Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, "Σχόλια από την καθημερινή ζωή"

Νύχτα γεμάτη θαύματα – Νύχτα σπαρμένη μάγια…’

Βαγγέλης Κογκάκης(Συνταξιούχος Δάσκαλος)

Χριστούγεννα! Η Γέννηση του Θείου Βρέφους, η γέννηση του Χριστού, η γιορτή της αγάπης και της ειρήνης με το ελπιδοφόρο μήνυμα «…και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία!» Η γέννηση της ελπίδας, μέσα στον ταραγμένο, απελπισμένο, τον φοβισμένο κόσμο εξ αιτίας της ανησυχητικής πορείας της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ελληνικής. Η Θεία Οικονομία όπως αναφέρεται στην προς Εφεσίους Επιστολή «φωτίσαι πάντας τίς η οικονομία του μυστηρίου εν τω Θεώ τω τα πάντα κτίσαντι» ας κατευθύνει την πορεία της γήινης οικονομίας, διαλύοντας τα ζοφερά σκοτάδια που την ταλανίζουν.

Χριστούγεννα! Οι καμπάνες θα χτυπήσουν χαρμόσυνα καλώντας τους χριστιανούς στις εκκλησίες. Αγαλλίαση, ευφροσύνη, αγάπη. Αυτά είναι τα ωραιότερα δώρα που προσφέρονται με τις κατανυκτικές ιερές ακολουθίες. Σωστή, ολοκληρωμένη μυσταγωγία, στην οποία οφείλεις να προσπαθήσεις να συμμετάσχεις και να νοιώσεις.

Στη συνέχεια η θαλπωρή του σπιτιού με τη συγκέντρωση όλων των στενών συγγενών. Η χαρά της απόδρασης από τα καθημερινά, τα τετριμμένα και τα δυσάρεστα. Πρωταγωνιστές της γιορτής τα παιδιά με την τιμητική πρωτοκαθεδρία του παππού και της γιαγιάς. Κατά κάποιο τρόπο οι γιορτές όλου του δεκαπενθήμερου είναι αφιερωμένες στην πρώτη και τρίτη ηλικία. Οι γονείς, ο πατέρας και η μητέρα, προσφέρουν τις καλές των υπηρεσίες με στοργή και αγάπη. Οι ωραιότερες, οι πλέον ιδανικές εορταστικές στιγμές απαιτούν τα παιδιά, τους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά.

Τα σπίτια ολόφωτα και στολισμένα πολλές ημέρες πριν. Χριστουγεννιάτικο δένδρο, πολύχρωμα φώτα μέσα κι έξω. Ειδικές εθιμοτυπικές συνταγές για φαγητά και γλυκά. Το σπίτι να ευωδιάσει και πάλι από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, το γουρουνόπουλο και τα λουκάνικα. ‘Η βρώσις και η πόσις’ σε περίσσια αφθονία, με κόκκινα τραπεζομάντιλα κεντημένα με χρυσές κλωστές. Ευωχούμενοι άπαντες.

Ευχές πάμπολλες, τηλεφωνικές, με μηνύματα από τον υπολογιστή, το κινητό και καμιά φορά με τον παραδοσιακό τρόπο της κάρτας. Αυτός ας μην λησμονηθεί ποτέ. Όπως δεν πρέπει να λησμονήσομε και τους παντοειδώς πάσχοντες. Η κοινωνική αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο εναρμονίζεται με το πνεύμα των Χριστουγέννων από τα ανεξάντλητα αποθέματα προσφοράς, τρυφερότητας και αγάπης του λαού μας προς τον πλησίον, όποιος κι είναι και όπου κι αν βρίσκεται. Τα Χριστούγεννα εμπεριέχουν ένα θαύμα που κρύβεται μέσα μας. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στο Θεό και τους άλλους ανθρώπους!

Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ κάθε χρόνο να πείσω τους δικούς μου και τους φίλους μου να γιορτάζομε τα Χριστούγεννα. Δεν νοιώθεις τη χαρά της Γέννησης χωρίς κωδωνοκρουσίες, λειτουργία, ψαλμωδία, «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει…» όπως και την Πρωτοχρονιά χωρίς τον Άη-Βασίλη. Διάσημα παραμύθια και διηγήματα μεγάλων συγγραφέων, που έχουν τις ρίζες των σε βάθος χρόνου, με τα οποία γαλουχήθηκαν εκατομμύρια παιδιά πολλών γενεών, έρχονται αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο.

Το ρεβεγιόν, αν σου αρέσει η κοσμικότητα -πράγμα που δεν είναι κατακριτέο- ας το προγραμματίσεις για την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ας είναι και πάλι φανταστικό. Να αστράψουν οι τουαλέτες και τα κοσμήματα. Τα χαμογέλα και οι υποκλίσεις, η χαρά και η διασκέδαση -όλα αυτά- δεν πρέπει να είναι κατ’ ανάγκη υποχρεωτικά ή προσποιητά. Ο σημερινός άνθρωπος με το άγχος της εργασίας και της καθημερινότητας έχει ανάγκη της όποιας διασκέδασης, λογικής ή και ολίγον παρεκρεπόμενης. Ο πονοκέφαλος της επομένης -το επακόλουθο της ευωχίας- θα περάσει με ένα παυσίπονο. Ας χαρούμε αυτές τις γιορτινές ημέρες. Ας διατηρήσουμε όσο μπορούμε τα ήθη και έθιμά μας, παλαιά και σημερινά, ελληνικά και λίγα ξενόφερτα. Πρέπει να περάσουν και στις επόμενες γενεές.

Ας είναι γιορταστική η ατμόσφαιρα. Κι είναι τόσο ωραία τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων. Οι ονομαστικές εορτές. Μόνο στην πατρίδα μας και σε πολλές από τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Ελληνικές κοινότητες, υπάρχουν αυτές οι εορτές. Κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όλοι έχουμε συγγενείς, φίλους -φίλες, ή γνωστούς με ονόματα όπως: Βαρβάρα, Σάββα, Νίκη, Νίκο, Άννα, Σπύρο, Στρατή, Λευτέρη, Αναστασία, Ευγενία, Χριστίνα-Χρήστο, Χρυσούλα, Μανόλη, Στέφανο-Φανή, Βάσω, Βασίλη, Φάνη, Φώτη-Φωτεινή και όχι 45, αλλά πολύ περισσότερους Γιάννηδες και Γιαννούλες.

Κι όταν όλα τελειώσουν μη βιαστείτε να αφαιρέσετε τον όμορφο διάκοσμο του σπιτιού σας. Παρατείνετε τις γιορτινές ημέρες της αγάπης και της χαράς, αν δεν μπορέσατε να τις γιορτάσετε όπως επιθυμούσατε ή δεν προλάβατε. Με την τελευταία πρόσκληση από το Γιάννη μην επανέλθετε στη ρουτίνα της καθημερινότητας, στη βιαστική ‘καλημέρα’. Περιμένετε τον Αντώνη, το Θανάση και το Γρηγόρη.

Όμως και πάλι… μην κλείσετε την καρδιά σας. Αφήστε την ανοιχτή να χαίρεται όλο και περισσότερο το νόημα και το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά

ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου