Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


Μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή σας μπορεί να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία σας, όπως δείχνουν νέες μεγάλες έρευνες.

O αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Πίτσαβος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παπαϊωάννου και ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος δίνουν πρακτικές συμβουλές για να αλλάξετε με ανώδυνο τρόπο (χωρίς να το καταλάβετε) το προφίλ της υγείας σας.

Αφαιρέστε ένα γραμμάριο αλάτι την ημέρα από το φαγητό σας 
Μεγάλη έρευνα από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, η  οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φραντσίσκο, έδειξε ότι περισσότερες  από 21.000 ζωές στη Βρετανία θα σώζονταν κάθε χρόνο από τη στεφανιαία  νόσο αν οι κάτοικοί της έτρωγαν μόνο ένα γραμμάριο λιγότερο  αλάτι την ημέρα, προσέθεταν ένα φρούτο στην καθημερινή διατροφή τους και αντικαθιστούσαν το 1% της προσλαμβανόμενης ενέργειας από κορεσμένα λίπη (ζωικά) ή τρανς λίπη (υδρογονωμένα) με ακόρεστα (φυτικά).

Να θυμάστε ότι με κάθε αναποδογύρισμα της μέσης αλατιέρας πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως μισό γραμμάριο, ενώ κάθε κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου 5 γραμμάρια.

Αντικαταστήστε τα μυτερά παπούτσια με στρογγυλά ή τετράγωνα
Οι καλύτεροι πελάτες των ορθοπεδικών γιατρών είναι οι γυναίκες που φορούν μυτερά παπούτσια! «Τα παπούτσια με τριγωνική μύτη παραμορφώνουν τα δάκτυλα και προκαλούν στις γυναίκες τα επώδυνα κότσια (την παραμόρφωση του μεγάλου βλαισού δακτύλου)», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Να φοράτε αντηλιακό και τον χειμώνα ή τις συννεφιασμένες ημέρες
«Τα αντηλιακά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι και την ηλιοφάνεια», υπογραμμίζει ο δερματολόγος δρ Νικ Λόουι, σύμβουλος στο Νοσοκομείο University College στο Λονδίνο. «Η UVA ακτινοβολία, ο ύπουλος εχθρός του δέρματος, είναι παρούσα όλο τον χρόνο και διαπερνά σύννεφα και γυαλιά. Γι' αυτό, να φοράτε κάθε μέρα αντηλιακό (που θα καλύπτει την UVA ακτινοβολία), τον χειμώνα με δείκτη προστασίας 15 και το καλοκαίρι με   δείκτη προστασίας 30».

Να τρώτε τροφές με διάφορα χρώματα
Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία, καθώς και θρεπτικά συστατικά που δρουν συνεργικά με άλλα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C από τα φρούτα ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Καθημερινά, λοιπόν, σκεφθείτε αν φάγατε κάτι πράσινο, κάτι πορτοκαλί και κάτι κόκκινο.

Μειώστε τις ημερήσιες θερμίδες σας κατά 250 την ημέρα
Θα χάνετε ένα περιττό κιλό τον μήνα, απλώς αφαιρώντας από τη διατροφή σας π.χ. ένα ντόνατς (218 θερμίδες) ή μισή σοκολάτα γάλακτος (265 θερμίδες) ή μια γκοφρέτα (203 θερμίδες) ή δύο αναψυκτικά (129 θερμίδες το ένα) ή αλλάζοντας τα δύο πλήρη γαλακτοκομικά γιαούρτια (212 θερμίδες το απλό και 230 το στραγγιστό) με άπαχα (82 θερμίδες το ένα)  ή αντικαθιστώντας την τυρόπιτα στο κολατσιό (280 θερμίδες) με ένα μήλο (71 θερμίδες) ή ένα αχλάδι (49 θερμίδες) ή ένα ροδάκινο (66 θερμίδες) ή 20 κεράσια (24 θερμίδες) ή 10 φράουλες (27 θερμίδες).

Ελάττωση του σωματικού βάρους κατά 5 κιλά μπορεί να ελαττώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά περίπου 5%-8%, ενώ για κάθε κιλό που χάνετε αυξάνεται η καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 0,35 μονάδες», λέει ο κ. Πίτσαβος. «Επιπλέον, η βελτίωση του Δείκτη Μάζας Σώματος και η απόκτηση του ιδανικού (για το ύψος και τις σωματικές δραστηριότητες κάθε ατόμου) βάρους επαναφέρει τη συστολική και τη διαστολική πίεση στα  φυσιολογικά επίπεδα».

Μη φοράτε τελείως ίσια παπούτσια
«Μια μικρή ανύψωση (τακούνι 1,5 - 3 εκατοστά ) είναι απαραίτητη για τη στατική του σώματος», λέει ο κ. Παπαϊωάννου. « Έτσι, κατανέμεται το βάρος του σώματος σε όλη την επιφάνεια του πέλματος και όχι μόνο στις φτέρνες και δεν ταλαιπωρείται η μέση σας».

Μην τρώτε «ένα και καλό» γεύμα την ημέρα
«Τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια μίας ημέρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά τα πέντε ή να είναι λιγότερα από τρία, για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας», εξηγεί ο κ. Πίτσαβος.
«Να τρώτε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο μικρότερα στα μεσοδιαστήματα (κατά προτίμηση ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι)». Μοιράστε λοιπόν το φαγητό της ημέρας, για να έχετε ομοιόμορφη απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα και επομένως αύξηση της σωματικής και διανοητικής αντοχής και αποφυγή της υπνηλίας.

> Να δουλεύετε στη σωστή εργονομική θέση
Η κακή στάση μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή καταπονεί τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και τους καρπούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στη μέση και τον σβέρκο και φλεγμονές. «Η οθόνη πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών για να μη σκύβετε», συμβουλεύει ο κ. Παπαϊωάννου.
«Κάτω από τον καρπό πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλαράκι (pad), για να μην προκαλούνται τενοντίτιδες. Η ράχη πρέπει να στηρίζεται καλά στην καρέκλα. Η καρέκλα πρέπει να είναι περιστρεφόμενη, ώστε να μη στρέφουμε το σώμα μας προς την οθόνη».

Κάνετε ασκήσεις ενώ βλέπετε τηλεόραση
Καθώς βλέπετε τηλεόραση στο τέλος της ημέρας, ξαπλώστε στο χαλί για διατάσεις του κορμού (πολύ ανακουφιστικές μετά την καθιστική δουλειά στο γραφείο) και μερικές ασκήσεις κοιλιακών μυών (για να κρατούν καλά τη μέση και την πλάτη), οι οποίοι δεν γυμνάζονται με τις καθημερινές εργασίες. Μπορείτε επίσης να κάνετε μερικές ασκήσεις με μπάλα γυμναστικής, είτε πατώντας τα πόδια στο πάτωμα και τεντώνοντας προσεκτικά την πλάτη στην επιφάνειά της είτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τους γοφούς ενώ κάθεστε πάνω στην μπάλα.
Αλλη ιδέα είναι να κάθεστε όρθιος στο ένα πόδι για ένα λεπτό (κάνοντας εναλλαγή με το άλλο πόδι την επόμενη φορά) ενώ πλένετε τα δόντια σας, είναι καλή άσκηση ισορροπίας.

Να τρώτε 5-6 καρύδια την ημέρα
«Σας δίνουν την επαρκή ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολεϊκού οξέος) για πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων», εξηγεί ο κ. Καφάτος.

Να πλένετε τα χέρια σας μόλις μπείτε στο σπίτι
«Πολλοί ιοί μπορεί να περάσουν πολύ εύκολα από τα χέρια σας στον οργανισμό σας. Ετσι, το χερούλι της πόρτας του δημόσιου κτιρίου ή οι χειρολαβές στο Μετρό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να πιάσετε», λέει ο καθηγητής Ρον Εκλις, διευθυντής του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
«Προσπαθώ πάντα να έχω τα χέρια στην τσέπη μου ή να διαβάζω στο τρένο ένα βιβλίο και όταν γυρνώ στο σπίτι πλένω τα χέρια μου με πολύ σαπούνι και ζεστό νερό, τραγουδώντας το «Happy Birthday» από την αρχή έως το τέλος, ώστε να είμαι βέβαιος ότι έκανα επαρκές πλύσιμο.
»Προσέξτε, επίσης, αν είστε κουρασμένοι, να μην τρίψετε τα μάτια σας με άπλυτα χέρια, είναι ένα σημείο εισόδου για κάθε ιό», προσθέτει.

Μην πίνετε πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα
«Κατά προτίμηση, ο καφές να είναι φίλτρου ή ελληνικός», συνιστά ο κ  Πίτσαβος. «Η κατάχρηση στην κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυτή, τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο». Μη μιλάτε για δουλειές και προβλήματα όταν βγαίνετε για ψυχαγωγία Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε όταν βγαίνετε για διασκέδαση είναι να μιλάτε για προβλήματα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Κάρι Κούπερ. «Νομίζετε ότι κάτι κάνετε για το πρόβλημά σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνετε τίποτα», λέει.
«Αντίθετα, ένας καφές ή μια βόλτα με ένα φίλο χωρίς δυσάρεστες συζητήσεις είναι η καλύτερη στρατηγική για να αντιμετωπίσετε το στρες».

Προσθέστε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί στο καθημερινό γεύμα σας
Ή μοιράστε το σε δύο κύρια γεύματα της ημέρας. «Η κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά και σε μικρές ποσότητες (1-2 μικρά ποτήρια) έχει αποδειχθεί ότι δρα προστατευτικά και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και όλων των αγγείων», λέει ο κ. Πίτσαβος. «Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες».

Μην παρακοιμάστε τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες
Πολλές ημικρανίες αναφέρονται και ως «πονοκέφαλοι του γουικέντ», γιατί συχνά εμφανίζονται τα πρωινά του Σαββάτου ή της Κυριακής, σύμφωνα με τον δρα Αντριου Ντόουσον, κλινικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πονοκεφάλων PCT στο Κεντ.
«Οι αλλαγές στο ωράριο του ύπνου έχουν θεαματικό αποτέλεσμα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνες για την ισορροπία των ορμονών, που μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους. Γι' αυτό, προσπαθήστε να έχετε το Σαββατοκύριακο περίπου το ίδιο ωράριο με τις καθημερινές και αν αισθάνεστε κουρασμένοι, να παίρνετε έναν υπνάκο το μεσημέρι».

Να κάνετε εντατική γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα επί 10 λεπτά
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Physiology», η εναλλαγή σύντομων εκρήξεων έντονης άσκησης  με μικρές περιόδους αδράνειας δίνει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο  χρόνο και κόπο.
«Κάνοντας εντατικά δέκα μονόλεπτα π.χ. στο ποδήλατο γυμναστικής και διακόπτοντας για ένα λεπτό, επί τρεις φορές την εβδομάδα, έχει τα ίδια αποτελέσματα για τους μυς με πολλές ώρες συμβατικής άσκησης η οποία δεν γίνεται το ίδιο εντατικά», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και επικεφαλής της έρευνας, Μάρτιν Γκιμπάλα.

Να αλλάζετε παπούτσια στο τέλος της ημέρας
«Επειδή τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρωινό μέγεθος συνήθως είναι διαφορετικό από το βραδινό και αν φορέσετε  παπούτσια το πρωί, αυτά θα ταλαιπωρήσουν τα πέλματά σας και θα παραμορφώσουν τα δάκτυλά σας», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Να αναπνέετε όπως τα μωρά
«Το στρες αθροίζεται, γι' αυτό βρείτε μικρά «παράθυρα χρόνου» κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποσυμπιέζεστε από το άγχος με λίγες καλές αναπνοές», λέει ο δρ Νιλ Σαχ, διευθυντής της βρετανικής Εταιρείας Διαχείρισης του Στρες. «Το στρες προκαλεί μικρές αναπνοές που αφήνουν το διάφραγμα ακίνητο με αποτέλεσμα να κάνουν όλη τη δουλειά οι μύες του θώρακα. Ο μύες αυτοί γίνονται ολοένα στενότεροι και στο τέλος μιας ημέρας με έντονο στρες αισθάνεστε τους ώμους σας να έχουν φθάσει στα αυτιά  σας».
Να παίρνετε λοιπόν βαθιές αναπνοές φανταζόμενοι μια μπάλα που φουσκώνει κάτω από την κοιλιά σας. Να κρατάτε την αναπνοή αυτή για 5 - 6 δευτερόλεπτα και να εκπνέετε αργά από τη μύτη. «Αν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δέκα φορές κάθε δύο ώρες θα αισθάνεστε διαφορετικός άνθρωπος στη δουλειά», λέει ο δρ Σαχ. «Το αποκαλώ αναπνοή μωρού, γιατί όλοι γεννιόμαστε με καλή αναπνοή».

Οι απόψεις του George Carlin's για τα γηρατειά
Έχετε αντιληφθεί ότι η μόνη περίοδος της ζωής μας που μας αρέσει να μεγαλώνουμε είναι όταν είμαστε παιδιά;
Εάν είσαι κάτω των 10 ετών, είσαι τόσο ενθουσιασμένος που μεγαλώνεις που σκέφτεσαι τμηματικά. «Πόσων ετών είσαι;», «Είμαι τέσσερα και μισό!» Ποτέ δεν είσαι τριάντα έξι και μισό. Είσαι τέσσερα και μισό, και πας  στα πέντε! Αυτό είναι το κλειδί. Μπαίνεις στην εφηβεία, και τώρα κανείς δεν μπορεί να σε συγκρατήσει. Πηδάς στον επόμενο αριθμό, ή ακόμη και μερικούς αριθμούς μπροστά. «Πόσων ετών είσαι;» «Θα γίνω 16!» Μπορεί να είσαι 13, αλλά έ, θα γίνεις 16! Και τότε έρχεται η καλύτερη μέρα της ζωής σου! Γίνεσαι 21. Ακόμα και οι λέξεις ακούγονται σαν ιεροτελεστία. ΓΙΝΕΣΑΙ 21..  ΝΑΙΙΙΙΙΙΙ !!!
Αλλά τότε περνάς στα 30. Ωωωω, τί έγινε εδώ; Ακούγεσαι σαν χαλασμένο γάλα! 
Αυτός ΠΕΡΑΣΕ, έπρεπε να τον πετάξουμε. Δεν έχει πλάκα πια, είσαι απλά ένας ξινισμένος λουκουμάς. Τι πάει στραβά; Τί άλλαξε; ΓΙΝΕΣΑΙ 21,
ΠΕΡΝΑΣ στα 30, και τότε ΠΕΡΠΑΤΑΣ στα 40. Ουάου! Πάτα φρένο, όλα σου ξεγλυστρούν. 
Πριν να το καταλάβεις, ΦΘΑΝΕΙΣ τα 50 και τα όνειρά σου χάνονται... Αλλά! για περίμενε!!! 
ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΩΣ τα 60. Δεν πίστευες ότι θα τα έφθανες!
Οπότε ΓΙΝΕΣΑΙ 21, ΠΕΡΝΑΣ στα 30, ΠΕΡΠΑΤΑΣ στα 40, ΦΘΑΝΕΙΣ τα 50 και 
ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΩΣ τα 60.  Έχεις αναπτύξει τόσο μεγάλη ταχύτητα που ΧΤΥΠΑΣ τα 70!
Μετά απ'αυτό, η κατάσταση είναι  μέρα με τη μέρα. ΧΤΥΠΑΣ την Τετάρτη!  Μπαίνεις ! 
στα 80 και κάθε μέρα είναι ένας πλήρης κύκλος.
ΧΤΥΠΑΣ το γεύμα. ΠΕΡΝΑΣ στις 4:30. ΦΘΑΝΕΙΣ την ώρα του ύπνου. Και δεν τελειώνει εκεί. Στα 90 σου, αρχίζεις να οπισθοδρομείς. «Ήμουν ΜΟΛΙΣ 92».  Και  τότε κάτι παράξενο συμβαίνει.
Εάν καταφέρεις να ξεπεράσεις τα 100, ξαναγίνεσαι μικρό παιδί. «Είμαι 100 και μισό!». Μακάρι να φθάσετε όλοι στα υγιή 100 και μισό!!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΝΕΟΙ
1. Πετάξτε τους ασήμαντους αριθμούς. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το βάρος και το ύψος. Αφήστε τους γιατρούς να νοιάζονται γι'αυτά. Γι'αυτό τους πληρώνετε άλλωστε.
2. Κρατήστε μόνον τους ευχάριστους φίλους. Ο γκρινιάρηδες σας ρίχνουν.
3. Να μαθαίνετε συνεχώς! Μάθετε περισσότερα για τους υπολογιστές, τις τέχνες, την κηπουρική, οτιδήποτε, ακόμη και για το ραδιόφωνο. Να μην αφήνετε ποτέ τον εγκέφαλο ανενεργό. «Ένα ανενεργό μυαλό είναι το εργαστήρι του Διαβόλου». Και το επίθετο του διαβόλου είναι Αλτζχάιμερ.
4.Απολαύστε τα απλά πράγματα.
5.Γελάτε συχνά, διαρκώς και δυνατά.
Γελάστε μέχρι να σας κοπεί η ανάσα.
6.Τα δάκρυα τυχαίνουν... Υπομείνετε, πενθήστε, και προχωρήστε παραπέρα. Το μόνο άτομο, που μένει μαζί μας για ολόκληρη τη ζωή μας είναι ο εαυτός μας. Να είστε ΖΩΝΤΑΝΟΙ ενόσω είστε εν ζωή.
7. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ό,τι αγαπάτε, είτε είναι η οικογένεια, τα κατοικίδια, η μουσική, τα φυτά, τα ενδιαφέροντά σας, οτιδήποτε. Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας.
8.Να τιμάτε την υγεία σας: Εάν είναι καλή, διατηρήστε την. Εάν είναι ασταθής, βελτιώστε την. Εάν είναι πέραν της βελτιώσεως, ζητήστε βοήθεια.
9.Μην κάνετε βόλτες στην ενοχή. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά ακόμη και στον διπλανό νομό ή σε μια ξένη χώρα αλλά ΜΗΝ πηγαίνετε εκεί που βρίσκεται η ενοχή.
10. Πείτε στους ανθρώπους που αγαπάτε ότι τους αγαπάτε, σε κάθε ευκαιρία.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:  Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα  Κι αν δεν στείλετε το παρόν σε τουλάχιστον 8 άτομα - ποιος νοιάζεται; Αλλά μοιραστείτε το με κάποιον. Όλοι χρειαζόμαστε να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο κάθε μέρα!!  Το ταξίδι της ζωής δεν είναι για να φθάσουμε στον τάφο με ασφάλεια σ'ένα καλοδιατηρημένο σώμα, αλλά κυρίως για να ξεγλυστρούμε προς όλες τις πλευρές, πλήρως εξαντλημένοι, φωνάζοντας
«...ρε γαμώτο.... τι βόλτα!».

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακά αυτόνομος Έλληνας


Δείτε τι κατόρθωσε κάποιος Έλληνας πολίτης(Κρητικός), για να έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του.

 


Η λέξη ΔΕΗ είναι γι’ αυτόν κάτι άγνωστο... Το ίδιο και η λέξη βενζινάδικο... Έχει σταματήσει να περνά από τα πρατήρια υγρών καυσίμων εδώ και ένα χρόνο, μιας και ό,τι χρειάζεται ενεργειακά, είτε για τις ανάγκες του νοικοκυριού είτε για τις ανάγκες της μετακίνησής του, το έχει εξασφαλίσει με οικολογικό και κυρίως τζάμπα τρόπο... 
Ήλιος, αέρας, και ζάχαρη - ναι, καλά διαβάζετε, ζάχαρη - είτε από σάπια φρούτα είτε από ζαχαροκάλαμο εσχάτως, είναι ό,τι χρειάζεται για να έχει καύσιμα και για το σπίτι και για το μηχανάκι του.

Και ο ίδιος, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός και ερασιτέχνης ερευνητής Μιχάλης Καλογεράκης, έχει να περηφανεύεται πως απλά, έξυπνα και γρήγορα, με δικές του κατασκευές και πατέντες, έχει καταργήσει τη βενζίνη, την οποία και έχει αντικαταστήσει πια με οινόπνευμα, καύσιμο που "μαγειρεύει" ο ίδιος στο σπίτι του. Έτσι γλιτώνει από τον... κρύο ιδρώτα που λούζει όλους εμάς στη θέα της μάνικας και από την αγωνία μήπως και εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο η τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου...

Μέλλον οικολογικό
Ο οικολόγος και πρωτοπόρος συντοπίτης μας υποδέχτηκε τη "Ν.Κ." στο ιδιότυπο σπιτικό του στου Κοκκίνη Χάνι. Μας ξενάγησε στο αυτόνομο εξαρχής, από την κατασκευή του, ενεργειακά σπίτι του. Και προσφέροντάς μας μια πλήρη ξενάγηση, από τα φωτοβολταϊκά στη σκεπή και τις δύο ανεμογεννήτριες στην πίσω μεριά της αυλής, ως το αποστακτήριο παραγωγής οικολογικού καυσίμου στο ισόγειο και τα άδυτα του όλου ενεργειακού συστήματος, τη γεννήτρια και το μετατροπέα ρεύματος στο υπόγειο, μας ταξίδεψε για λίγο στο μέλλον... Μέλλον οικολογικό, φτηνό, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί εδώ και τώρα στη δοκιμαζόμενη οικονομικά χώρα μας, με τον ίδιο τον κ. Καλογεράκη να έχει βαρεθεί να χτυπά την πόρτα των υπευθύνων, φτάνοντας μέσω επιστολής του και ως τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Τι συναντήσαμε μπαίνοντας στο φουτουριστικό αυτό σπίτι-εργαστήριο; Τίποτε το εξωπραγματικό που να θυμίζει σκηνές από το μακρινό μέλλον. Μονάχα απλές κατασκευές και μηχανήματα, τα οποία ο ίδιος, ψάχνοντας σε βιβλία και έρευνες, κατάφερε να φτιάξει με τα ίδια του τα χέρια. Για να μπορεί να δίνει σήμερα ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορούμε να ζήσουμε δίχως να "ματώνουμε" την τσέπη μας με λογαριασμούς και συμβατικά καύσιμα.

Ό,τι περισσεύει γίνεται πια καύσιμο
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τα πάντα, όπως μας λέει ο 48χρονος ηλεκτρονικός, «ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια. Τότε πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με την έρευνα πάνω στο θέμα της ενέργειας. Όταν κατάφερα να κάνω σπίτι πριν 16 χρόνια, ο σκοπός μου ήταν τότε να είναι αυτόνομο. Να μην έχει καμία σχέση με το κράτος. 

Έτσι έφτιαξα το σπίτι. Μετά κατασκεύασα μια μεγάλη ανεμογεννήτρια, αγόρασα και μια δεύτερη», εξηγεί δείχνοντάς μας από τη σκεπή τις δύο ψηλές ανεμογεννήτριες, ύψους 14,5 μέτρων η καθεμία, και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα έβαλα φωτοβολταϊκά στη στέγη, έβαλα και μια γεννήτρια που στην αρχή έκαιγε πετρέλαιο. Και έτσι ξεκίνησα να έχω δωρεάν ρεύμα. 

Η μεγάλη ανεμογεννήτρια που έφτιαξα μόνος μου παράγει 3 κιλοβάτ την ώρα και είναι παντός καιρού. Έχει λειτουργήσει μέχρι και με αέρα 150 χιλιομέτρων την ώρα, δίχως να πάθει το παραμικρό. Και οι δύο μαζί παράγουν 4 κιλοβάτ την ώρα. Από τα φωτοβολταϊκά παίρνω 5 κιλοβάτ την ώρα. Ό,τι περισσεύει γίνεται πια καύσιμο. Μιλάμε για μια ποσότητα δηλαδή 20-30 κιλοβάτ τη μέρα...».

Και εδώ χρειάζεται μάλλον να ανοίξουμε τη μεγάλη παρένθεση, μιας και βρίσκεται το σημείο-"κλειδί" για την εξέλιξη των ερευνών του κ. Καλογεράκη. Ποιο είναι αυτό; Ο κάτοικος-ερευνητής βρέθηκε στην πορεία αντιμέτωπος με ένα μεγάλο ερώτημα. Τι να την κάνει όλη αυτή την επιπλέον ενέργεια που του περίσσευε;
Έτσι ξεκίνησε ο πειραματισμός. 'Αποφάσισα αρχικά να φτιάξω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ώστε να εκμεταλλεύομαι το περισσευούμενο ρεύμα για την κίνησή μου. Ανακάλυψα όμως ότι με την ηλεκτροκίνηση, όταν ήρθε η ώρα να αντικαταστήσω την μπαταρία, όταν διαίρεσα την τιμή της μπαταρίας με τα χιλιόμετρα που είχα κάνει, μου έβγαινε κόστος τότε 35 δραχμές το χιλιόμετρο. Ενώ την εποχή εκείνη η βενζίνη κόστιζε 25 δραχμές το χιλιόμετρο. Οπότε ναυάγησε το σχέδιο», μας εξηγεί.

Και τότε του ήρθε η ιδέα. Η περισσευούμενη ενέργεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο...
Ξεκινώντας, αφού εντωμεταξύ η ηλεκτρική ενέργεια είχε αποδειχτεί ασύμφορη, την αναζήτησή του για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, ο κ. Καλογεράκης βρέθηκε μπροστά στην απάντηση-"κλειδί". «Μέσα από την έρευνα διαπίστωσα ότι οτιδήποτε έχει ζάχαρη μπορεί να παράξει καύσιμο, καύσιμο που θα είναι ουσιαστικά οινόπνευμα. Έφτιαξα λοιπόν έναν αποστακτήρα, δικής μου κατασκευής, πολύ αποδοτικό. Τον τροφοδότησα από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες κατευθείαν. Ξεκίνησα, μάζευα όλα τα σαπισμένα φρούτα της περιοχής, καρπούζια, πεπόνια, ό,τι έβρισκα, και έβγαλα το πρώτο μου καύσιμο έτσι», λέει ο κ. Καλογεράκης, και μας ανεβάζει πάνω σε ένα συνηθισμένο στην πρώτη ματιά μηχανάκι.

«Το μηχανάκι αυτό το αγόρασα πέρυσι. Το τροποποίησα μόνος μου πάλι, έκανα τις ρυθμίσεις μετατροπής σε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η μετατροπή του κινητήρα είναι απλή. Το καύσιμο αυτό μπορεί να το κάψει και βενζινοκινητήρας και ντιζελοκινητήρας. Για το αμάξι μια τέτοια μετατροπή δε νομίζω να στοιχίζει πάνω από 400 ευρώ. Στο μηχανάκι μου στοίχισε 50 ευρώ. Απλά, αν κάνεις τη μετατροπή, μετά καίει μόνο οινόπνευμα, όχι πια βενζίνη», σημειώνει ο κ. Καλογεράκης, ενώ μας οδηγεί στο ισόγειο και στον αποστακτήρα για να λύσουμε την εύλογη απορία που γεννιέται στο μυαλό. Τι καίει τελικά αυτό το μηχανάκι; Η απάντηση άμεση. Καίει ουσιαστικά καύσιμο που μοιάζει σαν τσικουδιά και στην κυριολεξία μαγειρεύεται...

Σαν μια... πολύ δυνατή ρακή
Όπως περιγράφει, «το τελικό μείγμα είναι σαν μια πολύ δυνατή ρακή 75 βαθμών. Σκεφτείτε πως, αν το αραιώσεις το καύσιμό μου με νερό, μισό-μισό, μπορείς και να το πιεις. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Τι κάνουμε; Παίρνουμε οτιδήποτε έχει ζάχαρη, από χαλασμένα χολεριασμένα φρούτα ως ζαχαροκάλαμο που αρχίζω και χρησιμοποιώ τώρα. Λειώνουμε το ζαχαροκάλαμο, βάζουμε λίγη μαγιά του φούρνου και νεράκι... Και μέσα σε 2-3 24ωρα έχουμε έτοιμο καύσιμο για απόσταξη. 

Χρειάζεται βέβαια να ρίξουμε στο μείγμα και μαγειρική σόδα, η οποία διαλύει τα οξέα, που είναι ακίνδυνα μεν για τον άνθρωπο, επικίνδυνα δε για τα μέταλλα. Έχουμε λοιπόν απόσταξη, η οποία γίνεται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν καίμε δηλαδή καύσιμο για την παραγωγή καυσίμου... Χρησιμοποιούμε απλώς το περίσσευμα από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, που είναι ούτως ή άλλως άχρηστο. Με το δικό μου σύστημα μπορώ να βγάλω 10 λίτρα καύσιμο τη μέρα. Τα 10 αυτά λίτρα μού βγάζουν 450-500 χιλιόμετρα στο μηχανάκι».

Με το μηχανάκι του ο Μιχάλης Καλογεράκης έχει διανύσει τους 10 αυτούς μήνες 8.500 χιλιόμετρα. Και το μηχανάκι, κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς με μια απλή βόλτα, έχει την ίδια απόδοση σαν να καίει βενζίνη... Με τη διαφορά μόνο ότι αυτό το καύσιμο αλά ρακή, που καίει το όχημα, είναι πεντακάθαρο, δεν αφήνει κατάλοιπα ούτε μαυρίλα στην εξάτμιση, ενώ είναι και πιο αποδοτικό σε σχέση με την αναλογία κατανάλωσης/απόδοσης.
Και αν χάρη στον αποστακτήρα του ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός και ερευνητής μπορεί να κινείται δίχως να χρειαστεί να επισκεφτεί ποτέ του βενζινάδικο, τα εναλλακτικά καύσιμά του δεν εξυπηρετούν μονάχα για την κίνησή του. Επί της ουσίας, ο ίδιος έχει φτιάξει και λειτουργεί στο σπίτι του ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής-διαχείρισης-αποθήκευσης-κατανάλωσης ενέργειας.

Όλα ενώνονται, όλα συνδέονται, με "καρδιά" του συστήματος μια μεγάλη γεννήτρια. Η ξενάγηση συνεχίζεται τώρα στο υπόγειο του σπιτιού.
«Η ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο κατεβαίνει εδώ σε αυτή τη συστοιχία από μπαταρίες, που είναι 25 κιλοβατώρες. Από τις μπαταρίες η ενέργεια φεύγει και μέσω του μετατροπέα, που τον έχω σχεδιάσει και κατασκευάσει εγώ, το συνεχές ρεύμα από την μπαταρία, που είναι χαμηλής τάσης, μετατρέπεται σε υψηλής τάσης εναλλασσόμενο ρεύμα για να χρησιμοποιείται στο σπίτι, στις ηλεκτρικές συσκευές. 

Αυτή λοιπόν εδώ, στο υπόγειο του σπιτιού, είναι η "καρδιά" του συστήματος», περιγράφει ο κ. Καλογεράκης και σπεύδει να εξηγήσει: «Δίπλα υπάρχει μια γεννήτρια η οποία κρατά αποθηκευμένο το καύσιμο όταν δεν έχουμε ούτε αέρα ούτε ήλιο. Η γεννήτρια είναι 45.000 Watt και αποδίδει 90 άλογα στις 1.500 στροφές. Απλά την τροποποίησα να καίει τα οικολογικά καύσιμα που εγώ παράγω... Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι πλακώνει συννεφιά για 10 μέρες και έχει παράλληλα και νηνεμία. Εφόσον παράγουμε εδώ δωρεάν καύσιμο, μπορούμε να έχουμε ρεύμα ακόμη και τότε, μέσω της γεννήτριας. Είναι η τέλεια σταθεροποίηση των ΑΠΕ».

Το θαυματουργό... καλάμι
Η ξενάγηση του κ. Καλογεράκη τελειώνει στην αυλή, όπου μας δείχνει μια ρίζα από ένα ζαχαροκάλαμο. «Εδώ», μας λέει, «είναι και ο πυρήνας των σχεδίων μου. Το ζαχαροκάλαμο αυτό είναι από το Μαυρίκιο, και σκοπεύω να γεμίσω με το φυτό αυτό μια έκταση 100 τ.μ. Απ’ όπου, όπως υπολογίζω, θα μπορώ να παράγω 3-5 τόνους καύσιμο το χρόνο... Είναι η καλύτερη λύση. Το καλάμι δεν το τρώει κανείς. Φυτρώνει σε μέρη ελώδη, βάλτους, είναι ανθεκτικό σε αρρώστιες, ενώ δε θέλει καλλιέργειες, μονάχα κόψιμο και πότισμα. Επίσης μπορεί να αντέξει τα λύματα. Και το καλύτερο, το καλάμι παράγει τεράστιες ποσότητες καυσίμου».

Αποχαιρετώντας μας, ο κ. Καλογεράκης μάς δίνει ένα χαρτί, αντίγραφο μιας εκ των πολλών επιστολών που έχει αποστείλει προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όπου πολύ απλά του στέλνει το εξής μήνυμα: «Αν εγώ, ένας ιδιώτης που απλά πειραματίστηκα, πέτυχα αυτά τα λίγα που έχω καταφέρει, σκεφτείτε τι μπορούμε να κάνουμε ως έθνος. Σκεφτείτε τι χρήματα θα εξοικονομήσουμε...». Από εμάς τα λόγια περισσεύουν...




Προσοχή:Πίνετε από πλαστικά μπουκάλια; Διαβάστε αυτό και ξανασκεφτείτε το!





Ο αριθμός φανερώνει τη χημική ουσία από την οποία αποτελείται το πλαστικό: 

1) Πολυαιθυλένιο terephalate (PET)

2) Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE)


3) Πολυβινυλικό χλωρίδιο Unplasticised (UPVC) ή πλαστικοποιημένο πολυβινυλικό χλωρίδιο 
    (PPVC)
4) Πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE)


5) Πολυπροπυλένιο (PP)

6) Πολυστυρόλιο (CP) ή εκτάσιμο πολυστυρόλιο (EPS)

7) Άλλο, συμπεριλαμβανομένου νάυλον και ακρυλικού

Αυτό που δεν σας λένε είναι ότι πολλά από τα χρησιμοποιούμενα πλαστικά είναι τοξικά και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα πλαστικό μπορούν να περάσουν 
από το πλαστικό και στο τρόφιμο/ποτό.

Τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι τα Νο: 3, 6, και 7



Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Tο συκώτι μας μας λέει.....


Το Συκώτι μας είναι η Ζωή μας.....

Το προσέχουμε για να έχουμε ή...Βέβαια, μόνο όταν γνωρίζουμε Τι κάνει το Συκώτι μας για τη Ζωής μας, θα μάθουμε να το Αγαπάμε και να το Φροντίζουμε όσο χρειάζεται για να ζήσουμε μια φυσιολογική Ζωή!

Ακούστε λοιπόν Τι κάνει και Πώς λειτουργεί το Συκώτι, ως ένα θαυματουργό Εργοστάσιο Επεξεργασίας που καλλιεργεί όλες τις απαραίτητες Ουσίες που χρειάζεται ο Οργανισμός μας για να Λειτουργήσει, και Πώς παράλληλα φιλτράρει όλες τις τοξικές ουσίες που δεχόμαστε κάθε μέρα από το Περιβάλλον και από το στόμα μας!
 
 Θα μείνετε έκπληκτοι!

Γεια σας... είμαι το συκώτι σας! Θα σας πω πόσο πολύ σας αγαπώ με 9 τρόπους.
 
1. Αποθηκεύω το σίδηρο και τον διατηρώ για όσο τον χρειάζεστε, το ίδιο και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χωρίς εμένα δε θα είχατε τη δύναμη να ζείτε.

2. Βοηθάω τη χολή να αφομοιώσει την τροφή. Χωρίς εμένα δε θα υπήρχατε.

3. Αποτοξινώνω τις δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που μου δίνετε, δηλαδή το αλκοόλ, την μπίρα, το κρασί και τα ναρκωτικά (και αυτά που δίνονται με συνταγή και αυτά χωρίς), όπως και τις παράνομες ουσίες. Χωρίς εμένα οι  <<κακές>> σας συνήθειες θα σας σκότωναν.

4. Αποθηκεύω ενέργεια, όπως μία μπαταρία, από τη συσσώρευση της ζάχαρης (υδατάνθρακες, γλυκόζη και λίπος) ώσπου να τη χρειαστείτε. Χωρίς εμένα τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα σας θα έπεφταν δραματικά, με αποτέλεσμα να πέφτατε σε κώμα. Το πρωί δε θα μπορούσατε να σηκωθείτε από το κρεβάτι αν δε λειτουργούσα!

1. Δημιουργώ το αίμα που υπάρχει στον οργανισμό σας πριν ακόμα γεννηθείτε! Χωρίς εμένα δε θα υπήρχατε!

2. Κατασκευάζω νέες πρωτεΐνες, τις οποίες χρειάζεται το σώμα σας για να είναι υγιές και να αναπτύσσεται. Χωρίς εμένα δε θα αναπτυσσόσασταν φυσιολογικά!

3. Αφαιρώ τα δηλητήρια από τον αέρα, τον καπνό εξάτμισης και τα διάφορα χημικά που αναπνέετε. Χωρίς εμένα θα δηλητηριαζόσασταν από τους ρύπους!

4. Δημιουργώ συμπαγείς κόκκους που σταματούν την αιμορραγία όταν τραυματίζεστε. Χωρίς εμένα θα αιμορραγούσατε μέχρι θανάτου!

5. Σας βοηθάω να υπερασπίζετε τον εαυτό σας ενάντια στα μικρόβια που εισχωρούν στον οργανισμό σας όλη την ώρα. Παίρνω τα μικρόβια που προκαλούν κρυολόγημα, τον ιό της γρίπης και τα υπόλοιπα μικρόβια που αντιμετωπίζετε και τα σκοτώνω ή τουλάχιστον τα αποδυναμώνω. Χωρίς εμένα θα ήσασταν καταδικασμένοι να πεθάνετε από οποιαδήποτε μόλυνση που είναι γνωστή στον άνθρωπο.

Τόσο πολύ σας αγαπώ! Εσείς, όμως, με αγαπάτε καθόλου;
 
Θα σας πω μερικούς εύκολους τρόπους για να μάθετε να αγαπάτε το Συκώτι σας...

- Μη με πνίγετε στην μπίρα, στο αλκοόλ ή το κρασί! Ακόμα και ένα ποτό είναι πάρα πολύ για κάποιους ανθρώπους και θα μπορούσε να με σημαδέψει για μια ζωή!

- Προσέξτε εκείνα τα φάρμακα! Όλα τα ναρκωτικά είναι χημικά και όταν τα αναμειγνύετε χωρίς τη συμβουλή του γιατρού, μπορεί να δημιουργήσετε κάτι τόσο δηλητηριώδες που θα με βλάψει άσχημα. Προσέξτε! Σημαδεύομαι εύκολα!

Και εκείνα τα σημάδια που ονομάζονται <<Κίρρωση>> είναι μόνιμα! Τα φάρμακα είμαι μερικές φορές απαραίτητα. Αλλά το να παίρνετε φάρμακα χωρίς να χρειάζεται είναι κακή συνήθεια. Όλες αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν το Συκώτι.

- Προσέξτε με τα σπρέι αεροζόλης! Θυμηθείτε, πρέπει να αποτοξινώνω και ό,τι αναπνέετε! Γι' αυτό, όταν καθαρίζετε με τα σπρέι αεροζόλης, σιγουρευτείτε ότι ο χώρος αερίζετε ή φοράτε μάσκα. Επιπλέον, προσέξτε τα σπρέι για ζωύφια, τα σπρέι για μύκητες, τα σπρέι χρωμάτων και όλα εκείνα τα άλλα χημικά σπρέι που χρησιμοποιείτε. Να προσέχετε τι αναπνέετε!

- Προσέξτε με τι έρχεται σε επαφή το δέρμα σας! Εκείνα τα εντομοκτόνα που βάζετε στα δέντρα και τα φυτά όχι μόνο σκοτώνουν τα ζωύφια, αλλά μπορούν να φτάσουν κατευθείαν σε μένα μέσω του δέρματος και να καταστρέψουν τα κύτταρά μου. Θυμηθείτε... είναι όλα χημικά. Καλύψτε το δέρμα σας με γάντια, μακριά μανίκια, ένα καπέλο και μία μάσκα κάθε φορά που ψεκάζετε με αυτά στον αέρα ή τα χειρίζεστε.

- Μην τρώτε τόσες πολλές λιπαρές τροφές! Δημιουργώ τη χοληστερόλη που χρειάζεται το σώμα σας και προσπαθώ να κρατώ το σωστό ποσοστό. Χαρίστε μου ένα διάλειμμα. Να έχετε μια σωστή, καλά ισορροπημένη διατροφή. Αν τρώτε τις σωστές ουσίες για εμένα, πραγματικά με διευκολύνετε στη Λειτουργία μου και μου ενισχύετε τις δυνάμεις μου!

Tο σημαντικότερο Μήνυμά μου είναι ότι δε διαθέτω Mηχανισμούς Αποστολής Μηνυμάτων Προειδοποίησης της Φθοράς μου!
 
Δεν μπορώ και δε θα σας πω ότι αντιμετωπίζω Πρόβλημα, δε θα αισθανθείτε το Παραμικρό και όμως μπορεί να έχω φτάσει πολύ κοντά στο... τέλος μου και φυσικά και στο... δικό σας !

Θυμηθείτε: Δεν είμαι καθόλου παραπονιάρης! Η υπερφόρτωσή μου με ναρκωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της μαριχουάνας, το αλκοόλ και άλλες τροφές-σκουπίδια μπορεί να με καταστρέψει! Αυτές οι επισημάνσεις είναι και η μοναδική μου προειδοποίηση που έχετε.

Δεν παράγω Συμπτώματα που θα σας έδιναν χρόνο να σταματήσετε τις καταχρήσεις και να θεραπευτείτε!

Να θυμάστε όλοι σχεδόν πίνουν ένα, το πολύ δύο ποτηράκια κρασί, όμως όλοι όσοι πίνουν κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες κρασιού ή μπίρας με οδηγούν στο θάνατο με μαθηματική ακρίβεια και φυσικά δε γλιτώνει κανένας! Το ίδιο ισχύει με τις ναρκωτικές ουσίες. Όλα είναι τοξικά! Όλα απαιτούν φιλτράρισμα
από εμένα, όσο αθώα και αν πιστεύετε ότι είναι!

Κρατήστε τη συμβουλή μου, σας παρακαλώ!

- Να με ελέγχετε στο γιατρό σας.

- Οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος μπορούν να εντοπίσουν κάποια προβλήματα.

- Αν είμαι μαλακός και ομαλός, είναι καλό. Αν είμαι σκληρός και ανώμαλος, αυτό μπορεί να σημαίνει πρόβλημα.

- Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται πρόβλημα, ο υπέρηχος και το CT μπορούν να το εξετάσουν εξονυχιστικά.

- Η ζωή μου και η δική σας εξαρτάται από το πώς μου Συμπεριφέρεστε.

Τώρα γνωρίζετε πόσο νοιάζομαι για σας. Σας παρακαλώ να μου συμπεριφέρεστε με τρυφερότητα και προσοχή.

Ο σιωπηλός σου σύντροφος και ο για πάντα αγαπημένος σου... Το Συκώτι σου!

Ηλιακή μπογιά: το φωτοβολταϊκό του μέλλοντος


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:



Την επόμενη φορά που θα βάψουμε την πρόσοψη του σπιτιού μας ίσως εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame έχουν αναπτύξει μια “ηλιακή μπογιά”.

Η ηλιακή βαφή κατασκευάστηκε με τη χρήση νανοσωματιδίων που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Notre Dame είναι Sun-Believable.

Πρόκειται για μια αλοιφή που αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου επικαλυμμένες είτε με θειούχο κάδμιο είτε με σεληνιούχο κάδμιο που αναμειγνύεται με ένα μείγμα νερού-αλκοόλ για να αποκτήσει τις “ενεργειακές” ιδιότητές της.

Όταν επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά η “πάστα” αυτή παράγει ηλεκτρισμό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Prashant Kamat δηλώνει πως η αποδοτικότητα της μπογιάς επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά ισχυρίζεται πως το κόστος παραγωγής της θα είναι χαμηλό επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι ένα τέτοιο προϊόν να φθάσει στην αγορά και, ακόμη και τότε, θα περιορίζεται πιθανότατα σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές και προς το παρόν εργάζονται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του προϊόντος.

Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια



 

Δυο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας επένδυσε ο όμιλος MTI Venturesστο «χρωματιστό γυαλί» της εταιρείας Oxford Photovoltaicsπου παράγει ενέργεια από τον ήλιο.

Όπως ανακοίνωσε η Oxford Photovoltaics, η επένδυση αναμένεται να φέρει το ηλιακό γυαλί, το οποίο μπορεί να βαφεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά, καθιστώντας το εμπορικά βιώσιμο.
«Αυτό που λέμε είναι αντί να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στο κτήριο, καλύτερα να φτιάξετε ένα κτήριο από φωτοβολταϊκά», δήλωσε στη Guardian ο Kevin Arthur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γυάλινο κτήριο σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει να πληρώσεις για το γυαλί. Αν χρησιμοποιήσεις το ηλιακό γυαλί προσθέτεις ένα πολύ μικρό κόστος στην κατασκευή (περίπου 10% επιπλέον)»,συμπλήρωσε.
Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην προσθήκη ενός λεπτού στρώματος διαφανών ηλιακών κυψελών στερεής μορφής στο συμβατικό γυαλί.
Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το 12% της ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε «καθαρό» ρεύμα.
Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί στο εθνικό δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κτηρίου.
Στο μεταξύ κοινή ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Sheffield και Cambridge ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατάφερε να ψεκάσει με επιτυχία βαφή με ηλιακές κυψέλες πάνω σε επιφάνεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η ηλιακή βαφή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κτήρια και οροφές.

Προς το παρόν βέβαια η ηλιακή βαφή μπορεί να ψεκαστεί μόνο σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες και δεν είναι πολύ αποδοτική.
Ηλιακή βαφή με τη χρήση νανοσωματιδίων έχουν αναπτύξει και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame



Πηγή: econews

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Οι παλαιότεροι, οι οποίοι γνώρισαν σε μικρή ηλικία είτε τον πόλεμο με όλα τα δεινά του, είτε τη μεταπολεμική γεμάτη στερήσεις ζωή, παρατηρούν τη σημερινή κατάσταση με θλίψη. 


Αναλογίζονται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία του 1950 πορευόταν πληγωμένη να θεραπεύσει τις πληγές της και οι περισσότεροι Έλληνες, μαθημένοι στις κακουχίες και τις στερήσεις, πάλευαν ημέρα και νύχτα για να τα φέρουν βόλτα.

Λόγω των συνεπειών του σκληρού Εμφυλίου Πολέμου αλλά και της φτώχειας αρκετοί άφησαν την επαρχία και κατέφυγαν στις μεγάλες πόλεις προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια και συμβάλλοντας έτσι στην ανοικοδόμηση της καθημαγμένης χώρας. Άλλοι πάλι πήραν τους δρόμους της ξενιτιάς, όπου εργαζόμενοι σκληρά έστειλαν σημαντικά εμβάσματα στην Πατρίδα.

Οι πολλοί έμειναν στα χωριά τους, όπου δουλεύοντας τη λίγη γη τους από τα άγρια χαράματα έως τη δύση του ηλίου, κατάφεραν να επιζήσουν οι ίδιοι, να δημιουργήσουν οικογένειες και να σπουδάσουν όσα από τα παιδιά τους “έπαιρναν τα γράμματα”. Μεγάλη υπόθεση για τους αγρότες και τους εργάτες τότε να σπουδάσουν ένα ή περισσότερα από τα παιδιά τους ώστε να γίνουν “καλύτεροι άνθρωποι” και οι ίδιοι να καμαρώνουν και να λένε «έβγαλα το παιδί μου επιστήμονα».

Όσα παιδιά έμεναν στο χωριό ασχολούνταν με τα χωράφια ή την κτηνοτροφία. Καφετέριες δεν υπήρχαν τότε και το να κάθεσαι με τις ώρες στο καφενείο εθεωρείτο ντροπή και προκαλούσε αρνητικά σχόλια.

Με τον φυσικό και άδολο πολιτισμό που είχαν κληρονομήσει από τους προγόνους τους οι “αγράμματοι” χωρικοί έδειχναν τον απαιτούμενο σεβασμό στους μεγαλύτερους και συμπαραστέκονταν σε όσους είχαν ανάγκη. Παρά τη φτώχεια τους ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και περιποιητικοί προς τους “ξένους” που τύχαινε να βρεθούν στο χωριό ή το σπίτι τους. Μαζί με τους μεγάλους και τα παιδιά εργάζονταν τις ελεύθερες ώρες τους στα χωράφια και η κάθε οικογένεια ήταν αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα, κάποια από τα οποία πωλούσε για να αποκτήσει όσα η ίδια δεν παρήγαγε. Οι εξαγωγές, ιδίως αγροτικών προϊόντων, απέφεραν αρκετό ξένο συνάλλαγμα. Έτσι μέσα σε μια δεκαετία, γύρω στο 1960, η Ελλάδα, με πολύν κόπο και ιδρώτα, είχε καταστεί η δεύτερη, μετά την  Ιαπωνία, σε ανάπτυξη χώρα στον κόσμο.

Ως τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν λίγοι δρόμοι κι αυτοί χωματόδρομοι ή στην καλύτερη περίπτωση χαλικοστρωμένοι. Οι συγκοινωνίες πραγματοποιούνταν με τα πόδια, με τα ζώα και, όχι παντού, με λεωφορείο, ή και με τραίνο. Στο νοσοκομείο δεν ήταν εύκολο να πας, αλλά λειτουργούσαν τα αγροτικά ιατρεία, το καθένα από τα οποία εξυπηρετούσε αρκετά χωριά. Και μέσα σ’ αυτή την κατάσταση των στερήσεων και των δυσκολιών, οι άνθρωποι, και οι πιο “αγράμματοι”,  ήταν πολιτισμένοι. Η φτωχή Ελλάδα είχε πολιτισμό.

Αργότερα η κατάσταση βελτιώθηκε· έγιναν δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία μιας και η εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική μέχρι το γυμνάσιο. Το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο και η τηλεόραση πήγαν σε κάθε απομακρυσμένο σπίτι. Δόθηκαν και οι αγροτικές συντάξεις και ο λαός της υπαίθρου ανάσανε.

Η χώρα διοικητικά ήταν διαιρεμένη σε δήμους (οι πόλεις) και σε κοινότητες (τα χωριά). Οι κοινοτάρχες, με τις όποιες αδυναμίες τους, πάσχιζαν για να λύσουν τα προβλήματα της κοινότητας και των συγχωριανών τους. Μετά ήρθε ο “Καποδίστριας” και ο “Καλλικράτης” και δεν άφησαν τίποτα όρθιο.

Ακολούθησαν οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων με τις οποίες οι αγρότες γέμισαν ζεστό χρήμα και κοντά σ’ αυτούς και τα κάθε είδους μαγαζιά, από εμπορικά έως ξενυχτάδικα και σκυλάδικα. Ήρθαν μετά και οι Αλβανοί πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι δουλευταράδες και στερημένοι καθώς ήταν, ανέλαβαν όλες τις χειρωνακτικές εργασίες. Έτσι οι αγρότες, από εργατικοί και μαθημένοι στα δύσκολα που ήταν, έγιναν αφεντικά, όχι όλοι ασφαλώς, ξέμαθαν από τις βαριές αγροτικές δουλειές και εξ αιτίας των επιδοτήσεων πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα. Κάποιοι δεν παρήγαγαν ούτε ντομάτες.

Όλα πλέον αγορασμένα. Χρήμα υπήρχε και τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονταν, και εισάγονται ακόμα, είναι πολύ φθηνότερα. Άρα η παραγωγή δικών μας είναι ασύμφορη. Σ’ αυτή την κατάσταση οδήγησε την κατ’ εξοχήν αγροτική Ελλάδα η ανερμάτιστη πολιτική όσων κυβέρνησαν από το 1980 περίπου και μετά.

Την περίοδο αυτή μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις ήρθε και ο άμετρος και αλόγιστος δανεισμός, που μας έκανε να πιστέψουμε ότι ξαφνικά γίναμε όλοι Ωνάσηδες. Το Δημόσιο γέμισε από καλοπληρωμένους υπαλλήλους αλλά η κρατική μηχανή γινόταν όλο και πιο νωχελική, ο ωχαδερφισμός έγινε κρατούσα αντίληψη, οι γεωπόνοι δεν ξαναβγήκαν στα χωριά για να καθοδηγήσουν τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες αλλά ενέκριναν και υπέγραφαν απλώς τις στρεμματικές επιδοτήσεις· οι δασικές υπηρεσίες διαλύθηκαν με αποτέλεσμα τα δάση να έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όσα δεν κάηκαν ακόμα.

Η στρατιωτική ΜΟΜΑ, η οποία με χαμηλό κόστος είχε φτιάξει ένα σωρό δρόμους σε όλη την Ελλάδα, διαλύθηκε και στη θέση της ήρθαν οι εργολάβοι που ρήμαξαν τα πάντα. Δρόμοι και γέφυρες πριν καλά καλά παραδοθούν στην κυκλοφορία διαλύονται και πέφτουν!

Στην Εκπαίδευση από το 1982 καταργήθηκε η αξιολόγηση και 30 χρόνια τώρα τι γίνεται μέσα στην τάξη μόνο οι μαθητές το ξέρουν, αλλά ό,τι και να πουν κανένας δεν τους ακούει. Στις διευθυντικές θέσεις συνήθως αναρριχώνται άτομα ανίκανα, τα οποία αντί να λύνουν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Και όσοι είναι ικανοί υπονομεύονται και εμποδίζονται στο έργο τους από τους συνδικαλιστές της συμφοράς, τους οποίους εξέθρεψε το πολιτικό μας σύστημα. Αλλά και πολλοί απαίδευτοι γονείς με τα παραχαϊδεμένα παιδιά τους συνέβαλαν στην εξάρθρωση της Εκπαίδευσης. 

Οι Έλληνες στέλνουν πια τα παιδιά τους (όλα, ακόμα και εκείνα που δεν “παίρνουν τα γράμματα”) στο σχολείο όχι για να σπουδάσουν και να γίνουν «καλύτεροι άνθρωποι», αλλά για να πάρουν το χαρτί και να “στριχώσουν” στο Δημόσιο για τη σχετική αργομισθία. Αλλά το Δημόσιο πλέον κατέρρευσε.

Ο Στρατός και η Αστυνομία διαλύθηκαν, η Δικαιοσύνη το ίδιο. Τους πολιτικούς, που εμείς εκλέξαμε και εκλέγουμε κάθε φορά, δεν τους εμπιστευόμαστε. Τους Ευρωπαίους από τους οποίους ζητάμε βοήθεια τους λοιδορούμε και τους προπηλακίζουμε. Τους πνευματικούς ανθρώπους δεν τους υπολογίζουμε. Βιβλίο δεν ανοίγουμε, αφού είναι αρκετή η “μόρφωση” που μας “παρέχει” καθισμένους στον καναπέ η τηλεόραση και ιδίως τα “πρωινάδικα”. Η Δημοκρατία στην οποία εναποθέσαμε όλες μας τις ελπίδες δεν μας ικανοποιεί πλέον. Και για όλα αυτά φταίνε οι άλλοι. Εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη!

Επομένως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την Ελλάδα και τους Έλληνες;;;;;
Υπάρχει.!!
Και ίσως βρεθεί μέσα στην κρίση, την οποία ακόμα δεν βιώσαμε......

Ιστορία 2 φίλων



Είναι η ιστορία 2 φίλων που περπατούν στην έρημο.

Κάποια στιγμή τσακώθηκαν και ο ένας από τους δύο έδωσε ένα χαστούκι στον άλλο.

Αυτός ο τελευταίος, πονεμένος, αλλά χωρίς να πει τίποτα, έγραψε στην άμμο : ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ.

Συνέχισαν να περπατούν μέχρι που βρήκαν μια όαση όπου αποφάσισαν να κάνουν μπάνιο.

Αλλά αυτός που είχε φάει το χαστούκι παραλίγο να πνιγεί και ο φίλος του τον έσωσε.

Όταν συνήλθε, έγραψε πάνω σε μια πέτρα ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ.

Αυτός που τον είχε χαστουκίσει και στη συνέχεια του έσωσε τη ζωή, τον ρώτησε -όταν σε χτύπησα, έγραψες πάνω στην άμμο, και τώρα έγραψες πάνω στην πέτρα. Γιατί?

Ο άλλος φίλος απάντησε :

 -Όταν κάποιος μας πληγώνει, πρέπει να το γράφουμε στην άμμο όπου οι άνεμοι της συγνώμης μπορούν να το σβήσουν.

Αλλά όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για μας, πρέπει να το χαράζουμε στην πέτρα, όπου κανένας άνεμος δεν μπορεί το σβήσει'.

ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ.

Στείλε αυτή τη φράση στους ανθρώπους που δεν ξεχνάς. Αν δεν την στείλεις σε κανένα, αυτό σημαίνει ότι είσαι βιαστικός και ότι ξεχνάς τους φίλους σου.

ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ!!!!!

Μούλωσε μωρή


Άρθρο στη Ροδιακή, του Χαράλαμπου Βουτυράκη


Την ζωή του ανθρώπου, ανάλογα με τον χαραχτήρα του, την σημαδεύουν κάποια περιστατικά ενώ άλλα τα ζει συμβατικά ή και αδιάφορα. 

Των πρώτων τα σημάδια, μένουν ανεξίτηλα όσο ζει, ενώ τα δεύτερα ξεθωριάζουν στην ομίχλη του χειμώνα της στερνής ηλικίας. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, δυό τέτοια περιστατικά που έχουν εξήντα χρόνια απόσταση μεταξύ τους, σημάδεψαν την δική μου ζωή. Το ένα έγινε ένα μικρό λιθαράκι στην διαμόρφωση του χαραχτήρα μου ενώ το άλλο, είναι ογκόλιθος ανείπωτης πίκρας και αγανάκτησης. Δυό περιστατικά που μοιάζουν μεταξύ τους και αφορούν την προσωπική στάση δυό ανθρώπων, απέναντι στις προκλήσεις της ζωής τους. 

Το πρώτο το έζησα, αρχές της δεκαετίας του χίλια εννιακόσια πενήντα, δεκάχρονο παιδί της τρίτης του δημοτικού. Τότε η ζωή των ανθρώπων στον τόπο της γέννησης μου, που βρίσκεται σε μιαν άκρη της πατρίδας μου, κυλούσε ήρεμα, δύσκολα, αλλά ανέμελα και χωρίς ξαφνιάσματα ή μεγάλα γεγονότα.. Βλέπεις, δεν ήξεραν τότε τίποτα για το ΑΕΠ,  την δυστυχία που προκαλεί η αύξηση του και πόσο βλαβερή είναι αυτή η αύξηση, για την υγεία τους. Κάποια μέρα, την ηρεμία του τόπου τάραξε η είδηση του ερχομού των βασιλέων των Ελλήνων.  

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας για την τιμητική επίσκεψη μας συγκλόνισαν όλους. Αιτία αυτής της τιμής στον ξεχασμένο τόπο μας, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η μοιρασιά προικώων βιβλιαρίων στις άπορες κορασίδες από την βασίλισσα Φρειδερίκη που θα την συνόδευαν  ο βασιλιάς Παύλος και η ακολουθία τους. Πριν την άφιξη, σαν παιδί, παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις ξαναμμένες συζητήσεις των μεγάλων, που θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό γιατί τους αξίωσε ο θεός να δουν αυτοπροσώπως τους βασιλιάδες.  

Αυτή η  αναστάτωση κράτησε μέχρι την καθορισμένη ημέρα που οι Βασιλιάδες ξεμπάρκαραν στο μικρό μουράγιο μας και με τη συνοδεία τους και τους ντόπιους επίσημους, προχωρήσανε πεζοί μέχρι την σημαιοστολισμένη  μικρή πλατεία που θα γινόταν η τελετή της παράδοσης των βιβλιαρίων. Εκεί περίμενε όλος ο κόσμος. Οι αυτών Μεγαλειότητες, στάθηκαν στην μια πλευρά της πλατείας, με την συνοδεία τους. Αριστερά τους, στέκονταν οι κορασίδες με τις μανάδες τους. Απέναντι τους τα σχολεία παρατεταγμένα,  κι’ ανάμεσα τους εγώ. Δεξιά τους όλος ο άλλος κόσμος.. 

Ο Βασιλιάς φορούσε την στρατιωτική του στολή με τα παράσημα  περήφανος, μάλλον γιατί ήταν βασιλιάς αλλά και γιατί είχε καμωμένο τον διάδοχο, που ήταν συνομήλικος μου. Αυτός ο Κωνσταντίνος ήταν, που θα έπαιρνε την πόλη μόλις ζωντάνευε και  πηδούσε από το τηγάνι ένα τηγανισμένο ψάρι, όπως μας είχε πει ο δάσκαλος μας. Η βασίλισσα, έστεκε στο  αριστερό πλευρό του Βασιλιά, με απλό φόρεμα ακίνητη και ανέκφραστη. Δεξιά κι αριστερά του βασιλικού ζευγαριού έστεκε από ένας ακόλουθος. Η πρώτη κορασίδα, με συνοδό την μάνα της, όταν άκουσε το όνομα της που το διάβασε ο ακόλουθος από έναν κατάλογο, ξεκίνησε, πέρασε μπροστά από τον βασιλιά που της χαμογέλασε, και έφθασε μπροστά στην Βασίλισσα. 

Έσκυψε και όπως την είχαν ορμηνέψει, φίλησε το δεξί της χέρι που  το είχε τεντωμένο, σαν ξύλινο, συνέχεια, μέχρι που περάσανε όλες οι κορασίδες. Μετά ο δεύτερος ακόλουθος έδωσε στην μάνα της το πολυπόθητο βιβλιάριο με την προίκα των χιλίων δραχμών. Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε χωρίς απρόοπτα από όλες τις κορασίδες. 

Εμένα αν και παιδί, με ενοχλούσε που τόσο μικρά κοριτσάκια ήταν υποχρεωμένα να προσκυνήσουν την βασίλισσα, για να πάρουν λίγα λεφτά. Ήρθε και η σειρά μιας μικροκαμωμένης μελαχρινής κορασίδας  με κοτσιδάκια. Βρέθηκε μπροστά στην βασίλισσα με το τεντωμένο χέρι. Σήκωσε το κεφαλάκι της και την κοίταζε με περιέργεια για κάμποση ώρα... Οι επίσημοι και ο κόσμος άρχισαν να αλληλοκοιτάζονται αμήχανα. 

Ο πρώτος ακόλουθος σκύβει και προστάζει την κορασίδα. “Σκύψε παιδί μου, σκύψε” Η κορασίδα δεν καταλαβαίνει τι θα πει σκύψε. Ακούει πρώτη φορά αυτή την λέξη. Γυρίζει το κεφαλάκι της στην μάνα της γεμάτη από απορία, η άπορη. Η μάνα μεταφράζει στην κόρη το “σκύψε” στην τοπική διάλεκτο. “ Μούλωσε μωρή, μούλωσε”, να σου δώσουν βιβλιάριο ,της λέει. Το πλήθος  κρατά  την αναπνοή του για την ασέβεια της μικρής. 

Η κορασίδα ξαναγυρίζει το κεφαλάκι της προς τη Βασίλισσα κοιτάζει το τεντωμένο χέρι, χτυπά  το ποδαράκι της στο χώμα και λέει με πείσμα “όχι”. Η στιγμή είναι κωμικοτραγική. Η βασίλισσα αντί να χαϊδέψει την μικρή, τεντώνει ποιο πολύ το χέρι της για το χειροφίλημα της υποτέλειας. 

Η μάνα τα χάνει, ο Μεγαλειότατος χαμογελά, κι’ εμένα η καρδιά μου φτερουγίζει χαρούμενα, για την άρνηση αυτού του αδύναμου παιδιού μπροστά στην προσωποποίηση της δύναμης όπως το βλέπω εγώ.. Τελικά, την λύση στο δράμα την δίνει η μάνα, που φοβούμενη μη χάσει την προίκα, πιάνει το αδύνατο σβερκάκι της κορασίδας και σπρώχνει το κεφαλάκι της με δύναμη πάνω στο τεντωμένο χέρι της βασίλισσας. 

Η μικρή βάζει τα κλάματα, και σπρωχτή φτάνει στον δεύτερο ακόλουθο, από το χέρι του οποίου η μάνα παίρνει το πολυπόθητο βιβλιάριο. Ανακουφίζονται όλοι, ενώ εμένα μου έμεινε εφ’ όρου ζωής η πικρή γνώση, ότι πρέπει να “μουλώσει” κάποιος, έστω με την βία, για να πάρει λεφτά. Δεν ξέχασα ποτέ αυτό το κοριτσάκι και το μάθημα που μου έδωσε.  

Δυστυχώς η κακή μου μοίρα, μου επιφύλαξε να ζήσω ύστερα από εξήντα χρόνια  μια παρόμοια σκηνή με τραγικά αποτελέσματα με μιαν άλλη άπορη κορασίδα, την πατρίδα μου. Εδώ το ρόλο της μάνας τον είχε ο φρεσκο-ψηφισμένος πρωθυπουργός της πατρίδας μου, που εκλέχτηκε λέγοντας ψέματα ότι υπάρχουν λεφτά, κατά την συνηθισμένη πρακτική όλων των πολιτικών, που  άλλα λένε προεκλογικά κι’ άλλα  κάνουν όταν εξαπατώντας τον λαό, εκλεγούν. 

Τον είδα να   στέκει με ύφος στρατηγού στο ακριτικό Καστελόριζο, και χωρίς να έχει ρωτήσει κανένα, λέει στην άπορη κορασίδα-Ελλάδα. “Μούλωσε μωρή, μούλωσε”. Προσκύνησε την αυτής μεγαλειότητα την τρόικα για να πάρεις λεφτά που δεν έχεις. Και η άπορη κορασίδα-Ελλάδα με φαγωμένη την προίκα της από τους κλέφτες, ψεύτες ,απατεώνες , “μουλώνει” αντί να πει με πείσμα το σωτήριο “Όχι”. 

Και τώρα “μουλωμένη” ανεβαίνει τον Γολγοθά της, σκύβοντας όλο και περισσότερο κάθε φορά που οι «προστάτες» της, ζητούν ξανά και ξανά λεφτά για λογαριασμό της. 

Αυτή η εικόνα του Καστελόριζου μ’ έχει στοιχειώσει, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό μου και οι συνέπειες της θα τυραννούν όλη την υπόλοιπη ζωή μου αλλά  και τις ζωές όλων των άλλων Ελλήνων για πολλές γενιές.  Εκτός αν……

Ρόδος 14/02/2013                                            
Χ. Βουτυράκης 

h_vout@yahoo.gr
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα 
Ροδιακή στις 16/02/2013