Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Υπουργούς θέλουμε κι όχι σχολιαστές στα κανάλια της Διαπλοκής…



Γράφει ο Μαγια

Γράφαμε κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου: «Ένας πολιτικός σαν τον Τσίπρα, έξυπνος και χαρισματικός, πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να χάσει από τον Μειμαράκη». Ε, λοιπόν, όχι μόνο δεν έχασε, αλλά αντιθέτως θριάμβευσε επί μιας παλαιοκομματικής Ν.Δ. η οποία επιβεβαίωσε την πολιτική της ανυπαρξία.

Οι πολίτες με την ψήφο τους ανέτρεψαν αντιδραστικούς υπολογισμούς και σχέδια. Απέτρεψαν την παλινόρθωση του παλιού και φθαρμένου και κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, ώστε να προχωρήσουν, επιτέλους, οι αλλαγές που χρειάζονται η κοινωνία και η χώρα.

Ήταν μια σπουδαία νίκη, αλλά δεν είναι λευκή επιταγή.

Η πρώτη εντολή, του Γενάρη, ήταν εντολή διαπραγμάτευσης, με τα γνωστά, δυστυχώς, αποτελέσματα. Η τωρινή είναι εντολή διακυβέρνησης: Να εφαρμοστεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης η επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές και, ταυτόχρονα, να γκρεμιστεί το αμαρτωλό σύστημα της Διαπλοκής, να θεραπευτούν οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και να εξαρθρωθεί το πελατειακό σύστημα επάνω στο οποίο εδραιώθηκε η χρεοκοπημένη μεταπολιτευτική μας Δημοκρατία. Να οικοδομηθεί ένα καθεστώς ισονομίας, διαφάνειας, φορολογικής δικαιοσύνης, απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, ανάταξης της οικονομίας και της Δημοκρατίας.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρόσωπα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια μεγάλα λάθη, που διαπράχθηκαν στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου επί έξι μήνες παρακολουθούσαμε αρκετούς από τους κυβερνώντες να …παίζουν τους σχολιαστές στα κανάλια της Διαπλοκής.

Δεν θ΄ αναφέρουμε ονόματα. Είναι παγκοίνως γνωστά για τις παραλείψεις, τις αδυναμίες, την αδράνεια και την ανικανότητα που επέδειξαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.


Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τις προϋποθέσεις να κυβερνήσει μέχρι τη λήξη της θητείας της, αλλά ταυτόχρονα είναι πιθανόν να αποδιοργανωθεί ταχύτατα, να φθαρεί απότομα και εν τέλει να αποκαθηλωθεί σύντομα. Δεν είναι μια κυβέρνηση μέσου όρου, είναι ένα σχήμα του ύψους ή του βάθους.


Εάν ο Τσίπρας πάρει άμεσες αποφάσεις, θα κερδίσει το παιχνίδι. Εάν αφήσει τη χώρα να σέρνεται, χωρίς μεταρρυθμιστικό οίστρο, τότε θα μπει σε διαδικασία φθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου