Διαχείριση της αλιείας στην ΕΕ.
Όπως τα ψάρια μετακινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα σύνορα, το ίδιο κάνουν και οι αλιευτικοί στόλοι εδώ και αιώνες.
Επειδή όμως η δραστηριότητα ενός αλιευτικού στόλου επηρεάζει την κατάσταση άλλων στόλων, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη διαχείριση της αλιείας, μέσω της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ).
Σκοπός των μέτρων της πολιτικής αυτής είναι η δημιουργία μιας ευημερούσας και βιώσιμης ευρωπαϊκής αλιευτικής βιομηχανίας.
Αλιείς στην Ιρλανδία. © Lionel Flageul
Η κοινή αλιευτική πολιτική συνίσταται κυρίως στις ακόλουθες δράσεις:
Θεσπίζει κανόνες που εξασφαλίζουν ότι η ευρωπαϊκή αλιεία είναι βιώσιμη και δεν βλάπτει το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ενισχύει τις εθνικές αρχές με εργαλεία επιβολής των κανόνων αυτών και τιμωρίας των παραβατών.
Παρακολουθεί το μέγεθος του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και προλαμβάνει την περαιτέρω αύξησή του.
Παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια για πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας του κλάδου.
Διεξάγει, για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο διεθνών αλιευτικών οργανισμών και με χώρες μη μέλη σε όλο τον κόσμο.
Βοηθά τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και τους διανομείς ώστε να επιτυγχάνουν δίκαιη τιμή για το προϊόν τους και διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται τα προϊόντα αλιείας που καταναλώνουν.
Στηρίζει την ανάπτυξη ενός δυναμικού τομέα υδατοκαλλιεργειών στην ΕΕ (ψάρια, θαλασσινά και φύκια).
Χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα και συλλογή στοιχείων, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη βάση για τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων.
Η Επιτροπή ξεκίνησε την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων, τη διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων, την ενσωμάτωση της ΚΑΠ στην ευρύτερη θαλάσσια πολιτική και την εξασφάλιση ποιοτικών τροφίμων για τους καταναλωτές.
Περισσότερες πληροφορίες για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής θα βρείτε στον δικτυακό τόπο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου