Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ο "ιπτάμενος Έλληνας" Σπύρος Πισσάνος πέταξε για το ταξίδι δίχως επιστροφή



Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Πλήρης ημερών έφυγε ο 97χρονος Σπύρος Πισσάνος, ήρωας του Β'ΠΠ που κατέρριψε γερμανικά αεροσκάφη, φορώντας τη στολή της RAF.

Η υπογράφουσα είχε την τύχη να συνομιλήσει μαζί του το 2009 και να της αφηγηθεί την ιστορία του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Έθνος".

Δείτε την απίστευτη ιστορία του "ιπτάμενου Έλληνα" όπως τον αποκαλούσαν οι Αμερικάνοι και ακούστε τον να αφηγείται την γεμάτη περιπέτειες  ζωή του.

Είναι Έλληνας και έγινε Αμερικανός ήρωας. Έφτασε ως μετανάστης στις ΗΠΑ τους δύσκολους καιρούς του Μεσοπολέμου και σήμερα συγκαταλέγεται στο πάνθεον των Αμερικανών ηρώων και μάλιστα το Μουσείο της Αμερικανικής Αεροπορίας αναφέρεται αναλυτικά στη ζωή του και στα κατορθώματά του.

Ο Σπύρος Πισσάνος έγινε παγκοσμίως γνωστός με το παρατσούκλι «the Flying Greek» , καθώς κατέρριψε δέκα γερμανικά αεροσκάφη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.  Στο βιβλίο με την αυτοβιογραφία του περιγράφει το πώς έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

Γεννήθηκε το 1919 σε ένα φτωχόσπιτο στον Κολωνό και η καρδιά του σκίρτησε όταν στα 12 χρόνια του αντίκρισε ένα από τα πρώτα αεροσκάφη της ελληνικής Αεροπορίας να πετάει.

«Εγώ θα γίνω πιλότος», είπε και από εκείνη τη μέρα άρχισε να αδιαφορεί για τα μαθήματά του. Έφευγε κρυφά από το σχολείο του για να πάρει το τρένο για Κηφισιά και από εκεί να περπατήσει 25 χιλιόμετρα με τα πόδια ως το Τατόι για να δει από κοντά τα αεροπλάνα. Και όταν τελειώνοντας το σχολείο ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις για την αεροπορική ακαδημία, αποφάσισε να φύγει στις ΗΠΑ για να μάθει να πετάει αεροπλάνα.


Το ταξίδι

Έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να τρυπώσει μετανάστης σε κάποιο καράβι, τον Απρίλιο 1938 πηγαίνει ως πλήρωμα εμπορικού πλοίου στη Βαλτιμόρη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μαθαίνει τις απαραίτητες αγγλικές λέξεις ώστε να μπορέσει να φθάσει στη Νέα Υόρκη: «ticket for New Υork».

Έχοντας στην τσέπη οκτώ δολάρια που του είχε δώσει ο πατέρας του, και πληρώνοντας τρία για το εισιτήριο του τρένου, βγήκε παράνομα στη Βαλτιμόρη και πήρε το τρένο για τη Νέα Υόρκη όπου συμπτωματικά γνώρισε δύο Κύπριους που τον βοήθησαν να πιάσει δουλειά σε ένα αρτοποιείο. Με τα ελάχιστα χρήματα που έβγαζε άρχισε μαθήματα πιλότου, ενώ παράλληλα από ένα λεξικό μάθαινε αγγλικά.

Το 1940 πήγε να καταταγεί εθελοντικά στον αμερικανικό στρατό, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν Αμερικανός υπήκοος. Ωστόσο, το 1941 έμαθε ότι οι Βρετανοί ζητούσαν εθελοντές πιλότους με πτητική πείρα 200 ώρες, για να πολεμήσουν τους Γερμανούς στην Ευρώπη.

Ο νεαρός μετανάστης είχε 170 ώρες στο πτητικό του, δήλωσε όμως ότι θέλει να πολεμήσει τους Γερμανούς κι έτσι οι Άγγλοι έκαναν τα στραβά μάτια και τον πήραν στη RAF.

Ύστερα από μία σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση ορκίστηκε, έγινε ανθυποσμηναγός και εντάχθηκε στο 71 Σμήνος των American Eagles, οι οποίοι ενώθηκαν με την 4η Μοίρα Δίωξης (4th Fighter Group) της αμερικανικής αεροπορίας USΑΑF.

Μια μέρα, όπως ο ίδιος αφηγείται, τον κάλεσαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βρετανία και του ανακοίνωσαν ότι του δίνεται η αμερικανική υπηκοότητα.

Ήταν ο πρώτος που έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα εκτός αμερικανικού εδάφους, καθώς ήταν ο μοναδικός μη Αμερικανός σε αυτή την ομάδα.

Ο Σπύρος Πισσάνος ήταν ένας από τους τρεις πρώτους πιλότους που δοκίμασαν το πρώτο αμερικανικό αεριωθούμενο F-80.

Στη συνέχεια δοκίμασε να συνεχίσει την καριέρα του στην Πολιτική Αεροπορία και έγινε πιλότος τετρακινητήριων επιβατικών αεροπλάνων στην TWA, αλλά σύντομα του προσφέρθηκαν προαγωγή και νέα θέση δοκιμαστή αεριωθουμένων στην USAF.

Πέταξε σχεδόν όλα τα μοντέλα των νέων καταδιωκτικών, απ το F-84 έως και τα F-102, F-106 και F-4 Phantom αργότερα.

Κατόπιν υπηρέτησε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη σε διάφορες διοικήσεις και τα τελευταία τρία χρόνια της υπηρεσίας του βρέθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει στην ένταξη των Phantom F-4E στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συνταξιοδοτήθηκε το 1974, οπότε και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, ζούσε τα τελευταία χρόνια. Εκεί φύλαγε  τις αναμνήσεις του και τη στολή με τα 33 μετάλλια και διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί.

Συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη

Ο Πισσάνος συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Στις 29 Ιανουαρίου 1944 τα καταδιωκτικά της 4th FG συνόδευσαν 803 βομβαρδιστικά της 8ης Αεροπορικής Δύναμης σε μία επίθεση εναντίον της Φρανκφούρτης. Ο Σπύρος Πισσάνος πέτυχε μία διπλή νίκη πάνω απ το Ααχεν, εναντίον δύο γερμανικών καταδιωκτικών Me-109F της Μοίρας Δίωξης JG 2.

Είχε ήδη οκτώ καταρρίψεις, όταν στις 5 Μαρτίου 1944 η Μοίρα του συνόδευσε βομβαρδιστικά εναντίον στόχων στη Ν. Γαλλία. Κατάφερε να καταρρίψει δύο ακόμα Me-109F, αλλά στην επιστροφή η μηχανή του σταμάτησε, με αποτέλεσμα να προσγειώσει ανώμαλα το αεροπλάνο του στα περίχωρα της Χάβρης.

Κρύφτηκε με τη βοήθεια των Γάλλων Μακί, εντάχθηκε στις δυνάμεις τους και πολέμησε μαζί τους για έξι μήνες. Μετά τις μάχες του Παρισιού επέστρεψε στον αμερικανικό Στρατό, προβιβάστηκε σε σμηναγό και στάλθηκε ως δοκιμαστής αεροπλάνων στις ΗΠΑ έως το τέλος του πολέμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου