Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

"Δεν το ήξερα αυτό!"


Μου λέγανε ότι θα πρέπει να μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα, αλλά δυστυχώς, πολλοί από εμάς που είναι σε αυτή την ηλικία, όταν μαθαίνουμε κάτι σήμερα το ξεχνάμε αύριο. 

Αλλά, ας προσπαθήσουμε μια φορά ακόμα και ότι προκύψει:

Αλάσκα:   Περισσότερο από το ήμισυ της ακτογραμμής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στην Αλάσκα. 

Αμαζόνιος:  Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παράγει περισσότερο από το 20% της παροχής οξυγόνου στον κόσμο.  Το νερό του Αμαζονίου εισέρχεται σε τεράστιες ποσότητες  στον Ατλαντικό Ωκεανό, που περισσότερα από εκατό μίλια στη θάλασσα από το στόμιο του ποταμού, μπορεί κανείς να βρει φρέσκο ​​νερό από τον ωκεανό. Ο όγκος του νερού στον ποταμό Αμαζόνιο είναι μεγαλύτερος από ταν συνολικό ΄γκο των επόμενων οκτώ μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου και τρεις φορές μεγαλύτερη ροή απ’ όλους τους ποταμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ανταρκτική : Ανταρκτική είναι η μόνη γη στον πλανήτη μας, που δεν ανήκει σε καμία χώρα.   Ενενήντα τοις εκατό του πάγου όλου του κόσμου καλύπτει την Ανταρκτική.  Αυτός ο πάγος αντιπροσωπεύει επίσης εβδομήντα τοις εκατό του συνόλου του γλυκού νερού στον κόσμο.  Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, όμως, η Ανταρκτική είναι ουσιαστικά μια έρημος. Η μέση ετήσια συνολική βροχόπτωση είναι περίπου δύο ίντσες.  Παρόλο που καλύπτεται όλη με πάγο η Ανταρκτική είναι η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, με απόλυτη υγρασία χαμηλότερη από την έρημο Γκόμπι.


Καναδάς : Καναδάς έχει περισσότερες λίμνες όσες όλες οι λίμνες του υπόλοιπου κόσμου.  Καναδάς είναι ινδιάνικη λέξη και σημαίνει, Μεγάλο Χωριό.


Σικάγο:  To Σικάγο μετά την Βαρσοβία, έχει τον μεγαλύτερο πολωνικό πληθυσμό στον κόσμο.

Ντιτρόιτ :  Η Λεωφόρος Woodward  στο Detroit, Michigan, φέρει την ονομασία M-1, που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν ο πρώτος  ασφαλτοστρωμένος δρόμος  από οπουδήποτε.


Δαμασκός:  Η Δαμασκός στην Συρία, ήκμασε 2000 χρόνια πριν την  ίδρυση της Ρώμης  το 753 π.Χ., και είναι η παλαιότερη πόλη που κατοικείται  συνεχώς από την ίδρυση της.


Κωνσταντινούπολη :  Κωνσταντινούπολη,  είναι η μόνη πόλη στον κόσμο 
βρίσκεται σε δύο ηπείρους.


Λος Άντζελες:  Πλήρες όνομα του Λος Άντζελες είναι:  El Pueblo de Nuestra Senora de la Reina de Los Angeles Porciuncula  (Η πόλη της Παναγίας της Βασίλισσας των αγγέλων της Porciuncula) γνωστή πλέον ως L.A.


Νέα Υόρκη :  Η ονομασία της ως  «The Big Apple» επινοήθηκε από περιοδεύοντες μουσικούς της τζαζ της δεκαετίας του 1930  και οι οποίοι χρησιμοποίησαν την αργκό έκφραση «μήλο» για κάθε χωρίο ή πόλη.   Συνεπώς, για να παίξουν στην Νέα Υόρκη 
έλεγαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο Big Apple. 

Στην Νέα Υόρκη, υπάρχουν περισσότεροι Ιρλανδοί από ό,τι στο Δουβλίνο,  περισσότεροι Ιταλοί από ό,τι σε Ρώμη, και περισσότεροι  Εβραίοι
 από ό,τι στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ.


Οχάιο:  Δεν υπάρχουν φυσικές λίμνες στην πολιτεία του Οχάιο, η καθεμιά είναι
Ανθρώπινης κατασκευής.


Πίτκερν νησί :  Το μικρότερο νησί-κράτος  είναι Πίτκερν στην Πολυνησία, με μόλις 1,75 τετραγωνικά μίλια / 4,53 τ.χλμ.


Ρώμη:  Η πρώτη πόλη που είχε πληθυσμό 1 εκατομμύριο άνθρωποι ήταν η Ρώμη,  το 753 π.Χ.  Σε κάθε ήπειρο Υπάρχει μια πόλη που ονομάζεται Ρώμη.


Σιβηρία: Σιβηρία έχει περισσότερο από το 25% των δασών του κόσμου.



SMOM : (Sovereign Military Order of Malta).   Η πραγματική μικρότερη κυρίαρχη οντότητα στον κόσμο είναι η Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας (SMOM).  Βρίσκεται στην πόλη της Ρώμης, έχει έκταση όση δύο γήπεδα τένις  και, από το 2001, έχει πληθυσμό των 80, λιγότεροι 20  άνθρωποι από το Βατικανό.  Πρόκειται για μια κυρίαρχη οντότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,  ακριβώς όπως το Βατικανό.


Έρημος Σαχάρα : Στην έρημο Σαχάρα, υπάρχει μια πόλη που ονομάζεται Tidikelt, Αλγερία, που δεν έχουν πέσει μια σταγόνα βροχής για δέκα χρόνια.  Τεχνικά όμως, το πιο ξηρό μέρος πάνω στη Γη είναι στις κοιλάδες της Ανταρκτικής κοντά στο νησί Ross.  Δεν υπήρξε καμία βροχόπτωση εκεί για δύο εκατομμύρια χρόνια.


Ισπανία :  Ισπανία κυριολεκτικά σημαίνει «γη των κουνελιών».


Δρόμοι :  Οι πιθανότητες για να βρεις ένα αδιάβατο δρόμο (χωματόδρομο) στις  
 ΗΠΑ είναι =  1%, στον Καναδά = 0,75%


Ρωσία:  Η βαθύτερη τρύπα που διανοίχθηκε ποτέ από τον άνθρωπο είναι η 
γεώτρηση στην Κόλα
Superdeep στη Ρωσία.  Έφθασε σε βάθος 12.261 μέτρων 
(Περίπου
40.226 πόδια ή 7,62 μίλια).  Έγινε γεώτρηση για την επιστημονική έρευνα 
και έδωσε κάποιες απρόσμενες ανακαλύψεις,
 ένα από τα οποία ήταν ένα τεράστιο απόθεμα υδρογόνου. Η λάσπη που έβγαινε από την τρύπα αυτή έβραζε.


Ηνωμένες Πολιτείες :  Ο Αϊζενχάουερ εφάρμοσε , ένα διακριτικό σύστημα που απαιτούσε ότι στα πέντε μίλια δρόμου, το ένα πρέπει να ίσιο.  Σ’ αυτά τα ευθύγραμμα τμήματα του δρόμου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διάδρομοι προσγείωσης 
σε καιρό πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης.


Καταρράκτες:  Το νερό των Angel Falls στην Βενεζουέλα, (οι  υψηλότεροι στον κόσμο) πέφτουν από 3.212 πόδια (979 μέτρα) ύψος. Είναι 15 φορές μεγαλύτεροι από ό, τι Καταρράκτες του Νιαγάρα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου