Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα χάνει 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους

Περίπου 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις) χάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Task Force) που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ένα ποσό μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί, ενώ περίπου τα 30 από τα 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της εκδίκασης, η διάρκεια του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Ο κ. Ράιχενμπάχ κατά την παρουσίαση της έκθεσης ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της Ομάδας Δράσης.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα βαθιάς διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Επίσης, τονίζεται πως οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας είναι σε θέση να συμβάλουν στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από καταθέσεις στο εξωτερικό ελληνικών υπεράκτιων εταιρειών αλλά και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει τη συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων.

Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι η έκθεση είναι η απτή απόδειξη αλληλεγγύης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας και είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η οποία έγινε μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών.

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι η Κομισιόν «κατεβάζει» το στόχο για αποκρατικοποιήσεις το 2011 στα 1,3 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, μετά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες.
Η πρώτη έκθεση της Ειδικής Ομάδας αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα απτά επιτεύγματά της, ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

- Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

- Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών:

Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

- Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης.

Η Ειδική Ομάδα καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη δημόσιας υγείας και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, έχει υποβάλει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση επί των δραστηριοτήτων της στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και στην ελληνική κυβέρνηση.

Η έκθεση αυτή θα τεθεί επίσης στη διάθεση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος τώρα είναι η οριστικοποίηση, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενός εκτενούς χάρτη πορείας για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Η έκθεση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι εργασίες σε διάφορους τομείς προτεραιότητας, όπως η φορολογική διοίκηση και η διοικητική μεταρρύθμιση, προχωρούν προς το στάδιο της υλοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος επιβλέπει το έργο της Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη έκθεση, τονίζοντας ότι «η Ειδική Ομάδα αποτελεί εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επιτυχία της εξαρτάται από το αν οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να την χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε από την πλευρά του: «Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να μετασχηματίσει το δυναμικό ανάπτυξης της Ελλάδας, και να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ο λαός της τόσο επειγόντως χρειάζεται.

Θέλουμε πάλι να τονίσουμε ότι τα Ευρωπαϊκά Όργανα θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Οι εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας

1) Πολιτική συνοχής και πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διανομής των πόρων του ΕΣΠΑ ως δανείων προς επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της task force προανήγγειλε την άμεση διάθεση 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση όσον αφορά μεγάλα έργα που καθυστερούν στους τομείς των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχεδίου Helios.

2) Φορολογία.

Η τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις για ταχύτερη συλλογή των φόρων, ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων και άμεση συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων με την Ελβετία.

3) Έλεγχος δαπανών.

Ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου, των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικό έργο και της εποπτείας των ασφαλιστικών Ταμείων και των υπουργείων.

4) Αναμόρφωση Δημοσίου.

Καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πάταξη της διαφθοράς με βάση συστάσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ.

5) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παροχή τεχνικής βοήθειας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

6) Διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης.

Καθώς και εφαρμογή των δυο κυβερνητικών σχεδίων με στήριξη 283 εκατ. ευρώ, από τα κοινοτικά ταμεία.

7) Δημόσια Υγεία.

Έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα παρουσιάζει τη νέα αναμόρφωση του συστήματος ειδικά στους τομείς της τιμολόγησης φαρμάκων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

8) Δικαιοσύνη:

Παρεμβάσεις για ταχύτερες δίκες και εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

9) Ιδιωτικοποιήσεις:

Το Ταμείο Αξιοποίησης έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια για θέματα real estate και γενικότερα παροχή τεχνικής βοήθειας για να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου