Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Το «δράμα» ανεβαίνει στη Βουλή



Αντιδράσεις που φτάνουν στα όρια του σοκ προκαλούν οι προτάσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Παράλληλα έρχονται στη δημοσιότητα και οι προτάσεις της Αθήνας που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων. Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα Παρασκευή, στις 18:00, στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε στο πιο κρίσιμο σημείο της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων να συγκαλέσει πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές, λίγες μόνο ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ειδοποίησε το ΔΝΤ για ενοποίηση των δόσεων που οφείλει η χώρα. Θεωρητικά, οι δόσεις θα καταβληθούν όλες μαζί στο τέλος του μήνα, σε περίπτωση, φυσικά, που επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα την πρόταση που κατέθεσε προς τους θεσμούς, προκειμένου να έχει και η κοινή γνώμη άμεση εικόνα των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Το κείμενο, λοιπόν, των 47 σελίδων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

-Συνένωση ασφαλιστικών Ταμείων σε τρία.

-Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ως το 2015 

-Όριο ηλικίας για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις τα 62 έτη.

-Μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού σταδιακά στα επίπεδα του 2010 μέχρι το τέλος του 2016.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

-Τρεις συντελεστές ΦΠΑ: Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% τρόφιμα, εφημερίδες, περιοδικά, ενέργεια, νερό, εστίαση και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

-Έκτακτη εισφορά με τους συντελεστές να παραμένουν 0,7% για τα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και 1,4% για τα εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ενώ διαμορφώνονται στο 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

-Έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η εισφορά προβλέπεται να αφορά επιχειρήσεις καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι συντελεστές που προτείνονται είναι: 5% για καθαρά κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ, 7% για καθαρά κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ.

-Φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

-Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.5 κ.ε, αεροπλάνα, ελικόπτερα, σκάφη άνω των 10 μέτρων και πισίνες.

-Προώθηση της ιδιωτικοποίησης για τα αεροδρόμια.

Όπως όλα δείχνουν, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές παραμένει σημαντική. Και όλα δείχουν πως η επίτευξη συμφωνίας καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που μιλούν για ρήξη, ενώ υπουργοί όπως ο Π. Στρατούλης και ο Γ. Σκουρλέτης υιοθετούν υψηλούς τόνους με διάθεση αντιπαράθεσης. Αλλά και ο πρωθυπουργός, επιμένει να θεωρεί μη ρεαλιστική την προσέγγιση των εταίρων.

Η πρόταση των δανειστών

Τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση των δανειστών αποκαλύπτονται από το tovima.gr.

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις καθώς ζητείται ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο με άμεση εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2015.

Εφαρμογή από 1η Ιουλίου του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και του Νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019.

Καθίσταται σαφές ότι η νομοθέτηση των αλλαγών πρέπει να γίνει τον Ιούνιο (ώστε να ισχύουν όλα από 1η Ιουλίου) και οι αλλαγές πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, με δύο συντελεστές 11% και 23%.

-Φορολογικά μέτρα. Ζητούνται έσοδα 2.65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα (όσο δηλαδή αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ) το 2015 αλλά και το 2016 παρά την όποια αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

-Σύνταξη στα 67, δηλαδή βασική σύνταξη συν την εγγυημένη επικουρική.

-Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ ως το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

-Περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με διάφορες μεθόδους και αντικίνητρα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τις 30 Ιουνίου.

-Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα. Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο). Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Το κείμενο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «αποσυμπίεσης» της κατανομής των μισθολογικών κλιμακίων «και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Επομένως καθίσταται σαφές ότι εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα οι τρεις θεσμοί ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016.

Στο κείμενο των δανειστών ζητείται αναθεώρηση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ) «συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας».

Στο τραπέζι και το χρέος

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως η Αθήνα κατέθεσε πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους. Το κείμενο αριθμεί εφτά σελίδες και στόχος είναι η μείωση του χρέους έως το 2020.

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, η Αθήνα προτείνει ένα συνδυασμό μείωσης επιτοκίων, διαγραφής ποσών, εισαγωγής "αέναων ομολόγων", κάτι που, όπως λέει, δε φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο από τις δανείστριες χώρες της Ευρωζώνης.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση του χρέους από το 180% που βρίσκεται σήμερα στο 93% έως το 2020 και στο 60% έως το 2030.

Πώς θα γίνει αυτό;

1.    Ανταλλάσσοντας τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

2.    Χρησιμοποιώντας τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 9 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα μισά δάνεια προς το ΔΝΤ και τα άλλα μισά μέσω νέων δανείων από την Ευρώπη.

3.    Ανταλλαγή των 110 δισ. από το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας (1ο μνημόνιο) με "αέναα ομόλογα" (perpetual bonds), από τα οποία πληρώνονται μόνο οι τόκοι και ποτέ το κεφάλαιο. Η εναλλακτική σε αυτό είναι επέκταση της αποπληρωμής των δανείων σε μια περίοδο 100 ετών.

4.    Για το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 144 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προτείνει τη διαίρεσή του στη μέση. Για το πρώτο κομμάτι ζητάει αύξηση του επιτοκίου από 2,5% σε 5% και για το δεύτερο την οριστική διαγραφή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου