Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Tesla: Εργοστάσιο-γίγας αλλάζει το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

 Προβλέπεται περίπου – 30%, φθηνότερες οι μπαταρίες Li-ion



Την προηγούμενη εβδομάδα η Tesla ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα “εργοστάσιο-γίγα” εντός της επόμενης τριετίας για την κατασκευή μπαταριών ιόντων-λιθίου που θα κινούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της.

Πρόκειται για μια επένδυση-μαμούθ της τάξης 5 δισ. δολαρίων. Η μονάδα σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2017 και μέχρι το 2020 θα μπορεί να κατασκευάζει όσες μπαταρίες λιθίου παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013. Η μονάδα θα έχει ανώτατη παραγωγική ικανότητα της τάξης των 50 GWh.

Το νέο “υπερ-εργοστάσιο” της Tesla θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των μπαταριών ιόντων-λιθίου κατά 30% , επίδοση που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω την τιμή του επικείμενου οικογενειακού τετράπορτου Model E.

Άλλωστε, μπαταρία αντιστοιχεί σε κόστος 20%-40% επί της συνολικής τιμής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η Tesla δεν αποκάλυψε την τοποθεσία του νέου εργοστασίου, ωστόσο εξετάζει διάφορες τοποθεσίες στις νότιες Πολιτείες, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Αριζόνα και Τέξας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, η νέα μονάδα θα απασχολήσει 6500 εργαζομένους και οι εγκαταστάσεις της θα καταλάβουν έκταση 4000 στρεμμάτων.

Όπως φαίνεται και στις μακέτες που αποκάλυψε η εταιρεία, το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται ενεργειακά από συστοιχίες φωτοβολταϊκών και αιολικών που θα εγκατασταθούν στον περιβάλλοντα χώρο.

Η Tesla φιλοδοξεί η νέα μονάδα-γίγας να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου πώλησης 500.000 οχημάτων Model E sedan ως το 2020.


Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου