Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ


 Σημείωμα Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη

                Ο  Άγιος Βασίλειος που γιορτάζεται την πρώτη Ιανουαρίου κάθε χρόνου γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στη Νεοκαισάρια του Πόντου. Ο πατέρας του, Βασίλειος και αυτός καθηγητής της Ρητορικής και η μητέρα του Εμμέλεια κόρη Ρωμαίων αξιωματούχων εκτός του Αγίου Βασιλείου είχαν άλλα οκτώ παιδιά. Μεταξύ αυτών. ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης, ο όσιος Ναυκράτιος  ασκητής, η οσία Μακρίνα και ο Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Σεβάστειας.

               Η δράση του Μεγάλου Βασιλείου είναι γνωστή. Απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών. Πέρα από τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς  η εκκλησία από το 1081 μ.Χ θέσπισε ένα κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Άγιος Βασίλειος στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνου. Τους θεωρεί προστάτες των γραμμάτων και της Παιδείας.

             Αντίθετα ο Άγιος Νικόλαος είναι γέννημα των Πατάρων και επίσκοπος διά βίου Μύρων της Λυκίας. Είναι και αυτός μαζί με τον Βασίλειο δύο μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και ο δύο  έδωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους και της δράσης τους στη φιλανθρωπία καθένας από  τη σκοπιά του και το χώρο ευθύνης του.

Ο Σάντα Κλάους είναι δημιούργημα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον  Άγιο Νικόλαο των Ορθοδόξων.

            Η σύγχυση άρχισε με το γνωστό αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Νάστ που έδωσε στον  Άγιο Νικόλαο τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε ως Σάντα Κλάους και ο Λούις Πράγκ τύπωσε τις πρώτες ευχετήριες κάρτες με τη μορφή του αλλά με πράσινη φορεσιά .Από τότε άρχισε τη δεύτερη διαδρομή του στον κόσμο. Τέλος η Coca-Cola στη διάρκεια του μεγάλου οικονομικού κραχ το 1929 τον  έντυσε  με κόκκινα, τον περιέλαβε στις διαφημίσεις της και έκτοτε αφού έγινε σήμα κατατεθέν  της εταιρείας, έγινε οριστικά και αμετάκλητα ο αγαπημένος των παιδιών όπου γης και κατάκτησε τις καρδιές όλων.

           Η γαλλική εφημερίδα Figaro  το φύλλο της  21ης Δεκεμβρίου 1946 σημείωνε «τα παιδιά της Γαλλίας θα αντιληφθούν ότι ο άγιος των Χριστουγέννων είναι αμερικάνικο προϊόν και θα το εγκαταλείψουν».


              Όμως αποδείχθηκε πως έκανε λάθος. Η εικόνα του Αγίου Νικολάου  του Σάντα Κλάους συνεχίζει και σήμερα να συγκινεί τα παιδιά στις μέρες των εορτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου