Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Η επιστολή που έθαψαν οι μνημονιακοί συγκυβερνήτες.



«ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Προς τον Πρωθυπουργό Κύριο Αντώνη Σαμαρά

Κοιν.: Ευάγγελο Βενιζέλο – Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ

Φώτη Κουβέλη – Πρόεδρο Δημοκρατικής Αριστεράς

Αθήνα, Δεκέμβριος 2012

ΘΕΜΑ: Κατοχικό Γερμανικό δάνειο

Κύριε Πρόεδρε,

Με βαθειά τη συναίσθηση της ευθύνης μας ως υπεύθυνων πολιτών, απέναντι στη σημερινή νέα γενιά και στις επερχόμενες, ενώσαμε τους προβληματισμούς μας και δεν μείναμε στις διαπιστώσεις, για το πως φτάσαμε εδώ, ποιός φταίει, αλλά για το πώς θα βγούμε από την οικονομική και ηθική κρίση και να κάνουμε μια καινούργια αρχή, με στέρεους θεσμούς, που θα αποκλείουν τις καταστροφικές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Εργαζόμαστε συλλογικά στην επεξεργασία αυτών των θεσμικών αλλαγών που θα κάνουν τη χώρα μας μια σύγχρονη και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα και όχι επαίτη.

Η θέση της χώρας μας ως κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού, δεν μπορεί παρά να είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία πολιτισμικά δεν είναι παρείσακτη, αλλά οικοδεσπότης. Και αυτό όχι μόνο μας το αναγνωρίζει η πνευματική ελίτ της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, αλλά ξιφουλκεί μάλιστα υπέρ μας, όταν ορισμένοι απαίδευτοι πολιτικοί τους προσβάλλουν τη χώρα και το λαό μας.

Αυτοί είναι οι συνήγοροι και υποστηρικτές μας για τη διεκδίκηση, ανεκπλήρωτων δικαίων μας, που απορρέουν από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, και δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, όπως η μη επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Δυστυχώς, αυτές οι εκκρεμότητες δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο λαών μας που μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό, αλλά και υπογραμμίζουν νοοτροπίες και ιδέες που εμποδίζουν την εμπέδωση των απαραίτητων αξιακών αρχών, οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στην υποχρέωση αυτή της Γερμανίας δεν παύουν να αναφέρονται προσωπικότητες της πολιτικής, όπως ο πρώην καγκελάριος Helmut Schmidt, καθώς επίσης γερμανοί ιστορικοί ερευνητές και γενικά προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών.

Μετά από μακρά και υπεύθυνη μελέτη όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει, από τις μέχρι τώρα έρευνες, καταλήξαμε στη σύνταξη ενός πορίσματος, που να θεμελιώνει νομικά την υποχρέωση της φίλης χώρας και την εκ μέρους μας διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

Με τη σύνταξη του τελικού πορίσματος, το οποίο και σας επισυνάπτουμε, επιφορτίσθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Ιωάννης Παπανικολάου.

Το ζητούμενο του πορίσματος, είναι η εκ νέου αναγνώριση της οφειλής της Γερμανίας απορρέουσας από το κατοχικό δάνειο, όπου το ύψος της οφειλής θα προσδιοριστεί μεταξύ των δύο μερών και σύμφωνα με τα διεθνή ισχύοντα.
Εν αναμονή της απαντήσεώς σας.

Με εκτίμηση,

Βιργινία Τσουδερού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου