Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο φόβος των αεροπορικών πτήσεων: Αυτά που πρέπει να ξέρετε



Ο φόβος των αεροπορικών πτήσεων είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση.

Έχει υπολογιστεί ότι 1 άτομο στα 6 παρουσιάζει σημαντικό φόβο για να ταξιδέψει με αεροπλάνο.

Επίσης από τα άτομα που ταξιδεύουν τακτικά, 1 στα 5 χρειάζεται να πίνει αλκοολούχα ποτά ή να παίρνει κάποιο φάρμακο για να μπορέσει να ξεπεράσει τη φοβία του κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού.

Οι άνθρωποι φοβούνται τις πτήσεις για διάφορους λόγους. Πολλοί νιώθουν μεγάλη φοβία λόγω του ύψους και του γεγονότος ότι βρίσκονται μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Άλλα άτομα αρχικά δεν είχαν φοβία, αλλά την απόκτησαν μετά από προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Τέτοια γεγονότα μπορεί να ήταν ασυνήθιστες σοβαρές αναταράξεις του αεροπλάνου, ένα μηχανικό πρόβλημα ή ένα άλλο γεγονός κατά τη διάρκεια της πτήσης που τους έκανε να βλέπουν με αγωνία και φόβο ένα μελλοντικό ταξίδι με αεροπλάνο.

Στους ανθρώπους που απέκτησαν φοβία για τις αεροπορικές πτήσεις μετά από ένα ατυχές γεγονός, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σε μελλοντικά ταξίδια τους. Είναι δυνατόν να αγωνιούν ακόμη και για πιο συνηθισμένα και λιγότερο σοβαρά συμβάντα όπως θόρυβοι ή κινήσεις του αεροπλάνου ή ακόμη λόγω της έκφρασης του προσώπου ατόμων του πληρώματος.

Στα άτομα που αναπτύσσουν τη φοβία αυτή υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να έχουν φοβία μήπως και φοβηθούν, που είναι ένα άλλο είδος αγχώδους διαταραχής.

Σε άλλους ανθρώπους που είναι τακτικοί ταξιδιώτες σε αεροπλάνα, η φοβία για τις πτήσεις αναπτύσσεται μετά που θα αποκτήσουν παιδιά.

Άλλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν θέσεις εξουσίας και αυτονομίας, νιώθουν άσχημα και φοβούνται διότι έχουν παραδώσει τον έλεγχο σε άλλα άγνωστα άτομα, δηλαδή στους πιλότους, σε αυτούς που συντηρούν το αεροπλάνο και σε αυτούς που το καθοδηγούν.

Το ερώτημα που τίθεται πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους αυτούς και να μετριάσουμε την αγωνία προσφέροντας μια ανακούφιση;

Υπάρχουν βασικά 3 τρόποι δράσης που συμβάλλουν στην ανακούφιση από τη φοβία των αεροπορικών ταξιδιών:

Η πληροφόρηση από έγκυρες πηγές αναφορικά με τα αεροπορικά ταξίδια, την ασφάλεια που έχουν, την αεροδυναμική, θέματα μηχανικής και συντήρησης. Η ενημέρωση για τις πηγές των θορύβων και των κινήσεων που αισθανόμαστε κατά τις πτήσεις όπως επίσης ενημέρωση για τον ελεγχόμενο εναέριο χώρο, μπορούν να βοηθήσουν

Η πληροφόρηση για τη φυσιολογία του φόβου, του άγχους και του πανικού. Επίσης η διαβεβαίωση ότι τα δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί να νιώσει κάποιος πριν και κατά τη διάρκεια των πτήσεων είναι φυσιολογικά και ότι δεν θα αφήνουν μόνιμες διαταραχές.

Οι φυσιολογικές αντιδράσεις μπορεί να επιδεινωθούν και να μεγεθυνθούν σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει το αίσθημα ότι πρόκειται να συμβεί μια συμφορά. Γεγονότα κατά τη πτήση που δυνατόν να αυξάνουν το φόβο μπορούν να εξηγηθούν χρησιμοποιώντας ορθές πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με την επιστήμη της αεροπορίας και της ανθρώπινης φυσιολογίας

Οι ψυχολογικές τεχνικές χαλάρωσης, οι αλλαγές τρόπου σκέψης με τη βοήθεια ψυχολόγου, μπορούν να βοηθήσουν άτομα στα οποία η φοβία είναι έντονη και τα εμποδίζει από του να παίρνουν το αεροπλάνο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η σταδιακή χρησιμοποίηση των ψυχολογικών τεχνικών, κάτω από πραγματικές συνθήκες, συμβάλλουν στο να ξεπεράσει το άτομο το πρόβλημα. Αυτές οι τεχνικές είναι προτιμότερες από τη χρήση αλκοόλ ή άλλων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι ο φόβος των αεροπορικών ταξιδιών είναι ένα συχνό πρόβλημα.

Οι φοβίες προέρχονται από πολλούς και διάφορους λόγους και ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση του κάθε ατόμου.

Οι φοβίες αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν. Ακόμη και στα άτομα που υποφέρουν το περισσότερο, μια σταδιακή προσέγγιση με πληροφόρηση για τεχνικά θέματα, για τους μηχανισμούς του ανθρώπινου φόβου και με ψυχολογική υποστήριξη, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου