Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Βιοκαύσιμα από κακά ζώων τροφοδοτούν ζωολογικούς κήπους, κινούν λεωφορεία



Μπορεί εδώ στο econews να μην μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι ζωολογικοί κήποι και τα πάρκα όπου η άγρια ζωή φυλακίζεται για να μετατραπεί σε “εκπαιδευτικό” θέαμα, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο Ντητρόιτ των ΗΠΑ προσπαθούν να διορθώσουν αυτή την εικόνα.

Μόλις πρόσφατα, οι αρχές του ζωολογικού κήπου αποφάσισαν να κοιτάξουν τα κόπρανα των ζώων ως κάτι περισσότερο από “κακά”.

Κάθε χρόνο ο ζωολογικός κήπος απορρίπτει 400 τόνους κοπράνων και άλλων ζωικών αποβλήτων. “Και γιατί δεν τα μετατρέπουμε σε ενέργεια” αναρρωτήθηκαν οι αρμόδιοι.

Έτσι, συγκεντρώνουν χρήματα για να κατασκευάσουν ένα σύστημα αναερόβιας χώνευσης που θα μετατρέπει την κοπριά των ζώων σε βιοαέριο που θα τροφοδοτεί με ενέργεια το κτηνιατρείο του ζωολογικού κήπου εξοικονομώντας 80.000 δολάρια ετησίως.

Επίσης, τα κόπρανα των ζώων θα μετατρέπονται σε κομπόστ για τη λίπανση των φυτεμένων χώρων του ζωολογικού κήπου σε μια έκταση 100 στρεμμάτων.

Ένα αντίστοιχο, αλλά μεγαλύτερο σε μέγεθος σύστημα χώνευσης σχεδιάζει να κατασκευάσει ο ζωολογικός κήπος του Τορόντο στον Καναδά όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 5.000 ζώα και παράγονται 3.000 τόνοι ζωικών αποβλήτων ετησίως. Εκτός από τα απόβλητα του κήπου, η μονάδα θα επεξεργάζεται 14.000 τόνοι αποβλήτων τροφίμων μιας μεγάλης καναδικής αλυσίδας μαναβικής για να εγκαταστήσει ισχύ 500 Κιλοβάτ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ζωολογικός Κήπος του Μονάχου στη Γερμανία μετατρέπει τόνους κοπράνων ελεφάντων σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και σε θερμότητα για να ζεσταθούν οι κατοικίες των πιθήκων.

Μια προσπάθεια ενεργειακής αξιοποίησης των κοπράνων από τα 120.000 σκυλιά της πόλης καταβάλλουν και στο Σαν Φρανσίσκο.

—Ρεκόρ ταχύτητα από λεωφορεία

Τα κόπρανα των ζώων δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, αλλά και ως καύσιμο.

Πρόσφατα, στο Ρέντινγκ της Βρετανίας, ένα λεωφορείο που λειτουργεί με βιομεθάνιο από κόπρανα αγελάδων ανέπτυξε ταχύτητα μεγαλύτερη από κάθε άλλο συμβατικό λεωφορείο “πιάνοντας” 123 χλμ/ώρα.

Σε αντίθεση με τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από καρπούς που ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες τροφίμων επιτείνοντας το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, τα βιοκαύσιμα από ζωικά απόβλητα αξιοποιούν μια καύσιμη ύλη που θα κατέληγε στα “σκουπίδια” και απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η γεωργία και η κτηνοτροφία αντιστοιχούν στο 9% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας. Από αυτά, η πλειονότητα αφορά κυρίως στα βοοειδή και στο μεθάνιο από τα κόπρανά τους.

Μπορεί το ποσοστό να φαντάζει μικρό σε σύγκριση με το 27% του κλάδου των μεταφορών, αλλά το μεθάνιο είναι 20% ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύουν οι μηχανές εσωτερικής καύσης.

Μόνο, η κοπριά των βοοειδών που αξιοποιείται από τις μονάδες βιοαερίου της Καλιφόρνια αντιστοιχεί στην απομάκρυνση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από τους δρόμους. Εάν λάβουμε υπόψη ότι στις ΗΠΑ εκτρέφονται περί τα 88 εκατομμύρια βοοειδή, οι κλιματικές προεκτάσεις είναι προφανείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου