Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ιπποφαές: ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες…



Το Ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών.

Το Ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Γνωστό από την αρχαιότητα, το φυτό αυτό λέγεται πως  πήρε την ονομασία του την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου τα στρατεύματά του ανακάλυψαν πως τα ασθενή και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους γινόταν λαμπερό και δυνατό. Στα λατινικά η ονομασία του φυτού προέρχεται από τις λέξεις ίππο (άλογο) + φαές (φως, λάμψη), που σημαίνει λαμπερό άλογο.

Το Ιπποφαές χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ασία και την Ευρώπη ως φαρμακευτικό και θρεπτικό φυτό. Κατάγεται από τα Ιμαλάια, ενώ  σήμερα  καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το πορτοκαλοκίτρινο αυτό φυτό ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών. Συγκεντρώνει δηλαδή, μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών που προάγουν την καλή υγεία.

Αυτός ο μικροσκοπικός κίτρινο-πορτοκαλί καρπός είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους ενός βατόμουρου, αλλά περιέχει 12 φορές την ποσότητα της βιταμίνης C, όπως ένα πορτοκάλι. Με υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, το Ιπποφαές αποτελεί μία  δυνατή τροφή. Ως ένα από τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα όλου του κόσμου, το Ιπποφαές προσφέρει αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην καταπολέμηση των ασθενειών

Το Ιπποφαές συμβάλλει στην απώλεια βάρους, εμποδίζοντας την αποθήκευση της περίσσειας ποσότητας λίπους. Μέσω της απώλειας βάρους βοηθάει στη μείωση των ασθενειών, όπως των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

2. Ενυδατώνει από μέσα προς τα έξω.

Αυτός ο πανίσχυρος καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων 3, 6, 9 και το σπάνιο 7. Παρόλο που γίνονται ακόμα έρευνες σχετικές με τα οφέλη των ωμέγα 7 λιπαρών οξέων, τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα.

Η τακτική κατανάλωση αυτών των λιπαρών οξέων βοηθάει τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα.

3. Προσφέρει λάμψη

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C το καθιστά ελκυστικό σε κρέμες προσώπου και ορούς, λόγω του κολλαγόνου που σχηματίζουν οι ενώσεις του. Η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό, με λιγότερες ρυτίδες και είναι γνωστή για την αποκαταστατική της ιδιότητα.

4. Προσφέρει ηρεμία στο δέρμα


Για το ερεθισμένο δέρμα, το Ιπποφαές μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικό. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή (και ως εκ τούτου, την ερυθρότητα), το κάψιμο και τη φαγούρα, ενώ η βιταμίνη Ε βοηθά στην επούλωση του δέρματος (γρηγορότερα)  και στη μείωση των ουλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου