Δημιουργίες για το περιβάλλον απ’τα παιδιά του Βενεράτου
Θαυμάσιες κατασκευές από υλικά ανακύκλωσης, δημιουργήματα μικρών παιδιών και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του δήμου Παλιανής για το περιβάλλον που κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με έκθεση κατασκευών και ημερίδα στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος Βενεράτου.
Οι εκδηλώσεις του δήμου Παλιανής ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με το χρωματισμό της γέφυρας στην εθνική οδό στο ύψος της Σίβας και κορυφώθηκαν προχθές με έκθεση κατασκευών και ημερίδα.
Μικρά παιδιά από το εργαστήριο του συλλόγου Γονέων δημοτικού σχολείου Βενεράτου που λειτουργεί με εκπαιδευτή τον Κώστα Θαλασσινάκη, δημιούργησαν εκπληκτικές κατασκευές από υλικά ανακύκλωσης, τις οποίες εξέθεσαν στο χώρο έξω από το Κέντρο Νεότητας.
Επίσης, τα παιδιά των νηπιαγωγείων παρουσίασαν τις δικές τους κατασκευές, ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του συλλόγου Γυναικών η «Άμπελος» που δημιούργησε τσάντες από υλικά ανακύκλωσης, έκθεση για αρωματικά φυτά και συνταγές μαγειρικής -ζαχαροπλαστικής του τόπου μας. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ήταν οι κατασκευές των μαθητών του γυμνασίου Βενεράτου οι οποίοι με την επίβλεψη του καθηγητή τους κ. Σηφάκη δημιούργησαν μακέτες πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Την προσοχή των συμμετεχόντων προκάλεσαν ακόμα η έκθεση φωτογραφίας του Συμβουλίου Νεολαίας του δήμου Παλιανής, οι κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα λουλούδια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα.
Φυτοφάρμακα-ανακύκλωση-νερό
Οι κάτοικοι του δήμου Παλιανής παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις στην ημερίδα την οποία οργάνωσε ο δήμος για το περιβάλλον. Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κογκάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοτικός σύμβουλος Πόπη Τυλάκη. Τους φορείς που μετείχαν στην προσπάθεια παρουσίασαν οι σπουδάστριες του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία των εκδηλώσεων.
Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν για τα φυτοφάρμακα τη χρήση και τις παρενέργειες τους από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, εκλεγμένο πρόεδρο Βαγγέλη Καπετανάκη. Επίσης, για ανακύκλωση συσκευασίας υλικών από τη Μαρία Γεωργίου, χημικό μηχανικό, στέλεχος του ΕΣΔΑΚ και για το νερό και η διαχείριση του, από τον Αριστείδη Παπαδάκη που είναι μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Εcocrete. Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μίλησε η Μαρία Καταντωνάκη, χημικός επιστημονικός συνεργάτης Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.
Αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες των δημοτών Κώστα Θαλασσινάκη για τα κομπόστ στους κήπους και Χάρη Σπινθάκη για την ανακύκλωση των μπαταριών.
Οδηγίες για τη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων
Με μεγάλη προσοχή οι καλλιεργητές του δήμου Παλιανής παρακολούθησαν την ομιλία του Αντιπροέδρου του ΤΕΙ Κρήτης, εκλεγμένου προέδρου καθηγητή Γεωργικής Φαρμακολογίας Βαγγέλη Καπετανάκη, με θέμα «Φυτοφάρμακα, ορθολογική χρήση και παρενέργειες».
Όπως επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, τα φυτοφάρμακα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ χρήσιμα για τη γεωργία. Όμως είναι γενικά βιοκτόνα, επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τοξικά για ωφέλιμους οργανισμούς και μολύνουν το περιβάλλον
Δεν κάνουμε τίποτα με οποιοδήποτε φυτοφάρμακο, υπογράμμισε ο κ. Καπετανάκης, πριν διαβάσουμε πολύ προσεκτικά όλη την ετικέτα και πριν καταλάβουμε τα πάντα για την επικινδυνότητα και τη χρήση τους. Ο κ. Καπετανάκης υπογράμμισε ότι η ετικέτα του φυτοφαρμάκου δεν είναι απλά μία ένδειξη, αλλά αποτελεί επίσημο έγγραφο. Η εφαρμογή των οδηγιών μάλιστα είναι υποχρεωτική. Η ετικέτα έχει πληροφορίες για τρεις ομάδες:
• Ταυτότητα και περιγραφή του φυτοφαρμάκου.
• Χρήσεις και οδηγίες αποτελεσματικής εφαρμογής.
• Ασφάλεια εφαρμογής- Προφυλάξεις.
Ο κ. Καπετανάκης συνέστησε προσοχή στις οδηγίες προφύλαξης του περιβάλλοντος και του ίδιου του ψεκαστή από τη χρήση των φυτοφαρμάκων.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση των φυτοφαρμάκων είναι τα υπολείμματα των δηλητηρίων στα προϊόντα, οι κίνδυνοι δηλητηριάσεων για τον ψεκαστή, οι βλάβες σε ωφέλιμους οργανισμούς, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ανθεκτικότητα η οποία προκαλείται στα φυτοπαράσιτα.
Οι καλλιεργητές λοιπόν, επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, χρειάζεται να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φάρμακα, να τηρούν το διάστημα από τη χρήση μέχρι τη συγκομιδή των προϊόντων, να βάζουν τις σωστές δόσεις και να κάνουν μόνο τους απαραίτητους ψεκασμούς.
Οι κίνδυνοι για τους ψεκαστές είναι μεγάλοι, αν δεν υπάρχει προσοχή, καθώς θα γεωργικά φάρμακα είναι δυνατόν να εισέλθουν στον οργανισμό τους από το στόμα, την αναπνοή και από το δέρμα. Οι ψεκαστές χρειάζεται να φροντίζουν ώστε να ενημερώνονται για τους κινδύνους από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, να αγοράζουν μέσα προστασίας τα οποία βέβαια να τα χρησιμοποιούν, να τα καθαρίζουν και να τα φυλάσσουν σωστά μετά τη χρήση τους.
Τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης κατά την αραίωση των φυτοφαρμάκων είναι:
-Για το κεφάλι: Μάσκα με ειδικό φίλτρο ή τουλάχιστον διαφανής προσωπίδα.
-Για το σώμα: Ελαφριά φόρμα εργασίας ή τουλάχιστον μακρύ παντελόνι και πουκάμισο (μακρυμάνικο).
-Για τα χέρια: Αδιαπέραστα γάντια για πυκνά φυτοφάρμακα (γάντια νιτριλίου κ.ά).
-Για τα πόδια: Γαλότσες ή τουλάχιστον κλειστά παπούτσια.
Η αραίωση των φυτοφαρμάκων και το γέμισμα των ψεκαστήρων πρέπει να γίνεται μακριά από άλλους ανθρώπους, από ζώα, επιφανειακά νερά και δρόμους.
Προφυλάξεις των ψεκαστών:
-Για το σώμα Αδιάβροχη φόρμα εργασίας με κουκούλα μόνιμη ή «μιας χρήσης» (π.χ.Tyvek) ή τουλάχιστον μακρύ παντελόνι και πουκάμισο.
-Για τα πόδια Γαλότσες ή κλειστά παπούτσια.
-Για την κεφαλή προστασία οφθαλμών και αναπνοής με χωριστά ειδικά γυαλιά και μάσκα με φίλτρο ή μάσκα ολόκληρου προσώπου, για πολύ τοξικά φάρμακα κράνος θετικής πίεσης με αντλία αέρα.
-Για τα χέρια ειδικά αδιαπέραστα γάντια, π.χ. νιτριλίου
Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται δροσερές ώρες δηλαδή είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Σε διαφορετική περίπτωση τα φυτοφάρμακα στεγνώνουν πολύ σύντομα, με κακό αποτέλεσμα, οι ψεκαστές ιδρώνουν και δεν χρησιμοποιούν τα μέσα προφύλαξης και το δέρμα απορροφά περισσότερο φυτοφάρμακο.
Οι βλάβες των φυτοφαρμάκων, όπως είπε ο κ. Καπετανάκης, σε ωφέλιμους οργανισμούς είναι στις μέλισσες και τα παράσιτα των φυτοφάγων εντόμων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να επιλέγονται εκλεκτικά φυτοφάρμακα και να γίνεται εκλεκτική χρήση!
Επίσης, από τα φυτοφάρμακα προκαλείται ρύπανση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια των νερών, του εδάφους και προκαλούνται βλάβες σε άγρια ζώα και φυτά. Σε κάθε ψεκασμό μάλιστα επιβιώνουν τα ανθεκτικά φυτοπαράσιτα και πολλαπλασιάζονται ενώ μετά από πολλούς ψεκασμούς το φάρμακο δεν φέρνει αποτέλεσμα.
Κατά συνέπεια οι καλλιεργητές χρειάζεται να κάνουν μόνο τους απαραίτητους ψεκασμούς, στις συνιστώμενες δόσεις και να εναλλάσσουν τα φάρμακα από διαφορετικές χημικές ομάδες.
Αναφερόμενος στα φυτοφάρμακα και την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών ο κ. Καπετανάκης τόνισε:
• Δεν ψεκάζουμε αν υπάρχει άλλη μέθοδος
• Επιλέγουμε μόνο με φάρμακα που έχουν έγκριση, τα πιο εκλεκτικά
• Ψεκάζουμε μόνο όταν τεκμηριώνεται ανάγκη
• Ψεκάζουμε τις δόσεις της ετικέτας
• Τηρούμε το Μεσοδιάστημα
• Προστατεύεται ο καλλιεργητής
• Προστατεύουμε τη φύση
• Επιλέγουμε κατάλληλα φυτοφάρμακα για να αποφύγουμε την ανθεκτικότητα.
Ο Βαγγέλης Κογκάκης είναι συνταξιούχος Δάσκαλος
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
''Οι Έλληνες ...θα μας πάρουν ακόμη και τα σώβρακα'' !!!!
ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ...ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ !!!!!!
SPIEGEL: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες προς τους Έλληνες που δεν ζήτησαν πολεμικές αποζημιώσεις.
Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα.
(«Deutscland ist der groste Schuldensunder des 20. Jahrhunderts»)
Συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel.
Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος.
Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨.
Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της
νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.
Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1.Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ.
Αυτή η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931.
Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;
Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής).
Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η
Οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.
Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα.
Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Αναλογικά με την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.
Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποια θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές
Ευρωπαϊκές χώρες.
Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς.
Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα "Haircut", που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα.
Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι
ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή.
Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel: Πως είπατε;
Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953.
Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το
1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δάνεια, ούτε τα έξοδα κατοχής.
Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.
Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών.
Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Οπωσδήποτε.
Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος.
Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.
Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.
Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο
παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές.
Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ
επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.
Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις.
Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων
ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.
Spiegel: Τι εννοείτε;
Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».
Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας.
Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον
χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.
Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους.
Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας.
Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι
αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητής "Ιστορίας της Οικονομίας")
SPIEGEL
Μετάφραση: Πάρις Μπαρμπάτσαλος.
SPIEGEL: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες προς τους Έλληνες που δεν ζήτησαν πολεμικές αποζημιώσεις.
Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα.
(«Deutscland ist der groste Schuldensunder des 20. Jahrhunderts»)
Συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel.
Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος.
Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨.
Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της
νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.
Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1.Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ.
Αυτή η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931.
Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;
Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής).
Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η
Οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.
Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα.
Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Αναλογικά με την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.
Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποια θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές
Ευρωπαϊκές χώρες.
Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς.
Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα "Haircut", που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα.
Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι
ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή.
Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel: Πως είπατε;
Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953.
Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το
1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δάνεια, ούτε τα έξοδα κατοχής.
Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.
Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών.
Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Οπωσδήποτε.
Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος.
Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.
Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.
Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο
παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές.
Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ
επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.
Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις.
Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων
ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.
Spiegel: Τι εννοείτε;
Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».
Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας.
Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον
χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.
Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους.
Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας.
Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι
αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητής "Ιστορίας της Οικονομίας")
SPIEGEL
Μετάφραση: Πάρις Μπαρμπάτσαλος.
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Δραστηριότητες της GREENPEACE
Πρόσωπο με πρόσωπο με τους παράκτιους ψαράδες
Η ομάδα της Greenpeace ταξίδεψε τον Αύγουστο σε μέρη που η θάλασσα αδειάζει από ψάρια και ο βυθός της καταστρέφεται από τις μηχανότρατες.
Πήγαμε σε Άνδρο, Σύρο, Πάρο, Νάξο και συναντήσαμε ντόπιους, παράκτιους ψαράδες.
Ο Σωτήρης, ο Δημήτρης, ο Παναγιώτης και τόσοι άλλοι παράκτιοι ψαράδες μας μίλησαν για την καταστροφή της θάλασσας, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν καθημερινά, αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες.
Οι περισσότεροι, άλλωστε, υπέγραψαν και το σχετικό αίτημα της Greenpeace προς την πολιτική ηγεσία, για να μπορέσουν τα ψάρια να ζήσουν και να αναπαραχθούν, αλλά και οι ίδιοι οι ψαράδες να επιβιώσουν!
Συναντήσαμε βεβαίως και μηχανοτρατάδες, συμφωνώντας ότι...διαφωνούμε, αφού εκείνοι δε «βλέπουν» τις συνέπειες της καταστροφικής αλιευτικής μεθόδου τους.
Όπου και να στήσαμε την έκθεση φωτογραφίας με τις μαρτυρίες των ανθρώπων της θάλασσας, ο κόσμος μας πλησίασε, μας ρώτησε με ενδιαφέρον, ενώ μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του εμπειρίες για το ψάρι που χάνεται.
Στο ταξίδι μας αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι υποστηρικτές μας, που χάρη
στη δική τους οικονομική βοήθεια, πραγματοποιήθηκε αυτή η δράση.
Και συνεχίζουμε! Σύντομα θα βρεθούμε σε Κύθνο και Μύκονο, για να μιλήσουμε με περισσότερους παράκτιους ψαράδες, καταγράφοντας και εκεί τις συγκλονιστικές τους μαρτυρίες για την καταστροφή.
ΑΝΤΖΕΛΑ ΛΑΖΟΥ
Yπεύθυνη Εκστρατείας
για το Θαλάσσιο Περιβάλλον
Η ομάδα της Greenpeace ταξίδεψε τον Αύγουστο σε μέρη που η θάλασσα αδειάζει από ψάρια και ο βυθός της καταστρέφεται από τις μηχανότρατες.
Πήγαμε σε Άνδρο, Σύρο, Πάρο, Νάξο και συναντήσαμε ντόπιους, παράκτιους ψαράδες.
Ο Σωτήρης, ο Δημήτρης, ο Παναγιώτης και τόσοι άλλοι παράκτιοι ψαράδες μας μίλησαν για την καταστροφή της θάλασσας, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν καθημερινά, αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες.
Οι περισσότεροι, άλλωστε, υπέγραψαν και το σχετικό αίτημα της Greenpeace προς την πολιτική ηγεσία, για να μπορέσουν τα ψάρια να ζήσουν και να αναπαραχθούν, αλλά και οι ίδιοι οι ψαράδες να επιβιώσουν!
Συναντήσαμε βεβαίως και μηχανοτρατάδες, συμφωνώντας ότι...διαφωνούμε, αφού εκείνοι δε «βλέπουν» τις συνέπειες της καταστροφικής αλιευτικής μεθόδου τους.
Όπου και να στήσαμε την έκθεση φωτογραφίας με τις μαρτυρίες των ανθρώπων της θάλασσας, ο κόσμος μας πλησίασε, μας ρώτησε με ενδιαφέρον, ενώ μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του εμπειρίες για το ψάρι που χάνεται.
Στο ταξίδι μας αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι υποστηρικτές μας, που χάρη
στη δική τους οικονομική βοήθεια, πραγματοποιήθηκε αυτή η δράση.
Και συνεχίζουμε! Σύντομα θα βρεθούμε σε Κύθνο και Μύκονο, για να μιλήσουμε με περισσότερους παράκτιους ψαράδες, καταγράφοντας και εκεί τις συγκλονιστικές τους μαρτυρίες για την καταστροφή.
ΑΝΤΖΕΛΑ ΛΑΖΟΥ
Yπεύθυνη Εκστρατείας
για το Θαλάσσιο Περιβάλλον
Εννέα διατροφικές οδηγίες για μια καλύτερη διατροφή
Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στις παθήσεις
Οι τροφές που επιλέγουμε καθημερινά να καταναλώσουμε έχουν μια άμεση επίδραση στη ζωή μας και σε μας. Το πιο άμεσο είναι η ευχάριστη γεύση ή η οσμή που έχουν και μας ικανοποιούν. Οι τροφές όμως και συνολικότερα η διατροφή μας μπορεί να έχουν μια μακροχρόνια επίδραση στην υγεία μας, να την κάνουν καλύτερη ή ακόμα και να την προφυλάξουν από παθολογικές καταστάσεις (μερικές από αυτές χρόνιες ή και θανατηφόρες).
Μπορεί ακόμα η διατροφή μας να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισης κάποιων άλλων ή ακόμα και να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάρρωση ή την επούλωση τραυμάτων ή πληγών.
Τις τελευταίες δεκαετίες πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν αρκετοί διατροφικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων παθήσεων. Για παράδειγμα η υπερκατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών λιπών έχει συσχετιστεί με την συχνότητα εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς αλλά και συγκεκριμένων παθήσεων της καρδιάς αλλά και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Επίσης η υπερκατανάλωση αλατιού έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της υπέρτασης.
Άλλες μελέτες έχουν συσχετιστεί συγκεκριμένες μορφές διατροφής (διατροφή πλούσια σε λίπη και φτωχή σε φυτική ίνα) με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του οισοφάγου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του στήθους. Επιπλέον η μακροχρόνια κατανάλωση παραπάνω θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σώματος αλλά και για την φυσική δραστηριότητα οδηγούν σε παχυσαρκία η οποία με την σειρά της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.
Από τα παραπάνω είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την πολυπλοκότητα του θέματος της διατροφής αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει ένα άτομο στην σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία μας. Αν σε αυτά προσθέσουμε την έλλειψη άσκησης αλλά και τις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος (μόλυνση, διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας κλπ.) τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζετε και οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νόσου αυξάνονται σημαντικά.
Υπάρχει όμως η δυνατότητα επαναπροσδιορίζοντας κάποιες διατροφικές μας συνήθειες και απλούς και εύκολους διατροφικούς στόχους να βελτιώσουμε σημαντικά το επίπεδο της διατροφής και να μειώσουμε σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης παθήσεων.
Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσετε ότι δεν αναφερόμαστε σε κάποια μαγική δίαιτα ή σε κάποιο ειδικό και μοναδικό συνδυασμό τροφών που γιατρεύει ή θωρακίζει την υγεία μας. Αναφερόμαστε σε απλούς διατροφικούς κανόνες και απλές καθημερινές πρακτικές που οδηγούν με το πέρασμα του χρόνου σε βελτίωση της κατάστασης της υγείας. Το σημαντικότερο από όλα είναι συμβατοί με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και μπορούν να εφαρμοστούν από όλους.
Πιθανότατα η υιοθέτηση και εφαρμογή τους να απαιτεί σε προσωπικό επίπεδο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώτε ή συμπεριφέρεστε σε σχέση με το φαγητό. Αλλά αυτές οι μεταβολές είναι αποτέλεσμα εξέλιξης δηλαδή θα είναι σταδιακή η μεταβολή των διατροφικών σας συνηθειών και σε καμία περίπτωση προς τα άκρα. Δεν θα χρειαστεί να γίνετε χορτοφάγος ή αποκλειστικά κρεατοφάγος. Ούτε θα χρειαστείτε να καταναλώσετε εξωτικές τροφές ούτε θα χρειαστείτε να εφαρμόσετε περίεργες πρακτικές.
Εννέα οδηγίες για μια καλύτερη διατροφή
Μειώσετε την πρόσληψη του λίπους στο 30 % ή και λιγότερο από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις. Μειώσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε λιγότερο από 10 % των θερμίδων. Μειώσετε την πρόσληψη της χοληστερίνης σε λιγότερο από 300 mg την ημέρα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να στερήσετε τον οργανισμό σας από τα απαραίτητα λιπαρά συστατικά που χρειάζονται για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Να τρώτε 5 ή και περισσότερες μερίδες από συνδυασμούς λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ειδικά πράσινα και κίτρινα λαχανικά και εσπεριδοειδή. Επίσης αυξήστε την κατανάλωση σε τροφές ολικής άλεσης και άλλους συνθέτους υδατάνθρακες τρώγοντας έξι ή περισσότερες καθημερινά, μερίδες από συνδυασμό ψωμιού, δημητριακών και οσπρίων.
Καταναλώνετε μια λογική ποσότητα πρωτεΐνης, διατηρώντας την κατανάλωση της πρωτεΐνης σε περιορισμένα επίπεδα. Προτιμήστε το κοτόπουλο και το ψάρι από το κόκκινο κρέας. Έτσι θα μειώσετε και την ποσότητα των κορεσμένων λιπών και της χοληστερίνης στην διατροφή σας.
Ισορροπήστε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε, με την ποσότητα της άσκησης και της δραστηριότητα που κάνετε, για να διατηρήσετε το κατάλληλο βάρος σώματος. Το πλεόνασμα της ενέργειας αν δεν καταναλωθεί θα αποθηκευτεί από τον οργανισμό με την μορφή του λίπους. Η κίνηση και η άσκηση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση.
Δεν συστήνεται να καταναλώνετε αλκοόλ. Αλλά αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, περιορίστε την ποσότητα που θα πιείτε σε μια μόνο ημέρα και όχι περισσότερο από 2 ποτήρια μπύρα ή 2 μικρά ποτηράκια κρασί, ή 2 κατά προσέγγιση κοκτέιλ.
Περιορίστε την ποσότητα του αλατιού (χλωριούχο νάτριο) που καταναλώνετε σε έξι γραμμάρια (λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι αλατιού) την ημέρα ή και λιγότερο. Περιορίστε την χρήση του αλατιού στο μαγείρεμα και απόφυγε να το προσθέτεις στο φαγητό στο τραπέζι. Αλμυρά φαγητά, διατηρημένες σε αλάτι τροφές, και τουρσιά, πρέπει να αποφεύγονται ή και να μην καταναλώνονται καθόλου.
Διατηρήστε ικανοποιητική την πρόσληψη του ασβεστίου . Η ανάπτυξη και η διατήρηση της οστικής μάζας είναι κρίσιμη για την διατήρηση καλής υγείας και ποιότητας ζωής.
Αποφύγετε να παίρνετε διαιτητικά συμπληρώματα σε υπερβολή. Προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο μέσα από τις τροφές.
Διατηρήστε σε καλά επίπεδα το φθόριο στην δίαιτα σας και ειδικά στην διατροφή των παιδιών όταν τα παιδικά αλλά και τα ενήλικα δόντια σχηματίζονται. Η κακή στοματική υγιεινή είναι συνυφασμένη με κακή διατροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Πηγή: diatrofi.gr
Οι τροφές που επιλέγουμε καθημερινά να καταναλώσουμε έχουν μια άμεση επίδραση στη ζωή μας και σε μας. Το πιο άμεσο είναι η ευχάριστη γεύση ή η οσμή που έχουν και μας ικανοποιούν. Οι τροφές όμως και συνολικότερα η διατροφή μας μπορεί να έχουν μια μακροχρόνια επίδραση στην υγεία μας, να την κάνουν καλύτερη ή ακόμα και να την προφυλάξουν από παθολογικές καταστάσεις (μερικές από αυτές χρόνιες ή και θανατηφόρες).
Μπορεί ακόμα η διατροφή μας να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισης κάποιων άλλων ή ακόμα και να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάρρωση ή την επούλωση τραυμάτων ή πληγών.
Τις τελευταίες δεκαετίες πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν αρκετοί διατροφικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων παθήσεων. Για παράδειγμα η υπερκατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών λιπών έχει συσχετιστεί με την συχνότητα εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς αλλά και συγκεκριμένων παθήσεων της καρδιάς αλλά και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Επίσης η υπερκατανάλωση αλατιού έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της υπέρτασης.
Άλλες μελέτες έχουν συσχετιστεί συγκεκριμένες μορφές διατροφής (διατροφή πλούσια σε λίπη και φτωχή σε φυτική ίνα) με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του οισοφάγου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του στήθους. Επιπλέον η μακροχρόνια κατανάλωση παραπάνω θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σώματος αλλά και για την φυσική δραστηριότητα οδηγούν σε παχυσαρκία η οποία με την σειρά της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.
Από τα παραπάνω είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την πολυπλοκότητα του θέματος της διατροφής αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει ένα άτομο στην σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία μας. Αν σε αυτά προσθέσουμε την έλλειψη άσκησης αλλά και τις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος (μόλυνση, διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας κλπ.) τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζετε και οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νόσου αυξάνονται σημαντικά.
Υπάρχει όμως η δυνατότητα επαναπροσδιορίζοντας κάποιες διατροφικές μας συνήθειες και απλούς και εύκολους διατροφικούς στόχους να βελτιώσουμε σημαντικά το επίπεδο της διατροφής και να μειώσουμε σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης παθήσεων.
Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσετε ότι δεν αναφερόμαστε σε κάποια μαγική δίαιτα ή σε κάποιο ειδικό και μοναδικό συνδυασμό τροφών που γιατρεύει ή θωρακίζει την υγεία μας. Αναφερόμαστε σε απλούς διατροφικούς κανόνες και απλές καθημερινές πρακτικές που οδηγούν με το πέρασμα του χρόνου σε βελτίωση της κατάστασης της υγείας. Το σημαντικότερο από όλα είναι συμβατοί με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και μπορούν να εφαρμοστούν από όλους.
Πιθανότατα η υιοθέτηση και εφαρμογή τους να απαιτεί σε προσωπικό επίπεδο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώτε ή συμπεριφέρεστε σε σχέση με το φαγητό. Αλλά αυτές οι μεταβολές είναι αποτέλεσμα εξέλιξης δηλαδή θα είναι σταδιακή η μεταβολή των διατροφικών σας συνηθειών και σε καμία περίπτωση προς τα άκρα. Δεν θα χρειαστεί να γίνετε χορτοφάγος ή αποκλειστικά κρεατοφάγος. Ούτε θα χρειαστείτε να καταναλώσετε εξωτικές τροφές ούτε θα χρειαστείτε να εφαρμόσετε περίεργες πρακτικές.
Εννέα οδηγίες για μια καλύτερη διατροφή
Μειώσετε την πρόσληψη του λίπους στο 30 % ή και λιγότερο από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις. Μειώσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε λιγότερο από 10 % των θερμίδων. Μειώσετε την πρόσληψη της χοληστερίνης σε λιγότερο από 300 mg την ημέρα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να στερήσετε τον οργανισμό σας από τα απαραίτητα λιπαρά συστατικά που χρειάζονται για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Να τρώτε 5 ή και περισσότερες μερίδες από συνδυασμούς λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ειδικά πράσινα και κίτρινα λαχανικά και εσπεριδοειδή. Επίσης αυξήστε την κατανάλωση σε τροφές ολικής άλεσης και άλλους συνθέτους υδατάνθρακες τρώγοντας έξι ή περισσότερες καθημερινά, μερίδες από συνδυασμό ψωμιού, δημητριακών και οσπρίων.
Καταναλώνετε μια λογική ποσότητα πρωτεΐνης, διατηρώντας την κατανάλωση της πρωτεΐνης σε περιορισμένα επίπεδα. Προτιμήστε το κοτόπουλο και το ψάρι από το κόκκινο κρέας. Έτσι θα μειώσετε και την ποσότητα των κορεσμένων λιπών και της χοληστερίνης στην διατροφή σας.
Ισορροπήστε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε, με την ποσότητα της άσκησης και της δραστηριότητα που κάνετε, για να διατηρήσετε το κατάλληλο βάρος σώματος. Το πλεόνασμα της ενέργειας αν δεν καταναλωθεί θα αποθηκευτεί από τον οργανισμό με την μορφή του λίπους. Η κίνηση και η άσκηση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση.
Δεν συστήνεται να καταναλώνετε αλκοόλ. Αλλά αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, περιορίστε την ποσότητα που θα πιείτε σε μια μόνο ημέρα και όχι περισσότερο από 2 ποτήρια μπύρα ή 2 μικρά ποτηράκια κρασί, ή 2 κατά προσέγγιση κοκτέιλ.
Περιορίστε την ποσότητα του αλατιού (χλωριούχο νάτριο) που καταναλώνετε σε έξι γραμμάρια (λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι αλατιού) την ημέρα ή και λιγότερο. Περιορίστε την χρήση του αλατιού στο μαγείρεμα και απόφυγε να το προσθέτεις στο φαγητό στο τραπέζι. Αλμυρά φαγητά, διατηρημένες σε αλάτι τροφές, και τουρσιά, πρέπει να αποφεύγονται ή και να μην καταναλώνονται καθόλου.
Διατηρήστε ικανοποιητική την πρόσληψη του ασβεστίου . Η ανάπτυξη και η διατήρηση της οστικής μάζας είναι κρίσιμη για την διατήρηση καλής υγείας και ποιότητας ζωής.
Αποφύγετε να παίρνετε διαιτητικά συμπληρώματα σε υπερβολή. Προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο μέσα από τις τροφές.
Διατηρήστε σε καλά επίπεδα το φθόριο στην δίαιτα σας και ειδικά στην διατροφή των παιδιών όταν τα παιδικά αλλά και τα ενήλικα δόντια σχηματίζονται. Η κακή στοματική υγιεινή είναι συνυφασμένη με κακή διατροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Πηγή: diatrofi.gr
Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Ο Στίβεν Χόκινγκ της... Καλαμάτας
Το νέο αστέρι της αστροφυσικής
Στα χνάρια του Στίβεν Χόκινγκ ονειρεύεται να βαδίσει ένας νεαρός στην Καλαμάτα ο οποίος αν και είναι μόλις 18 ετών έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο στην Αστροφυσική όσο και στη Χημεία.
Ο Στέφανος Τύρος, που έχει ήδη κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο στην 43η Ολυμπιάδα Χημείας, ετοιμάζει τώρα τις βαλίτσες του για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στην Πολωνία.
Το νέο αστέρι της Αστροφυσικής δεν κατάφερε φέτος να κάνει διακοπές, καθώς, μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά έχουν «πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα» με στόχο να διακριθούν στην Πολωνία.
Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα Espresso δήλωσε ότι αγάπησε την Αστροφυσική, χάρη σε ένα πρόγραμμα που παρακολούθησε στο σχολείο του, στην Καλαμάτα. Ο Στέφανος έχει ήδη συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα Χημείας του 2010 στο Τόκυο και στην Ολυμπιάδα Χημείας στο Πεκίνο.
Οι διακρίσεις του, αλλά και οι βαθμοί του στο σχολείο, ήταν αρκετές για να γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στην Αγγλία. Έτσι, μετά την Πολωνία, ο 18χρονος θα αρχίσει τις σπουδές του εκεί. Ο ίδιος λέει ότι «στο εξωτερικό σου δίνουν μεγαλύτερη σημασία. Αν προσπαθήσεις, ξέρεις ότι θα διακριθείς».
Πηγή: Newsbeast.gr
Στα χνάρια του Στίβεν Χόκινγκ ονειρεύεται να βαδίσει ένας νεαρός στην Καλαμάτα ο οποίος αν και είναι μόλις 18 ετών έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο στην Αστροφυσική όσο και στη Χημεία.
Ο Στέφανος Τύρος, που έχει ήδη κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο στην 43η Ολυμπιάδα Χημείας, ετοιμάζει τώρα τις βαλίτσες του για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στην Πολωνία.
Το νέο αστέρι της Αστροφυσικής δεν κατάφερε φέτος να κάνει διακοπές, καθώς, μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά έχουν «πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα» με στόχο να διακριθούν στην Πολωνία.
Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα Espresso δήλωσε ότι αγάπησε την Αστροφυσική, χάρη σε ένα πρόγραμμα που παρακολούθησε στο σχολείο του, στην Καλαμάτα. Ο Στέφανος έχει ήδη συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα Χημείας του 2010 στο Τόκυο και στην Ολυμπιάδα Χημείας στο Πεκίνο.
Οι διακρίσεις του, αλλά και οι βαθμοί του στο σχολείο, ήταν αρκετές για να γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στην Αγγλία. Έτσι, μετά την Πολωνία, ο 18χρονος θα αρχίσει τις σπουδές του εκεί. Ο ίδιος λέει ότι «στο εξωτερικό σου δίνουν μεγαλύτερη σημασία. Αν προσπαθήσεις, ξέρεις ότι θα διακριθείς».
Πηγή: Newsbeast.gr
Τουρκικό γινάτι για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Αμόκ στην Άγκυρα για τις υποθαλάσσιες έρευνες
Η νοτιοανατολική Μεσόγειος «φλέγεται». Η έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσα στον επόμενο μήνα, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στην Άγκυρα, η οποία μπορεί λεκτικά να ανεβάζει τους τόνους, απειλώντας για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι οι επιλογές που έχει για να αποτρέψει τις έρευνες δεν είναι πολλές.
Απέναντί της έχει συμφέρονται δισεκατομμυρίων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει τη στρατιωτική του μηχανή στην περιοχή και στην Αθήνα ανησυχούν για πιθανή μεταφορά της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο!
Οι έρευνες έχει καθοριστεί να αρχίσουν στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην Τουρκία, αυτή η προοπτική αποτελεί καθημερινό εφιάλτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, από τη μία δεν προλαβαίνουν να μετρούν φέρετρα με στρατιώτες που πέφτουν νεκροί από επιθέσεις Κούρδων, και από την άλλη, ψάχνουν να βρουν εμπειρογνώμονες για να ηγηθούν των επιχειρήσεων και δεν βρίσκουν, καθώς η πλειονότητα των ανώτερων αξιωματικών του στρατού είναι… στη φυλακή!
Το ενδεχόμενο, πάντως, να προκαλέσει η Τουρκία ένταση στο Αιγαίο θεωρείται από το ελληνικό Πεντάγωνο ως «σοβαρό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Real News, ο Ερντογάν πάλεψε πολύ με το θέμα των ΑΟΖ και προσπάθησε να… σβήσει από το χάρτη το Καστελλόριζο για να καθορίσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει στην ανατροπή του Μουμπάρακ.
Η Τουρκία ενοχλείται από το Καστελλόριζο επειδή η υφαλοκρηπίδα του εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο χώρος οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Άγκυρα δεν τα χρησιμοποίησε όλα αυτά στις συμφωνίες που έκανε στη Μαύρη Θάλασσα.
Τώρα, ο εκνευρισμός της Τουρκίας φάνηκε και από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να παρέμβει και να ζητήσει από την αμερικανική εταιρία εξόρυξης να μην προχωρήσει στις εργασίες στην Κύπρο. Επιπλέον έβαλαν τους Τουρκοκύπριους να ανακοινώσουν ότι θα κάνουν και αυτοί έρευνες στην περιοχή.
Οι αναλύσεις ανανεώνονται και όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία ι προχωρήσει σε μία σειρά προκλητικών ενεργειών, που θα έχουν ως στόχο περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, παρά την ουσιαστική ανατροπή των δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο.
Στην Αθήνα πάντως, κυριαρχεί η λογική ότι όλες οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Η νοτιοανατολική Μεσόγειος «φλέγεται». Η έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσα στον επόμενο μήνα, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στην Άγκυρα, η οποία μπορεί λεκτικά να ανεβάζει τους τόνους, απειλώντας για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι οι επιλογές που έχει για να αποτρέψει τις έρευνες δεν είναι πολλές.
Απέναντί της έχει συμφέρονται δισεκατομμυρίων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει τη στρατιωτική του μηχανή στην περιοχή και στην Αθήνα ανησυχούν για πιθανή μεταφορά της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο!
Οι έρευνες έχει καθοριστεί να αρχίσουν στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην Τουρκία, αυτή η προοπτική αποτελεί καθημερινό εφιάλτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, από τη μία δεν προλαβαίνουν να μετρούν φέρετρα με στρατιώτες που πέφτουν νεκροί από επιθέσεις Κούρδων, και από την άλλη, ψάχνουν να βρουν εμπειρογνώμονες για να ηγηθούν των επιχειρήσεων και δεν βρίσκουν, καθώς η πλειονότητα των ανώτερων αξιωματικών του στρατού είναι… στη φυλακή!
Το ενδεχόμενο, πάντως, να προκαλέσει η Τουρκία ένταση στο Αιγαίο θεωρείται από το ελληνικό Πεντάγωνο ως «σοβαρό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Real News, ο Ερντογάν πάλεψε πολύ με το θέμα των ΑΟΖ και προσπάθησε να… σβήσει από το χάρτη το Καστελλόριζο για να καθορίσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει στην ανατροπή του Μουμπάρακ.
Η Τουρκία ενοχλείται από το Καστελλόριζο επειδή η υφαλοκρηπίδα του εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο χώρος οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Άγκυρα δεν τα χρησιμοποίησε όλα αυτά στις συμφωνίες που έκανε στη Μαύρη Θάλασσα.
Τώρα, ο εκνευρισμός της Τουρκίας φάνηκε και από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να παρέμβει και να ζητήσει από την αμερικανική εταιρία εξόρυξης να μην προχωρήσει στις εργασίες στην Κύπρο. Επιπλέον έβαλαν τους Τουρκοκύπριους να ανακοινώσουν ότι θα κάνουν και αυτοί έρευνες στην περιοχή.
Οι αναλύσεις ανανεώνονται και όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία ι προχωρήσει σε μία σειρά προκλητικών ενεργειών, που θα έχουν ως στόχο περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, παρά την ουσιαστική ανατροπή των δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο.
Στην Αθήνα πάντως, κυριαρχεί η λογική ότι όλες οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Ο άνθρωπος αφανίζει τους καρχαρίες
Ο θύτης που γίνεται θύμα
Γλαφυρές αναφορές επιθέσεων από καρχαρίες ίσως προκαλούν την εντύπωση ότι αυξάνονται τα ανθρώπινα θύματα των σαρκοβόρων ψαριών. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων από Καρχαρίες, το οποίο επιμελούνται θαλάσσιοι βιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, καταγράφηκαν 79 απρόκλητες επιθέσεις από καρχαρίεςτο 2010 (έξι θανάσιμες).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από το 2000 όταν σημειώθηκαν 80 επιθέσεις.Μεταξύ του 2001 και του 2010 έχασαν τη ζωή τους 4,3 άτομα κατά μέσο όρο εξαιτίας επιθέσεων από καρχαρίες, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα σε βορειοαμερικανικά νερά.
Ο αριθμός των επιθέσεων παρουσίασε σταθερά αυξητικές τάσεις κατά τον προηγούμενο αιώνα, ωστόσο αυτό αποδίδεται στην καλύτερη καταγραφή, αλλά και στην αύξηση του πληθυσμού και τη συχνότερη επαφή με τη θάλασσα, λόγω του τουρισμού, των θαλάσσιων σπορ κλπ.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι επιθέσεις σε ανθρώπους ενδέχεται να οφείλονται στην συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στους οργανισμούς των καρχαριών (κάδμιο, χαλκός, σίδηρος) γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα αισθητήρια όργανα και την αντίληψή τους.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί σαφώς μεγαλύτερη απειλή προς τους καρχαρίες απ’ ότι το αντίστροφο. Κάθε χρόνο σκοτώνονται 100 εκατ. καρχαρίες και καρχαριοειδή. Αιτίες είναι η κατανάλωση, το εμπόριο πτερυγίων καρχαριών στην Άπω Ανατολή ή οι παράπλευρες απώλειες της δραστηριότητας αλιευτικών σκαφών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αφανιστεί το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καρχαριών με αποτέλεσμα το είδος να οδηγείται σε εξαφάνιση.
Πηγή: econews.gr
Γλαφυρές αναφορές επιθέσεων από καρχαρίες ίσως προκαλούν την εντύπωση ότι αυξάνονται τα ανθρώπινα θύματα των σαρκοβόρων ψαριών. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων από Καρχαρίες, το οποίο επιμελούνται θαλάσσιοι βιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, καταγράφηκαν 79 απρόκλητες επιθέσεις από καρχαρίεςτο 2010 (έξι θανάσιμες).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από το 2000 όταν σημειώθηκαν 80 επιθέσεις.Μεταξύ του 2001 και του 2010 έχασαν τη ζωή τους 4,3 άτομα κατά μέσο όρο εξαιτίας επιθέσεων από καρχαρίες, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα σε βορειοαμερικανικά νερά.
Ο αριθμός των επιθέσεων παρουσίασε σταθερά αυξητικές τάσεις κατά τον προηγούμενο αιώνα, ωστόσο αυτό αποδίδεται στην καλύτερη καταγραφή, αλλά και στην αύξηση του πληθυσμού και τη συχνότερη επαφή με τη θάλασσα, λόγω του τουρισμού, των θαλάσσιων σπορ κλπ.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι επιθέσεις σε ανθρώπους ενδέχεται να οφείλονται στην συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στους οργανισμούς των καρχαριών (κάδμιο, χαλκός, σίδηρος) γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα αισθητήρια όργανα και την αντίληψή τους.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί σαφώς μεγαλύτερη απειλή προς τους καρχαρίες απ’ ότι το αντίστροφο. Κάθε χρόνο σκοτώνονται 100 εκατ. καρχαρίες και καρχαριοειδή. Αιτίες είναι η κατανάλωση, το εμπόριο πτερυγίων καρχαριών στην Άπω Ανατολή ή οι παράπλευρες απώλειες της δραστηριότητας αλιευτικών σκαφών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αφανιστεί το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καρχαριών με αποτέλεσμα το είδος να οδηγείται σε εξαφάνιση.
Πηγή: econews.gr
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Ξενοδοχείο στο διάστημα
Hotel in space!
Κι όμως. Η Ρωσία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες το πλάνο της για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στο διάστημα.
Φαε τη σκόνη μου επιστημονική φαντασία!
Μια κάψουλα η οποία θα φιλοξενεί εως και 7 ενοίκους σε 4 δωμάτια θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη.
Θα ενοικιάζεται με ατού την απεριόριστη θέα στο μικρό γαλάζιο πλανήτη. Αρχίστε να κάνετε οικονομίες γιατί το ταξίδι θα στοιχίζει περίπου 700.000 ευρώ.
Εχετε καιρό μέχρι το 2016 που προβλέπεται να τεθεί σε τροχιά το διαστημικό ξενοδοχείο.
Τους ενοίκους, θα συνοδεύει φυσικά ειδικευμένο προσωπικό και τα γεύματα θα έχουν φτιαχτεί στη γη. Ναι ναι τόσα ευρώ για ένα γεύμα στο microwave αλλά η θέα...;
Επίσης θα απαγορεύεται το αλκοόλ οπότε αν έχετε στο μυαλό σας διαγαλαξιακά μεθύσια ξεχάστε το.
Πηγή: ΟΤΕnet.gr
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Διάλογος μεταξύ δυο αγανακτισμένων πολιτών...
Πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον Παντελή.
Παντελή δε δουλεύεις σήμερα ρε; (στην ΕΥΔΑΠ)
Πετάχτηκα δυο λεπτά να πάρω τη γυναίκα μου. Κουρεύει μια πελάτισσά της εδώ δίπλα.
Δουλεύει σε σπίτια; Κι αποδείξεις πως κόβει ρε συ;
Δεν κόβει. Αυτό έλειπε! Με 12 Ευρώ που χρεώνει το κούρεμα! Ούτε μπλοκ δεν έχει.
Κι από ασφάλιση, για σύνταξη, τι κάνει;
Την παίρνει εικονικά ένας κουμπάρος μας, στο ξενοδοχείο του, έξι μήνες το χρόνο και τους υπολοίπους μπαίνει στο Ταμείο ανεργίας. Του δίνουμε μόνο τις εισφορές.
Ωραία. Είναι ασφαλισμένη, θα έχει σύνταξη και παίρνετε και κάτι.
Σιγά, ούτε για τη βενζίνη της δεν φτάνουν αυτά που δίνει το Ταμείο.
Αλλά κι εσείς, τρίτο αυτοκίνητο τι το θέλατε;
Το πήραμε ως τρίτεκνοι, χωρίς εισφορά και πάει η κόρη μας στο σχολείο.
Μπα! Έχει δίπλωμα;
Όχι, αλλά φέτος γίνεται 18 και θα της βγάλω.
Και με το αγροτικό ποιος κυκλοφορεί;
Ο μεγάλος μας γιος, αλλά προσέχει.
Τι πράγμα;
Δεν έχει πινακίδες, δεν βγάλαμε. Ούτε ασφάλεια, δεν συμφέρει. Εξάλλου μόνο Σαββατοκύριακα το κινεί.
Για να πάει που;
Στον κουμπάρο με το ξενοδοχείο. Δουλεύει στην ταβέρνα του. Λέω μήπως τον πάρει κι αυτόν σαν τη μάνα του, για να έχει ασφάλιση. Πετάγεται και στο χωριό και βοηθάει τον αδελφό μου στα πρόβατα και στις ελιές.
Έχει καμιά εκατοστή πρόβατα νομίζω.
Μπα, καμιά 25αριά έμειναν αλλά επιδότηση παίρνει για 100.
Κι ο έλεγχος δεν τον πιάνει;
Όταν έχει έλεγχο(μέτρημα), του στέλνει ο γείτονας τα δικά του.
Και με τις ελιές;
Είχαμε 200 ρίζες αλλά οι μισές ξεράθηκαν.
Δεν ξαναφύτεψες;
Δεν συμφέρει. Με 2 – 3 Ευρώ το κιλό το λάδι, τα μισά τα παίρνουν οι Αλβανοί, άσε τα λιπάσματα, οργώματα, Μια χαρά είναι με την επιδότηση.
Και λες ότι σας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί ρε Παντελή; Εσύ τι κάνεις;
Σιγά τώρα! Αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια…..
Παντελή δε δουλεύεις σήμερα ρε; (στην ΕΥΔΑΠ)
Πετάχτηκα δυο λεπτά να πάρω τη γυναίκα μου. Κουρεύει μια πελάτισσά της εδώ δίπλα.
Δουλεύει σε σπίτια; Κι αποδείξεις πως κόβει ρε συ;
Δεν κόβει. Αυτό έλειπε! Με 12 Ευρώ που χρεώνει το κούρεμα! Ούτε μπλοκ δεν έχει.
Κι από ασφάλιση, για σύνταξη, τι κάνει;
Την παίρνει εικονικά ένας κουμπάρος μας, στο ξενοδοχείο του, έξι μήνες το χρόνο και τους υπολοίπους μπαίνει στο Ταμείο ανεργίας. Του δίνουμε μόνο τις εισφορές.
Ωραία. Είναι ασφαλισμένη, θα έχει σύνταξη και παίρνετε και κάτι.
Σιγά, ούτε για τη βενζίνη της δεν φτάνουν αυτά που δίνει το Ταμείο.
Αλλά κι εσείς, τρίτο αυτοκίνητο τι το θέλατε;
Το πήραμε ως τρίτεκνοι, χωρίς εισφορά και πάει η κόρη μας στο σχολείο.
Μπα! Έχει δίπλωμα;
Όχι, αλλά φέτος γίνεται 18 και θα της βγάλω.
Και με το αγροτικό ποιος κυκλοφορεί;
Ο μεγάλος μας γιος, αλλά προσέχει.
Τι πράγμα;
Δεν έχει πινακίδες, δεν βγάλαμε. Ούτε ασφάλεια, δεν συμφέρει. Εξάλλου μόνο Σαββατοκύριακα το κινεί.
Για να πάει που;
Στον κουμπάρο με το ξενοδοχείο. Δουλεύει στην ταβέρνα του. Λέω μήπως τον πάρει κι αυτόν σαν τη μάνα του, για να έχει ασφάλιση. Πετάγεται και στο χωριό και βοηθάει τον αδελφό μου στα πρόβατα και στις ελιές.
Έχει καμιά εκατοστή πρόβατα νομίζω.
Μπα, καμιά 25αριά έμειναν αλλά επιδότηση παίρνει για 100.
Κι ο έλεγχος δεν τον πιάνει;
Όταν έχει έλεγχο(μέτρημα), του στέλνει ο γείτονας τα δικά του.
Και με τις ελιές;
Είχαμε 200 ρίζες αλλά οι μισές ξεράθηκαν.
Δεν ξαναφύτεψες;
Δεν συμφέρει. Με 2 – 3 Ευρώ το κιλό το λάδι, τα μισά τα παίρνουν οι Αλβανοί, άσε τα λιπάσματα, οργώματα, Μια χαρά είναι με την επιδότηση.
Και λες ότι σας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί ρε Παντελή; Εσύ τι κάνεις;
Σιγά τώρα! Αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια…..
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
Μια αξέχαστη περιοδεία στο πανέμορφο νησί της Ρόδου
Στις 31 Οκτωβρίου, την 1η και 2α Νοεμβρίου 2008 διεξήχθη το 9ο Συνέδριο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών.
Ο Βαγγέλης Κογκάκης, είναι δάσκαλος, συνταξιούχος αλλά και Έφεδρος Αξιωματικός
Η περικαλλής πόλη της Ρόδου είχε επιλεγεί για τη διεξαγωγή του και μάλιστα στο πολυτελές ξενοδοχείο ‘‘ATLANTICA IMPERIAL’’.
Αφού πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις των διαφόρων Επιτροπών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της οποίας Πρόεδρος ήταν ο κ. Ασλανίδης Γιώργος, Γενικός Γραμματέας της Πανελληνίου Ομοσπονδίας, στη συνέχεια των εργασιών του Συνεδρίου εξήχθησαν συμπεράσματα, ενεκρίθη ψήφισμα, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις και η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο Συνέδριο, από εκείνα που έχουν εκφραστική δύναμη, φιλοσοφικό προβληματισμό και λογοτεχνική αρτιότητα. Τα παραλειπόμενα όμως ενός συνεδρίου είναι πολλές φορές εξ ίσου ενδιαφέροντα με το κυρίως θέμα.
Έτσι μια ομάδα τεσσάρων φίλων-συνέδρων μετά των συζύγων μας, νοικιάσαμε δύο μικρά επιβατικά αυτοκίνητα και διασχίσαμε το όμορφο νησί, έχοντας για οδηγό μας έναν χάρτη και τις γνώσεις μας από την ιστορία. Πώς όμως θα μπορέσω να ζωγραφίσω με λέξεις τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Ελαφόεσας νήσου Ρόδου;
Πρώτη μας στάση ήταν -από Θεού άρξασθαι- το προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας. Εντυπωσιακή μονή, με ένα πανύψηλο καμπαναριό, ένα τεράστιο, αγέρωχο κυπαρίσσι στην αυλή που είναι στρωμένη με μικρά χοχλάκια, όπως και ο ναός στο δάπεδό του. Είναι ναός παραδοσιακού τύπου των Δωδεκανήσων αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Ηρεμία και ευφρόσυνη διάθεση σε κυριεύει εντός του ιερού ναού, σταλάζοντας στην ψυχή τη διάχυτη γαλήνη. Τελευταία ματιά θαυμασμού στο παλαιό, ξυλόγλυπτο, περίτεχνο και υπέροχο τέμπλο.
Δεύτερος σταθμός μας η αρχαία πόλη-κράτος Λίνδος. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη εξ αιτίας της ναυτικής της δύναμης. Πατρίδα του σοφού τυράννου Κλεόβουλου, με αρχαία επιβλητική ακρόπολη χτισμένη σε ένα απότομο βράχο ύψους 116 μ. ενισχυμένη και από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα. Εντύπωση προκαλεί η μοναδική ανάγλυφος τριήρης του 2ου π. Χ. αι. λαξευμένη επάνω στο βράχο. Κοντά στη ρίζα του βράχου άλλες λαξευμένες πέτρες πεσμένες κάτω και πλάι στο λίγο χώμα μια ‘συντροφιά’ από αγριολούλουδα. Ακόμα και μέσα στα ερείπια θριαμβεύει η ζωή!
Ταξιδεύοντας πάντα Ν. Α. σε λίγη απόσταση από την παραλία, συναντάμε δεξιά το χωριό Γενάδι, έδρα του δήμου της Νότιας Ρόδου. Οδηγώντας δεξιά μπαίνομε στην ενδοχώρα και συναντάμε τα χωριά Χόχλακο και Κατταβιά και όχι κακαβιά όπως πεινασμένα διάβασα. Από εκεί προχωρούμε νότια για να φτάσουμε στο Πρασονήσι, στο νοτιότερο άκρο της Αναδυομένης νήσου -άλλη προσωνυμία κι αυτή της Ρόδου- με εικόνες σπάνιας ομορφιάς όταν οι θάλασσες σμίγουν καλύπτοντας την ξηρά.
Επιστρέφοντας τον ίδιο δρόμο οδεύουμε τώρα βόρια για να φτάσουμε στο χωριό Απολακιά με ένα φράγμα και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης, έναν σημαντικό και όμορφο υδροβιότοπο. Συνεχίζοντας φτάνουμε στο χωριό Μονόλιθος με το κάστρο των Ιπποτών στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου. Όμως το στομάχι αρχίζει να διαμαρτύρεται. Βρίσκουμε μια παραδοσιακή ταβέρνα της οποίας όλα τα εδέσματα ήταν νοστιμότατα. Αυτό θα πει πείνα!
Προχωρώντας βόρεια το τοπίο αλλάζει. Μετά το χωριό Σιάνα βρισκόμαστε στους πρόποδες του επιβλητικού Αττάβυρου, του υψηλότερου βουνού της Ρόδου. 1215 μ. ύψος γράφει ο χάρτης. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια είναι το κεφαλοχώρι Έμπωνας, η πρωτεύουσα του νομού Αττάβυρου. Δυτικά προς την παραλία είναι το χωριό Κρητηνία με κάστρο χτισμένο από αποίκους της Κρήτης.
Όμως η ώρα έχει περάσει. Πρέπει να επιστρέψουμε. Προχωρούμε στην ενδοχώρα. Περνάμε τα χωριά Αρχίπολη, Αφάντου και κουρασμένοι φτάνουμε στο ξενοδοχείο. Ένα μπάνιο είναι ότι χρειάζεται για χαλάρωση και μετά στο εστιατόριο.
Αναλογιζόμενος όλα όσα είδα, σκέφτομαι ότι ολόκληρος Ελαφόεσα Ρόδος είναι κατάφυτη με δάση από πεύκα, και καλλιεργημένες εκτάσεις με αμπελώνες, ελαιώνες και κήπους, εκτός από μικρό μέρος στο νότο.
Τη νύχτα επισκεφθήκαμε την πόλη ‘Rodos by night!’ Όχι δεν πήγαμε για διασκέδαση. Περπατήσαμε στην παλιά και άκρως εντυπωσιακή Μεσαιωνική Πόλη, που συγκαταλέγεται από την UNESCO ως ‘‘Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’. Ισχυρά τείχη με προμαχώνες και τάφρο, λιθόστρωτοι δρόμοι, επιβλητικά κτίρια των Ιπποτών, αψίδες και περιστύλια, γοτθικοί ναοί, βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τζαμιά και εβραϊκές συναγωγές.
Κατοικίες με φωτισμένα παράθυρα, πόρτες δρύινες, σιδερένιες τοξωτές πύλες και το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Σου δημιουργείται η πίστη ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στον 14ο αιώνα! Ως και οι ονομασίες των οδών -Σωκράτους, Θουκυδίδη, Πυθαγόρα, Ομήρου… σε παραπλανούν.
Περιμένεις στη γωνιά του δρόμου να συναντήσεις έναν Ιππότη με την Δέσποινά του, αλλά με έκπληξη βλέπεις έναν εύσωμο ελαφρά γενειοφόρο νέο άνδρα που έχει αγκαλιάσει την παντελονοφορούσα ωραία συνοδό του από τη γυμνή μέση της! Κατοικείται, λοιπόν, όχι από σιδηρόφρακτους ιππότες αλλά από φλογερούς, χαρούμενους και φιλόξενους Έλληνες νησιώτες με μια ιδιαίτερη τραγουδιστή προφορά.
Άλλη μια επίσκεψη στην πόλη, το πρωί της Κυριακής για εκκλησιασμό στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού, όπως αναφέρθηκε στο Α΄ μέρος. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το σύγχρονο λιμάνι της Ρόδου. Περπατήσαμε στην προκυμαία του λιμανιού ‘Μαντράκι’ με τις δεκάδες θαλαμηγούς και άλλα μικρά και μεγάλα πλοία, είδαμε το κομψό κτίριο της Νομαρχίας, το Εθνικό Θέατρο, το Δικαστικό Μέγαρο, τη Βιβλιοθήκη, το Ελάφι, σύμβολο της πόλης στο κιονόκρανο ενός υψηλού μαρμάρινου κίονα στην είσοδο του λιμανιού και το Μικρό Κούλε στην απέναντι πλευρά. Εντύπωση προξένησαν οι καλλωπιστικοί θάμνοι φίκοι, ψαλιδισμένοι – κουρεμένοι σε σχήμα κυλίνδρου.
Η τελευταία μας εξόρμηση ήταν την Κυριακή το απομεσήμερο αναχωρώντας προς το αεροδρόμιο. Επισκεφτήκαμε τις ‘Επτά Πηγές’. Θεόρατα πλατάνια και πεύκα, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά που κελαρύζουν ρέοντας προς τη τεχνητή λίμνη. Μοναδικό φυσικό κάλλος. Καθίσαμε δίπλα στο ποταμάκι με τις χήνες κι ένας χαμογελαστός νεαρός Ροδίτης μας σέρβιρε τους καφέδες και τα αναψυκτικά μας.
Στο λόφο της Φιλερήμου με τα πανύψηλα κυπαρίσσια ξεδιπλώνεται και πάλι η ιστορία του νησιού. Η αρχαία Ακρόπολη με το ναό της Αθηνάς, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, το μεσαιωνικό μοναστήρι με την εκκλησία της Παναγίας και ο στενός δρόμος με τα κυπαρίσσια δεξιά και αριστερά. Κατά μήκος του δρόμου από τη μία πλευρά και σε απόσταση 3-4 μ. η μία από την άλλη, είναι τοποθετημένες σε πέτρινα βάθρα 14 μεγάλες εικόνες, ανάγλυφες σε χάλκινο μίγμα, που αναπαριστούν την πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά.
Στο τέλος του δρόμου ανεβαίνοντας 10-12 πλατιά σκαλοπάτια βρίσκεσαι σε ένα λόφο που δεσπόζει της περιοχής και φυσικά έχει πανοραμική θέα. Στο ψηλότερο σημείο του είναι τοποθετημένος ένας τεράστιος μαρμάρινος σταυρός, ορατός από όλη την κάτω χώρα. «…και βαστάζων τον σταυρόν αυτού εξήλθεν εις τόπον λεγόμενον Κρανίου Τόπον, ος λέγεται Εβραϊστί Γολγοθά», ψιθύρισα.
Οι Έλληνες κατά την αρχαιότητα, τη βυζαντινή εποχή και τη νεότερη, πάντα επέλεγαν τα ωραιότερα τοπία για τη λατρεία των. «Το σωφρονείν δε και σέβειν τα των θεών κάλλιστον οίμαι δ’ αυτό και σοφώτατον θνητοίσι είναι κτήμα…» αναφέρει ο Ευριπίδης. Σύνηθες φαινόμενο η συνύπαρξη ενός αρχαίου λατρευτικού ιερού και μιας χριστιανικής εκκλησίας.
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές αυτού του εποικοδομητικού, ευχάριστου και αξέχαστου τριημέρου.
Στο μεγαλειώδες Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου έχεις την εντύπωση ότι ακούς τους καλπασμούς των αλόγων…
Η «Παλιά Πόλη». Η μεγαλύτερη Μεσαιωνική κατοικημένη πόλη της Ευρώπης.
Κατοικίες με φωτισμένα παράθυρα, πόρτες δρύινες, σιδερένιες τοξωτές πύλες… Σου δημιουργείται η πίστη ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στον 14ο αιώνα!
Τα ‘Ελαφάκια’ σύμβολα της Ελαφόεσας Ρόδου και ο ‘Μικρός Κούλε’ στην είσοδο του λιμανιού.
Στην Ακρόπολη της Λίνδου που είναι χτισμένη σε απότομο βράχο ύψους 116 μ. μοναδική είναι η ‘ανάγλυφη τριήρης’ του 2ου π. Χ. αιώνα, λαξευμένη στη βάση ενός βράχου.
Ο λόφος Φιλέρημος, με τον τεράστιο σταυρό, το τέλος της πορείας του Χριστού προς το Γολγοθά. Η τελευταία μας επίσκεψη στη Ρόδο, τη ‘Νύφη του Ήλιου’.
Ο Βαγγέλης Κογκάκης, είναι δάσκαλος, συνταξιούχος αλλά και Έφεδρος Αξιωματικός
Η περικαλλής πόλη της Ρόδου είχε επιλεγεί για τη διεξαγωγή του και μάλιστα στο πολυτελές ξενοδοχείο ‘‘ATLANTICA IMPERIAL’’.
Αφού πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις των διαφόρων Επιτροπών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της οποίας Πρόεδρος ήταν ο κ. Ασλανίδης Γιώργος, Γενικός Γραμματέας της Πανελληνίου Ομοσπονδίας, στη συνέχεια των εργασιών του Συνεδρίου εξήχθησαν συμπεράσματα, ενεκρίθη ψήφισμα, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις και η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο Συνέδριο, από εκείνα που έχουν εκφραστική δύναμη, φιλοσοφικό προβληματισμό και λογοτεχνική αρτιότητα. Τα παραλειπόμενα όμως ενός συνεδρίου είναι πολλές φορές εξ ίσου ενδιαφέροντα με το κυρίως θέμα.
Έτσι μια ομάδα τεσσάρων φίλων-συνέδρων μετά των συζύγων μας, νοικιάσαμε δύο μικρά επιβατικά αυτοκίνητα και διασχίσαμε το όμορφο νησί, έχοντας για οδηγό μας έναν χάρτη και τις γνώσεις μας από την ιστορία. Πώς όμως θα μπορέσω να ζωγραφίσω με λέξεις τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Ελαφόεσας νήσου Ρόδου;
Πρώτη μας στάση ήταν -από Θεού άρξασθαι- το προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας. Εντυπωσιακή μονή, με ένα πανύψηλο καμπαναριό, ένα τεράστιο, αγέρωχο κυπαρίσσι στην αυλή που είναι στρωμένη με μικρά χοχλάκια, όπως και ο ναός στο δάπεδό του. Είναι ναός παραδοσιακού τύπου των Δωδεκανήσων αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Ηρεμία και ευφρόσυνη διάθεση σε κυριεύει εντός του ιερού ναού, σταλάζοντας στην ψυχή τη διάχυτη γαλήνη. Τελευταία ματιά θαυμασμού στο παλαιό, ξυλόγλυπτο, περίτεχνο και υπέροχο τέμπλο.
Δεύτερος σταθμός μας η αρχαία πόλη-κράτος Λίνδος. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη εξ αιτίας της ναυτικής της δύναμης. Πατρίδα του σοφού τυράννου Κλεόβουλου, με αρχαία επιβλητική ακρόπολη χτισμένη σε ένα απότομο βράχο ύψους 116 μ. ενισχυμένη και από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα. Εντύπωση προκαλεί η μοναδική ανάγλυφος τριήρης του 2ου π. Χ. αι. λαξευμένη επάνω στο βράχο. Κοντά στη ρίζα του βράχου άλλες λαξευμένες πέτρες πεσμένες κάτω και πλάι στο λίγο χώμα μια ‘συντροφιά’ από αγριολούλουδα. Ακόμα και μέσα στα ερείπια θριαμβεύει η ζωή!
Ταξιδεύοντας πάντα Ν. Α. σε λίγη απόσταση από την παραλία, συναντάμε δεξιά το χωριό Γενάδι, έδρα του δήμου της Νότιας Ρόδου. Οδηγώντας δεξιά μπαίνομε στην ενδοχώρα και συναντάμε τα χωριά Χόχλακο και Κατταβιά και όχι κακαβιά όπως πεινασμένα διάβασα. Από εκεί προχωρούμε νότια για να φτάσουμε στο Πρασονήσι, στο νοτιότερο άκρο της Αναδυομένης νήσου -άλλη προσωνυμία κι αυτή της Ρόδου- με εικόνες σπάνιας ομορφιάς όταν οι θάλασσες σμίγουν καλύπτοντας την ξηρά.
Επιστρέφοντας τον ίδιο δρόμο οδεύουμε τώρα βόρια για να φτάσουμε στο χωριό Απολακιά με ένα φράγμα και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης, έναν σημαντικό και όμορφο υδροβιότοπο. Συνεχίζοντας φτάνουμε στο χωριό Μονόλιθος με το κάστρο των Ιπποτών στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου. Όμως το στομάχι αρχίζει να διαμαρτύρεται. Βρίσκουμε μια παραδοσιακή ταβέρνα της οποίας όλα τα εδέσματα ήταν νοστιμότατα. Αυτό θα πει πείνα!
Προχωρώντας βόρεια το τοπίο αλλάζει. Μετά το χωριό Σιάνα βρισκόμαστε στους πρόποδες του επιβλητικού Αττάβυρου, του υψηλότερου βουνού της Ρόδου. 1215 μ. ύψος γράφει ο χάρτης. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια είναι το κεφαλοχώρι Έμπωνας, η πρωτεύουσα του νομού Αττάβυρου. Δυτικά προς την παραλία είναι το χωριό Κρητηνία με κάστρο χτισμένο από αποίκους της Κρήτης.
Όμως η ώρα έχει περάσει. Πρέπει να επιστρέψουμε. Προχωρούμε στην ενδοχώρα. Περνάμε τα χωριά Αρχίπολη, Αφάντου και κουρασμένοι φτάνουμε στο ξενοδοχείο. Ένα μπάνιο είναι ότι χρειάζεται για χαλάρωση και μετά στο εστιατόριο.
Αναλογιζόμενος όλα όσα είδα, σκέφτομαι ότι ολόκληρος Ελαφόεσα Ρόδος είναι κατάφυτη με δάση από πεύκα, και καλλιεργημένες εκτάσεις με αμπελώνες, ελαιώνες και κήπους, εκτός από μικρό μέρος στο νότο.
Τη νύχτα επισκεφθήκαμε την πόλη ‘Rodos by night!’ Όχι δεν πήγαμε για διασκέδαση. Περπατήσαμε στην παλιά και άκρως εντυπωσιακή Μεσαιωνική Πόλη, που συγκαταλέγεται από την UNESCO ως ‘‘Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’. Ισχυρά τείχη με προμαχώνες και τάφρο, λιθόστρωτοι δρόμοι, επιβλητικά κτίρια των Ιπποτών, αψίδες και περιστύλια, γοτθικοί ναοί, βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τζαμιά και εβραϊκές συναγωγές.
Κατοικίες με φωτισμένα παράθυρα, πόρτες δρύινες, σιδερένιες τοξωτές πύλες και το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Σου δημιουργείται η πίστη ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στον 14ο αιώνα! Ως και οι ονομασίες των οδών -Σωκράτους, Θουκυδίδη, Πυθαγόρα, Ομήρου… σε παραπλανούν.
Περιμένεις στη γωνιά του δρόμου να συναντήσεις έναν Ιππότη με την Δέσποινά του, αλλά με έκπληξη βλέπεις έναν εύσωμο ελαφρά γενειοφόρο νέο άνδρα που έχει αγκαλιάσει την παντελονοφορούσα ωραία συνοδό του από τη γυμνή μέση της! Κατοικείται, λοιπόν, όχι από σιδηρόφρακτους ιππότες αλλά από φλογερούς, χαρούμενους και φιλόξενους Έλληνες νησιώτες με μια ιδιαίτερη τραγουδιστή προφορά.
Άλλη μια επίσκεψη στην πόλη, το πρωί της Κυριακής για εκκλησιασμό στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού, όπως αναφέρθηκε στο Α΄ μέρος. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το σύγχρονο λιμάνι της Ρόδου. Περπατήσαμε στην προκυμαία του λιμανιού ‘Μαντράκι’ με τις δεκάδες θαλαμηγούς και άλλα μικρά και μεγάλα πλοία, είδαμε το κομψό κτίριο της Νομαρχίας, το Εθνικό Θέατρο, το Δικαστικό Μέγαρο, τη Βιβλιοθήκη, το Ελάφι, σύμβολο της πόλης στο κιονόκρανο ενός υψηλού μαρμάρινου κίονα στην είσοδο του λιμανιού και το Μικρό Κούλε στην απέναντι πλευρά. Εντύπωση προξένησαν οι καλλωπιστικοί θάμνοι φίκοι, ψαλιδισμένοι – κουρεμένοι σε σχήμα κυλίνδρου.
Η τελευταία μας εξόρμηση ήταν την Κυριακή το απομεσήμερο αναχωρώντας προς το αεροδρόμιο. Επισκεφτήκαμε τις ‘Επτά Πηγές’. Θεόρατα πλατάνια και πεύκα, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά που κελαρύζουν ρέοντας προς τη τεχνητή λίμνη. Μοναδικό φυσικό κάλλος. Καθίσαμε δίπλα στο ποταμάκι με τις χήνες κι ένας χαμογελαστός νεαρός Ροδίτης μας σέρβιρε τους καφέδες και τα αναψυκτικά μας.
Στο λόφο της Φιλερήμου με τα πανύψηλα κυπαρίσσια ξεδιπλώνεται και πάλι η ιστορία του νησιού. Η αρχαία Ακρόπολη με το ναό της Αθηνάς, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, το μεσαιωνικό μοναστήρι με την εκκλησία της Παναγίας και ο στενός δρόμος με τα κυπαρίσσια δεξιά και αριστερά. Κατά μήκος του δρόμου από τη μία πλευρά και σε απόσταση 3-4 μ. η μία από την άλλη, είναι τοποθετημένες σε πέτρινα βάθρα 14 μεγάλες εικόνες, ανάγλυφες σε χάλκινο μίγμα, που αναπαριστούν την πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά.
Στο τέλος του δρόμου ανεβαίνοντας 10-12 πλατιά σκαλοπάτια βρίσκεσαι σε ένα λόφο που δεσπόζει της περιοχής και φυσικά έχει πανοραμική θέα. Στο ψηλότερο σημείο του είναι τοποθετημένος ένας τεράστιος μαρμάρινος σταυρός, ορατός από όλη την κάτω χώρα. «…και βαστάζων τον σταυρόν αυτού εξήλθεν εις τόπον λεγόμενον Κρανίου Τόπον, ος λέγεται Εβραϊστί Γολγοθά», ψιθύρισα.
Οι Έλληνες κατά την αρχαιότητα, τη βυζαντινή εποχή και τη νεότερη, πάντα επέλεγαν τα ωραιότερα τοπία για τη λατρεία των. «Το σωφρονείν δε και σέβειν τα των θεών κάλλιστον οίμαι δ’ αυτό και σοφώτατον θνητοίσι είναι κτήμα…» αναφέρει ο Ευριπίδης. Σύνηθες φαινόμενο η συνύπαρξη ενός αρχαίου λατρευτικού ιερού και μιας χριστιανικής εκκλησίας.
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές αυτού του εποικοδομητικού, ευχάριστου και αξέχαστου τριημέρου.
Στο μεγαλειώδες Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου έχεις την εντύπωση ότι ακούς τους καλπασμούς των αλόγων…
Η «Παλιά Πόλη». Η μεγαλύτερη Μεσαιωνική κατοικημένη πόλη της Ευρώπης.
Κατοικίες με φωτισμένα παράθυρα, πόρτες δρύινες, σιδερένιες τοξωτές πύλες… Σου δημιουργείται η πίστη ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στον 14ο αιώνα!
Τα ‘Ελαφάκια’ σύμβολα της Ελαφόεσας Ρόδου και ο ‘Μικρός Κούλε’ στην είσοδο του λιμανιού.
Στην Ακρόπολη της Λίνδου που είναι χτισμένη σε απότομο βράχο ύψους 116 μ. μοναδική είναι η ‘ανάγλυφη τριήρης’ του 2ου π. Χ. αιώνα, λαξευμένη στη βάση ενός βράχου.
Ο λόφος Φιλέρημος, με τον τεράστιο σταυρό, το τέλος της πορείας του Χριστού προς το Γολγοθά. Η τελευταία μας επίσκεψη στη Ρόδο, τη ‘Νύφη του Ήλιου’.
Tα προβλήματα των ψαράδων στις Κυκλάδες
Βρισκόμαστε στην ανεμοδαρμένη, φασαριόζικη, πλην, όμορφη Πάρο
Aπό Άντζελα Λάζου - 9 Αυγούστου, 2011 στις 14:53
Η πρώτη μέρα ήταν πραγματικά φανταστική!!!!! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε άγχος για το πως θα πάει, αφού πρόκειται για ένα νησί που έχει μηχανότρατες, μεταξύ των άλλων αλιευτικών σκαφών.
Ένας μηχανοτρατάς μάλιστα ανέβηκε σ΄ένα παράκτιο σκάφος, την ώρα που μιλούσαμε με δύο ψαράδες.
Είναι κρίμα, που αν και ο ίδιος είναι άνθρωπος της θάλασσας, ο μηχανοτρατάς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η θάλασσα αδειάζει και το ελληνικό ψάρι εξαφανίζεται
Οι παράκτιοι από την πλευρά τους, του μίλησαν ευθέως για την καταστροφή που βλέπουν να προκαλεί η μηχανότρατα, υποστηρίζοντας έντονα το δικαίωμα τους στην επιβίωση.
Επισκεφτήκαμε ήδη, τη Νάουσα κι ένα μικρό λιμανάκι, τον Αμπελά. Και εδώ, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε υπογραφές από τους παράκτιους, για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες.
Μας δέχτηκαν με ενθουσιασμό, ενώ μας έστελναν ο ένας στον άλλο, προκειμένου να μαζέψουμε περισσότερες υπογραφές! Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, επισκέφτηκαν και την έκθεση φωτογραφίας, ειδικά για να υπογράψουν κι εκείνοι το αίτημά μας για καταφύγια στην περιοχή τους.
Η έκθεση φωτογραφίας, είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και στην Πάρο. Τώρα πια έχουμε στη διάθεσή μας και προτζέκτορα, οπότε και προβάλουμε βίντεο με τις δηλώσεις ψαράδων και ειδικών επιστημόνων που τεκμηριώνουν την καταστροφή!!
Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης, ήταν και ένας γριγριτζής (ιδιοκτήτης γρι γρι, που επίσης αποδεδειγμένα καταστρέφει το βυθό), ο οποίος κατηγόρησε τη Greenpeace ότι... «δεν ξέρουμε τι λέμε».
Καταλαβαίνω την απογοήτευσή του από την αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι όμως γνωστό, ότι στη Greenpeace τεκμηριώνουμε τη θέση μας με στοιχεία ειδικών επιστημόνων και προτείνουμε βιώσιμη λύση, που εξασφαλίζει το μέλλον της θάλασσας και των επαγγελματιών της.
Επόμενος σταθμός μας, η Νάξος!
Θα έχετε νέα μου σύντομα.
Η Άντζελα Λάζου είναι υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία των θαλασσών. Η Άντζελα, μαζί την υπόλοιπη ομάδα της Greenpeace, ταξιδεύουν τώρα στις Κυκλάδες. Συναντούν και μιλούν με τους ντόπιους, παράκτιους, ψαράδες, αλλά και πολύ άλλο κόσμο, με στόχο τη δημιουργία μιας δυνατής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την προστασία της θάλασσας, των ψαριών και της ζωής μας!
Aπό Άντζελα Λάζου - 9 Αυγούστου, 2011 στις 14:53
Η πρώτη μέρα ήταν πραγματικά φανταστική!!!!! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε άγχος για το πως θα πάει, αφού πρόκειται για ένα νησί που έχει μηχανότρατες, μεταξύ των άλλων αλιευτικών σκαφών.
Ένας μηχανοτρατάς μάλιστα ανέβηκε σ΄ένα παράκτιο σκάφος, την ώρα που μιλούσαμε με δύο ψαράδες.
Είναι κρίμα, που αν και ο ίδιος είναι άνθρωπος της θάλασσας, ο μηχανοτρατάς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η θάλασσα αδειάζει και το ελληνικό ψάρι εξαφανίζεται
Οι παράκτιοι από την πλευρά τους, του μίλησαν ευθέως για την καταστροφή που βλέπουν να προκαλεί η μηχανότρατα, υποστηρίζοντας έντονα το δικαίωμα τους στην επιβίωση.
Επισκεφτήκαμε ήδη, τη Νάουσα κι ένα μικρό λιμανάκι, τον Αμπελά. Και εδώ, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε υπογραφές από τους παράκτιους, για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις Κυκλάδες.
Μας δέχτηκαν με ενθουσιασμό, ενώ μας έστελναν ο ένας στον άλλο, προκειμένου να μαζέψουμε περισσότερες υπογραφές! Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, επισκέφτηκαν και την έκθεση φωτογραφίας, ειδικά για να υπογράψουν κι εκείνοι το αίτημά μας για καταφύγια στην περιοχή τους.
Η έκθεση φωτογραφίας, είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και στην Πάρο. Τώρα πια έχουμε στη διάθεσή μας και προτζέκτορα, οπότε και προβάλουμε βίντεο με τις δηλώσεις ψαράδων και ειδικών επιστημόνων που τεκμηριώνουν την καταστροφή!!
Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης, ήταν και ένας γριγριτζής (ιδιοκτήτης γρι γρι, που επίσης αποδεδειγμένα καταστρέφει το βυθό), ο οποίος κατηγόρησε τη Greenpeace ότι... «δεν ξέρουμε τι λέμε».
Καταλαβαίνω την απογοήτευσή του από την αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι όμως γνωστό, ότι στη Greenpeace τεκμηριώνουμε τη θέση μας με στοιχεία ειδικών επιστημόνων και προτείνουμε βιώσιμη λύση, που εξασφαλίζει το μέλλον της θάλασσας και των επαγγελματιών της.
Επόμενος σταθμός μας, η Νάξος!
Θα έχετε νέα μου σύντομα.
Η Άντζελα Λάζου είναι υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία των θαλασσών. Η Άντζελα, μαζί την υπόλοιπη ομάδα της Greenpeace, ταξιδεύουν τώρα στις Κυκλάδες. Συναντούν και μιλούν με τους ντόπιους, παράκτιους, ψαράδες, αλλά και πολύ άλλο κόσμο, με στόχο τη δημιουργία μιας δυνατής συμμαχίας που θα διεκδικήσει την προστασία της θάλασσας, των ψαριών και της ζωής μας!
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδας Ελληνα
Κατά πόσον εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε ευθύνη για την κρίση;
Του Βασίλη Μαχιά
Εγκατέλειψα την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο. «Που πας;», με ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι μου. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!». Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».
Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχα για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είμαι, πόσο δε μάλλον σοφός. Πολύ απλά δεν είχα «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστώ αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη. Είχα ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό. Τα κουβαδάκια μου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!
Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχεις εσύ να εκφέρεις άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι σε κόφτει; Αφού είσαι αμέτοχος, δεν σε αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.» Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να με κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δεν κάθεσαι στα αυγά σου εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ό,τι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είμαι αμέτοχος διαθέτω και το εξής πλεονέκτημα.
Βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις.
Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμώ να εκφράσω την ακόλουθη απορία προς άπαντες αγανακτισμένους. Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες.
Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):
•Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!
•Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.
•Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρούφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.
•Κλέφτες αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;
•Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα αεροδρόμιο-Κολωνό κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα έξω. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη δε ούτε ερώτημα.
•Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.
•Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.
•Κλέφτης ο καφετζής στην Πλάκα της Κρήτης που αρνείται πεισματικά να χτυπήσει στην ταμιακή του το φραπεδάκι που παραγγέλνω για την παραλία.
•Κλέφτης και ο εφημεριδοπώλης στο διπλανό χωριό της Ελούντας για τον ίδιο λόγο.
•Κλέφτες οι εφοριακοί που κάνουν τα στραβά μάτια στους φοροφυγάδες.
•Κλέφτες οι αστυνομικοί που χρηματίζονται για να παρέχουν προστασία σε άλλους κλέφτες.
•Κλέφτες όσοι παίρνουνε άδεια από την σημαία γιατί πληρώνονται χωρίς να παράγουν.
•Κλέφτες όσοι ζητάνε διευκολύνσεις και ρουσφέτια για «το παιδί που ζορίζεται στο στρατόπεδο» και «την θυγατέρα με τα τέσσερα μάστερ που θέλει να δουλέψει στην τοπική ΔΕΚΟ».
•Κλέφτες οι δημόσιοι υπάλληλοι που την κοπανάνε από το γραφείο στις 12:30. Κλέφτες και οι συνάδελφοί τους που τους χτυπάνε την κάρτα. Αλλά είπαμε: μεταξύ κατεργάρηδων αλληλεγγύη..
•Κλέφτες οι υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών που εκδίδουν μεν τιμολόγια αλλά πλαστά.
•Κλέφτες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γιατί πολύ απλά αυθαιρέτησαν.
•Κλέφτες και οι μηχανικοί που παραβαίνουν τους όρους δόμησης για να βγάλουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους.
•Κλέφτες οι επίορκοι δικαστές και οι φίλοι τους δικηγόροι που εμπλέκονται σε κυκλώματα.
•Κλέφτες οι συνδικαλιστές που παραλύουν το κράτος, μας κόβουν το ρεύμα και ζημιώνουν όσους επιθυμούν να δουλέψουν.
•Κλέφτες οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουνε μαύρα από ιδιαίτερα.
•Κλέφτες οι δημοσιογράφοι που κουβαλούν μετρητό αγνώστου προελεύσεως σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.
•Κλέφτες οι καθηγητές πανεπιστημίου που διορίζουν παιδιά και εγγόνια στις σχολές τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν δεν κοιτάξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.
•Κλέφτες αυτοί που πωλούν τενεκέδες λάδι παραγωγής τους χωρίς να δηλώνουν το επιπλέον εισόδημα.
•Κλέφτες γιατροί και φαρμακοποιοί που στήνουν εισπρακτικές εταιρίες στην πλάτη των ασθενών γράφοντάς τους αχρείαστα φάρμακα που ασφαλώς κάποιος εν τέλει πρέπει να πληρώσει (τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτούς που αναρωτιούνται).
•Κλέφτες οι νοικοκύρηδες που διατηρούν ανασφάλιστες οικονόμους και στερούν πόρους από τα ταμεία.
•Κλέφτες οι αιώνιοι φοιτητές γιατί καταναλώνουν κρατικούς πόρους κωλοβαρώντας.
Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες. Μιάμιση σελίδα κλέφτες (ενδεικτικά). Συμπέρασμα; Κλέφτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά εσείς βεβαίως δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ούτε και που πήρε το μάτι σας κάτι ύποπτο, κάτι ανάρμοστο γύρω σας τόσα χρόνια. Όχι, εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης. Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
Την αγανάκτησή σας λοιπόν δεν την συμμερίζομαι. Το αίσθημα αδικίας σας δεν το καταλαβαίνω. Για ένα πράγμα μονάχα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ; Έχουμε καταντήσει οι ψωμοζήτουλες της Ευρώπης εξαρτώντας την επιβίωση μας από λεφτά άλλων. Και όταν αυτοί μας τα δίνουν (ναι, με τόκο βεβαίως - κι εμείς το ίδιο θα κάναμε), εμείς τους ζητάμε και τα ρέστα.
Απαιτούμε. Εκβιάζουμε. Θεωρούμε πως μας έχουν ανάγκη. Πως μας οφείλουν χρέος μεγάλο επειδή κάπου κάποιοι κάποτε σε αυτόν τον τόπο παρήγαγαν πολιτισμό. Επειδή τότε εκείνοι κοιμόντουσαν ακόμα στις σπηλιές με τα αγρίμια. Οι εποχές άλλαξαν Έλληνες και εμείς αμελήσαμε να επιβιβαστούμε στο τρένο του χρόνου.
Ας πάρουμε μερικά μαθήματα από το παράδειγμα άλλων πραγματικά υπερήφανων λαών, όπως οι Ιάπωνες λόγου χάρη. Ξεφυλλίζω μία εκ των μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Μ. Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε το νησί τους. Ολοσέλιδη καταχώρηση υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε ο Βρετανός φορολογούμενος στο δοκιμαζόμενο έθνος του. «Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση σας τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Ιαπωνικός λαός δεν ξεχνά. Θα ορθοποδήσουμε. Θα ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε.»
Ευχαριστούμε. Έτσι απλά. Αντρίκια. Λακωνικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως τα λεφτά που μας δανείζουν οι ξένοι ξεφυτρώνουν ως μάννα εξ' ουρανού. Δίχως κόπο. Δίχως ιδρώτα. Δίχως δουλειά.
Έχουμε καταντήσει τόσο εγωπαθείς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως τα λεφτά δεν ανήκουν σε αόρατους αιμοδιψείς τραπεζίτες, πως δεν είναι παρά οι οικονομίες νοικοκυριών και συνταξιούχων, οι καταθέσεις τους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος τους. Και κάτι ακόμα: αρνούμαστε να δεχθούμε πως έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα τα κάνουν.
Ακόμη και να τα κάψουν, που λέει ο λόγος, έχουν δικαίωμα παρά να τα δανείσουν σε εξυπνάκηδες κομπιναδόρους αρχοντοχωριάτες που πλαστογραφούνε στατιστικές προκειμένου να κοροϊδέψουν τους αγαθούς και τους αδαείς. Τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε Έλληνες. Κανέναν άλλον. Ξεχάσαμε το ευχαριστώ. Απαξιώσαμε το φιλότιμο. Γίναμε αγνώμονες. Αχάριστοι.
Την λύση φίλοι μου δεν θα τη βρείτε στους δρόμους και στις αγανακτισμένες πορείες. Η λύση είναι (ακόμα) στα χέρια σας. Μπροστά στα μάτια σας. Αντισταθείτε στην ανομία. Καταδικάστε την παρανομία ακόμη κι αν αυτή είναι μέσα στο σπίτι σας.
Καταγγείλτε τον κλέφτη ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός σας. Περιθωριοποιείστε τον καταχραστή ακόμη κι αν τυγχάνει να είναι συνάδελφός σας (που μάλλον θα είναι εδώ που τα λέμε). Τιμωρήστε τον φοροδιαφυγά. Μην ψωνίζετε το παραμικρό από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Επιβραβεύστε τον τίμιο, τον σωστό, τον νομοταγή επαγγελματία. Μα, πάνω απ' όλα ΑΛΛΑΞΤΕ! Τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Διαφορετικά κάντε την αγανάκτησή σας κορνίζα πάνω από το τζάκι να την βλέπουνε τα παιδιά μας και να την φτύνουν.
Πηγή: http://www.protagon.gr
Υ/Γ : Υπ' όψιν, οτι ο Βασίλης δεν έχει απολύτως καμία συγγένεια με τον Πάγκαλο;;;;;
Του Βασίλη Μαχιά
Εγκατέλειψα την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο. «Που πας;», με ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι μου. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!». Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».
Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχα για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είμαι, πόσο δε μάλλον σοφός. Πολύ απλά δεν είχα «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστώ αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη. Είχα ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό. Τα κουβαδάκια μου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!
Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχεις εσύ να εκφέρεις άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι σε κόφτει; Αφού είσαι αμέτοχος, δεν σε αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.» Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να με κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δεν κάθεσαι στα αυγά σου εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ό,τι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είμαι αμέτοχος διαθέτω και το εξής πλεονέκτημα.
Βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις.
Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμώ να εκφράσω την ακόλουθη απορία προς άπαντες αγανακτισμένους. Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες.
Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):
•Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!
•Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.
•Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρούφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.
•Κλέφτες αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;
•Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα αεροδρόμιο-Κολωνό κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα έξω. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη δε ούτε ερώτημα.
•Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.
•Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.
•Κλέφτης ο καφετζής στην Πλάκα της Κρήτης που αρνείται πεισματικά να χτυπήσει στην ταμιακή του το φραπεδάκι που παραγγέλνω για την παραλία.
•Κλέφτης και ο εφημεριδοπώλης στο διπλανό χωριό της Ελούντας για τον ίδιο λόγο.
•Κλέφτες οι εφοριακοί που κάνουν τα στραβά μάτια στους φοροφυγάδες.
•Κλέφτες οι αστυνομικοί που χρηματίζονται για να παρέχουν προστασία σε άλλους κλέφτες.
•Κλέφτες όσοι παίρνουνε άδεια από την σημαία γιατί πληρώνονται χωρίς να παράγουν.
•Κλέφτες όσοι ζητάνε διευκολύνσεις και ρουσφέτια για «το παιδί που ζορίζεται στο στρατόπεδο» και «την θυγατέρα με τα τέσσερα μάστερ που θέλει να δουλέψει στην τοπική ΔΕΚΟ».
•Κλέφτες οι δημόσιοι υπάλληλοι που την κοπανάνε από το γραφείο στις 12:30. Κλέφτες και οι συνάδελφοί τους που τους χτυπάνε την κάρτα. Αλλά είπαμε: μεταξύ κατεργάρηδων αλληλεγγύη..
•Κλέφτες οι υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών που εκδίδουν μεν τιμολόγια αλλά πλαστά.
•Κλέφτες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γιατί πολύ απλά αυθαιρέτησαν.
•Κλέφτες και οι μηχανικοί που παραβαίνουν τους όρους δόμησης για να βγάλουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους.
•Κλέφτες οι επίορκοι δικαστές και οι φίλοι τους δικηγόροι που εμπλέκονται σε κυκλώματα.
•Κλέφτες οι συνδικαλιστές που παραλύουν το κράτος, μας κόβουν το ρεύμα και ζημιώνουν όσους επιθυμούν να δουλέψουν.
•Κλέφτες οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουνε μαύρα από ιδιαίτερα.
•Κλέφτες οι δημοσιογράφοι που κουβαλούν μετρητό αγνώστου προελεύσεως σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.
•Κλέφτες οι καθηγητές πανεπιστημίου που διορίζουν παιδιά και εγγόνια στις σχολές τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν δεν κοιτάξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.
•Κλέφτες αυτοί που πωλούν τενεκέδες λάδι παραγωγής τους χωρίς να δηλώνουν το επιπλέον εισόδημα.
•Κλέφτες γιατροί και φαρμακοποιοί που στήνουν εισπρακτικές εταιρίες στην πλάτη των ασθενών γράφοντάς τους αχρείαστα φάρμακα που ασφαλώς κάποιος εν τέλει πρέπει να πληρώσει (τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτούς που αναρωτιούνται).
•Κλέφτες οι νοικοκύρηδες που διατηρούν ανασφάλιστες οικονόμους και στερούν πόρους από τα ταμεία.
•Κλέφτες οι αιώνιοι φοιτητές γιατί καταναλώνουν κρατικούς πόρους κωλοβαρώντας.
Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες. Μιάμιση σελίδα κλέφτες (ενδεικτικά). Συμπέρασμα; Κλέφτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά εσείς βεβαίως δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ούτε και που πήρε το μάτι σας κάτι ύποπτο, κάτι ανάρμοστο γύρω σας τόσα χρόνια. Όχι, εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης. Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
Την αγανάκτησή σας λοιπόν δεν την συμμερίζομαι. Το αίσθημα αδικίας σας δεν το καταλαβαίνω. Για ένα πράγμα μονάχα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ; Έχουμε καταντήσει οι ψωμοζήτουλες της Ευρώπης εξαρτώντας την επιβίωση μας από λεφτά άλλων. Και όταν αυτοί μας τα δίνουν (ναι, με τόκο βεβαίως - κι εμείς το ίδιο θα κάναμε), εμείς τους ζητάμε και τα ρέστα.
Απαιτούμε. Εκβιάζουμε. Θεωρούμε πως μας έχουν ανάγκη. Πως μας οφείλουν χρέος μεγάλο επειδή κάπου κάποιοι κάποτε σε αυτόν τον τόπο παρήγαγαν πολιτισμό. Επειδή τότε εκείνοι κοιμόντουσαν ακόμα στις σπηλιές με τα αγρίμια. Οι εποχές άλλαξαν Έλληνες και εμείς αμελήσαμε να επιβιβαστούμε στο τρένο του χρόνου.
Ας πάρουμε μερικά μαθήματα από το παράδειγμα άλλων πραγματικά υπερήφανων λαών, όπως οι Ιάπωνες λόγου χάρη. Ξεφυλλίζω μία εκ των μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Μ. Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε το νησί τους. Ολοσέλιδη καταχώρηση υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε ο Βρετανός φορολογούμενος στο δοκιμαζόμενο έθνος του. «Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση σας τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Ιαπωνικός λαός δεν ξεχνά. Θα ορθοποδήσουμε. Θα ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε.»
Ευχαριστούμε. Έτσι απλά. Αντρίκια. Λακωνικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως τα λεφτά που μας δανείζουν οι ξένοι ξεφυτρώνουν ως μάννα εξ' ουρανού. Δίχως κόπο. Δίχως ιδρώτα. Δίχως δουλειά.
Έχουμε καταντήσει τόσο εγωπαθείς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως τα λεφτά δεν ανήκουν σε αόρατους αιμοδιψείς τραπεζίτες, πως δεν είναι παρά οι οικονομίες νοικοκυριών και συνταξιούχων, οι καταθέσεις τους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος τους. Και κάτι ακόμα: αρνούμαστε να δεχθούμε πως έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα τα κάνουν.
Ακόμη και να τα κάψουν, που λέει ο λόγος, έχουν δικαίωμα παρά να τα δανείσουν σε εξυπνάκηδες κομπιναδόρους αρχοντοχωριάτες που πλαστογραφούνε στατιστικές προκειμένου να κοροϊδέψουν τους αγαθούς και τους αδαείς. Τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε Έλληνες. Κανέναν άλλον. Ξεχάσαμε το ευχαριστώ. Απαξιώσαμε το φιλότιμο. Γίναμε αγνώμονες. Αχάριστοι.
Την λύση φίλοι μου δεν θα τη βρείτε στους δρόμους και στις αγανακτισμένες πορείες. Η λύση είναι (ακόμα) στα χέρια σας. Μπροστά στα μάτια σας. Αντισταθείτε στην ανομία. Καταδικάστε την παρανομία ακόμη κι αν αυτή είναι μέσα στο σπίτι σας.
Καταγγείλτε τον κλέφτη ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός σας. Περιθωριοποιείστε τον καταχραστή ακόμη κι αν τυγχάνει να είναι συνάδελφός σας (που μάλλον θα είναι εδώ που τα λέμε). Τιμωρήστε τον φοροδιαφυγά. Μην ψωνίζετε το παραμικρό από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Επιβραβεύστε τον τίμιο, τον σωστό, τον νομοταγή επαγγελματία. Μα, πάνω απ' όλα ΑΛΛΑΞΤΕ! Τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Διαφορετικά κάντε την αγανάκτησή σας κορνίζα πάνω από το τζάκι να την βλέπουνε τα παιδιά μας και να την φτύνουν.
Πηγή: http://www.protagon.gr
Υ/Γ : Υπ' όψιν, οτι ο Βασίλης δεν έχει απολύτως καμία συγγένεια με τον Πάγκαλο;;;;;
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΟΡΥΒΟΥ ΤΩΝ ∆ΙΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α
Ο θόρυβος, μια από τις σύγχρονες μάστιγες της εποχής μας.
Ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία -σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες
εκτιμήσεις της ∆/νσης DG XI της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ενοχλεί το 20-25%
περίπου του πληθυσμού των ανεπτυγμένων κρατών της ∆υτ. Ευρώπης, ενώ
το 19% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 67
εκατ.) ευρίσκεται σε περιοχές με υψηλές στάθμες θορύβου.
Ο οδικός θόρυβος θεωρείται ως η πλέον ενοχλητική πηγή θορύβου για τον αστικό
πληθυσμό και ειδικά ο θόρυβος από τις Μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα.
Οι περιοχές με πρόβλημα υποβάθμισης του ακουστικού περιβάλλοντος είναι
όλες οι αστικές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως η περιοχή της Πρωτεύουσας
που είναι συγκεντρωμένο περίπου το 40% του πληθυσμού, το 35% της βιομηχανικής
και βιοτεχνικής δραστηριότητας και το 70% των Υπηρεσιών της Ελλάδος.
Βάσει των μέχρι τώρα μελετών και μετρήσεων του ΥΠΕΧΩ∆Ε, ένα ποσοστό
περίπου 23% του πληθυσμού του ∆ήμου Αθηναίων, ζει σε απαράδεκτα
υψηλές στάθμες κυκλοφοριακού θορύβου. [Ισοδύναμη ενεργειακή μέση
ηχοστάθμη Leq > 72 dB(A)].
Οι στάθμες θορύβου αιχμής [Lmax dB(A)] κυμαίνονται από 90 - 100 dB(A),
όλες τις ημέρες και δυστυχώς και τις νύχτες, στις σημαντικές αρτηρίες
της πρωτεύουσας. Η κατάσταση αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην οδική
κυκλοφορία και κατά ένα μεγάλο μέρος στα δίκυκλα.
Από τα στοιχεία του Υπουργείου ∆ημόσιας Τάξης, αρμόδιου για τα
μοτοποδήλατα, φαίνεται ότι συνολικά στη χώρα κυκλοφορούν 1.303.000 ενώ
στην Αττική κυκλοφορούν 478.000 μοτοποδήλατα.
Από τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην
αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Μοτοσικλέτες, φαίνεται ότι συνολικά
στη χώρα κυκλοφορούν 430.000 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Αττική
είναι 195.000 Μοτοσικλέτες.
Μια ρεαλιστική εκτίμηση, δεδομένου ότι συνήθως δεν αναφέρεται η απόσυρση
τους λόγω παλαιότητας, είναι ότι, συνολικά στη χώρα, κυκλοφορούν περίπου
1.400.000 δίκυκλα, ενώ στην Αττική κυκλοφορούν περίπου 550.000 δίκυκλα.
Σημειώνεται επίσης ότι ο σημερινός ρυθμός αύξησης των δικύκλων είναι
ετησίως περίπου 40.000 μοτοσικλέτες και 70.000 μοτοποδήλατα.
Από τους ελέγχους και τις μετρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται
ότι περίπου το 5% των αυτοκινήτων και το 25% των δικύκλων, που κυκλοφορούν
αυτή τη στιγμή, στα πάνω από 5000 χιλιόμετρα δρόμων του λεκανοπεδίου,
εκπέμπουν στάθμες θορύβου υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες.
Οι πολεοδομικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις
δυσκολίες αστυνόμευσης στους δρόμους, έχουν δικαιολογημένα, οξύνει
δραματικά την δυσαρέσκεια των κατοίκων, ποσοστό των οποίων, πάνω από
80% πιστεύει ότι ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία έχει αυξηθεί
υπερβολικά τα τελευταία χρόνια.
Για τους λόγους αυτούς, από τον Απρίλιο 1996, το Τμήμα Καταπολέμησης
Θορύβου της ∆/νσης Ελέγχου Ατμοσφ. Ρύπανσης και Θορύβου του
Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆Ε, μαζί με το Υπουργείο ∆ημόσιας Τάξης ανέλαβε με την Τροχαία
Αθηνών τον έλεγχο θορύβου των δικύκλων "παρά την οδό" κατά τα
ευρωπαϊκά πρότυπα (βάσει της ΚΥΑ υπ' αριθμ. 28340/2440/92 - ΦΕΚ
532/Β/18-8-92), με αποκλειστική χρήση δύο μικτών συνεργείων από τις δύο
υπηρεσίες και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 1997 έχει ελέγξει περισσότερες από
23.000 Μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα.
Από τους ελέγχους αυτούς φαίνεται ότι δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό,
βρέθηκε να υπερβαίνει τις κατά περίπτωση νόμιμες στάθμες θορύβου. Πρέπει
όμως εδώ να σημειωθεί, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια αναλογία ισχύει και
για το σύνολο του στόλου των δικύκλων δεδομένου ότι το δείγμα στατιστικά
είναι κάπως βεβιασμένο εφόσον υπάρχει μια τάση -η οποία είναι λογική- τα
συνεργεία ελέγχου, ορισμένες φορές, να σταματούν τα δίκυκλα που κατά την
αντίληψη τους θορυβούν περισσότερο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μια μικρή υπέρβαση όπου γίνεται
στους παραβάτες μια απλή σύσταση. Σε περιπτώσεις λίγο μεγαλύτερης
υπέρβασης υποχρεώνονται σε επανέλεγχο ενώ όταν υπάρχουν μεγάλες
υπερβάσεις τότε δίνονται κλήσεις και αφαιρείται και η άδεια κυκλοφορίας.
Οι έλεγχοι γίνονται σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα αλλά και
νυκτερινές ώρες. Οι θέσεις ελέγχου των συνεργείων είναι σε διάφορα σημεία
της Αθήνας κυρίως σε οδούς μεγάλης κυκλοφορίας.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί κλήσεις στο περίπου 8% των
ελεγχθέντων (το οποίο ισοδυναμεί με το 15% των εκτός ορίων). Η κάθε κλήση
κοστίζει σήμερα για τον παραβάτη 37.000 δρχ. -εκτός από τις χαμένες ώρες
στα συνεργεία και τις υπηρεσίες- αλλά περισσότερο αποτρεπτική φαίνεται ότι
είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, η οποία δίδεται πίσω από την
Τροχαία μόνο μετά τον επιτυχή επανέλεγχο θορύβου του δικύκλου από την
∆/νση ΕΑΡΘ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆Ε.
Τα συνοπτικά αποτελέσματα από τους ελέγχους θορύβου των δικύκλων, στην
ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, παρουσιάζονται στο διάγραμμα στη συνέχεια.
Το αναμφισβήτητα μεγάλο ποσοστό των δικύκλων που ευρέθηκαν να εκπέμπουν
στάθμες θορύβου εκτός ορίων, καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση των συνεργείων
ελέγχου και φυσικά επιβεβαιώνει την ανάγκη καθιέρωσης της Κάρτας Τεχνικού
Ελέγχου ∆ικύκλων (ΚΤΕ∆) που προωθείται από το ΥΠΕΧΩ∆Ε και το ΥΜΕΤ.
Ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία -σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες
εκτιμήσεις της ∆/νσης DG XI της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ενοχλεί το 20-25%
περίπου του πληθυσμού των ανεπτυγμένων κρατών της ∆υτ. Ευρώπης, ενώ
το 19% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 67
εκατ.) ευρίσκεται σε περιοχές με υψηλές στάθμες θορύβου.
Ο οδικός θόρυβος θεωρείται ως η πλέον ενοχλητική πηγή θορύβου για τον αστικό
πληθυσμό και ειδικά ο θόρυβος από τις Μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα.
Οι περιοχές με πρόβλημα υποβάθμισης του ακουστικού περιβάλλοντος είναι
όλες οι αστικές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως η περιοχή της Πρωτεύουσας
που είναι συγκεντρωμένο περίπου το 40% του πληθυσμού, το 35% της βιομηχανικής
και βιοτεχνικής δραστηριότητας και το 70% των Υπηρεσιών της Ελλάδος.
Βάσει των μέχρι τώρα μελετών και μετρήσεων του ΥΠΕΧΩ∆Ε, ένα ποσοστό
περίπου 23% του πληθυσμού του ∆ήμου Αθηναίων, ζει σε απαράδεκτα
υψηλές στάθμες κυκλοφοριακού θορύβου. [Ισοδύναμη ενεργειακή μέση
ηχοστάθμη Leq > 72 dB(A)].
Οι στάθμες θορύβου αιχμής [Lmax dB(A)] κυμαίνονται από 90 - 100 dB(A),
όλες τις ημέρες και δυστυχώς και τις νύχτες, στις σημαντικές αρτηρίες
της πρωτεύουσας. Η κατάσταση αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην οδική
κυκλοφορία και κατά ένα μεγάλο μέρος στα δίκυκλα.
Από τα στοιχεία του Υπουργείου ∆ημόσιας Τάξης, αρμόδιου για τα
μοτοποδήλατα, φαίνεται ότι συνολικά στη χώρα κυκλοφορούν 1.303.000 ενώ
στην Αττική κυκλοφορούν 478.000 μοτοποδήλατα.
Από τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην
αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Μοτοσικλέτες, φαίνεται ότι συνολικά
στη χώρα κυκλοφορούν 430.000 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Αττική
είναι 195.000 Μοτοσικλέτες.
Μια ρεαλιστική εκτίμηση, δεδομένου ότι συνήθως δεν αναφέρεται η απόσυρση
τους λόγω παλαιότητας, είναι ότι, συνολικά στη χώρα, κυκλοφορούν περίπου
1.400.000 δίκυκλα, ενώ στην Αττική κυκλοφορούν περίπου 550.000 δίκυκλα.
Σημειώνεται επίσης ότι ο σημερινός ρυθμός αύξησης των δικύκλων είναι
ετησίως περίπου 40.000 μοτοσικλέτες και 70.000 μοτοποδήλατα.
Από τους ελέγχους και τις μετρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται
ότι περίπου το 5% των αυτοκινήτων και το 25% των δικύκλων, που κυκλοφορούν
αυτή τη στιγμή, στα πάνω από 5000 χιλιόμετρα δρόμων του λεκανοπεδίου,
εκπέμπουν στάθμες θορύβου υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες.
Οι πολεοδομικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις
δυσκολίες αστυνόμευσης στους δρόμους, έχουν δικαιολογημένα, οξύνει
δραματικά την δυσαρέσκεια των κατοίκων, ποσοστό των οποίων, πάνω από
80% πιστεύει ότι ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία έχει αυξηθεί
υπερβολικά τα τελευταία χρόνια.
Για τους λόγους αυτούς, από τον Απρίλιο 1996, το Τμήμα Καταπολέμησης
Θορύβου της ∆/νσης Ελέγχου Ατμοσφ. Ρύπανσης και Θορύβου του
Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆Ε, μαζί με το Υπουργείο ∆ημόσιας Τάξης ανέλαβε με την Τροχαία
Αθηνών τον έλεγχο θορύβου των δικύκλων "παρά την οδό" κατά τα
ευρωπαϊκά πρότυπα (βάσει της ΚΥΑ υπ' αριθμ. 28340/2440/92 - ΦΕΚ
532/Β/18-8-92), με αποκλειστική χρήση δύο μικτών συνεργείων από τις δύο
υπηρεσίες και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 1997 έχει ελέγξει περισσότερες από
23.000 Μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα.
Από τους ελέγχους αυτούς φαίνεται ότι δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό,
βρέθηκε να υπερβαίνει τις κατά περίπτωση νόμιμες στάθμες θορύβου. Πρέπει
όμως εδώ να σημειωθεί, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια αναλογία ισχύει και
για το σύνολο του στόλου των δικύκλων δεδομένου ότι το δείγμα στατιστικά
είναι κάπως βεβιασμένο εφόσον υπάρχει μια τάση -η οποία είναι λογική- τα
συνεργεία ελέγχου, ορισμένες φορές, να σταματούν τα δίκυκλα που κατά την
αντίληψη τους θορυβούν περισσότερο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μια μικρή υπέρβαση όπου γίνεται
στους παραβάτες μια απλή σύσταση. Σε περιπτώσεις λίγο μεγαλύτερης
υπέρβασης υποχρεώνονται σε επανέλεγχο ενώ όταν υπάρχουν μεγάλες
υπερβάσεις τότε δίνονται κλήσεις και αφαιρείται και η άδεια κυκλοφορίας.
Οι έλεγχοι γίνονται σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα αλλά και
νυκτερινές ώρες. Οι θέσεις ελέγχου των συνεργείων είναι σε διάφορα σημεία
της Αθήνας κυρίως σε οδούς μεγάλης κυκλοφορίας.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί κλήσεις στο περίπου 8% των
ελεγχθέντων (το οποίο ισοδυναμεί με το 15% των εκτός ορίων). Η κάθε κλήση
κοστίζει σήμερα για τον παραβάτη 37.000 δρχ. -εκτός από τις χαμένες ώρες
στα συνεργεία και τις υπηρεσίες- αλλά περισσότερο αποτρεπτική φαίνεται ότι
είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, η οποία δίδεται πίσω από την
Τροχαία μόνο μετά τον επιτυχή επανέλεγχο θορύβου του δικύκλου από την
∆/νση ΕΑΡΘ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.∆Ε.
Τα συνοπτικά αποτελέσματα από τους ελέγχους θορύβου των δικύκλων, στην
ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, παρουσιάζονται στο διάγραμμα στη συνέχεια.
Το αναμφισβήτητα μεγάλο ποσοστό των δικύκλων που ευρέθηκαν να εκπέμπουν
στάθμες θορύβου εκτός ορίων, καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση των συνεργείων
ελέγχου και φυσικά επιβεβαιώνει την ανάγκη καθιέρωσης της Κάρτας Τεχνικού
Ελέγχου ∆ικύκλων (ΚΤΕ∆) που προωθείται από το ΥΠΕΧΩ∆Ε και το ΥΜΕΤ.
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
«Τα εν οίκω μη εν Δήμω»
Όλες οι παροιμίες και τα ρητά έχουν βγει από την εμπειρία της ζωής, όπως ξέρετε !!
Στις ήμέρες μας, αυτό που κρίνεται επιβεβλημένο είναι να εφαρμόζει ο καθένας το περίφημο «τα εν οίκω μη εν Δήμω» !!!! γιατί αν τα μάθουν κι άλλοι, ……Ιδού τα αποτελέσματα!
ΓΙΑ ΤΑ GPS:
Ένας φίλος μου είπε πρόσφατα ότι κάποιο ζευγάρι βρήκε το αυτοκίνητό τους σπασμένο, ενώ βρίσκονταν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.
Το αυτοκίνητό τους ήταν δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο παρκινγκ των φιλάθλων.
Πράγματα που έχουν κλαπεί από το αυτοκίνητο:
Τηλεχειριστήριο πόρτας γκαράζ, κάποια χρήματα και ένα GPS, το οποίο είχαν αφήσει στο ταμπλό.
Όταν τα θύματα πήγαν σπίτι, διαπίστωσαν ότι το σπίτι τους είχε λεηλατηθεί.
Οι κλέφτες είχαν χρησιμοποιήσει το GPS για να τους καθοδηγήσει στο σπίτι.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το τηλεχειριστήριο του γκαράζ για να ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ και να μπουν στο σπίτι.
Οι κλέφτες γνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο ποδοσφαιρικό αγώνα, ήξεραν τι ώρα θα τελείωνε το παιχνίδι και ήξεραν πόσο χρόνο θα έπρεπε να «καθαρίσουν» το σπίτι. φαίνεται ότι είχαν φέρει ένα φορτηγό για να το αδειάσουν από του περιεχομένο του.
Να προσέχετε εάν έχετε ένα GPS - Μην τοποθετείτε τη διεύθυνση του σπιτιού σας
σε αυτό.
Βάλτε ένα κοντινό σημείο (όπως ένα κατάστημα ή βενζινάδικο) ώστε να μπορεί ακόμα να βρείτε το δρόμο σας σπίτι, εάν χρειάζεται, αλλά κανένας άλλος δεν θα ξέρει που ζείτε, αν είχε κλέψει το GPS σας.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ:
Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό .......
Είχαν κλέψει την τσάντα μιας κυρίας.. Στην τσάντα της είχε το κινητό της, την πιστωτική της κάρτα, το πορτοφόλι της... κλπ
20 λεπτά αργότερα όταν κάλεσε τον σύζυγο της από ένα τηλέφωνο να του πει
τι είχε συμβεί, ο σύζυγος της της είπε «έλαβα από σένα ένα sms που μου ζητούσες τον αριθμό PIN μας και σου το έστειλα πριν από λίγο».
Όταν επικοινώνησαν με την τράπεζα, ο υπάλληλος τους είπε ένα σημαντικό ποσό είχε μόλις αναληφθεί.
Ο κλέφτης είχε χρησιμοποιήσει το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο και με το όνομα «σύζυγος» από τη λίστα επαφών είχε στείλει sms και είχε στα χέρια το pin.
Μέσα σε 20 λεπτά είχε τραβήξει τα χρήματα από το λογαριασμό τους.
Συμπέρασμα:
Μην αποκαλύπτετε τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα επαφών σας στο κινητό.
Αποφύγετε τη χρήση ονομάτων όπως: σπίτι, αγάπη, μπούμπης, ζουζούνι, γλυκος-ιά μου, μπαμπάς, μαμά, κλπ.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ καλώντας πίσω, όταν σας ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσα από γραπτά μηνύματα.
Επίσης, όταν δέχεστε κείμενο sms από τους φίλους ή την οικογένεια σας για να τους συναντήσετε κάπου, καλέστε για να επιβεβαιώσετε ότι το μήνυμα ήρθε από αυτούς.
Αν δεν μπορείτε να τους βρείτε, να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών όπως που βρίσκεστε, σε πόση ώρα φθάνετε, αν είστε σε ταξίδι κλπ σε απαντήσεις sms προς την «οικογένεια και φίλους».
Στις ήμέρες μας, αυτό που κρίνεται επιβεβλημένο είναι να εφαρμόζει ο καθένας το περίφημο «τα εν οίκω μη εν Δήμω» !!!! γιατί αν τα μάθουν κι άλλοι, ……Ιδού τα αποτελέσματα!
ΓΙΑ ΤΑ GPS:
Ένας φίλος μου είπε πρόσφατα ότι κάποιο ζευγάρι βρήκε το αυτοκίνητό τους σπασμένο, ενώ βρίσκονταν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.
Το αυτοκίνητό τους ήταν δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο παρκινγκ των φιλάθλων.
Πράγματα που έχουν κλαπεί από το αυτοκίνητο:
Τηλεχειριστήριο πόρτας γκαράζ, κάποια χρήματα και ένα GPS, το οποίο είχαν αφήσει στο ταμπλό.
Όταν τα θύματα πήγαν σπίτι, διαπίστωσαν ότι το σπίτι τους είχε λεηλατηθεί.
Οι κλέφτες είχαν χρησιμοποιήσει το GPS για να τους καθοδηγήσει στο σπίτι.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το τηλεχειριστήριο του γκαράζ για να ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ και να μπουν στο σπίτι.
Οι κλέφτες γνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο ποδοσφαιρικό αγώνα, ήξεραν τι ώρα θα τελείωνε το παιχνίδι και ήξεραν πόσο χρόνο θα έπρεπε να «καθαρίσουν» το σπίτι. φαίνεται ότι είχαν φέρει ένα φορτηγό για να το αδειάσουν από του περιεχομένο του.
Να προσέχετε εάν έχετε ένα GPS - Μην τοποθετείτε τη διεύθυνση του σπιτιού σας
σε αυτό.
Βάλτε ένα κοντινό σημείο (όπως ένα κατάστημα ή βενζινάδικο) ώστε να μπορεί ακόμα να βρείτε το δρόμο σας σπίτι, εάν χρειάζεται, αλλά κανένας άλλος δεν θα ξέρει που ζείτε, αν είχε κλέψει το GPS σας.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ:
Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό .......
Είχαν κλέψει την τσάντα μιας κυρίας.. Στην τσάντα της είχε το κινητό της, την πιστωτική της κάρτα, το πορτοφόλι της... κλπ
20 λεπτά αργότερα όταν κάλεσε τον σύζυγο της από ένα τηλέφωνο να του πει
τι είχε συμβεί, ο σύζυγος της της είπε «έλαβα από σένα ένα sms που μου ζητούσες τον αριθμό PIN μας και σου το έστειλα πριν από λίγο».
Όταν επικοινώνησαν με την τράπεζα, ο υπάλληλος τους είπε ένα σημαντικό ποσό είχε μόλις αναληφθεί.
Ο κλέφτης είχε χρησιμοποιήσει το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο και με το όνομα «σύζυγος» από τη λίστα επαφών είχε στείλει sms και είχε στα χέρια το pin.
Μέσα σε 20 λεπτά είχε τραβήξει τα χρήματα από το λογαριασμό τους.
Συμπέρασμα:
Μην αποκαλύπτετε τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα επαφών σας στο κινητό.
Αποφύγετε τη χρήση ονομάτων όπως: σπίτι, αγάπη, μπούμπης, ζουζούνι, γλυκος-ιά μου, μπαμπάς, μαμά, κλπ.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ καλώντας πίσω, όταν σας ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσα από γραπτά μηνύματα.
Επίσης, όταν δέχεστε κείμενο sms από τους φίλους ή την οικογένεια σας για να τους συναντήσετε κάπου, καλέστε για να επιβεβαιώσετε ότι το μήνυμα ήρθε από αυτούς.
Αν δεν μπορείτε να τους βρείτε, να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών όπως που βρίσκεστε, σε πόση ώρα φθάνετε, αν είστε σε ταξίδι κλπ σε απαντήσεις sms προς την «οικογένεια και φίλους».
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Η διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου και άλλα τινά…
Σχόλια από την καθημερινή ζωή, του Βαγγέλη Κογκάκη, στις 24/8/2009.
Επί πολλά χρόνια είμαι αναγνώστης της εγκρίτου καθημερινής εφημερίδας της πόλης μας “ΠΑΤΡΙΣ”. Στις 24 μεγάλες σελίδες της και στα διάφορα ένθετα, μπορείς να διαβάσεις πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα των δημοσιογράφων συνεργατών της ως και πολλά άλλα ποικίλλου περιεχομένου πολλών διακεκριμένων συμπολιτών.
Στη δεύτερη σελίδα «το καστρινό 24ωρο» υπάρχει καθημερινά “Το ερώτημα της ημέρας” με ένα μεγάλο ερωτηματικό ; μπροστά. Τα ερωτήματα είναι πάντα καίρια και πολλές φορές “καυτά”! Οι απαντήσεις είναι επώνυμες και μάλιστα με τις φωτογραφίες εκείνων που απαντούν.
Πριν από μερικές ημέρες διάβασα:
- Το ερώτημα της ημέρας: ‘‘Θεωρείτε πως το επικείμενο δάνειο του δήμου Ηρακλείου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης’’; Παρακαλώ, προσέξετε τώρα τις απαντήσεις οι οποίες έχουν αντιγραφεί κατά λέξη:
Κώστας: ‘‘Αν δεν φάνε τα λεφτά, τότε θα βοηθήσει”. Θέμης: ‘‘Αν υπάρξει σωστή διαχείριση, τότε τα χρήματα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη”. Μαρία: ‘‘Νομίζω πως δεν έχουμε ανάγκη από δάνειο, αλλά από το να σταματήσουν να τρώγονται χρήματα”. Νίκος: ‘‘Στην περίπτωση που υπάρχει ορθή διαχείριση και τα χρήματα διατεθούν σε απαραίτητες ανάγκες για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, νομίζω θα βοηθήσει’’.
Όπως, δυστυχώς, διαφαίνεται σε καμιά από τις απαντήσεις δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Οι δύο ομιλούν καθαρά για “φάγωμα”, άμεση κλοπή των χρημάτων και οι άλλες δύο για τη λανθασμένη διαχείριση, έμμεση διασπάθιση και χωρίς φειδώ κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος!
Βέβαια ομιλούν για το Ηράκλειο που οι περισσότεροι είμαστε μεταξύ μας γνωστοί, καλημερίζομε ο ένας τον άλλο και υπάρχει ο φόβος της αποκάλυψης και της ντροπής. Όμως στην Αθήνα, στις άλλες μεγάλες πόλεις με προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων μπορείς να μαντέψεις, να φανταστείς τι μπορεί να γίνεται; Εκεί υπάρχει και ο νεποτισμός.
Ένας εσμός συμβούλων, φίλων, παρακαθήμενων, συγγενών και κουμπάρων! Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι για την υπεξαίρεση -την κλοπή- του δημοσίου, συνήθως με τη μεσολάβηση των παρατρεχάμενων, επικρατεί, βασιλεύει καλύτερα η ατιμωρησία.
Η σχέση αστυνομίας και ποινής είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη. Υπερβάλλω; Ίσως, έχοντας την πρόθεση να τονίσω την αδηφαγία όλων αυτών και τη δήωση, πολλές φορές, του κρατικού κορβανά. Το «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» του Πρωταγόρα είναι παρωχημένες αντιλήψεις.
Σήμερα, είναι αξίωμα, ότι όταν διαθέτεις κεφάλαιο -η απόλυτη και μοναδική αξία- μπορείς να αγοράσεις ότι ποθείς. Όχι μόνον καρδιές (στην κυριολεξία και μεταφορικά) και νεφρά, αλλά και διπλώματα και διδακτορικό και ό,τι άλλο θελήσεις.
Με μεγάλη αναλγησία, απάνθρωπη αδιαφορία και τρόπο προκλητικό, όλα έχουν την “τιμή” των. «Κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά…» Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων»;
Τα έργα του Ο. Τ. Ε. Μια μεγάλη ταλαιπωρία υφιστάμεθα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γαζίου. Αιτία οι εργολάβοι δημοσίων έργων. Αυτοί οι ανεξέλεγκτοι κύριοι, όντες κράτος εν κράτει, επί 15 ημέρες με τα μηχανήματά τους άνοιγαν χαντάκια τοποθετώντας καλώδια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ο.Τ.Ε. Καλώς και ευχαριστούμε. Το σύννεφο της σκόνης, βέβαια, ήταν τεράστιο.
Υπομονή, σκέφτηκα. Θα περάσει. Οι εργασίες τέλειωσαν χωρίς καθυστέρηση -στις 12 Αυγούστου- αλλά οι σκόνες, με το πρώτο φύσημα του ανέμου ή όταν περάσει οποιοδήποτε όχημα ‘λούζουν’ ολόκληρη την περιοχή επειδή πολλά χώματα παρέμειναν στο οδόστρωμα.
Και κάτι ακόμη. Το σκυρόδεμα με το οποίον κάλυψαν τα χαντάκια είναι τέτοιας ποιότητας -χωρίς το ανάλογο τσιμέντο- ώστε άρχισε ήδη να σπάζει και να διαλύεται σε χαλίκια, άμμο και σκόνη. Τσιμέντο να γίνει, τι μας νοιάζει! μονολογούν. Όμως γιατί;
Και το χειρότερο. Σε λίγες ημέρες θα έρθει άλλος εργολάβος -«και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»- να ανοίξει πάλι χαντάκια για την αποχέτευση. Πάρα πολύ καλά. Οι βόθροι, που ρυπαίνουν το έδαφος με τα λήμματα των κατοικιών να μην χρησιμοποιούνται πλέον.
Σωστά. Όμως δεν μπορούσαν να συντονιστούν οι εργασίες; Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του ράβε-ξήλωνε, σε δημόσια έργα. Είναι η μεθοδολογία, που ενώ εξορκίζεται από τους πάντες (ίσως να ευθύνεται ο ‘εξορκιστής’ εργολάβος) εξακολουθεί να παραμένει βαθειά ριζωμένη στις διάφορες Δ.Ε.Κ.Ο. της χώρας.
Η ανάπλαση της περιοχής της Αγίας Τριάδας. Πόσες φορές έχομε διαβάσει στον τοπικό τύπο, έχομε ακούσει από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το ραδιόφωνο ότι θα γίνει η αναμόρφωση, η αναδημιουργία προς το καλύτερο, η ανάπλαση του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής της Αγίας Τριάδας, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας, το χρώμα της γειτονιάς, το πλέγμα των σχέσεων των γειτόνων.
Και είναι από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης, με τον περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό στον οποίο ιερούργησαν ονομαστοί ιερείς, με μόρφωση, προσωπικότητα, πίστη, ζήλο και κύρος. Σήμερα δυστυχώς η ανάπλαση έχει εγγραφεί ‘‘στις ελληνικές καλένδες’’ και συντελείται, αν όχι η καταβαράθρωση, αλλά η παραμόρφωση, η νόθευση της “γειτονιάς” και των κατοίκων.
Οι κατοικίες καταστρέφονται χωρίς να επιδιορθώνονται και με την πάροδο του χρόνου ερημώνονται ή κατοικούνται από οικονομικούς μετανάστες, τσιγγάνους και άλλους αλλοδαπούς. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά μου προξενεί λύπη, στεναχώρια, η θλιβερή εικόνα της πάλαι ποτέ γραφικής γειτονιάς της πόλης μας. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ασχήμια και τον αμοραλισμό.
Ισχύουν ακόμη οι ηθικοί κανόνες, η διάκριση ανάμεσα στο καλό και το κακό, στο ωραίο και το άσχημο. Πολλές γενιές κατοίκων του Ηρακλείου έχουν γεννηθεί και ανατραφεί σ’ αυτήν και οι οποίοι έχουν διαπρέψει στις τέχνες και την επιστήμη. Ο πολιτισμός σμιλεύει τη στάση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Έχουμε κορεστεί στις υποσχέσεις που διαρκώς αθετούνται.
Ζούμε την καθημερινή έκπτωση αξιών. Γίναμε θιασώτες του ενός και μοναδικού ονείρου που μπορεί να εννοήσει η στεγνή και ανισόρροπη εποχή μας, εκείνου της υλικής καταξίωσης. Οι άρχοντες έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. «Αρχή άνδρα δείκνυσι».
Απαιτείται γρήγορη δράση. Κάποια ρηξικέλευθη λύση θα υπάρχει.
• Ο Βαγγ. Κογκάκης είναι δάσκαλος, συνταξιούχος
Επί πολλά χρόνια είμαι αναγνώστης της εγκρίτου καθημερινής εφημερίδας της πόλης μας “ΠΑΤΡΙΣ”. Στις 24 μεγάλες σελίδες της και στα διάφορα ένθετα, μπορείς να διαβάσεις πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα των δημοσιογράφων συνεργατών της ως και πολλά άλλα ποικίλλου περιεχομένου πολλών διακεκριμένων συμπολιτών.
Στη δεύτερη σελίδα «το καστρινό 24ωρο» υπάρχει καθημερινά “Το ερώτημα της ημέρας” με ένα μεγάλο ερωτηματικό ; μπροστά. Τα ερωτήματα είναι πάντα καίρια και πολλές φορές “καυτά”! Οι απαντήσεις είναι επώνυμες και μάλιστα με τις φωτογραφίες εκείνων που απαντούν.
Πριν από μερικές ημέρες διάβασα:
- Το ερώτημα της ημέρας: ‘‘Θεωρείτε πως το επικείμενο δάνειο του δήμου Ηρακλείου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης’’; Παρακαλώ, προσέξετε τώρα τις απαντήσεις οι οποίες έχουν αντιγραφεί κατά λέξη:
Κώστας: ‘‘Αν δεν φάνε τα λεφτά, τότε θα βοηθήσει”. Θέμης: ‘‘Αν υπάρξει σωστή διαχείριση, τότε τα χρήματα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη”. Μαρία: ‘‘Νομίζω πως δεν έχουμε ανάγκη από δάνειο, αλλά από το να σταματήσουν να τρώγονται χρήματα”. Νίκος: ‘‘Στην περίπτωση που υπάρχει ορθή διαχείριση και τα χρήματα διατεθούν σε απαραίτητες ανάγκες για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, νομίζω θα βοηθήσει’’.
Όπως, δυστυχώς, διαφαίνεται σε καμιά από τις απαντήσεις δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Οι δύο ομιλούν καθαρά για “φάγωμα”, άμεση κλοπή των χρημάτων και οι άλλες δύο για τη λανθασμένη διαχείριση, έμμεση διασπάθιση και χωρίς φειδώ κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος!
Βέβαια ομιλούν για το Ηράκλειο που οι περισσότεροι είμαστε μεταξύ μας γνωστοί, καλημερίζομε ο ένας τον άλλο και υπάρχει ο φόβος της αποκάλυψης και της ντροπής. Όμως στην Αθήνα, στις άλλες μεγάλες πόλεις με προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων μπορείς να μαντέψεις, να φανταστείς τι μπορεί να γίνεται; Εκεί υπάρχει και ο νεποτισμός.
Ένας εσμός συμβούλων, φίλων, παρακαθήμενων, συγγενών και κουμπάρων! Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι για την υπεξαίρεση -την κλοπή- του δημοσίου, συνήθως με τη μεσολάβηση των παρατρεχάμενων, επικρατεί, βασιλεύει καλύτερα η ατιμωρησία.
Η σχέση αστυνομίας και ποινής είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη. Υπερβάλλω; Ίσως, έχοντας την πρόθεση να τονίσω την αδηφαγία όλων αυτών και τη δήωση, πολλές φορές, του κρατικού κορβανά. Το «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» του Πρωταγόρα είναι παρωχημένες αντιλήψεις.
Σήμερα, είναι αξίωμα, ότι όταν διαθέτεις κεφάλαιο -η απόλυτη και μοναδική αξία- μπορείς να αγοράσεις ότι ποθείς. Όχι μόνον καρδιές (στην κυριολεξία και μεταφορικά) και νεφρά, αλλά και διπλώματα και διδακτορικό και ό,τι άλλο θελήσεις.
Με μεγάλη αναλγησία, απάνθρωπη αδιαφορία και τρόπο προκλητικό, όλα έχουν την “τιμή” των. «Κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά…» Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων»;
Τα έργα του Ο. Τ. Ε. Μια μεγάλη ταλαιπωρία υφιστάμεθα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γαζίου. Αιτία οι εργολάβοι δημοσίων έργων. Αυτοί οι ανεξέλεγκτοι κύριοι, όντες κράτος εν κράτει, επί 15 ημέρες με τα μηχανήματά τους άνοιγαν χαντάκια τοποθετώντας καλώδια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ο.Τ.Ε. Καλώς και ευχαριστούμε. Το σύννεφο της σκόνης, βέβαια, ήταν τεράστιο.
Υπομονή, σκέφτηκα. Θα περάσει. Οι εργασίες τέλειωσαν χωρίς καθυστέρηση -στις 12 Αυγούστου- αλλά οι σκόνες, με το πρώτο φύσημα του ανέμου ή όταν περάσει οποιοδήποτε όχημα ‘λούζουν’ ολόκληρη την περιοχή επειδή πολλά χώματα παρέμειναν στο οδόστρωμα.
Και κάτι ακόμη. Το σκυρόδεμα με το οποίον κάλυψαν τα χαντάκια είναι τέτοιας ποιότητας -χωρίς το ανάλογο τσιμέντο- ώστε άρχισε ήδη να σπάζει και να διαλύεται σε χαλίκια, άμμο και σκόνη. Τσιμέντο να γίνει, τι μας νοιάζει! μονολογούν. Όμως γιατί;
Και το χειρότερο. Σε λίγες ημέρες θα έρθει άλλος εργολάβος -«και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»- να ανοίξει πάλι χαντάκια για την αποχέτευση. Πάρα πολύ καλά. Οι βόθροι, που ρυπαίνουν το έδαφος με τα λήμματα των κατοικιών να μην χρησιμοποιούνται πλέον.
Σωστά. Όμως δεν μπορούσαν να συντονιστούν οι εργασίες; Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του ράβε-ξήλωνε, σε δημόσια έργα. Είναι η μεθοδολογία, που ενώ εξορκίζεται από τους πάντες (ίσως να ευθύνεται ο ‘εξορκιστής’ εργολάβος) εξακολουθεί να παραμένει βαθειά ριζωμένη στις διάφορες Δ.Ε.Κ.Ο. της χώρας.
Η ανάπλαση της περιοχής της Αγίας Τριάδας. Πόσες φορές έχομε διαβάσει στον τοπικό τύπο, έχομε ακούσει από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το ραδιόφωνο ότι θα γίνει η αναμόρφωση, η αναδημιουργία προς το καλύτερο, η ανάπλαση του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής της Αγίας Τριάδας, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας, το χρώμα της γειτονιάς, το πλέγμα των σχέσεων των γειτόνων.
Και είναι από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης, με τον περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό στον οποίο ιερούργησαν ονομαστοί ιερείς, με μόρφωση, προσωπικότητα, πίστη, ζήλο και κύρος. Σήμερα δυστυχώς η ανάπλαση έχει εγγραφεί ‘‘στις ελληνικές καλένδες’’ και συντελείται, αν όχι η καταβαράθρωση, αλλά η παραμόρφωση, η νόθευση της “γειτονιάς” και των κατοίκων.
Οι κατοικίες καταστρέφονται χωρίς να επιδιορθώνονται και με την πάροδο του χρόνου ερημώνονται ή κατοικούνται από οικονομικούς μετανάστες, τσιγγάνους και άλλους αλλοδαπούς. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά μου προξενεί λύπη, στεναχώρια, η θλιβερή εικόνα της πάλαι ποτέ γραφικής γειτονιάς της πόλης μας. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ασχήμια και τον αμοραλισμό.
Ισχύουν ακόμη οι ηθικοί κανόνες, η διάκριση ανάμεσα στο καλό και το κακό, στο ωραίο και το άσχημο. Πολλές γενιές κατοίκων του Ηρακλείου έχουν γεννηθεί και ανατραφεί σ’ αυτήν και οι οποίοι έχουν διαπρέψει στις τέχνες και την επιστήμη. Ο πολιτισμός σμιλεύει τη στάση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Έχουμε κορεστεί στις υποσχέσεις που διαρκώς αθετούνται.
Ζούμε την καθημερινή έκπτωση αξιών. Γίναμε θιασώτες του ενός και μοναδικού ονείρου που μπορεί να εννοήσει η στεγνή και ανισόρροπη εποχή μας, εκείνου της υλικής καταξίωσης. Οι άρχοντες έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. «Αρχή άνδρα δείκνυσι».
Απαιτείται γρήγορη δράση. Κάποια ρηξικέλευθη λύση θα υπάρχει.
• Ο Βαγγ. Κογκάκης είναι δάσκαλος, συνταξιούχος
Oι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του.
1] Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
2] Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
3] Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.
Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.
Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:
1] Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
2] Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
3] Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Ο ΧΡΟΝΟΣ" είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε, γιατί είναι περιορισμένος.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήμα, αλλά όχι περισσότερο χρόνο.
Όταν αφιερώνουμε χρόνο σε ένα πρόσωπο, του παραχωρούμε ένα μέρος από τη ζωή μας που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε.
Ο χρόνος είναι η ζωή μας.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι ο χρόνος σου !!!
1] Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
2] Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
3] Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.
Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.
Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:
1] Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
2] Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
3] Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Ο ΧΡΟΝΟΣ" είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε, γιατί είναι περιορισμένος.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήμα, αλλά όχι περισσότερο χρόνο.
Όταν αφιερώνουμε χρόνο σε ένα πρόσωπο, του παραχωρούμε ένα μέρος από τη ζωή μας που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε.
Ο χρόνος είναι η ζωή μας.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι ο χρόνος σου !!!
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Η Ε.Ε πάει να απαγορεύσει τις λέξεις ΜΗΤΕΡΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ.
"ΠΑΤΕΡΑΣ" ΚΑΙ "ΜΗΤΕΡΑ", Η Ε.Ε ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΩΣ "ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΣ" ΕΝΝΟΙΕΣ
"ΣΩΣΤΗ" ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ "ΕΧΘΡΟΠΑΘΗΣ" ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Όχι ! Δεν χάθηκαν τα παλιά πιστοποιητικά τους....Απλά θεωρούνται ΑΚΥΡΑ πλέον , και ζητούνται τα κυριολεκτικά "Νέα" έγγραφα , εναρμονισμένα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Και ειδικά με την Απόφαση 12267 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία για χάρη των νέων κοινωνικών… ηθών, νοοτροπιών και θεσμών και για χάρη των ομοφυλόφιλων, η ΕΕ κατήργησε (στα μουλωχτά, πάντα) την λέξη «Μητέρα», αφού θεωρήθηκε ...σεξιστική στερεοτυπία!!!
Μάλιστα, ο όρος θα παρακάμπτεται καθώς η έννοια του είναι ανασταλτική για την ισότητα των φίλων ενώ «ο ρόλος της μητέρας αξιολογείται πλέον σαν παθητική λειτουργία».
Δηλαδή, για να καταλάβουμε, οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας», ανήκουν (σύμφωνα με την ΕΕ) στην κατηγορία των καλουμένων «εννοιών διακρίσεων», επομένως θα πρέπει στο εξής να περιγράφονται από τη φράση «γονεϊκά μέρη» και να χωρίζονται σε «α’» και «β’», αφού οι γονείς μπορούν στο εξής να είναι είτε «γυναίκα-άντρας», είτε «άντρα-άντρας», είτε «γυναίκα-γυναίκα»!
Τι άλλο θα δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε… Έλεος!
Το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισχυρίζεται ότι ψήφισε υπέρ της, με στόχο να υποχρεώσει όλα τα κράτη- μέλη να αναγνωρίζουν ως έγκυρα τα «πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης» που προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ, στα οποία επιτρέπονται οι gay γάμοι ή ακόμα και οι πολυγαμικοί, ενώ θα συμβάλλει και ως προς τη διεκδίκηση γονεϊκότητας από ομοφυλόφιλα ζεύγη.
Ήτοι αν κάποιο παιδί με «κοινωνικούς γονείς» δύο λέσβιες γυναίκες, δεν θα έχει πλέον μία μητέρα και μία θετή μητέρα αλλά δύο «γονεϊκόμέρη»: γονεϊκό μέρος 1 και γονεϊκὸ μέρος 2., ο δε παππούς θα γίνει «προγονέας 1», η γιαγιά « προγονέα 2» - ή σε προγονεϊκό μέρος 1.1, προγονεϊκὸ μέρος 1.2, κλπ κλπ. Τι άλλο θα δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε… Ωιμέ!
Προς το παρόν, η οδηγία είναι υποχρεωτική για «υπηρεσιακά δημοσιεύματα και έγγραφα», αλλά όπου να’ ναι θα μας το επιβάλλουν και στο προφορικό μας λόγο.
Θέμα χρόνου είναι, εξάλλου, και η παραγωγή παιδικών ταινιών με ομοφυλόφιλους χαρακτήρες, γνωστής gay-friendly εταιρείας (!!! με το ζόρι να κάνουμε τα παιδιά μας …Ευρύπρωκτους πολίτες).
Μια απόφαση, που αν δεν με απατά ο εγκέφαλός μου, υποβιβάζει ή ευστοχότερα ισοπεδώνει την σύσταση της οικογενειακής εστίας με το πατροπαράδοτο μοντέλο: πατέρας-μητέρα-τέκνα… Αυτό άλλωστε, θέλουν: την ολοκληρωτική μας ισοπέδωση, σε όλα τα επίπεδα.
Εγώ πάντως την μητέρα μου επ’ ουδενί δεν πρόκειται να την προσφωνήσω «γονεϊκό μέρος 2».
Και εσείς της ΕΕ, ληγμένα κατεβάζετε;;;
Άραγε, σε εμάς τους κανονικούς ανθρώπους – που είμαστε και οι πλειονότητα – αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί τα δικαιώματά μας;
"ΣΩΣΤΗ" ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ "ΕΧΘΡΟΠΑΘΗΣ" ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Όχι ! Δεν χάθηκαν τα παλιά πιστοποιητικά τους....Απλά θεωρούνται ΑΚΥΡΑ πλέον , και ζητούνται τα κυριολεκτικά "Νέα" έγγραφα , εναρμονισμένα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Και ειδικά με την Απόφαση 12267 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία για χάρη των νέων κοινωνικών… ηθών, νοοτροπιών και θεσμών και για χάρη των ομοφυλόφιλων, η ΕΕ κατήργησε (στα μουλωχτά, πάντα) την λέξη «Μητέρα», αφού θεωρήθηκε ...σεξιστική στερεοτυπία!!!
Μάλιστα, ο όρος θα παρακάμπτεται καθώς η έννοια του είναι ανασταλτική για την ισότητα των φίλων ενώ «ο ρόλος της μητέρας αξιολογείται πλέον σαν παθητική λειτουργία».
Δηλαδή, για να καταλάβουμε, οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας», ανήκουν (σύμφωνα με την ΕΕ) στην κατηγορία των καλουμένων «εννοιών διακρίσεων», επομένως θα πρέπει στο εξής να περιγράφονται από τη φράση «γονεϊκά μέρη» και να χωρίζονται σε «α’» και «β’», αφού οι γονείς μπορούν στο εξής να είναι είτε «γυναίκα-άντρας», είτε «άντρα-άντρας», είτε «γυναίκα-γυναίκα»!
Τι άλλο θα δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε… Έλεος!
Το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισχυρίζεται ότι ψήφισε υπέρ της, με στόχο να υποχρεώσει όλα τα κράτη- μέλη να αναγνωρίζουν ως έγκυρα τα «πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης» που προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ, στα οποία επιτρέπονται οι gay γάμοι ή ακόμα και οι πολυγαμικοί, ενώ θα συμβάλλει και ως προς τη διεκδίκηση γονεϊκότητας από ομοφυλόφιλα ζεύγη.
Ήτοι αν κάποιο παιδί με «κοινωνικούς γονείς» δύο λέσβιες γυναίκες, δεν θα έχει πλέον μία μητέρα και μία θετή μητέρα αλλά δύο «γονεϊκόμέρη»: γονεϊκό μέρος 1 και γονεϊκὸ μέρος 2., ο δε παππούς θα γίνει «προγονέας 1», η γιαγιά « προγονέα 2» - ή σε προγονεϊκό μέρος 1.1, προγονεϊκὸ μέρος 1.2, κλπ κλπ. Τι άλλο θα δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε… Ωιμέ!
Προς το παρόν, η οδηγία είναι υποχρεωτική για «υπηρεσιακά δημοσιεύματα και έγγραφα», αλλά όπου να’ ναι θα μας το επιβάλλουν και στο προφορικό μας λόγο.
Θέμα χρόνου είναι, εξάλλου, και η παραγωγή παιδικών ταινιών με ομοφυλόφιλους χαρακτήρες, γνωστής gay-friendly εταιρείας (!!! με το ζόρι να κάνουμε τα παιδιά μας …Ευρύπρωκτους πολίτες).
Μια απόφαση, που αν δεν με απατά ο εγκέφαλός μου, υποβιβάζει ή ευστοχότερα ισοπεδώνει την σύσταση της οικογενειακής εστίας με το πατροπαράδοτο μοντέλο: πατέρας-μητέρα-τέκνα… Αυτό άλλωστε, θέλουν: την ολοκληρωτική μας ισοπέδωση, σε όλα τα επίπεδα.
Εγώ πάντως την μητέρα μου επ’ ουδενί δεν πρόκειται να την προσφωνήσω «γονεϊκό μέρος 2».
Και εσείς της ΕΕ, ληγμένα κατεβάζετε;;;
Άραγε, σε εμάς τους κανονικούς ανθρώπους – που είμαστε και οι πλειονότητα – αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί τα δικαιώματά μας;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)