Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ηλιακή μπογιά: το φωτοβολταϊκό του μέλλοντος


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:



Την επόμενη φορά που θα βάψουμε την πρόσοψη του σπιτιού μας ίσως εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame έχουν αναπτύξει μια “ηλιακή μπογιά”.

Η ηλιακή βαφή κατασκευάστηκε με τη χρήση νανοσωματιδίων που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Notre Dame είναι Sun-Believable.

Πρόκειται για μια αλοιφή που αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου επικαλυμμένες είτε με θειούχο κάδμιο είτε με σεληνιούχο κάδμιο που αναμειγνύεται με ένα μείγμα νερού-αλκοόλ για να αποκτήσει τις “ενεργειακές” ιδιότητές της.

Όταν επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά η “πάστα” αυτή παράγει ηλεκτρισμό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Prashant Kamat δηλώνει πως η αποδοτικότητα της μπογιάς επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά ισχυρίζεται πως το κόστος παραγωγής της θα είναι χαμηλό επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι ένα τέτοιο προϊόν να φθάσει στην αγορά και, ακόμη και τότε, θα περιορίζεται πιθανότατα σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές και προς το παρόν εργάζονται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του προϊόντος.

Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια



 

Δυο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας επένδυσε ο όμιλος MTI Venturesστο «χρωματιστό γυαλί» της εταιρείας Oxford Photovoltaicsπου παράγει ενέργεια από τον ήλιο.

Όπως ανακοίνωσε η Oxford Photovoltaics, η επένδυση αναμένεται να φέρει το ηλιακό γυαλί, το οποίο μπορεί να βαφεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά, καθιστώντας το εμπορικά βιώσιμο.
«Αυτό που λέμε είναι αντί να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στο κτήριο, καλύτερα να φτιάξετε ένα κτήριο από φωτοβολταϊκά», δήλωσε στη Guardian ο Kevin Arthur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γυάλινο κτήριο σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει να πληρώσεις για το γυαλί. Αν χρησιμοποιήσεις το ηλιακό γυαλί προσθέτεις ένα πολύ μικρό κόστος στην κατασκευή (περίπου 10% επιπλέον)»,συμπλήρωσε.
Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην προσθήκη ενός λεπτού στρώματος διαφανών ηλιακών κυψελών στερεής μορφής στο συμβατικό γυαλί.
Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το 12% της ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε «καθαρό» ρεύμα.
Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί στο εθνικό δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κτηρίου.
Στο μεταξύ κοινή ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Sheffield και Cambridge ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατάφερε να ψεκάσει με επιτυχία βαφή με ηλιακές κυψέλες πάνω σε επιφάνεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η ηλιακή βαφή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κτήρια και οροφές.

Προς το παρόν βέβαια η ηλιακή βαφή μπορεί να ψεκαστεί μόνο σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες και δεν είναι πολύ αποδοτική.
Ηλιακή βαφή με τη χρήση νανοσωματιδίων έχουν αναπτύξει και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame



Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου