Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Κυματική ενέργεια και αφαλάτωση από σπονδυλωτό σύστημα σε ναύσταθμο



To 2013 σας είχαμε παρουσιάσει το σύστημα κυματικής ενέργειας και αφαλάτωσης CETO της αυστραλιανής εταιρείας Carnegie Wave Energy Limited.

Η είδηση είναι ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τη λειτουργία μιας συστοιχίας τριών γεννητριών CETO 5, το επονομαζόμενο Perth Project, στα ανοιχτά του νησιού Γκάρντεν της δυτικής Αυστραλίας, γεγονός που την καθιστά το πρώτο εν λειτουργία έργο κυματικής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο αποτελείται από πολλαπλές, συνδεόμενες μεταξύ τους μονάδες.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία φιλοξενείται η μεγαλύτερη βάση του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας. Το σύστημα κυματικής ενέργειας θα παράσχει στη ναυτική βάση καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από τον ωκεανό, αλλά και νερό υπό πίεση για την επίτευξη αφαλάτωσης μηδενικών εκπομπών ρύπων.

—Πώς λειτουργεί

“Το σύστημα CETO διαφέρει από τα υπόλοιπα συστήματα κυματικής ενέργειας διότι λειτουργιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αγκυροβολείται στον πυθμένα. Βυθισμένες σημαδούρες είναι προσδεδεμένες σε αντλίες βυθού. Οι σημαδούρες κινούνται με την μετατόπιση των κυμάτων και τροφοδοτούν τις αντλίες. Οι αντλίες συμπυκνώνουν νερό το οποίο διοχετεύεται στη στεριά μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Εκεί, το νερό υπό υψηλή πίεση χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία υδροηλεκτρικών γεννητριών παράγοντας ηλεκτρική ενέργειας μηδενικών ρύπων. Το ίδιο νερό χρησιμοποιείται σε μια μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης αντικαθιστώντας της ρυπογόνες αντλίες υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται σε αντίστοιχες μονάδες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα είναι ο “πλέον αποδοτικός και οικονομικός τρόπος αφαλάτωσης μέσω κυματικής ενέργειας” διότι δεν απαιτεί τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη στεριά και τη μετατροπή της σε μηχανική για την άντληση, επιλογή που θα συνεπαγόταν απώλειες στην αποδοτικότητα και επιπρόσθετα κόστη για εξοπλισμό και συντήρηση.

—Κυματική ενέργεια και εκπομπές ρύπων

Η τεχνολογία CETO παραπέμπει στη δευτερεύουσα θεότητα Κητώ της ελληνικής μυθολογίας. Η Carnegie Wave Energy Limited αναπτύσσει την τεχνολογία από το 1999. Οι δύο από τις τρεις μονάδες του CETO 5 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους νωρίτερα μέσα στο έτος και η τρίτη την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δύο πρώτες μονάδες θα αποσυρθούν προσωρινά για τεχνική επιθεώρηση και σε ένα μήνα θα τεθούν εκ νέου σε λειτουργία.

Η ανάπτυξη της κυματικής ενέργειας μέσα από τέτοια έργα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency-IEA).

Συγκεκριμένα, ο IEA υποστηρίζει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σταθεροποιήθηκαν το 2014, η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια χωρίς να διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Παρ’ όλη τη χρησιμότητά του, το Perth Project είναι ένα πιλοτικό έργο. Φέτος, οι μηχανικοί της Carnegie θα αξιολογήσουν το κυματικό πάρκο ως προς τις επιδόσεις του στην ηλεκτροπαραγωγή και την αφαλάτωση, αλλά και ως προς τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο.

Εάν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει το 2016 η ανάπτυξη του μεγαλύτερου συστήματος CETO 6, ισχύος τριών Μεγαβάτ.

—Επενδύει και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό

Εντωμεταξύ, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επενδύει επίσης στην κυματική ενέργεια.

Πρόσφατα αναβαθμίστηκε το πεδίο δοκιμών συστημάτων κυματικής ενέργειας στη ναυτική βάση του Οάχου της Χαβάης, ενώ πέρυσι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει χρηματοδότηση 10 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών εκμετάλλευσης της ενέργειας των κυμάτων σε μεγάλη κλίμακα.

Πηγή: www.econews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου