Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η Γαύδος, ένα ωραιότατο νησί

Δείτε τι συμβαίνει στην ωραία Γαύδο, τον τελευταίο μήνα.


Στη Γαύδο τώρα, τον τελευταίο μήνα, έχει ξεσπάσει σάλος με αφορμή μια πρόταση για ίδρυση εκεί του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου (Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.).

Πριν δέκα περίπου χρόνια, μια ομάδα επτά Ρώσων και Ουκρανών πυρηνικών επιστημόνων, από τους λίγους επιζήσαντες του Τσερνόμπιλ, πήγαν για να ζήσουν με ένα νέο τρόπο, το υπόλοιπο της ζωής τους σε ένα μέρος μακριά από τον «πολιτισμό» και κοντά στη φύση.

Διάλεξαν να ζήσουν «οικολογικά» στην όμορφη μας Γαύδο. Οι επτά γίνανε δεκαεπτά, κ.ο.κ. και σήμερα έχουμε μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών, από διάφορες χώρες που δηλώνουν όλοι Έλληνες στη ψυχή.

Αυτοί, από μόνοι τους, έχτισαν ένα σπίτι στον οικισμό Βατσιανά για να μένουν. Το έφτιαξαν σχεδόν κάτω από τη γη, με καταπακτή όπως λένε, έκαναν ένα ανεμόμυλο για να αξιοποιήσουν την αιολική ενέργεια και κατασκεύασαν ένα σταθμό αφαλατώσεως θαλασσινού νερού για να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια.

Στη παρέα τους μπήκαν και Έλληνες και όλοι μαζί πρότειναν τη δημιουργία του ινστιτούτου που θα έχει μια μεγάλη συνεδριακή αίθουσα και ένα αρχαιοελληνικό ναό, προς τιμή του Απόλλωνα, για να φεγγοβολεί το φως του από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στην Υδρόγειο ,θυμίζοντας μας τη γνώση και τη σοφία των Αρχαίων Ελληνικών χρόνων, όπως διακηρύσσουν.

Στο ναό αυτό σκοπό έχουν να γίνεται και θεατρική αναβίωση των αρχαίων μυστηρίων. Η ομάδα λοιπόν το πήρε ζεστά και προ μηνών ξεκίνησε να χτίζει το κέντρο με το ναό. Οι αρχές με ταχύτητα αστραπής σταμάτησαν τα έργα.

Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου δεν δέχεται με τίποτε την ύπαρξη 12θεϊστών στην περιφέρεια του και στην σχετική ανακοίνωση της μητρόπολης του, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η προσπάθεια επιστροφής στην ειδωλολατρία, η αναβίωση του δωδεκάθεου και των διονυσιακών τελετών δεν δίδουν διέξοδο στα αλύτρωτα αδιέξοδα της καθημερινότητας μας, αλλά φανερώνουν και αποκαλύπτουν το βάθος και την ουσία του προβλήματος".

Τι ειρωνεία! Να χτίζουμε τζαμιά, με έξοδα του κράτους και με δωρεάν παραχώρηση γης, για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα και να αρνούμαστε την κατασκευή ενός αρχαίο-ελληνικού ναού, που μια ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών εναγωνίως ζητά.

Οι άνθρωποι αυτοί, σε επιστολή που έστειλαν προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, αναφέρουν: "Είμαστε μία ομάδα επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και αλλού.

Ζούμε στη Γαύδο για πάνω από 10 χρόνια και σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίναμε Έλληνες.

Έτσι τώρα ανησυχούμε προσωπικά για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, την Κρήτη και τη Γαύδο. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε στη Γαύδο το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου- ΠΙΦΕΑΑ".

Η ίδρυση του Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. που θα έδινε στη Γαύδο μια ευκαιρία για να γίνει εκεί ένα πολιτιστικό κέντρο της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, που θα ακτινοβολεί παγκοσμίως, που θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόνωσης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, συναντά εμπόδια. Εμπόδια από το Δήμο και φράγματα από την εκκλησία.

Τέλος στη Γαύδο, η τοπική αυτοδιοίκηση και η μητρόπολη δεν θέλουν να γίνει το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου και ο ναός του Απόλλωνα, που δεν νομίζω πως επηρεάζει το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου