Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τραπεζικό “success story” ή και ιστορία μου , αμαρτία μου.

Γράφει ο Χαράλαμπος Βουτυράκης, στην Ροδιακή.

Στην τράπεζα γίνεται  ακόμα μια ληστεία, κάτι πολύ συνηθισμένο για όποιους θέλουν να κάμουν ανάληψη αλλά δεν έχουν βιβλιάριο. 
Οι ληστές είναι δύο μασκοφόροι. 
Ο ένας, ο μικρός είναι οικονομολόγος με Μάστερ στις τραπεζικές εργασίες. 
Ο άλλος , ο μεγάλος έχει τελειώσει με μεγάλη δυσκολία το δημοτικό. 
Ο μικρός ληστής με την πανεπιστημιακή μόρφωση, αναλαμβάνει να «χειριστεί» πελάτες και υπαλλήλους και  φωνάζει προτείνοντας το καλάζνικοφ . « Ξαπλώστε όλοι κάτω και μην κινηθεί κανείς. 

Μην ξεχνάτε ότι τα λεφτά δεν είναι δικά σας. Σας τα πήρε το κράτος και τα έδωσε στην ανακεφαλαιοποίηση  της τράπεζας. Η ζωή όμως είναι δική σας. Μην την ρισκάρετε κι’ αυτή. Όλοι πείθονται και ξαπλώνουν ήσυχα κάτω. Αυτή η εντολή του ληστή με Μάστερ, λέγεται στην οικονομική επιστήμη, αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου σκέψης στις συναλλαγές

Ταυτόχρονα ο μεγάλος ληστής του δημοτικού με την απειλή του όπλου του, διατάσσει τον διευθυντή και τον προϊστάμενο λογιστηρίου, να του ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Χωρίς αντίρρηση αυτοί υπακούν, ο ληστής αρπάζει δυό σάκους, κλείνει μέσα στο χρηματοκιβώτιο τους τραπεζικούς,  αφήνει έξω τα κλειδιά και φεύγει τρέχοντας. 

Ακολουθούμενος από τον άλλο ληστή, ανεβαίνουν σε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και εξαφανίζονται. Όταν φθάνουν στο κρησφύγετο τους, ο οικονομολόγος λέει στον μεγάλο. «Έλα να μετρήσομε τα χρήματα να δούμε τι κλέψαμε». Ο μεγάλος , του δημοτικού, του απαντά. « Καλά, τόσο βλάκας είσαι; Γιατί να μας βγουν τα μάτια να μετρούμε, αφού θα το μάθομε χωρίς κόπο, όταν θα πει  ο διευθυντής από την τηλεόραση πόσα κλέψαμε. 

Βάλε την τηλεόραση και κάμε καφέ.» Αυτό λέγεται στην οικονομική επιστήμη εμπειρία, και είναι χρησιμότερη από τα Μάστερ. Στην Τράπεζα ειδοποιημένη φτάνει η αστυνομία.  Απεγκλωβίζουν τον διευθυντή και τον προϊστάμενο λογιστηρίου.  Αυτοί κλείνονται στο γραφείο του Διευθυντή για να λογαριάζουν πόσα χρήματα τους έκλεψαν και τα βρίσκουν 20 εκατομμύρια. Ο προϊστάμενος , λέει στον Διευθυντή. «Να ανακοινώσομε τώρα στην  αστυνομία και την τηλεόραση που ήρθε κι αυτή, το ποσόν που κλάπηκε.» Ο Διευθυντής του λέει . «Όχι ακόμη. Ευκαιρία είναι να πάρομε κι εμείς από 5 εκατομμύρια ο καθένας, και να καλύψομε και τα 70 εκατομμύρια που μας φάγανε διάφοροι μπαταχτσήδες λαδώνοντας μας. 

Όλα αυτά κάνουν 100 εκατομμύρια. Τόσα θα πούμε ότι μας ληστέψανε». Αυτό στην οικονομική επιστήμη λέγεται κολύμπα με την παλίρροια, ή πιο απλά, χρησιμοποίησε μια δυσάρεστη κατάσταση προς όφελος σου. « Δηλαδή κύριε διευθυντά, λέει με θαυμασμό ο προϊστάμενος, μακάρι να είχαμε μια ληστεία τον μήνα ε;» Ακριβώς αποκρίνεται ο διευθυντής αυτή είναι μια άλλη οικονομική αρχή που δεν διδάσκεται στο πανεπιστήμιο και μας μαθαίνει ότι.  Η προσωπική σου επιτυχία είναι ποιο σημαντική από την δουλεία σου. Μετά από αυτή την σύσκεψη, ο διευθυντής ανακοίνωσε στην αστυνομία και τα τηλεοπτικά συνεργεία, ότι οι ληστές κλέψανε 100 εκατομμύρια. 

Στο σπίτι τους οι ληστές, όταν άκουσαν το νούμερο, κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό. Με τίποτα δεν μπορούσαν οι δυό σάκοι να χωρέσουν 100 εκατομμύρια. Όσες φορές κι αν τα μετρήσανε, 20 εκατομμύρια τα βγάλανε. Έξω φρενών ο ληστής του δημοτικού ξεσπά την οργή του και φωνάζει. «Ρισκάραμε εμείς τις ζωές μας για 20 εκατομμύρια, και ο Διευθυντής με το πάτημα ενός κουμπιού στο κομπιούτερ, καθάρισε 80 εκατομμύρια!! 

Αν κρίνω απ’ αυτή την ενέργεια, ποιο κερδοφόρο είναι να είσαι διευθυντής παρά ληστής. «Ηρέμησε» του λέει ο μικρός, ο οικονομολόγος με το Μάστερ. «Αυτό στην οικονομική επιστήμη λέγεται Η γνώση είναι χρυσός Να ξέρεις, ο διευθυντής θα είναι τώρα πολύ ικανοποιημένος γιατί σπουδές του έπιασαν τόπο γιατί εκεί  έμαθε πως πρέπει να αρπάζει την ευκαιρία και να τολμά να πάρει ρίσκο απόδειξε με την επιτυχημένη αυτή οικονομική του κίνηση, πως οι αρχές αυτές ισχύουν ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως είναι η περίοδος, όταν σε ληστεύουν χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις. Έτσι και στην περίπτωση της χώρας μας σήμερα. Οι «αγορές», δηλαδή αμόρφωτοι κεφαλαιοκράτες, με την στήριξη οικονομολόγων με Μάστερ και πολιτικών μας ληστεύουν. 

Οι τραπεζίτες  των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, οι Τράπεζες της Γερμανίας και των G5, επωφελούνται από την κρίση και μας φορτώνουν όλα τα δικά τους λάθη και τις ατιμίες. Όλοι αυτοί μας παραπληροφορούν καγχάζοντας και μας κοροϊδεύουν μιμούμενοι την Μαρία Αντουανέτα, δίδοντας μας οικονομικές συμβουλές σαν κι αυτήν.   

Στην κρίση υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Εκμεταλλευτείτε τις. Αν δεν έχετε ψωμί να φάτε, τότε φάτε παντεσπάνι

Το νόημα της ιστορίας είναι πραγματικό. Κάθε ομοιότητα όμως με πραγματικά γεγονότα οφείλεται σε σύμπτωση. Τα πραγματικά γεγονότα έπονται.


Ρόδος 18/11/2013 Χ. Βουτυράκης  ( h_vout@yahoo.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου