Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Και μετά τις 4 άδειες, τί;


 
Νέο ή θολό τηλεοπτικό τοπίο; Νέα τάξη πραγμάτων (και ισχύος) στο ελληνικό μιντιακό στερέωμα ή ανακατανομή της πίτας με συμπράξεις των πρώην και των νυν; Θα κλείσουν εντός τριμήνου – σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη – τα υπάρχοντα αδειοδοτημένα κανάλια, θα διεκδικήσουν θεματικές άδειες ή θα απορροφηθούν και θα συγχωνευθούν στα νέα σχήματα;

Η μόνη βεβαιότητα είναι πως οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά – και όχι μόνον – δεν θα δοθούν άμεσα και ότι η κατακύρωση των 4 τηλεοπτικών αδειών δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί τον εν Ελλάδι τηλεοπτικό χάρτη.

Στην πραγματικότητα, η δημοπρασία των αδειών αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα προς έναν, αμφίρροπο ακόμη, μετασχηματισμό της αγοράς, του συσχετισμού δυνάμεων και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων media και εξουσίας.

Μακρά και σύνθετη η αλλαγή του τηλεοπτικού χάρτη

Η διαδικασία αυτού του μετασχηματισμού, δε, θα είναι μακρά και καταδικασμένη να περάσει μέσα από κλίμα υψηλής πολιτικής πόλωσης, από στοχευμένες κινήσεις τακτικής σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, νομικές μάχες, συγκρούσεις συμφερόντων αλλά και πιθανά επιχειρηματικά deals.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

• «Κι εγώ σε πιο κανάλι θα βγαίνω, τώρα;»

Σε πρώτο χρόνο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό και καμία άδεια δεν θα κατακυρωθεί τελεσίδικα εάν δεν περάσουν περίπου 20 ημέρες, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Μέσα σε αυτό το 20ήμερο θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των πλειοδοτών, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει εκδοθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της κύριας προσφυγής όλων των καναλιών κατά του διαγωνισμού.

Τί προβλέπει ο νόμος Παππά

Το πλήρες – θεσμικό τουλάχιστον – πλαίσιο για το τί θα γίνει από εδώ και στο εξής περιλαμβάνεται στον νόμο Παππά ο οποίος ορίζει ότι οι 4 υπερθεματιστές της δημοπρασίας κατακυρώνονται εντός 15 ημερών, ενώ προβλέπει ακόμη ότι:

• Δίνεται προθεσμία 5 ημερών μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για να γίνει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» στα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι 4 πλειοδότες.

• Οι 4 που εξασφάλισαν τις άδειες θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός 6μήνου και το τελευταίο 1/3 εντός 12μήνου.

• Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Με βάση τον ίδιο νόμο, η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών.

Πέραν δε των εν λόγω προβλέψεων του νόμου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε πριν από την οριστική κατακύρωση να έχει εκδοθεί και η τελική απόφαση του ΣτΕ επί του διαγωνισμού και της συνταγματικότητάς του – μια απόφαση, πάντως, που μέχρι τώρα νομικοί κύκλοι προσδιόριζαν χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Εν ολίγοις, και με κάποιες αποκλίσεις ημερών, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι 4 άδειες δεν θα κατακυρωθούν τελεσίδικα πριν από – τουλάχιστον – τα τέλη Σεπτεμβρίου. Και από εκεί και πέρα θα αρχίσει μια νέα σκληρή αναμέτρηση, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Θα ρίξει «μαύρο» η Digea;

Το πρώτο ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με τα υπάρχοντα κανάλια που δεν παίρνουν άδεια. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε εις διπλούν την πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι η  Digea δεν μπορεί να εκπέμπει το σήμα τους μετά από 90 ημέρες, παραμένει όμως ανοιχτό ερώτημα το εάν η κυβέρνηση θα ρισκάρει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της διακοπής λειτουργίας οποιουδήποτε εν λειτουργία καναλιού.

Ομοίως ανοιχτό είναι και το ερώτημα της επιχειρηματικής τακτικής που θα ακολουθήσουν οι ηττημένοι της δημοπρασίας. Θα αναζητήσουν διέξοδο στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα στραφούν στη διεκδίκηση θεματικών αδειών – όταν κι εάν αυτές προκηρυχθούν –, θα θέσουν εαυτόν... προς πώληση στους πλειοδότες των αδειών ή θα επιλέξουν την κήρυξη τηλεοπτικού και πολιτικού ανένδοτου;

Σενάρια συμπράξεων και συγχωνεύσεων

Αυτή τη στιγμή, τα σενάρια και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά φέρουν ανοιχτά όλα τα παραπάνω σενάρια. Ήδη φέρονται να υπάρχουν «γέφυρες» και συνομιλίες μεταξύ νέων και παλαιών σχημάτων, γίνεται λόγος ακόμη και για προσυμφωνημένες συμπράξεις, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό οι καινούριοι καναλάρχες να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ως «οχήματα» κάποια κανάλια που είναι ήδη έτοιμα σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού αλλά δεν πήραν άδεια.

Πρόκειται, ωστόσο, για κινήσεις που και πάλι δεν θα γίνουν ακαριαία, καθώς και εδώ αναμένονται πολιτικά και επιχειρηματικά «παζάρια». Η ΝΔ ήδη κλείνει το μάτι στους κομμένους υποσχόμενη να δώσει επιπλέον άδειες εάν και όταν γίνει κυβέρνηση – γεγονός, που μπορεί να κρατήσει «ζεστούς» και στις επάλξεις της αντίστασης κάποιους από τους κομμένους της δημοπρασίας.

Η (χρήσιμη) εκκρεμότητα των θεματικών αδειών

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παίζει το δικό της παιχνίδι τακτικής, κρατώντας σε απόλυτη εκκρεμότητα το ζήτημα των θεματικών αδειών στις οποίες προσέβλεπαν κάποιοι καναλάρχες ως εναλλακτική διέξοδο.

Ενώ μόλις στις 24 Αυγούστου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραφε στο twitter ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών θα προχωρήσουμε στην διαδικασία για τις άδειες θεματικών καναλιών», το τελευταίο διήμερο ο Λευτέρης Κρέτσος και η Όλγα Γεροβασίλη ανέτρεψαν την εικόνα αυτή παραπέμποντας το ζήτημα των θεματικών αδειών στο απώτερο και αρκούντως ασαφές μέλλον: «Άκαιρη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες ο Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη θόλωσε ακόμη περισσότερο το τοπίο: «Θα συζητήσουμε εάν θα υπάρχουν θεματικές» ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου στο σχετικό ερώτημα.

Η γραμμή αυτή αποτελεί και ένα από τα όπλα πίεσης της κυβέρνησης προς τους κομμένους – και δυσαρεστημένους – καναλάρχες. Το δε σκεπτικό είναι πως όσο παραμένει εκκρεμές το ζήτημα των θεματικών αδειών, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού θα είναι η κυβέρνηση και όχι οι, επαναστατημένοι ή μη, πρώην καναλάρχες...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου