Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το Βραβείο Μοσκόβη, Απονεμήθηκε στον Κώστα Σκανδαλίδη



Το βραβείο «Βασίλη Μοσκόβη» απονεμήθηκε στον συγγραφέα και Ιστορικό Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, Κώστα Σκανδαλίδη, στις 11 Μαϊου, στην Αθήνα, από τον «Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας» του Δήμου Αθηναίων.

Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά». Η ανακοίνωση και η πρόσκληση, αναφέρουν ότι «βραβεύονται για το έτος 2013, οι συγγραφείς Κώστας Σκανδαλίδης, για το έργο του «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης και Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο των Ελλήνων» και ο Βασίλης Χατζηβασιλείου για την αγγλόφωνη απόδοση του έργου του «Ιστορία της νήσου Κω. Αρχαία Μεσαιωνική-Νεότερη», οι οποίοι θα μοιραστούν ισότιμα το βραβείο.

Μετά την τελετή απονομής των βραβείων, θα παρουσιάσουμε παραδοσιακά συγκροτήματα και χορούς από τη Δωδεκάνησο.» Στην ανακοίνωση για την απονομή των βραβείων, αναφέρεται επίσης, ότι βραβεύτηκε η Μαρία Ανδρουλάκη-Σακαρέλλου για το έργο της «Η ελιά στον Πολιτισμό της Ρόδου» και η Λουίζα Καραπιδάκη για το έργο της «μαθαίνω για την ελιά και το λάδι» μία δίτομη έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (σειρά εκπαιδευτικού Προγράμματα).
   
Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης, είναι ανάμεσα στους εκλεκτούς και έγκριτους  συγγραφείς μας, που αναδεικνύουν και προβάλουν τη Ρόδο, στην πνευματική της διάσταση, όπως της αξίζει.

Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, παραβρέθηκαν πολλοί Δωδεκανήσιοι εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων, το Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ενώ συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε η Επίτιμη Πρόεδρος της ‘Ένωσης Κώων Αθηνών «Ιπποκράτης»,  Ευαγγελία Κεφαλιανού-Πούρα η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συγχαίρομε του καταξιωμένους συμπατριώτες μας, συγγραφείς Κώστα Ε. Σκανδαλίδη και Βασίλη Χατζηβασιλείου, στους οποίους απονεμήθηκε το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη από το Δήμο Αθηναίων.

Και οι δύο μας τιμούν, με την αξιέπαινη πολυσχιδή δράση τους, αφήνοντας πλουσιοπάροχο έργο στην κοινωνία, χρήσιμο για την πρόσβαση των επερχομένων γενιών στην άντληση στοιχείων της Ιστορίας και του Πολιτισμού του τόπου μας.»     
    
Την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη: «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης και Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο των Ελλήνων», έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κώστας Γεωργίου Σκανδαλίδης, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας, όπως και ο Μιχάλης Ε, Σκανδαλίδης (αδελφός του Κώστα Ε.  Σκανδαλίδη).

Η παρουσίαση ήταν εμπεριστατωμένη και με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση δοσμένη, και ευχαριστώντας ο συγγραφέας Κώστας Ε, Σκανδαλίδης τους συντελεστές της διοργάνωσης και τον παρουσιαστή πρώην Υπουργό Κώστα Γ. Σκανδαλίδη, όπως και όλους τους παριστάμενους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «απώλεια του διατελέσαντος Προέδρου της Ένωσης Κώων Αθήνας, Κώστα Παπαηλία, δικηγόρου» ο οποίος ήταν συγγενής του συγγραφέα.
    
Το βραβείο Βασίλη Μοσκόβη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, ο Βασίλης Μοσκόβης, «υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του Λογοτέχνη, Ποιητή, Λαογράφου και Παιδαγωγού με την γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του την Σύμη.

Με τη βοήθεια της αδελφής του Ειρήνης Μοσκόβη, μετέτρεψε από πολύ νωρίς το τριώροφο σπίτι του, σε λίκνο της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Δωδεκανήσων, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν μουσειακό χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά δώρισε το 1990 στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αποτελεί το επονομαζόμενο σήμερα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΌ ΣΠΙΤΙ.

Ο χώρος αυτός, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταυτόχρονα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες. Σήμερα, η απονομή του εν λόγω βραβείου, αποτελεί πλέον θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη.»
    
Το πρωτότυπο και εξαιρετικά σημαντικό έργο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης και Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο των Ελλήνων» με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έκδοση της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου», είναι προσεγμένος τόμος 523 σελίδων, περιέχει πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες, αναλύσεις, επεξηγήσεις, γεγονότα και προσωπικότητες της Δωδεκανήσου, που δεν ήταν γνωστά στο ευρύτερο κοινό και που η γνώση της πνευματικής παρουσίας τόσων πολλών Δωδεκανησίων στο περιβάλλον του μοναδικού Κωνσταντίνου Καβάφη, δίνει σε όλους μας την αίσθηση της υπερηφάνειας για τους Δωδεκανήσιους, αλλά και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε και το αυξημένο καθήκον όλων μας,  να γνωρίσουμε και να προβάλομε την Πνευματική Δωδεκάνησο.

Ο συγγραφέας και Ιστορικός της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας Κώστας Σκανδαλίδης, μας έχει πλουτίσει πνευματικά και συναισθηματικά με το τεράστιο έργο του, που συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 14 λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία του, πολλές μελέτες και άρθρα και παρουσιάσεις εργασιών κ.α.

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Κώστας Ε. Σκανδαλίδης, υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, περισσότερο από μία δεκαετία και επί προεδρίας του, ο ΔΚΣΜΡ. Απέκτησε την διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση που απολαμβάνει και σήμερα, προβάλλοντας τη Ρόδο στο Πολιτιστικό στερέωμα και όχι μόνον, καθώς προσφέρει και μια διαρκή επιμόρφωση σε όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και στους νέους.

Άρθρο της Μαίρης  Παπανδρέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου