Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Αποδείξεις για την ύπαρξη ενός ωκεανού στον Πλανήτη ΑΡΗ

Μετάφραση από τα Γαλλικά


Οι αστρονόμοι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) αποκαλύπτουν σήμερα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ωκεανού, κάποτε στον Πλανήτη Άρη.

Πιστεύουν μάλιστα ότι κάλυπτε ακόμα και το βόρειο τμήμα του κόκκινου πλανήτη.

Με τον εξοπλισμό και τα ραντάρ που διαθέτει το διαστημόπλοιο MARSIS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχει ανιχνευθεί ίζημα στον Άρη, που θα ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα απομεινάρια ενός αρχαίου ωκεανού.

Αλλά για να επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα, χρειάστηκε να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται από το 2005 από τον καθετήρα.

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Jérémie Mouginot του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Γκρενόμπλ (IPAG), έχει ασχοληθεί περισσότερο από δύο έτη, με την ανάλυση των δεδομένων και ευρημάτων από τις βόρειες πεδιάδες του Άρη.

« Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά τα ιζήματα έπρεπε να είναι πλούσια σε πάγο », λέει ο J. Mouginot.
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη που υποδηλώνει ότι κάποτε υπήρχε ένας ωκεανός εδώ, προσθέτει σε δήλωσή του στο Sci-news.

Παρά τις ενδείξεις που κυκλοφορούσαν τώρα και πολλά χρόνια, δεν υπήρχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, που να αποδεικνύει με βεβαιότητα την ύπαρξη ενός ωκεανού πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

Αλλά "με τη βοήθεια του MARSIS, έχουμε διεισδύσει βαθιά μέσα στο έδαφος του Άρη, γεγονός που βοήθησε να αποκαλύψει τα πρώτα 60 με 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια ", δήλωσε ο καθηγητής Wlodek Kofman, διευθυντής της ομάδας του ραντάρ IPAG.

Μέσω αυτού του ανιχνευτή, έγινε η ανακάλυψη του πάγου.

Ωστόσο, ο Mouginot πιστεύει ότι ο ωκεανός του Άρη, δεν είναι αρκετά παλαιός ή δεν υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υγρή κατάσταση, για να επιτραπεί να αναδυθούν οι όποιες μορφές ζωής.

Εάν αυτή η ανακάλυψη αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο για τους ερευνητές, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Τι απέγινε αυτό το νερό;

Πηγή: http://www.maxisciences.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου