Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τάξη στο χάος


Δηλώσεις από τον Νικόλαο Νικολόπουλο.

Ξεκίνησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η δημοπρασία για τη διεκδίκηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Μετά από 27 χρόνια και για πρώτη φορά θα μπουν στα κρατικά ταμεία χρήματα που οφείλουν οι χρήστες του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Τους κοστίσαμε 50 εκατ. ευρώ από φόρους οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν κατά το παρελθόν ενώ ήταν ψηφισμένοι από τη Βουλή. Τους κοστίζουμε ακόμα περισσότερο με την τάξη που βάζουμε στο χαώδες τοπίο το οποίο με μαεστρία ήλεγχαν.

Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα ασύδοτα ολιγοπώλια και να βάλει κάποιους κανόνες για να δαμάσει το, για πολλούς ευνοϊκό, χάος.

Από το ποδόσφαιρο μέχρι τις άδειες των καναλιών και τον έλεγχο των δανείων των ΜΜΕ, είναι φανερό πως οι κακομαθημένες, ανεξέλεγκτες, κρατικοδίαιτες ελίτ, τα έχουν βρει μπαστούνια.

Και η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για διαγωνισμό παρωδία και μας απειλεί ότι όταν επανέλθει στα πράγματα θα ακυρώσει τον διαγωνισμό. Δηλαδή δεν ήταν παρωδία η ανοιχτή μεθόδευση, με την οποία παρέδωσαν κοψοχρονιά τον αέρα της χώρας στη Digea, την σύμπραξη των ιδιωτικών καναλιών, βγάζοντας «εκτός» την «σπάταλη» ΕΡΤ; Δηλαδή επιτέλους μετά από 30 χρόνια θα δοθούν για πρώτη φορά, νόμιμες άδειες κι αν ποτέ πάρει την εξουσία η ΝΔ θα τις ανακαλέσει και θα επιστρέψει τα λεφτά;

Όσο και αν δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, στην ελίτ και σε όλους αυτούς που συγκροτούν το πολυδάπανο τρίπτυχο της διαπλοκής, οι νόμοι πρέπει να ισχύουν γι’ όλους ανεξαρτήτως ονόματος, κύρους και βάρους τσέπης.




Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Το βίντεο που πρέπει να το δει όλη η ανθρωπότητα! Δεν θα πιστεύετε τι βλέπετε και τι διαβάζετε…


Ο Τζων Χόλντρεν, επιστημονικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει τη μείωση του πληθυσμού στο ένα δισεκατομμύριο και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει…   να εισάγονται χημικές ουσίες στην τροφή και στο νερό μας για να μας “ξεκάνουν” πριν την ώρα μας.


Όταν ο Τζων Χόλντρεν, ο επιστημονικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει να εισάγονται χημικές ουσίες στην τροφή και στο νερό μας για να μας “ξεκάνουν” πριν την ώρα μας, θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με την πολιτική ελίτ ανά τον πλανήτη…

Ο κύριος αυτός ζητάει άδειες για γεννήσεις (!), και την ίδρυση ενός πλανητικού καθεστώτος! Και περιφέρεται ελεύθερος στον Λευκό Οίκο. για αυτούς που λένε συνομωσιολογίες γραφικότητες…

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ



Ο Έλληνας επιστήμονας που πήρε 6.000.000$ για να λύσει τα μυστήρια της επιληψίας


Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΡΑΤΣΙΑΚΟΥ

Ο πρωτοπόρος στην πρόγνωση των εγκεφαλικών κρίσεων Λεωνίδας Ιασεμίδης μιλά στο NEWS247 με αφορμή την αδρή χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων

Εκείνοι που πάσχουν από επιληψία ή έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που υποφέρει από εγκεφαλικές κρίσεις, όσοι βασανίζονται από την αβεβαιότητα και το απρόβλεπτο της επόμενης κρίσης, μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία της πρόγνωσης στην εν λόγω ασθένεια που χαρακτηρίζεται ως «παράθυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου». Αυτό ακριβώς έκανε τον διακεκριμένο διεθνώς καθηγητή Λεωνίδα Ιασεμίδη να αφοσιωθεί στη μελέτη του επιληπτικού εγκεφάλου από τις αρχές της καριέρας του τη δεκαετία του ‘80, όταν -έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην βιοϊατρική μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εκεί, σε συνεργασία με τον Δρ. Τζεϊμς Κρις Σακελλάρης του τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, δημιούργησαν την πρώτη ερευνητική ομάδα στον κόσμο που επιδόθηκε στη μαθηματική ανάλυση ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (EEG) από ασθενείς με επιληψία, συνεχόμενων για ημέρες και επί 24ώρου βάσεως.

«Το συναρπαστικό για μένα ήταν η δυναμική, απρόβλεπτη φύση των κρίσεων και η μετέπειτα ανάκαμψη του εγκεφάλου. Η επιληψία ορθώς θεωρείται ως "παράθυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου" διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου ανάλογα με την επιληπτική εστία και τα νευρωνικά δίκτυα που επηρεάζει» λέει ο ίδιος στο NEWS247.

H λέξη επιληψία είναι ελληνική. Ο πρώτος που τη διέγνωσε σωστά ως ασθένεια του εγκεφάλου, σε αντίθεση με τις εικασίες της εποχής του ότι είναι θεόσταλτη και έχει να κάνει με την καρδιά, θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτης. Η επιληψία χαρακτηρίζεται από ηλεκτρικές διαταράξεις που ξεκινούν από μια περιοχή του εγκεφάλου, την επιληπτική εστία, και εξαπλώνονται σε λειτουργικά κέντρα του εγκεφάλου, διακόπτοντας την ομαλή λειτουργία τους και προκαλώντας κρίσεις. Η αβεβαιότητα του πότε θα συμβούν οι κρίσεις έχει ψυχολογικές συνέπειες, καθώς και συνέπειες στη θεραπευτική αγωγή.

Να ανακουφίσουμε τους ασθενείς από το φόβο των κρίσεων που συμβαίνουν ξαφνικά με συνέπεια τραυματισμούς ή και αίσθημα ντροπής

Με την πάροδο των χρόνων, ο καθηγητής Ιασεμίδης και η ομάδα του οδηγήθηκαν σε σημαντικά ευρήματα για τη δυναμική του εγκεφάλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις επιληπτικές κρίσεις και ήταν οι πρώτοι που επεσήμαναν ότι οι κρίσεις αυτές είναι προβλέψιμες, δεν συμβαίνουν τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου συγχρονισμού μέρους του εγκεφάλου με την επιληπτική εστία πολύ πριν εκδηλωθεί μια κρίση. «Βοηθήσαμε στην καθιέρωση του πεδίου της πρόγνωση των εγκεφαλικών κρίσεων πάνω στο οποίο εργάζονται σήμερα εκατοντάδες ομάδες ανά τον κόσμο και το οποίο οδήγησε στην έρευνα για τη δημιουργία έξυπνων εμφυτευμένων ηλεκτρικών ερεθιστών του εγκεφάλου που θα μπορούν να παρεμβαίνουν εγκαίρως για την αποφυγή επικείμενων κρίσεων.

Τα παραπάνω τα κατάφεραν χάρη στην οικονομική υποστήριξη τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών φορέων στις ΗΠΑ, στην οποία έρχεται να προστεθεί μια γενναία χρηματοδότηση ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF), για το τετραετές πρόγραμμα «Ερευνώντας και Κατανοώντας τον Εγκέφαλο: Μικρο & Μακρο Δυναμική των Δικτύων της Επιληψίας και της Μνήμης» (Probing and Understanding the Brain: Micro and Macro Dynamics of Seizure and Memory Networks).

«Μας τιμά η εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας να παράγουμε καινοτόμα, θεμελιώδη ευρήματα με πρακτική εφαρμογή στη διάγνωση και τη θεραπεία μιας τόσο διαδεδομένης ασθένειας όπως η επιληψία» σημειώνει ο Λεωνίδας Ιασεμίδης και τονίζει την προστιθέμενη αξία της χρηματοδότησης ενός προγράμματος διεπιστημονικού, που συνδυάζει τις αρχές της βιοϊατρικής μηχανικής, των μαθηματικών, της στατιστικής, της νευρολογίας, της νευροχειρουργικής, της κλινικής ψυχολογίας και της ραδιολογίας, ενώ διεξάγεται με τη συνεργασία διαφορετικών πανεπιστημιακών φορέων, του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα και των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων του Αρκάνσας και της Αλαμπάμα.


Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν τη μακροχρόνια και σε βάθος καταγραφή και μαθηματική ανάλυση της νευρολογικής δραστηριότητας ανθρώπων και ζώων, προκειμένου να αποκαλύψουν τα αίτια της επιληψίας, καθώς και τις επιπτώσεις της σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν ελάχιστα επεμβατικοί εμφυτεύσιμοι αισθητήρες για την παρακολούθηση του εγκεφάλου πριν, κατά την διάρκεια και αρκετούς μήνες μετά από τα περιστατικά της επιληψίας. Οι ερευνητές θα συσχετίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων, με αυτές που παρατηρούνται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κρίσεων. Θα χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία τεχνικών, όπως η ηλεκτροεγκεφαλογραφική και ηλεκτροχημική καταγραφή, η οπτική απεικόνιση και η μη επεμβατική μαγνητοεγκεφαλογραφική απεικόνιση, η οποία θα παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες, σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αξιόπιστες προειδοποιήσεις επικείμενων κρίσεων και να ανιχνεύσουμε τις ευαίσθητες περιόδους προκειμένου να ανακουφίσουμε τους ασθενείς από το φόβο των κρίσεων που συμβαίνουν ξαφνικά με συνέπεια τραυματισμούς ή και αίσθημα ντροπής, αν η κρίση συμβεί σε δημόσιο χώρο ή κατά τη διάρκεια κοινωνικής συναναστροφής» εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος Λεωνίδας Ιασεμίδης. «Προσδοκούμε να παράσχουμε στους γιατρούς ένα εργαλείο για να μπορούν να αλλάζουν την αγωγή εγκαίρως προκειμένου να προληφθεί η κρίση. Επιπλέον, αναμένουμε τα ευρήματά μας να οδηγήσουν σε πιο έξυπνους χειρουργικά εμφυτευμένους στον εγκέφαλο ερεθιστές που θα διεγείρουν το κατάλληλο σημείο του εγκεφάλου τη σωστή στιγμή και με τη σωστή ένταση, μόνο όταν είναι απαραίτητο για την αποτροπή επικείμενης κρίσης. Επίσης, σημαντικός είναι ο εντοπισμός της επιληπτικής εστίας και του δικτύου της σε σχέση με τα δίκτυα που αφορούν στη μνήμη, διότι θα συνεισφέρει στην καλύτερη ενημέρωση ασθενώ που είναι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση».

Ο κύριος Ιωακειμίδης θεωρεί ότι σε έναν χρόνο περίπου η ερευνητική ομάδα θα έχει στα χέρια της τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ αναμένει τα πιο σημαντικά ευρήματα σε βάθος τετραετίας, καθώς στατιστικά αυτά έρχονται πάντα προς το τέλος της περιόδου χρηματοδότησης, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το πρόγραμμα θα απασχολήσει έναν αριθμό φοιτητών και μεταδιδακτορικών ερευνητών. Οραματίζεται τη δημιουργία ενός παγκοσμίου φήμης Κέντρου για τη Δυναμική του Εγκεφάλου που θα είναι αυτόνομο, θα διεξάγει έρευνα αιχμής και θα εκπαιδεύει νευροεπιστήμονες, νευρομηχανικούς και γιατρούς που ειδικεύονται στη επιληψία και άλλες νευρολογικές, ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από διαλείπουσες κρίσεις.

«Οραματίζομαι, βεβαίως, Έλληνες επιστήμονες και γιατρούς να εκπαιδεύονται και να αριστεύουν σε αυτό το κέντρο», καταλήγει.

Οραματίζομαι, βεβαίως, Έλληνες επιστήμονες και γιατρούς να εκπαιδεύονται και να αριστεύουν σε αυτό το κέντρο

Ο Λεωνίδας Ιασεμίδης αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 1982 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, από όπου πήρε και το διδακτορικό του στη βιοϊατρική μηχανική το 1991. Σήμερα, εκτός από καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λουιζιάνα, καθώς επίσης διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Μηχανικής & Επιστήμης της Αποκατάστασης (CBERS) και του Εργαστηρίου Δυναμικής Εγκεφάλου του ίδιου πανεπιστημίου, διδάσκει επίσης στα Τμήματα Νευρολογίας των Ιατρικών Σχολών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα και του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

Θεωρείται αναγνωρισμένος διεθνώς ειδικός στην μελέτη του επιληπτικού εγκεφάλου, ιδίως όσον αφορά την πρόβλεψη των μελλοντικών κρίσεων, ένα πεδίο στο οποίο έχει συνεργαστεί με γνωστές αμερικανικές κλινικές και με νευρολογικά ινστιτούτα. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει συνιδρυτής δύο εταιρειών πάνω στον έλεγχο της επιληψίας, ενώ κατέχει και αρκετές σχετικές τεχνολογικές πατέντες. Κατακτά σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, όπως η εκλογή του στην Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors) τον Δεκέμβριο του 2015.



Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 6 λιπαρές τροφές που... πρέπει να τρώμε


 
Το σώμα χρειάζεται το λίπος για να λειτουργήσει σωστά, για την απορρόφηση των βιταμινών, για να έχει ενέργεια, για την προστασία των εσωτερικών οργάνων και για να μπορούν οι ορμόνες να βρίσκονται σε ισορροπία.

Είναι βέβαια γεγονός ότι όλα τα λίπη δεν είναι τα ίδια. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά (που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά) έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης, ενώ από την άλλη τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και στην προστασία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τέλος Αυγούστου, όπως αναφέρει το Fitness Magazine, οι άντρες που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία και οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, εάν καταναλώνουν 500 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά ημέρα (που ισοδυναμεί με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα) κινδυνεύουν κατά 48% λιγότερο να χάσουν την όρασή τους εξαιτίας του διαβήτη.

Ωμό ελαιόλαδο


Βάλτε το ελαιόλαδο στη ζωή σας. Προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό, στις σαλάτες και στις σάλτσες σας. Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή για να σας δώσει 10 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών.

Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο και φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες για σαλάτες με λάδι ελιάς, ξύδι ή λεμόνι. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στα φαγητά και τα γλυκά σας.

Φιστίκια Αιγίνης

Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί είναι μία καλή επιλογή καθώς το 90% των λιπών τους ανήκουν στα υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας. Χρησιμοποιήστε τα φιστίκια ωμά, χωρίς αλάτι για να πανάρετε κρέατα και ψάρια ή συνοδέψτε το γιαούρτι σας και τα δημητριακά σας.

Σπόροι κολοκύθας


Ο ταπεινός πασατέμπος δεν πρέπει να μας συνοδεύει μόνο στα θερινά σινεμά ή στις ρομαντικές βόλτες στο πάρκο.

Μπορεί να θυμίζει άλλες εποχές όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σπόροι της κολοκύθας είναι μία πλούσια πηγή από καλά λιπαρά. Επίσης είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Βάλτε τους ωμούς κολοκυθόσπορους στις σαλάτες σας, στο γιαούρτι σας ή τα δημητριακά σας.

Λιπαρά ψάρια (σολομός)


Η αμερικανική ιατρική κοινότητα συνιστά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός τουλάχιστον, δύο φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Αν δεν σας αρέσει ο σολομός ο κατάλογος των λιπαρών ψαριών είναι μακρύς. Επιλέξτε τόνο, πέστροφα, σκουμπρί, κολιό ή σαρδέλες. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψήστε τα σε χαμηλή φωτιά, απολαύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Λιναρόσπορος

Μπορεί ο λιναρόσπορος να είναι μικροσκοπικός είναι όμως θαυματουργός, καθώς το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχει είναι από τα πλέον ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ.

Πασπαλίστε με λιναρόσπορο τις σαλάτες σας και τα δημητριακά σας. Βάλτε τον στα σάντουιτς και τα τοστ σας. Αντικαταστήστε με λιναρόσπορο τα αβγά σε κουλουράκια ή κέικ. Βάλτε λιναρόσπορο ακόμα και στα μπιφτέκια σας.

Αβοκάντο


Είναι καρπός πλούσιος σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Καταναλώστε άφοβα αβοκάντο στις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις σάλτσες, ως άλειμμα για ψωμί ή στα σμούθι σας.



Πώς θα πω »όχι» στην καθιστική ζωή



Η καθιστική ζωή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα, και ίσως από τους κύριους υπαίτιους για την άνοδο της παχυσαρκίας. Ως καθιστική ζωή θεωρείται το να είμαστε καθισμένοι για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – ίσως περισσότερο και από το κάπνισμα – και τον κίνδυνο διαβήτη. Και, σίγουρα, είναι δύσκολο να μην είναι απόλυτα καθιστική η ζωή μας, αν υπολογίσουμε τις ώρες που πρέπει να είμαστε καθισμένοι καθημερινά σε ένα γραφείο. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να αντιστρέψουμε τις κακές επιπτώσεις του καθισιού. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Κάντε μια βόλτα

Έχουν γίνει έρευνες επί ερευνών που στηρίζουν το πόσο ωφέλιμο για την υγεία μας είναι να περπατάμε καθημερινά, έστω και για μισή ώρα. Το περπάτημα, εκτός του ότι είναι πολύ καλή γυμναστική, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σημαντικά, και πιστεύεται ότι – σε βάθος χρόνου – μπορεί να προστατεύσει και από τα συμπτώματα της άνοιας.

Τέρμα τα ασανσέρ

Ξέρατε ότι το να ανεβαίνετε σκάλες θεωρείται γυμναστική υψηλής έντασης; Η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι τεράστια σε σχέση με εκείνη που το σώμα μας καταναλώνει όταν καθόμαστε (προφανώς), αλλά και πολύ πιο μεγάλη από ό,τι θα ξοδεύαμε αν στεκόμασταν όρθιοι στο ασανσέρ. Σίγουρα, αν μένετε στον έβδομο όροφο, ίσως τα σκαλιά να σας φαίνονται πάρα πολλά, αλλά ξεκινήστε αργά, προσπαθώντας να κάνετε τουλάχιστον τη μισή διαδρομή με τα πόδια.

Σταθείτε όρθιοι

Αν δουλεύετε σε γραφείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά που σας αναγκάζει να κάθεστε, προσπαθήστε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τουλάχιστον κάθε είκοσι λεπτά. Προσπαθήστε να βάλετε αυτή τη συνήθεια δημιουργικά μέσα στην ημέρα σας. Για παράδειγμα, αν πρέπει να κάνετε κάποιο τηλεφώνημα, κάντε το στεκόμενοι όρθιοι.

Πλύνετε τα πιάτα

Αμέσως μετά το φαγητό, σηκωθείτε και αντί να καθίσετε ξανά στον καναπέ, πηγαίνετε τα πιάτα στην κουζίνα για να τα πλύνετε. Εκτός του ότι αυτή η συνήθεια κάνει την κουζίνα σας να είναι πιο καθαρή, σας γλιτώνει από πολύ στρες, ενώ το σώμα σας ξοδεύει περισσότερη ενέργεια καθώς είστε όρθιοι και κινείστε για να πλύνετε τα πιάτα. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, όπως και στη μείωση του κινδύνου να αναπτύξουμε ανοχή στην ινσουλίνη.

Διαφημίσεις; Όρθιοι!

Αν βλέπετε τηλεόραση, μην κάθεστε ενώ παίζουν διαφημίσεις. Βρείτε τρόπους να εισάγετε λίγη γυμναστική μέσα σε αυτά τα μικρά διαλείμματα. Διπλώστε τα ρούχα, κάντε μερικές διατάσεις ή κάμψεις—όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε το κακό που σας κάνει η καθιστική ζωή. Ακόμα και αν η τηλεόραση δεν είναι κάτι που συνηθίζετε να κάνετε και προτιμάτε τους μαραθώνιους σειρών μπροστά στον υπολογιστή, κάθε είκοσι λεπτά με μισή ώρα, σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα στο σπίτι.

Βγείτε για τρέξιμο

Ακόμα και το χαλαρό jogging, για δέκα λεπτά καθημερινά μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς, αλλά και κάθε είδους ασθένειας.

Κηπουρική;

Έχετε κήπο; Τότε σας έχουμε καλά νέα, επειδή η κηπουρική θεωρείται και αυτή γυμναστική. Το πότισμα, το καθάρισμα και το ξεχορτάριασμα θα σας κάνει να κινηθείτε και το σώμα σας θα είναι εξίσου περιποιημένο με τον κήπο σας.

Μια στάση νωρίτερα

Αν πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στη δουλειά, προσπαθήστε να παρκάρετε ένα τετράγωνο πιο μακριά. Αν παίρνετε το λεωφορείο, κατεβείτε μια στάση νωρίτερα ώστε να περπατήσετε λίγο ακόμα. Να θυμάστε ότι κυριολεκτικά κάθε βήμα που κάνετε μετράει και δεν πρέπει να το παίρνετε για δεδομένο—όσο περισσότερο κινείστε, τόσο το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

Γράφτηκε από τον/την Διάκος Θοδωρής, iatronet.gr



Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Αυστρία: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό



Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στανταρντ» τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε». Αυτές οι δηλώσεις έρχονται ένα εικοσιτετράωρο πριν από την «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Βιέννη.

Στη Σύνοδο Κορυφής, με τίτλο «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», θα συμμετέχουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.

«Έπειτα πρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί, άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στόχος του θα ήταν, επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, το πρόβλημα της Ευρώπης με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα έχει λυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 και θα πρέπει αυτό το πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω του, και αυτό επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά την άποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλες της Ευρώπης και στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες οι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θα πρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον εταίροι στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο ίδιος θεωρεί πως η μέριμνα για τους πρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντά στις χώρες προέλευσης και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη και να επενδύσει στην εκεί οικονομική ανάπτυξη, αυτό είναι απλό, και θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.



Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί δεν πρέπει να βάλεις ποτέ ξανά φέτα λεμόνι στο ποτό σου



Μην αφήσεις ποτέ ξανά τον barman να σου βάλει φέτα λεμόνι, πορτοκάλι ή lime στο ποτό σου.

Γράφει η ΝΑΝΣΥ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα μεγάλο δροσερό ποτήρι μοχίτο, ένα απολαυστικό gin tonic και μια απλή σόδα· ποιο είναι το κοινό αυτών των τριών ποτών; Μια (ή και παραπάνω) φέτα λεμόνι/ lime που κολυμπάει ανάμεσα στα παγάκια και σου δίνει αυτή την γαργαλιστική φρέσκια γεύση.

Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ ότι αυτή η φαινομενικά αθώα φέτα που προσφέρει απλόχερα τη μυρωδιά και τη γεύση της απογειώνοντας το ποτό σου μπορεί να είναι πολύ βρώμικη;

Μια παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο Journal of Enviromental Health είχε δείξει ότι 70% του δείγματος, που είχαν πάρει από 21 διαφορετικά μπαρ ανέπτυξε μικρόβια.

''Τα μικρόβια που βρέθηκαν στα δείγματα του λεμονιού έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες σε διάφορα σημεία του σώματος'' λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Αυτό φυσικά συμβαίνει όταν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όταν δηλαδή αυτοί που κόβουν και τοποθετούν τις φέτες λεμονιού σε μπολ δεν έχουν καθαρά χέρια αλλά και όταν οι barmen τοποθετούν τα λεμόνια με το χέρι και όχι με τσιμπίδα.

Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι πιο δυνατά ποτά, όπως το τζιν ή η βότκα σκοτώνουν μεγάλο μέρος των μικροβίων (αλλά όχι τους ιούς) σε αντίθεση με τα κοκτέιλ που δεν έχουν την ίδια δύναμη.

Για να είσαι πάντως σίγουρη ότι δεν θα κολλήσεις κάτι μπορείς να ζητήσεις να σου σερβίρουν μια φέτα λεμόνι και να το στύψεις μόνη σου μέσα στο ποτό- ακούγεται κουραστικό αλλά έτσι δεν θα αγχωθείς ποτέ ξανά αν ο barman έχει πλύνει τα χέρια του.



Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτό το λαχανικό είναι το πιο υγιεινό και δεν το τρώει κανείς.



Σύμφωνα με ένα νέο βαθμολογικό πίνακα, ο οποίος συντάχθηκε από ειδικούς ερευνητές διατροφολόγους του πανεπιστημίου William Paterson του Νιου Τζέρσεϊ και ο οποίος δείχνει τη θρεπτική πυκνότητα των διαφορετικών φρούτων και λαχανικών, το νεροκάρδαμο είναι το λαχανικό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Έχει την επιστημονική ονομασία Ναστούρτιο (βλ.π. φωτ.) το φαρμακευτικό και είναι γνωστό ως νεροκάρδαμο. Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται σε πολλές περιοχές της γης κοντά σε λίμνες, ρυάκια ποταμούς και χαράδρες. Ως φρέσκο τρώγεται σε διάφορες σαλάτες και σάντουιτς ενώ βράζεται και τρώγεται ως λαχανικό, σε σούπες κ.λ.π.

Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του είναι τα εξής:

Κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο (περισσότερο από το σπανάκι), θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C (περισσότερη από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια), D, E και KA.

Το νεροκάρδαμο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το είχε περιγράψει ως διεγερτικό και αποχρεμπτικό. Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί από τη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι όταν τρώγεται ωμό μπορεί να προλάβει ή να επιδράσει θεραπευτικά στον καρκίνο. Στην Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται για συρρίκνωση όγκων, βελτίωση της νυχτερινής όρασης και την παραγωγή της χολής, ενώ η δράση του επεκτείνεται και σε περιπτώσεις πονόλαιμου, δυσκολίας στην ούρηση, παρωτίτιδας και κακής… αναπνοής.

Παρασκευή ροφήματος με νεροκάρδαμο:


Για να προετοιμάσετε ένα ρόφημα, προσθέστε 2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα νερό που έχετε βράσει (μέχρι 3 φορές την ημέρα). Επειδή το Ναστούρτιο έχει διουρητικές ιδιότητες η χρήση του δεν πρέπει να ξεπερνάει τη προτεινόμενη μέγιστη ημερήσια δόση (6,0γρ.) και δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 4 ετών.



Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η τηλεοπτική βιομηχανία από τον βούρκο της αυθαιρεσίας και της ανομίας, στην φάση της “ανέλκυσης”



Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι 66 ώρες μιας πανθομολογούμενα αδιάβλητης και νόμιμης διαδικασίας, με 27 ολάκερα χρόνια ανομίας, ασυδοσίας, ετσιθελισμού και νταβατζίδικης νοοτροπίας, που έπληττε κατάστηθα τη Δημοκρατία, καθώς είχε εγκατασταθεί στη χώρα μας μια στυγνή τηλέ-δικτατορία;

Από προχθές στην Ελλάδα πνέει περισσότερος άνεμος Δημοκρατίας.

Η πολιτική και ο κοινοβουλευτισμός, που είχαν παραμεριστεί από τους τηλεβαρόνους, έχουν ήδη επανέλθει στις φυσικές θέσεις τους και ασκούν τους ρόλους τους, για τους οποίους είναι ταγμένοι από το Σύνταγμα και τον ελληνικό λαό.

Ελέχθη ότι οι διαγωνιζόμενοι υπέστησαν μια ταπεινωτική διαδικασία σε ένα αφιλόξενο χώρο, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι πλειοδοσίες για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Αλλά, ταπεινωτική διαδικασία γιατί;

Η διαφάνεια είναι ταπείνωση;

Η νομιμότητα είναι ταπείνωση;

Η αδιάβλητη ροή της διαδικασίας είναι ταπείνωση;
Όσον αφορά δε, στην διαμονή των συμμετασχόντων, δεν ακούσαμε κάποιον να παραπονείται ότι ήταν σκληρό το… στρώμα του.

Δεν μας εκπλήσσει, ωστόσο, η προσέγγιση ορισμένων. Αυτή η νοοτροπία ήταν εγκαθιδρυμένη στην Ελλάδα. Να θεωρούν οι νταβατζήδες ότι είναι ταπεινωτική η διεκπεραίωση των υποχρεώσεων τους.

Εδώ είχαμε φθάσει, μέσα από μια διαδρομή 27 χρονών. Να υποκαθιστούν το κράτος να αρμέγουν Δημόσιο και τράπεζες σε αγαστή συνεργασία με λιγόψυχους ή αργυρώνητους πολιτικούς και τραπεζίτες.

Μέχρι τώρα η μοίρα του ελληνικού λαού «εδημοπρατείτο» από την μιντιακή και οικονομική ολιγαρχία.

Από την πρώτη στιγμή των τελευταίων πλειοδοσιών άλλαξαν οι ρόλοι.
Ηθικό δίδαγμα: Όταν υπάρχει στέρεη πολιτική βούληση, το χρήμα λυγίζει και κάπως έτσι γράφεται ιστορία.

Η Ιστορία της κάθαρσης, της λειτουργίας των κανόνων, του κατακερματισμού και της απώλειας του αήττητου από τη διαπλοκή και την αχόρταγη ολιγαρχία.

Γι” αυτό και ζούμε ιστορικές στιγμές.

Οι νέοι καναλάρχες με τη συμμετοχή τους επικύρωσαν τη νομιμότητα του διαγωνισμού αποδέχθηκαν τους όρους του, πλειοδότησαν και θα περάσουν από το ταμείο.

Το μήνυμα είναι σαφές: τα διάφορα βαμπίρ του σιναφιού τους δεν έχουν θέση ανάμεσα στους νομοταγείς.

Ακόμη και οι Αλαφούζοι που ήταν συνηθισμένοι αλλιώς, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν.

Πέρασε λοιπόν η τηλεοπτική βιομηχανία από τον βούρκο της αυθαιρεσίας και της ανομίας, στην φάση της «ανέλκυσης».

Το ίδιο θα συμβεί και με όλη τη χώρα, αρκεί να επιδεικνύεται στην κάθε περίσταση ίδια πολιτική πυγμή στο όνομα του ελληνικού λαού.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο διαγωνισμός δεν είχε σχέση με μια «επιχείρηση καθαρά χέρια», αλλά μόνο με την ανανέωση της γενιάς των ολιγαρχών στην Ελλάδα.

Λαθεύουν. Θέλουν σκόπιμα να μηδενίζουν το επίτευγμα των τελευταίων ημερών.

Πλούσιοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν.

Όταν, όμως, υπάρχουν πλούσιοι έστω και πειθαναγκαζόμενοι στην εφαρμογή των νόμων, τότε διά της διαφάνειας και της ευνομίας κάτι καλύτερο δικαιούται να περιμένει ο τόπος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα από ιδρύσεως του διεξάγει ένα σκληρό αγώνα εντός κι εκτός Βουλής κατά της διαπλοκής και της αχόρταγης ολιγαρχίας … Και αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε, όσα παράσημα αγωγών και μηνύσεων θελήσει να κρεμάσει στο πέτο μας ο εσμός της κλεπτοκρατίας προκειμένου να μας φιμώσει.

Το δρομολόγιο Βουλή – οικονομική εισαγγελία, θα σταματήσει μόνο όταν γκρεμιστούν, η «παράγκα» των θαλασσοδανείων, τα «ταχυφαγεία» των δημοσίων έργων και τα «πλυντήρια» του μολυσμένου χρήματος.

Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει την πολιτική συνεισφορά του ΧΡΙΚΕ στη διαμόρφωση και την επιβολή του πλαισίου ενός διαφανούς, δικαίου, ριζοσπαστικού και προσοδοφόρου για το κράτος διαγωνισμού. Ξέρουμε ότι περιμένει από εμάς συνέχιση και εντατικοποίηση των αγώνων κατά των κλεπτοκρατικών ελίτ.

Θα είμαστε παρόντες και δε θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του.

*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.



Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η δίαιτα πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα: Ποια η επίδραση της στους νεφρούς και στο συκώτι και πόσο ασφαλής είναι;



Η δίαιτα που είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να βλάπτει την υγεία σας.

Συχνά γίνεται λόγος για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η δίαιτα που είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα.

Επίσης πολλοί έφηβοι, νέοι και άλλοι που αθλούνται ακούνε πολλά να λέγονται για το ότι η δίαιτα που είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες, βελτιώνει τη μυϊκή τους μάζα, αυξάνει τις αντοχές και κατά συνέπεια τις αθλητικές τους επιδόσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, οι νέοι διερωτώνται εάν πράγματι πρέπει να αγοράζουν και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες διατροφικών σκευασμάτων από πρωτεΐνες, αμινοξέα ή άλλα ανάλογα σκευάσματα. Πράγματι, οι έφηβοι, οι νέοι αλλά και άλλοι ενδιαφέρονται πολύ για οτιδήποτε μπορεί να τους αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την αντοχή τους σε αθλήματα.

Ωστόσο το πλατύ κοινό και η πλειονότητα των νέων δεν γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις πρωτεΐνες και το ρόλο τους στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Είναι απαραίτητο να γίνεται διαφώτιση για τις πτυχές αυτές της διατροφής έτσι ώστε τόσο οι νέοι όσο και άλλοι να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από ανθρώπους ή εταιρείες που θέλουν να τους πουλήσουν προϊόντα τα οποία μπορεί να μην είναι ότι χρειάζεται για τη δική τους περίπτωση.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι οι πρωτεΐνες.

Όλος ο οργανισμός μας είναι δομημένος με βάση τις πρωτεΐνες. Υπάρχουν πολλών ειδών πρωτεΐνες, άλλες με δομικό ρόλο όπως το κολλαγόνο, άλλες με ρόλο ενζύμου ή με διάφορες άλλες εξειδικευμένες, λειτουργικές ιδιότητες.

Οι πρωτεΐνες είναι κατασκευασμένες από αμινοξέα. Τα αμινοξέα και η σειρά τους ως αλυσίδα που δημιουργεί μια πρωτεΐνη καθορίζονται από το γενετικό κώδικα DNA.

Η πρωτεΐνη μετά τη σύνθεση της από αμινοξέα λαμβάνει την τελική της μορφή με βάση μια καλά ρυθμισμένη διαδικασία.

Οι πρωτεΐνες που παίρνουμε από τη διατροφή μας

Υπάρχουν πολλά φυτικά και ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μετά το φαγητό, οι πρωτεΐνες διασπώνται στο πεπτικό μας σύστημα σε μικρότερα τεμάχια και στη συνέχεια μετατρέπονται σε αμινοξέα.

Τα αμινοξέα αυτά είναι απαραίτητα στα κύτταρα του σώματος μας που τα χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν τις δικές τους πρωτεΐνες. Σε κάθε όργανο και σε κάθε σύστημα, τα κύτταρα προσλαμβάνουν αμινοξέα και συνθέτουν τις δικές τους εξειδικευμένες πρωτεΐνες για τις ανάγκες τους ανάλογα με το όργανο ή το σύστημα που εξυπηρετούν

Οι πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπου

Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη ζωή. Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του ορισμένα αμινοξέα που χρειάζονται για τη σύνθεση πρωτεϊνών, υποχρεωτικά πρέπει να τα λαμβάνει από τις πρωτεΐνες της διατροφής.

Η επιβίωση των ανθρώπων είναι αδύνατη εάν η διατροφή τους δεν τους προσφέρει πρωτεΐνες. Επιπλέον χρειάζεται όπως μερικές από τις πρωτεΐνες της διατροφής να περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέτει.

Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (αυγό, κρέας, ψάρια, πουλερικά, γάλα, τυρί) και η πρωτεΐνη της σόγιας περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης οι συνδυασμοί ορισμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα.

Οι κίνδυνοι που παρουσιάζουν οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Η υπερφόρτωση του οργανισμού σε πρωτεΐνες και αμινοξέα δεν είναι χωρίς κινδύνους. Από μια τέτοια διατροφή κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα που έχουν νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα.

Το συκώτι και οι νεφροί εμπλέκονται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και αμινοξέων. Το άζωτο που δημιουργείται κατά τον καταβολισμό των πρωτεϊνών, αποβάλλεται από τον οργανισμό χάρις στη νεφρική λειτουργία.

Εάν το συκώτι ή οι νεφροί έχουν πρόβλημα, δεν μπορούν να γίνονται φυσιολογικά οι διαδικασίες μεταβολισμού και αποβολής των προϊόντων του καταβολισμού των αμινοξέων από τους νεφρούς. Το υπερβολικό άζωτο που δυνατόν να προκύψει έτσι στον οργανισμό έχει τοξικές επιδράσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η υπερφόρτωση του οργανισμού με πρωτεΐνες και αμινοξέα επηρεάζει αρνητικά το συκώτι και τους νεφρούς. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση, δηλαδή πέτρες στους νεφρούς και σε οστεοπόρωση.

Παθήσεις νεφρών και ήπατος, οστεοπόρωση και πέτρες στου νεφρούς

Οι υγιείς άνθρωποι ανέχονται καλά μια δίαιτα με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες. Μια βραχυπρόθεσμη τέτοια δίαιτα συνήθως δεν θα τους βλάψει εκτός εάν έχουν πρόβλημα υγείας και δεν το γνωρίζουν.

Ωστόσο πρέπει να τονισθεί ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να αποθηκεύει τις υπερβολικές, πέραν των αναγκών του πρωτεΐνες τις οποίες προσλαμβάνει από τη διατροφή. 

Τα άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν κάποια διαταραχή στο συκώτι ή στους νεφρούς πρέπει να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους για ζητήματα που έχουν σχέση με τη διατροφή τους και για οποιαδήποτε δίαιτα θέλουν να ακολουθήσουν.

Ποια άλλα προβλήματα δυνατόν να προκληθούν από τις δίαιτες με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες;

Εάν κάποιος ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μια δίαιτα εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες είναι δυνατόν να περιορίζει την πρόσληψη άλλων τροφίμων που χρειάζεται ο οργανισμός ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής που είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επιπρόσθετα επειδή πολλά τρόφιμα πλούσια σε πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί και το γάλα είναι παράλληλα πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη και χοληστερόλη, υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης αθηρωμάτωσης. Η αθηρωμάτωση στενεύει και τελικά δύναται να αποφράσσει ζωτικές αρτηρίες προκαλώντας έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για αυτό έχει σημασία και η επιλογή των τροφίμων που προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνες και με λιγότερο κίνδυνο για την καρδία ή τις αρτηρίες όπως  οι πρωτεΐνες του άσπρου του αυγού, των ψαριών, των οσπρίων (φασόλια, λουβιά, φακή, ρεβίθι, κουκιά) και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Και μετά τις 4 άδειες, τί;


 
Νέο ή θολό τηλεοπτικό τοπίο; Νέα τάξη πραγμάτων (και ισχύος) στο ελληνικό μιντιακό στερέωμα ή ανακατανομή της πίτας με συμπράξεις των πρώην και των νυν; Θα κλείσουν εντός τριμήνου – σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη – τα υπάρχοντα αδειοδοτημένα κανάλια, θα διεκδικήσουν θεματικές άδειες ή θα απορροφηθούν και θα συγχωνευθούν στα νέα σχήματα;

Η μόνη βεβαιότητα είναι πως οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά – και όχι μόνον – δεν θα δοθούν άμεσα και ότι η κατακύρωση των 4 τηλεοπτικών αδειών δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί τον εν Ελλάδι τηλεοπτικό χάρτη.

Στην πραγματικότητα, η δημοπρασία των αδειών αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα προς έναν, αμφίρροπο ακόμη, μετασχηματισμό της αγοράς, του συσχετισμού δυνάμεων και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων media και εξουσίας.

Μακρά και σύνθετη η αλλαγή του τηλεοπτικού χάρτη

Η διαδικασία αυτού του μετασχηματισμού, δε, θα είναι μακρά και καταδικασμένη να περάσει μέσα από κλίμα υψηλής πολιτικής πόλωσης, από στοχευμένες κινήσεις τακτικής σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, νομικές μάχες, συγκρούσεις συμφερόντων αλλά και πιθανά επιχειρηματικά deals.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

• «Κι εγώ σε πιο κανάλι θα βγαίνω, τώρα;»

Σε πρώτο χρόνο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό και καμία άδεια δεν θα κατακυρωθεί τελεσίδικα εάν δεν περάσουν περίπου 20 ημέρες, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Μέσα σε αυτό το 20ήμερο θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των πλειοδοτών, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει εκδοθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της κύριας προσφυγής όλων των καναλιών κατά του διαγωνισμού.

Τί προβλέπει ο νόμος Παππά

Το πλήρες – θεσμικό τουλάχιστον – πλαίσιο για το τί θα γίνει από εδώ και στο εξής περιλαμβάνεται στον νόμο Παππά ο οποίος ορίζει ότι οι 4 υπερθεματιστές της δημοπρασίας κατακυρώνονται εντός 15 ημερών, ενώ προβλέπει ακόμη ότι:

• Δίνεται προθεσμία 5 ημερών μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για να γίνει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» στα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι 4 πλειοδότες.

• Οι 4 που εξασφάλισαν τις άδειες θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός 6μήνου και το τελευταίο 1/3 εντός 12μήνου.

• Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Με βάση τον ίδιο νόμο, η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών.

Πέραν δε των εν λόγω προβλέψεων του νόμου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε πριν από την οριστική κατακύρωση να έχει εκδοθεί και η τελική απόφαση του ΣτΕ επί του διαγωνισμού και της συνταγματικότητάς του – μια απόφαση, πάντως, που μέχρι τώρα νομικοί κύκλοι προσδιόριζαν χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Εν ολίγοις, και με κάποιες αποκλίσεις ημερών, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι 4 άδειες δεν θα κατακυρωθούν τελεσίδικα πριν από – τουλάχιστον – τα τέλη Σεπτεμβρίου. Και από εκεί και πέρα θα αρχίσει μια νέα σκληρή αναμέτρηση, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Θα ρίξει «μαύρο» η Digea;

Το πρώτο ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με τα υπάρχοντα κανάλια που δεν παίρνουν άδεια. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε εις διπλούν την πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι η  Digea δεν μπορεί να εκπέμπει το σήμα τους μετά από 90 ημέρες, παραμένει όμως ανοιχτό ερώτημα το εάν η κυβέρνηση θα ρισκάρει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της διακοπής λειτουργίας οποιουδήποτε εν λειτουργία καναλιού.

Ομοίως ανοιχτό είναι και το ερώτημα της επιχειρηματικής τακτικής που θα ακολουθήσουν οι ηττημένοι της δημοπρασίας. Θα αναζητήσουν διέξοδο στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα στραφούν στη διεκδίκηση θεματικών αδειών – όταν κι εάν αυτές προκηρυχθούν –, θα θέσουν εαυτόν... προς πώληση στους πλειοδότες των αδειών ή θα επιλέξουν την κήρυξη τηλεοπτικού και πολιτικού ανένδοτου;

Σενάρια συμπράξεων και συγχωνεύσεων

Αυτή τη στιγμή, τα σενάρια και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά φέρουν ανοιχτά όλα τα παραπάνω σενάρια. Ήδη φέρονται να υπάρχουν «γέφυρες» και συνομιλίες μεταξύ νέων και παλαιών σχημάτων, γίνεται λόγος ακόμη και για προσυμφωνημένες συμπράξεις, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό οι καινούριοι καναλάρχες να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ως «οχήματα» κάποια κανάλια που είναι ήδη έτοιμα σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού αλλά δεν πήραν άδεια.

Πρόκειται, ωστόσο, για κινήσεις που και πάλι δεν θα γίνουν ακαριαία, καθώς και εδώ αναμένονται πολιτικά και επιχειρηματικά «παζάρια». Η ΝΔ ήδη κλείνει το μάτι στους κομμένους υποσχόμενη να δώσει επιπλέον άδειες εάν και όταν γίνει κυβέρνηση – γεγονός, που μπορεί να κρατήσει «ζεστούς» και στις επάλξεις της αντίστασης κάποιους από τους κομμένους της δημοπρασίας.

Η (χρήσιμη) εκκρεμότητα των θεματικών αδειών

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παίζει το δικό της παιχνίδι τακτικής, κρατώντας σε απόλυτη εκκρεμότητα το ζήτημα των θεματικών αδειών στις οποίες προσέβλεπαν κάποιοι καναλάρχες ως εναλλακτική διέξοδο.

Ενώ μόλις στις 24 Αυγούστου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραφε στο twitter ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών θα προχωρήσουμε στην διαδικασία για τις άδειες θεματικών καναλιών», το τελευταίο διήμερο ο Λευτέρης Κρέτσος και η Όλγα Γεροβασίλη ανέτρεψαν την εικόνα αυτή παραπέμποντας το ζήτημα των θεματικών αδειών στο απώτερο και αρκούντως ασαφές μέλλον: «Άκαιρη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες ο Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη θόλωσε ακόμη περισσότερο το τοπίο: «Θα συζητήσουμε εάν θα υπάρχουν θεματικές» ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου στο σχετικό ερώτημα.

Η γραμμή αυτή αποτελεί και ένα από τα όπλα πίεσης της κυβέρνησης προς τους κομμένους – και δυσαρεστημένους – καναλάρχες. Το δε σκεπτικό είναι πως όσο παραμένει εκκρεμές το ζήτημα των θεματικών αδειών, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού θα είναι η κυβέρνηση και όχι οι, επαναστατημένοι ή μη, πρώην καναλάρχες...