Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Tα προβλήματα των ψαράδων στις Κυκλάδες

Βρισκόμαστε στην ανεμοδαρμένη, φασαριόζικη, πλην, όμορφη Πάρο


Aπό Άντζελα Λάζου - 9 Αυγούστου, 2011 στις 14:53

Η πρώτη μέρα ήταν πραγματικά φανταστική!!!!! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε άγχος για το πως θα πάει, αφού πρόκειται για ένα νησί που έχει μηχανότρατες, μεταξύ των άλλων αλιευτικών σκαφών.

Ένας μηχανοτρατάς μάλιστα ανέβηκε σ΄ένα παράκτιο σκάφος, την ώρα που μιλούσαμε με δύο ψαράδες.

Είναι κρίμα, που αν και ο ίδιος είναι άνθρωπος της θάλασσας, ο μηχανοτρατάς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η θάλασσα αδειάζει και το ελληνικό ψάρι εξαφανίζεται

Οι παράκτιοι από την πλευρά τους, του μίλησαν ευθέως για την καταστροφή που βλέπουν να προκαλεί η μηχανότρατα, υποστηρίζοντας έντονα το δικαίωμα τους στην επιβίωση.

Επισκεφτήκαμε ήδη, τη Νάουσα κι ένα μικρό λιμανάκι, τον Αμπελά. Και εδώ, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε υπογραφές από τους παράκτιους, για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες.

Μας δέχτηκαν με ενθουσιασμό, ενώ μας έστελναν ο ένας στον άλλο, προκειμένου να μαζέψουμε περισσότερες υπογραφές! Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, επισκέφτηκαν και την έκθεση φωτογραφίας, ειδικά για να υπογράψουν κι εκείνοι το αίτημά μας για καταφύγια στην περιοχή τους.

Η έκθεση φωτογραφίας, είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και στην Πάρο. Τώρα πια έχουμε στη διάθεσή μας και προτζέκτορα, οπότε και προβάλουμε βίντεο με τις δηλώσεις ψαράδων και ειδικών επιστημόνων που τεκμηριώνουν την καταστροφή!!

Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης, ήταν και ένας γριγριτζής (ιδιοκτήτης γρι γρι, που επίσης αποδεδειγμένα καταστρέφει το βυθό), ο οποίος κατηγόρησε τη Greenpeace ότι... «δεν ξέρουμε τι λέμε».

Καταλαβαίνω την απογοήτευσή του από την αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι όμως γνωστό, ότι στη Greenpeace τεκμηριώνουμε τη θέση μας με στοιχεία ειδικών επιστημόνων και προτείνουμε βιώσιμη λύση, που εξασφαλίζει το μέλλον της θάλασσας και των επαγγελματιών της.

Επόμενος σταθμός μας, η Νάξος!

Θα έχετε νέα μου σύντομα.

Η Άντζελα Λάζου είναι υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία των θαλασσών. Η Άντζελα, μαζί την υπόλοιπη ομάδα της Greenpeace, ταξιδεύουν τώρα στις Κυκλάδες. Συναντούν και μιλούν με τους ντόπιους, παράκτιους, ψαράδες, αλλά και πολύ άλλο κόσμο, με στόχο τη δημιουργία μιας δυνατής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την προστασία της θάλασσας, των ψαριών και της ζωής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου