Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η διατροφική αξία της πατάτας



Πατάτες: μία από τις πιο αγαπημένες τροφές παγκοσμίως!

Είτε ψητές είτε τηγανητές, οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τις πατάτες ως ένα εύκολο και απλό φαγητό. Είναι, όμως, πρωτίστως μία σημαντική βασική τροφή και το νούμερο ένα τρόφιμο στην καλλιέργεια λαχανικών στον κόσμο. Οι πατάτες αποτελούν ένα αμυλούχο λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία το οποίο κατατάσσεται παγκοσμίως ως μία από τις βασικότερες τροφές, μαζί με το ρύζι και το ψωμί. Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, καθώς η συγκομιδή γίνεται περίπου κάθε μήνα.

Γνωστή και ως γεώμηλο, η πατάτα ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών, στην οποία περιλαμβάνονται και άλλες τροφές όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.

Οι πατάτες είναι επίσης, μία πολύ δημοφιλής πηγή θρεπτικών συστατικών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πατάτες τηγανητές ή πατατάκια και δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμούν να καταναλώσουν πατάτες φούρνου φορτωμένες με διάφορα λίπη, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λιωμένο τυρί και μπέικον. Έτσι, η κατανάλωση ακόμα και πατάτας φούρνου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων καρδιακής προσβολής. Προτιμήστε, λοιπόν, ψητές πατάτες, οι οποίες είναι εξαιρετικά υγιεινές, χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να προσφέρουν μία σημαντική προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Πολύ καλή πηγή, επίσης, βιταμίνης Β6, καλίου, χαλκού, βιταμίνης C, μαγγανίου, φωσφόρου και φυτικών ινών.

Για την επιλογή:

Έχοντας ως κριτήριο την συμπεριφορά τους στο μαγείρεμα, προτιμήστε τις πατάτες με σκληρή φλούδα για βράσιμο, καθώς είναι ιδανικές για σούπες, αργό μαγείρεμα στη γάστρα και για πιάτα που προορίζονται να βράσουν αρκετή ώρα.

Οι πιο γνωστές, βέβαια, που είναι ακόμα πιο ξηρές, ενδείκνυνται για το τηγάνι, ακόμα και για πουρέ. Μερικές είναι κατάλληλες ακόμα και για φούρνο.

Τέλος, οι πρώιμες πατάτες, που βρίσκουμε στην αγορά ως τα μέσα Ιουνίου, προορίζονται για τον ατμό ή το ταψί, αλλά δεν τηγανίζονται εξίσου καλά.

Λόγω της ευχάριστης γεύσης τους, οι πατάτες παραμένουν ένα αγαπημένο φαγητό, τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους μεγάλους, γι” αυτό απολαύστε τις ελεύθερα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου