Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Με το μάτι του Eποχούμενου Περιπατητή



Γράφει ο Βαγγέλης Σαμαράκης.

Καλά … σαράντα!

«Ήλιε μου, ήλιε μου, βασιλιά μου, μη μ’ αφήνεις σήμερα – συννεφιά, συννεφιά, στην καρδιά μου, στο κορμί μου σίδερα – Αγόρι ματωμένο, θεριά σε ζώσανε, χαράματα σε πήραν και σε σταυρώσανε…». Με αυτούς τους στίχους του Νίκου Γκάτσου, ο Μάνος Χατζιδάκις κυκλοφόρησε το 1970 το τραγούδι αυτό, με τίτλο «Χασάπικο 40», με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, αφού η μουσική του τραγουδιού, στο μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στο … Mozart. Πρόκειται για την εισαγωγή (Molto Allegro), από το έργο Symphony No. 40 in G minor, που ο Mozart έγραψε to 1788 και την ονόμασε Μεγάλη Συμφωνία σε Σολ ελάσσονα, για να την ξεχωρίζει από τη Μικρή Συμφωνία σε Σολ ελάσσονα, έργο Νο 25. Κατά σύμπτωση, αυτές είναι οι μοναδικές συμφωνίες που έγραψε σε ελάσσονα τρόπο. Προφανώς, ο Χατζιδάκις δεν ήθελε να αποκρύψει την προέλευση της μελωδίας του (πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού πρόκειται για … απαράλλαχτη μουσική), γι’ αυτό και την ονόμασε «Χασάπικο 40». Αντίθετα, στην περίπτωση του Mozart, η Συμφωνία 40, σε Σολ ελάσσονα πήρε το όνομα αυτό επειδή ήταν μετά το έργο… 39!

Όμως, μια και αναφερθήκαμε στον αριθμό 40, αξίζει να αναφέρουμε και άλλες περιπτώσεις όπου συναντούμε τον αριθμό αυτό, όπως λέμε για μια υπόθεση που χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθει σε πέρας, συνήθως λόγω της γραφειοκρατίας ... «πέρασε από 40 κύματα!». Επίσης, ο λαός θέλει τη γυναίκα που έχει γεννήσει, να μένει επί 40 μέρες στο σπίτι της. Το ίδιο και στην περίπτωση θανάτου, όπου το πρώτο μνημόσυνο γίνεται στις 40 μέρες, χρόνος που πιστεύεται πως απαιτείται για να καταλαγιάσει ο μεγάλος πόνος από την απώλεια προσφιλούς προσώπου … Αλλά και οι λαοί της Ανατολής πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του αριθμού 40, δίνοντάς μας την ιστορία του Αλή Μπαμπά και τους 40 Κλέφτες! Κι ακόμα πηγαίνοντας πιο ανατολικά, στην Κίνα, ήταν 40 ημέρες που ο Βούδας διαλογιζόταν κάτω από ένα δέντρο…

Όμως, ξεκινώντας την αναζήτηση του αριθμού 40, στα αρχαία χρόνια, αναφέρεται ότι ο Πυθαγόρας, αναζητώντας τη γνώση, θέλησε να εισέλθει σε μια Σχολή στην Αίγυπτο, αλλά στη διάλεκτο της περιοχής … «έφαγε πόρτα». Κάθε φορά που ζητούσε να μετέχει στα μαθήματα της Σχολής, οι ιερείς τον απέπεμπαν. Καθώς, όμως, ο Πυθαγόρας επέμενε, οι ιερείς του έθεσαν όρο για την εισδοχή του να νηστέψει επί 40 μέρες και επιπροσθέτως να αναπνέει με ένα συγκεκριμένο τρόπο που του υπέδειξαν, καθώς και να εστιάζει την προσοχή του σε ορισμένα σημεία.

Όταν επέστρεψε μετά από 40 ημέρες και έγινε δεκτός, διαπίστωσε ότι στο διάστημα αυτό ο ίδιος είχε αλλάξει … ήταν άλλος άνθρωπος! Διαπίστωσε ότι πράγματα που πρώτα μπορούσε να τα αντιληφθεί με το νου, τώρα μπορούσε να τα καταλάβει και με την καρδιά. Είχε αναπτύξει ένα άλλο είδος κατανόησης του κόσμου γύρω του και μέσα από την εμπειρία αυτή είχε αποκτήσει ένα νέο είδος γνώσης, γνώση που δεν είχε νωρίτερα.

Περνώντας στις Άγιες Γραφές, ο αριθμός 40 αναφέρεται 146 φορές, συμβολίζοντας μια περίοδο δοκιμασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κατακλυσμός κράτησε 40 μέρες και 40 νύχτες… κι ότι όταν πέθανε ο Ιακώβ στην Αίγυπτο, για να βαλσαμωθεί το σώμα του, χρειάστηκαν 40 ημέρες. Επίσης, ο Μωυσής έζησε 40 χρόνια στην Αίγυπτο και 40 χρόνια στην έρημο, πριν ο Θεός του επιτρέψει να οδηγήσει το λαό του στη Γη της Επαγγελίας. Εξάλλου, ο Μωυσής παρέμεινε πάνω στο όρος Σινά επί 40 ημέρες, για να λάβει τις 10 Εντολές και έστειλε ανθρώπους του να κατασκοπεύσουν επί 40 ημέρες τη Γη, που ο θεός τους είχε υποσχεθεί ότι θα κληρονομήσουν.

Ο αριθμός 40 μπορεί να αντιπροσωπεύει και μια γενεά. Τα 40 χρόνια θεωρούνται ο χρόνος για την αλλαγή μιας γενιάς και το πέρασμα σε μια άλλη. Εξαιτίας των αμαρτιών τους, οι Ισραηλίτες τιμωρήθηκαν από το Θεό, να περιπλανώνται στην έρημο επί 40 χρόνια, πριν φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. Και όπως είχε προβλέψει ο Χριστός πριν τη σταύρωσή του, η Ιερουσαλήμ καταστράφηκε και ο Ναός το Σολομώντα ισοπεδώθηκε από τους Ρωμαίους, 40 χρόνια μετά την σταύρωσή του. Πέντε από τους Κριτές του Ισραήλ κυβέρνησαν ο καθένας από 40 χρόνια, ενώ οι τρεις βασιλείς του Ισραήλ (Σαούλ, Δαυίδ και Σολομών), βασίλεψαν επίσης από 40 χρόνια, καθένας. Ο Αβραάμ παρακάλεσε το Θεό να μην καταστρέψει τα Σόδομα, αν σ’ αυτά βρίσκονταν 40 ενάρετοι άνθρωποι, που όμως δεν βρέθηκαν... Επίσης, τόσο ο Ισαάκ, όσο και ο Ησαύ, παντρεύτηκαν για πρώτη φορά όταν ήταν 40 ετών. Ο προφήτης Ιωνάς προειδοποιούσε την αρχαία Νινευή, επί 40 ημέρες, ότι πρόκειται να καταστραφεί εξαιτίας των αμαρτιών των κατοίκων της. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ έμεινε ξαπλωμένος στο δεξί πλευρό του επί 40 ημέρες, συμβολίζοντας, έτσι, τις αμαρτίες του Ιούδα. Ο Ηλίας έμεινε για 40 μέρες χωρίς τροφή στο όρος Χορέμπ. Ο Ιησούς μπήκε πολλές φορές στον πειρασμό κατά τη διάρκεια της νηστείας του επί 40 μέρες, στην έρημο της Ιουδαίας. Επίσης, παρουσιάστηκε στους αποστόλους του, καθώς και σε άλλους 40 μέρες μετά τη σταύρωσή του. Τέλος, το βιβλίο της Αγίας Γραφής, Έξοδος, έχει 40 κεφάλαια, ενώ η Αγία Γραφή γράφτηκε από 40 διαφορετικούς ανθρώπους…

40 χρονών ήταν και ο Μωάμεθ όταν έλαβε την πρώτη αποκάλυψη από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, κατά τη Μωαμεθανική θρησκεία. Μια αραβική παροιμία λέει πως για να καταλάβεις έναν λαό πρέπει να ζήσεις με τους ανθρώπους του για 40 μέρες. Σύνθετος, οκταγωνικός αριθμός το 40 επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την έρευνα πως έχει πράγματι επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μεταφυσικοί πάντοτε έλεγαν πως οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή μπορεί να συμβεί στο διάστημα των 40 ημερών. Το νούμερο των 40 ημερών δείχνει να εμφανίζεται σε πολλά πράγματα. 40 ακριβώς μέρες θέλει το έμβρυο από την έναρξη της εγκυμοσύνης για να σχηματιστεί σωστά…

Πολλά βιβλία πρακτικής εφαρμογής αλλαγών στην συμπεριφορά προτείνουν πειθαρχία 40 ημερών για να αποβληθεί μια κακή έξη, συνήθεια ή πρόβλημα. Ο πόνος πάντως γίνεται πράγματι ηπιότερος μετά 40 μέρες από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και η νηστεία ή ο διαλογισμός αντίστοιχα των 40 ημερών που προτείνουν διάφορες θρησκείες και πνευματικά ρεύματα δεν είναι τυχαίος. Ακόμα και αν πρόκειται για μικρή μεταβολή ή αλλαγή που θέλει να κάνει κάποιος στη ζωή του, τα «Καλά Σαράντα» είναι δοκιμασμένη και σαφής προτροπή.

Πριν από 40 χρόνια, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel πραγματοποιούσε δοκιμές με ένα ερευνητικό όχημα με προδιαγραφές σχεδόν παραγωγής, βασισμένο στο Kadett C. Το όχημα αυτό, χάρη στην ευρεία χρήση πολυουραιθάνης, προσέφερε ασφάλεια σε εμπρόσθια σύγκρουση με ταχύτητα 40 mph (σχεδόν 65 km/h) – γεγονός στο οποίο οφείλει και το όνομά του: OSV 40 (Οpel Safety Vehicle 40), και προετοίμασε το δρόμο για την εξέλιξη και άλλων χαρακτηριστικών ασφάλειας.

Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 40 (δηλ, με 40 πρωτόνια στον πυρήνα του) είναι το Ζιρκόνιο, ένα μέταλλο, σκληρό, με πολύ υψηλό σημείο τήξης. Λόγω της υψηλής αντοχής του στη διάβρωση και τη θερμότητα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ειδικών βαλβίδων και αντλιών. Και επειδή, δεν απορροφά νετρόνια, χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις επενδύσεις και τις σωληνώσεις των ατομικών αντιδραστήρων.

Τέλος, το 40 είναι ένας άρτιος, … ζυγός αριθμός, δηλ. διαιρείται με το 2 και στη λατινική αρίθμηση συμβολίζεται με το XL, ενώ στην ελληνική αρίθμηση με το Μ΄.
Το μόνο ερώτημα που παραμένει ανεξιχνίαστο είναι γιατί ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έχει στο σώμα του 40 διαφορετικά τατουάζ . . . Μήπως επειδή είναι 40 ετών;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου