Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΑΒΓΟΛΟΓΗΜΑ

Γράφει ο Χαράλαμπος Βουτυράκης

Η πρώτη Γερμανική κατάκτηση της χώρας μας, από τις ορδές των βάρβαρων Τευτόνων, την άφησε λαβωμένη, βιασμένη και λεηλατημένη. 

Η κατοχή αυτή βύθισε στην ύφεση και την πείνα όλο τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους πληθυσμούς των πόλεων που τους αποδεκάτισε χωρίς ίχνος ανθρωπισμού. 

Απ’ αυτή, την προηγούμενη Γερμανική κατοχή, η Ελλάδα βγήκε κατεστραμμένη και πεινασμένη, αλλά αξιοπρεπής και υπερήφανη προκαλώντας τον θαυμασμό όλης της ανθρωπότητας, γιατί παρά το μέγεθος της, και πριν και κατά την κατοχή, πολέμησε με νύχια και με δόντια τους επιδρομείς. 

Στην σημερινή δεύτερη κατοχή, (παραχωρήσαμε άνευ όρων την εθνική μας κυριαρχία για ένα κομμάτι ψωμί), δυστυχώς υποκύψαμε χωρίς να ρίξομε ούτε μια ντουφεκιά, έτσι, για την τιμή των όπλων. Τέλος πάντων, μετά την κατοχή του 1941-1944, υπήρχε μεγάλη φτώχια και πείνα και με μεγάλη προσπάθεια οι οικογένειες εξασφάλιζαν τον άρτο τον επιούσιο. Πολύτιμη τροφή ιδιαίτερα για τα παιδιά ήταν το αβγό, και όλα τα νοικοκυριά, κυρίως στα χωριά, είχαν κότες. 

Οι μανάδες είχαν άγχος για το αν οι κότες κάθε μέρα θα γεννούσαν το προσδοκώμενο αβγό. Για να περιορίσουν την αγωνία τους, χρησιμοποιούσαν μιά μέθοδο πρόγνωσης της γέννησης του αβγού. Έγιναν αβγολόγοι στην  διάλεκτο της ιδιαίτερης μου πατρίδας , κατά το παθολόγοι, γυναικολόγοι κλπ ιατρικές ειδικότητες. Καθημερινά λοιπόν , εξέταζαν τις κότες αν θα γεννούσαν η όχι το πολυπόθητο αβγό. 

Απ’ ότι μπορώ να θυμηθώ, έπιαναν την κότα, την έβαζαν κάτω από την αριστερή τους μασχάλη, με το κεφάλι της προς την πλάτη τους και τα οπίσθια μπροστά και με δεξιοτεχνία ουρολόγου την αβγολογούσαν. Δηλαδή έβαζαν  το μεγάλο δάκτυλο του  δεξιού χεριού στον πισινό της κότας και με αυτή την δακτυλική εξέταση διαπίστωναν την ύπαρξη ή όχι του αβγού και το επακόλουθο ευτυχές ή όχι γεγονός της γέννησης του. Έτσι ηρεμούσαν, βέβαιες για το ότι ήταν εξασφαλισμένη η ημερήσια διατροφή  των παιδιών τους. Μετά άφηναν κάτω την κότα, που έτρεχε τρομαγμένη, από την δοκιμασία του αβγολογήματος, στο κοτέτσι κακαρίζοντας, κόοοοοκοκό. 

Ίσως πείτε  και δικαιολογημένα , πως και τα θυμήθηκα όλα αυτά; Τα θυμήθηκα γιατί κάποιος φίλος όταν συναντηθήκαμε μετά από δεκαπέντε μέρες αγροτουρισμό-τράκα  σε συγγενείς στο χωριό του, με ρώτησε πως βλέπω το χάλι μας  από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυθόρμητα του απάντησα. «Σαν κότα στην μασχάλη της Ελληνογερμανικής κυβέρνησης, να μας αβγολογά με αγωνία για να μάθει, αν από το Σεπτέμβριο και μετά θα γεννήσομε ή όχι τα ποθητά αβγά που χρειάζεται η αχόρταγη Τρώει-κα. . Υποβάλλει επομένως τον Ελληνικό λαό στην δακτυλική εξέταση ή  αβγολόγημα, για να απαλαγεί από το άγχος που της δημιουργεί  η διατροφή της τρώει-κας, και έτσι  θα βεβαιωθεί αν ο Ελληνικός λαός θα   γεννήσει τα παρακάτω αβγά.:

Πλειστηριασμοί 20.000 κατοικιών που εκκρεμούν μόνο για το 2008 και έπεται συνέχεια, για να μην «καταρρεύσουν οι τράπεζες» (πάλι;) κατά τον Ελληνογερμανό Υπ. οικονομικών Φον Γιόχαν Στουρνάρα . Λες και είναι δυνατόν να πεθάνουν οι βρικόλακες τράπεζες. Τέτοια κοροϊδία από υπουργό μιας σοβαρής υποτίθεται κυβέρνησης! Αλλά τι περιμένεις από κάποιον υποταγμένο στα συμφέροντα; Γιατί; Γιατί κατά τον Αϊνστάιν, ηλιθιότητα είναι η επίμονη επανάληψη επιλογών που είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι οδηγούν σε λάθος αποτελέσματα. 

Στην πολιτική όμως τέτοιες ηλιθιότητες οφείλονται σε σκοπιμότητες, υποταγμένες στα συμφέροντα, κατά κανόνα των λίγων. Άλλα αβγά που ελπίζει να ακουμπήσει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την μέθοδο του αβγολογήματος στον Λαό-κότα, είναι: Η περαιτέρω μείωση μισθών( μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 3,9% σε 3 χρόνια), συντάξεων (περίπου 25% μείωση), κατάργηση επικουρικών και εφ’ άπαξ αφού άδειασαν τα ταμεία με την ανεργία (επίσημη 30% στον γενικό πλυθισμό και 60% στους νέους), και με το κούρεμα τους υπέρ των δανειστών. Είσπραξη 4,2 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα τέσσερα μεγάλα ταμεία, ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ,ΕΤΑΑ. Νέα μείωση του κατώτατου μισθού, κι ας είναι ο κατώτερος στην Ευρώπη μαζί με την Τσεχία. 

Αβγό ζητά  και ο Αντικαγκελάριος Ρέσλερ δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη  μείωση της Εθνικής μας κυριαρχίας. Τι περισσότερο να πάρουν πια; Αβγά ζητούν ξανά και οι τράπεζες, γιατί αυτά που μάζεψαν για ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκούν κατά τον οίκο BlackRock, αλλά και γιατί τα κλωσούν για να ξεπουλιάσουν, και δεν δίνουν μερικά και στον Λαό που τα γεννά. Βυθίζουν έτσι την χώρα στην ύφεση, παραβλέποντας οι οικονομολόγοι τους σκόπιμα τη σοφή οικονομική αρχή που γνωρίζει όλος ο κόσμος, δηλαδή «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου». 

Αβγολογά η Κυβέρνηση τους καταθέτες των 100.000 ευρώ και κάτω για να τους πάρει ή το 10% των καταθέσεων, ή να τους δώσει ομόλογα πενταετούς διάρκειας που θα τους τα κουρέψει αργότερα, όπως έμαθε να κάνει μέχρι σήμερα. Αβγολογά 500.000 δανειολήπτες, αν θα εξυπηρετήσουν τα χρέη τους από δάνεια ή κάρτες που φθάνουν τα 65 δις ευρώ. Το ίδιο κάνει και στα 145.000 νοικοκυριά που χρωστούν 72 δις ευρώ, καθώς και στα 2.006.611φορολογούμενους που στο τέλος Ιουνίου χρωστούσαν 59,77 δις ευρώ. 

Εξετάζει αν θα πάρει τα 6 ενοίκια από τα 12 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε είναι ενοικιασμένα είτε ιδιοκατοικούμενα. Αβγολογά τους εργαζόμενους για να δει αν θα εξακολουθήσουν να βγαίνουν στην ανεργία από τον ιδιωτικό τομέα περίπου 1.000 άτομα το μήνα, αν θα χάσουν την δουλειά τους 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να γίνουν υποψήφιοι απολυμένοι άλλοι 11.000 «διαθέσιμοι» που θα απολυθούν μετά από 8 μήνες. 

Επί πλέον να μάθει, αν θα απολυθούν 6.000 συμβασιούχοι που οι δικαστικές αποφάσεις με βάσει τις οποίες εργάζονται τελεσιδικούν τέλος Νοεμβρίου. Επίσης αν θα αποχωρήσουν από την εργασία τους 10.000 τραπεζικοί και 16.000 εκπαιδευτικοί, μέσα στον Σεπτέμβρη. Αυτά και πολλά άλλα αβγά προσδοκά η κυβέρνηση, όπως το εάν θα εξακολουθήσει η Ελλάδα να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής σε μείωση του ΑΕΠ που μέχρι τέλους του 2013 θα έχει μειωθεί κατά 22,1% και αβγολογά τον λαό-κότα αν μπορεί να τα γεννήσει. Μετά θα τον αφήσει από τη σφικτή μασχάλη της  κι’ εκείνος τρομαγμένος θα τρέξει να κρυφτεί κραυγάζοντας «επαναστατικά» κόοοοκοκό. Τον αβγολογά όμως και η αντιπολίτευση για το πόσα αβγά-ψήφους μπορεί να δώσει. Ιδιαίτερα ο υποψήφιος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , είναι έτοιμος να τον σώσει και περιμένει εκλογές τον Σεπτέμβριο χωρίς, προς το παρόν πρόγραμμα διακυβέρνησης που να θεμελιώνει την έξοδο από την κρίση και την ύφεση. 

Ποντάρει όμως στο ποδοσφαιρικό κριτήριο του λαού που αποδείχτηκε μέχρι σήμερα «αλάνθαστο» καθώς και στον «λόγω τιμής» που όλοι οι υποψήφιοι  του δίνουν πριν τις εκλογές και αθετούν μετά τις εκλογές. Τα υπόλοιπα κόμματα  είναι περιχαρακωμένοι στην δική τους μόνη σωστή πολιτική που μόνον αυτά κατέχουν και την χαίρονται  μαζί με τις βουλευτικές τους έδρες. Κατά τα άλλα,  σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα έχομε SuccesStory , πρωτογενές πλεόνασμα (λόγω στάσης πληρωμών του Δημοσίου), και άλλα τέτοια ευτράπελα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ούτε την αλήθεια,  ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ούτε και την εκμετάλλευση αυτής της αλήθειας από τους επιτήδειους.

Ρόδος 22/08/20013  Χ.Βουτυράκης  (h_vout@yahoo. gr)

 


          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου