Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ευαγγέλου Κογκάκη το ανάγνωσμα Νο7

Δημιουργίες για το περιβάλλον απ’τα παιδιά του Βενεράτου

Θαυμάσιες κατασκευές από υλικά ανακύκλωσης, δημιουργήματα μικρών παιδιών και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του δήμου Παλιανής για το περιβάλλον που κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με έκθεση κατασκευών και ημερίδα στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος Βενεράτου.

Οι εκδηλώσεις του δήμου Παλιανής ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με το χρωματισμό της γέφυρας στην εθνική οδό στο ύψος της Σίβας και κορυφώθηκαν προχθές με έκθεση κατασκευών και ημερίδα.

Μικρά παιδιά από το εργαστήριο του συλλόγου Γονέων δημοτικού σχολείου Βενεράτου που λειτουργεί με εκπαιδευτή τον Κώστα Θαλασσινάκη, δημιούργησαν εκπληκτικές κατασκευές από υλικά ανακύκλωσης, τις οποίες εξέθεσαν στο χώρο έξω από το Κέντρο Νεότητας.

Επίσης, τα παιδιά των νηπιαγωγείων παρουσίασαν τις δικές τους κατασκευές, ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του συλλόγου Γυναικών η «Άμπελος» που δημιούργησε τσάντες από υλικά ανακύκλωσης, έκθεση για αρωματικά φυτά και συνταγές μαγειρικής -ζαχαροπλαστικής του τόπου μας. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ήταν οι κατασκευές των μαθητών του γυμνασίου Βενεράτου οι οποίοι με την επίβλεψη του καθηγητή τους κ. Σηφάκη δημιούργησαν μακέτες πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την προσοχή των συμμετεχόντων προκάλεσαν ακόμα η έκθεση φωτογραφίας του Συμβουλίου Νεολαίας του δήμου Παλιανής, οι κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα λουλούδια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα.

Φυτοφάρμακα-ανακύκλωση-νερό

Οι κάτοικοι του δήμου Παλιανής παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις στην ημερίδα την οποία οργάνωσε ο δήμος για το περιβάλλον. Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κογκάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοτικός σύμβουλος Πόπη Τυλάκη. Τους φορείς που μετείχαν στην προσπάθεια παρουσίασαν οι σπουδάστριες του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία των εκδηλώσεων.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν για τα φυτοφάρμακα τη χρήση και τις παρενέργειες τους από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, εκλεγμένο πρόεδρο Βαγγέλη Καπετανάκη. Επίσης, για ανακύκλωση συσκευασίας υλικών από τη Μαρία Γεωργίου, χημικό μηχανικό, στέλεχος του ΕΣΔΑΚ και για το νερό και η διαχείριση του, από τον Αριστείδη Παπαδάκη που είναι μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Εcocrete. Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μίλησε η Μαρία Καταντωνάκη, χημικός επιστημονικός συνεργάτης Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.

Αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες των δημοτών Κώστα Θαλασσινάκη για τα κομπόστ στους κήπους και Χάρη Σπινθάκη για την ανακύκλωση των μπαταριών.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων

Με μεγάλη προσοχή οι καλλιεργητές του δήμου Παλιανής παρακολούθησαν την ομιλία του Αντιπροέδρου του ΤΕΙ Κρήτης, εκλεγμένου προέδρου καθηγητή Γεωργικής Φαρμακολογίας Βαγγέλη Καπετανάκη, με θέμα «Φυτοφάρμακα, ορθολογική χρήση και παρενέργειες».

Όπως επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, τα φυτοφάρμακα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ χρήσιμα για τη γεωργία. Όμως είναι γενικά βιοκτόνα, επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τοξικά για ωφέλιμους οργανισμούς και μολύνουν το περιβάλλον

Δεν κάνουμε τίποτα με οποιοδήποτε φυτοφάρμακο, υπογράμμισε ο κ. Καπετανάκης, πριν διαβάσουμε πολύ προσεκτικά όλη την ετικέτα και πριν καταλάβουμε τα πάντα για την επικινδυνότητα και τη χρήση τους. Ο κ. Καπετανάκης υπογράμμισε ότι η ετικέτα του φυτοφαρμάκου δεν είναι απλά μία ένδειξη, αλλά αποτελεί επίσημο έγγραφο. Η εφαρμογή των οδηγιών μάλιστα είναι υποχρεωτική. Η ετικέτα έχει πληροφορίες για τρεις ομάδες:

• Ταυτότητα και περιγραφή του φυτοφαρμάκου.

• Χρήσεις και οδηγίες αποτελεσματικής εφαρμογής.

• Ασφάλεια εφαρμογής- Προφυλάξεις.

Ο κ. Καπετανάκης συνέστησε προσοχή στις οδηγίες προφύλαξης του περιβάλλοντος και του ίδιου του ψεκαστή από τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση των φυτοφαρμάκων είναι τα υπολείμματα των δηλητηρίων στα προϊόντα, οι κίνδυνοι δηλητηριάσεων για τον ψεκαστή, οι βλάβες σε ωφέλιμους οργανισμούς, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ανθεκτικότητα η οποία προκαλείται στα φυτοπαράσιτα.

Οι καλλιεργητές λοιπόν, επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, χρειάζεται να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φάρμακα, να τηρούν το διάστημα από τη χρήση μέχρι τη συγκομιδή των προϊόντων, να βάζουν τις σωστές δόσεις και να κάνουν μόνο τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Οι κίνδυνοι για τους ψεκαστές είναι μεγάλοι, αν δεν υπάρχει προσοχή, καθώς θα γεωργικά φάρμακα είναι δυνατόν να εισέλθουν στον οργανισμό τους από το στόμα, την αναπνοή και από το δέρμα. Οι ψεκαστές χρειάζεται να φροντίζουν ώστε να ενημερώνονται για τους κινδύνους από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, να αγοράζουν μέσα προστασίας τα οποία βέβαια να τα χρησιμοποιούν, να τα καθαρίζουν και να τα φυλάσσουν σωστά μετά τη χρήση τους.

Τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης κατά την αραίωση των φυτοφαρμάκων είναι:

-Για το κεφάλι: Μάσκα με ειδικό φίλτρο ή τουλάχιστον διαφανής προσωπίδα.

-Για το σώμα: Ελαφριά φόρμα εργασίας ή τουλάχιστον μακρύ παντελόνι και πουκάμισο (μακρυμάνικο).

-Για τα χέρια: Αδιαπέραστα γάντια για πυκνά φυτοφάρμακα (γάντια νιτριλίου κ.ά).

-Για τα πόδια: Γαλότσες ή τουλάχιστον κλειστά παπούτσια.

Η αραίωση των φυτοφαρμάκων και το γέμισμα των ψεκαστήρων πρέπει να γίνεται μακριά από άλλους ανθρώπους, από ζώα, επιφανειακά νερά και δρόμους.

Προφυλάξεις των ψεκαστών:

-Για το σώμα Αδιάβροχη φόρμα εργασίας με κουκούλα μόνιμη ή «μιας χρήσης» (π.χ.Tyvek) ή τουλάχιστον μακρύ παντελόνι και πουκάμισο.

-Για τα πόδια Γαλότσες ή κλειστά παπούτσια.

-Για την κεφαλή προστασία οφθαλμών και αναπνοής με χωριστά ειδικά γυαλιά και μάσκα με φίλτρο ή μάσκα ολόκληρου προσώπου, για πολύ τοξικά φάρμακα κράνος θετικής πίεσης με αντλία αέρα.

-Για τα χέρια ειδικά αδιαπέραστα γάντια, π.χ. νιτριλίου

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται δροσερές ώρες δηλαδή είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Σε διαφορετική περίπτωση τα φυτοφάρμακα στεγνώνουν πολύ σύντομα, με κακό αποτέλεσμα, οι ψεκαστές ιδρώνουν και δεν χρησιμοποιούν τα μέσα προφύλαξης και το δέρμα απορροφά περισσότερο φυτοφάρμακο.

Οι βλάβες των φυτοφαρμάκων, όπως είπε ο κ. Καπετανάκης, σε ωφέλιμους οργανισμούς είναι στις μέλισσες και τα παράσιτα των φυτοφάγων εντόμων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να επιλέγονται εκλεκτικά φυτοφάρμακα και να γίνεται εκλεκτική χρήση!

Επίσης, από τα φυτοφάρμακα προκαλείται ρύπανση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια των νερών, του εδάφους και προκαλούνται βλάβες σε άγρια ζώα και φυτά. Σε κάθε ψεκασμό μάλιστα επιβιώνουν τα ανθεκτικά φυτοπαράσιτα και πολλαπλασιάζονται ενώ μετά από πολλούς ψεκασμούς το φάρμακο δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Κατά συνέπεια οι καλλιεργητές χρειάζεται να κάνουν μόνο τους απαραίτητους ψεκασμούς, στις συνιστώμενες δόσεις και να εναλλάσσουν τα φάρμακα από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Αναφερόμενος στα φυτοφάρμακα και την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών ο κ. Καπετανάκης τόνισε:

• Δεν ψεκάζουμε αν υπάρχει άλλη μέθοδος

• Επιλέγουμε μόνο με φάρμακα που έχουν έγκριση, τα πιο εκλεκτικά

• Ψεκάζουμε μόνο όταν τεκμηριώνεται ανάγκη

• Ψεκάζουμε τις δόσεις της ετικέτας

• Τηρούμε το Μεσοδιάστημα

• Προστατεύεται ο καλλιεργητής

• Προστατεύουμε τη φύση

• Επιλέγουμε κατάλληλα φυτοφάρμακα για να αποφύγουμε την ανθεκτικότητα.

Ο Βαγγέλης Κογκάκης είναι συνταξιούχος Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου