους παρομοίαζα με τους Κρητικούς της εποχής του παππού μου, 1930. Αγνοί, φιλότιμοι, εξυπηρετικοί εις το έπακρον. Και σήμερα πόλεμος, θάνατος. Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί έφτασαν μέχρι τα προάστια της πρωτεύουσας. Εννέα παιδιά έχασαν τη ζωή των την προηγούμενη Δευτέρα στη Δαμασκό, λόγω επιθέσεων με όλμους που έπληξαν ένα σχολείο και ένα σχολικό λεωφορείο στη χριστιανική ζώνη της συριακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

   Χαλέπι, μεγάλη πόλη στ Β.Δ. Συρία με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων! Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους σε μία από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η συριακή πολεμική αεροπορία ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στην επαρχία του Χαλεπιού, στην βόρεια Συρία, ανακοίνωσε μία συριακή, μη κυβερνητική οργάνωση.

   Παρόμοιες είναι οι ανακοινώσεις και στις άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Χάμα και η Χομς!
   Δυστυχώς ένα τρομερό πολεμικό παιχνίδι παίζεται στη Συρία από τις ‘‘Μεγάλες Δυνάμεις’’, όπως τηλεφωνικά με πληροφόρησε ένας από γνωστούς μου στη Δαμασκό, με τραυματίες και νεκρούς καθημερινά. Φυσικά πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα καταφεύγοντας στο Λίβανο και την Ιορδανία.

   Ιδιαιτέρως επίκαιρο, λοιπόν, καθίσταται το μήνυμα των Χριστουγέννων. Αγάπη, ειρήνη, παγκόσμια αρμονία. Με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου, της όποιας φυλής, έθνους ή κράτους.

«Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ. Πάντες γαρ υμείς εις εστε εν Χριστώ Ιησού» γράφει ο Απόστολος Παύλος.

Αυτό ακριβώς πρέπει να υποστηρίζει και εφαρμόζει ο άνθρωπος. Να απλώνει χέρι βοηθείας προς όλους τους έχοντες ανάγκη. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, το γένος ή τη θρησκεία. Αποστολή του να είναι ο Άνθρωπος.

Ας προσκυνήσουμε, μαζί με τους ποιμένες και τους Μάγους το νεογέννητο Χριστό.«Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ;» Τη λατρεία μας προς Αυτόν και την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπό μας και τον κόσμο ολόκληρο.
  
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος
                                                                                    Βαγγ. Κογκάκης



Ή αρχαία ιστορική Μονή της Παναγίας Σεϊδανάγια στη Συρία η οποία κατά την παράδοση ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου