Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η διαφώτιση σώζει ζωές και μειώνει τις αναπηρίες

Εγκεφαλικά επεισόδια, αποπληξία.

Η έγκαιρη αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων έναρξης των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να σώζει ζωές.Όσο πιο νωρίς αρχίζει η κατάλληλη θεραπεία για το εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για καλύτερη εξέλιξη στους περισσότερους ασθενείς.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια εντάσσονται στις κυριότερες αιτίες μόνιμων σοβαρών αναπηριών και θανάτων. Η διαφώτιση του κοινού για το μεγάλο αυτό πρόβλημα της δημόσιας υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού νέων περιστατικών, λόγω καλύτερης πρόληψης, και ταυτόχρονα σε ελάττωση των αναπηριών και απώλειας ζωών εξαιτίας της νόσου.

Ας συγκρατήσουμε μερικά απλά στοιχεία που μπορεί να αποδεδειχθούν πολύτιμα:

1. Στα σημεία εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνονται η ξαφνική εκδήλωση αδυναμίας ή μουδιασμάτων σε ένα μέρος του σώματος, η σύγχυση και οι δυσκολίες ομιλίας, άρθρωσης και κατανόησης.

2. Για μείωση των αναπηριών και θανάτων, λόγω εγκεφαλικών επεισόδίων, χρειάζεται άμεση μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων και την εμφάνιση των πρώτων σημείων της πάθησης.

3. Για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων βοηθά το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Θα το βρείτε σε πορτοκάλια, μπανάνες, όσπρια, σπαράγγια, αβοκάντο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

4. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων. Τα άτομα, που τρώνε ψάρι μία έως τρεις φορές το μήνα, έχουν λιγότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.

5. Η ασπιρίνη είναι ένα πολυδύναμο φάρμακο. Χρησιμοποιείται κατά του πόνου, του πυρετού και για πρόληψη καρδιακών ή ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

6. Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων, διότι προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Μην αμελείτε να τρώτε κάθε μέρα άφθονα φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες.

7. Η ψηλή πίεση είναι κύριος παράγοντας που προδιαθέτει για εγκεφαλικά επεισόδια. Προσοχή στη διατροφή, αποφυγή του αλατιού και σωματική άσκηση είναι βασικές προϋποθέσεις για προστασία από την ψηλή πίεση.

8. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν ξαφνικά εκδηλωθούν μουδιάσματα ή αδυναμίες με μείωση της κινητικότητας στο πρόσωπο, στο χέρι, στο πόδι, μόνο στη μια μεριά του σώματος. Χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Πηγή: http://kardia.medlook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου