Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ανορθόδοξα


Η Μέρκελ και η αγιορείτικη εικόνα


Του Τάκη Θεοδωρόπουλου


Κάθε χρόνο το Πάσχα αναρωτιέμαι τι μπορεί να σκέφτεται το Αγιον Πνεύμα όταν παρακολουθεί το άσβεστο φως που το εκπροσωπεί επί Γης να γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους στα αγιασμένα χώματα της πατρίδας μας. 

Τι τους έπιασε τώρα αυτούς να συγκρίνουν το αιώνιον με θνητούς οι οποίοι, όσο επίσημοι κι αν είναι, αιώνιοι πάντως δεν είναι; Λησμόνησαν μήπως το «τα του Καίσαρος» και το «τα του Θεού»; Είναι όμως σχεδόν βέβαιον, μια και η τελετή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ότι αμέσως μετά το Αγιον Πνεύμα θα χαμογελάει με συμπάθεια προς τη Νότιο Βαλκανική ενθυμούμενο τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εκεί πιστοί του. 

Μεγαλόψυχο δε όπως είναι θα θυμάται, για μία ακόμη φορά, πως αν μη τι άλλο αυτοί, καθότι ορθόδοξοι, παραλείπουν στα στοιχεία της ταυτότητάς του εκείνο το υποτιμητικό «και εκ του Υιού». Εκτός αυτού δε, αν και τα έκαναν μούσκεμα με την οικονομία, δεν ξεχνούν το κατ' οικονομίαν της ορθοδόξου ημών Εκκλησίας που τους επιτρέπει διάφορες υπερβάσεις στις ισοτιμίες, όπως η εξίσωση της κυρίας Μέρκελ με το Αγιον Φως. Αλήθεια, η κυρία Μέρκελ ήξερε όταν έφτανε στο αεροδρόμιο πως οι τιμές που της αποδίδονται είναι ίδιες με αυτές που αποδίδονται και στο Αγιον Φως;

Και αν όλα αυτά στέκουν λίγο ώς πολύ, ειλικρινά δεν ξέρω τι σκέφτηκε το Αγιον Πνεύμα τις προάλλες όταν διαπίστωσε πως τιμές αρχηγού κράτους αποδίδονται και σε μια εικόνα. Η οποία, όσο θαυματουργή κι αν είναι, παραμένει εικόνα, προϊόν του Αγίου Φωτός και ουχί το ίδιο το Αγιον Φως. Υποθέτω δε πως ουδόλως θα ευαρεστήθηκε όταν άκουσε ότι ανάμεσα στους επισήμους της Πολιτείας που παρετάχθησαν για να την παραλάβουν βρισκόταν και ένας ουνίτης. Ένας από αυτούς που καραδοκούν πότε η πατρίδα θα περνάει δύσκολες στιγμές για να παραδώσουν την ορθόδοξη πίστη στην παπική τιάρα και να αλλοιώσουν τα στοιχεία ταυτότητας του Αγίου Πνεύματος. Ευτυχώς ήταν ένας μόνος, δυστυχώς όμως αυτός ο ένας ήταν ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Ευτυχώς όμως, και πάλι ευτυχώς να λέτε, μοναχοί διέκριναν αμέσως τις ουνιτικές του διαθέσεις και τον ξεσκέπασαν ουρλιάζοντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Δυστυχώς όμως αυτό δεν εμπόδισε τον κρυπτοουνίτη δήμαρχο να ακολουθήσει τον στρατιωτικό κιλλίβαντα επί του οποίου τοποθετήθηκε, ως άλλο πυροβόλο, η εικόνα για να καταλήξει στον προορισμό της. Και όπως εύστοχα δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κύριος Καράογλου: «Σε περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Ελληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία». Και μόνο για την ειλικρίνεια της δήλωσης άξιζε η επανασύσταση του υπουργείου.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού - δόξα τω Θεώ, στον δημόσιο βίο μας δεν λείπει η δυνατότητα επιλογής οπιούχων. Σκέφτομαι μόνο πως το μάλλον προσβλητικό για τη νοημοσύνη, αλλά ακόμη και για την ευλάβεια, θέαμα της υποδοχής της εικόνας στη Θεσσαλονίκη είναι η γελοία πλευρά του γάμου της ελλαδικής Εκκλησίας με το ελλαδικό κράτος. Θα μου πείτε, σε αυτό το σημείο δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Διότι, όπως είπε ο κ. Ανθιμος, «η Εκκλησία δεν μπορεί να πληρώνει μισθούς κληρικών διότι δεν έχει εισπράξεις».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου