Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Αιολική ενέργεια: οι ανεμογεννήτριες δεν βλάπτουν την υγεία σύμφωνα με τα δικαστήρια


Πολλές είναι οι περιπτώσεις που κάτοικοι περιοχών κοντά σε αιολικά πάρκα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας τη διακοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών με το δικαιολογητικό ότι βλάπτουν τη δημόσια υγεία.

Μια έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου προώθησης της πράσινης ενεργειακής οικονομίας Energy and Policy Institute συγκέντρωσε στοιχεία τέτοιων υποθέσεων για να δείξει ότι οι αιτιάσεις περί αρνητικού αντίκτυπου των ανεμογεννητριών στη δημόσια υγεία έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια.

Η έκθεση επικεντρώθηκε σε πέντε αγγλόφωνες χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην Huffington Post ο συνεργάτης του Energy and Policy Institute, Μάικ Μπάρναρντ, η παγκόσμια εγκατεστημένη αιολική ισχύς φτάνει τα 320 Γιγαβάτ, τα δύο τρίτα εκ των οποίων προστέθηκαν την τελευταία πενταετία.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι 21 έρευνες στοιχείων για τις επιπτώσεις της λειτουργίας ανεμογεννητριών στην ανθρώπινη υγεία -εγκατεστημένων στην ελάχιστη επιτρεπτή απόσταση των 400-600 μέτρων από οικισμούς- έχουν δείξει ότι ο αντίκτυπος είναι μηδενικός.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Μπάρναρντ εντόπισε 150 υποθέσεις προσφυγών από κατοίκους ή ακτιβιστές-πολέμιους της αιολικής ενέργειας στις πέντε προαναφερθείσες χώρες.

Από αυτές μόνο 49 έφτασαν στα δικαστήρια καθώς οι υπόλοιπες κρίθηκαν άσχετες με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην υγεία.

Στις 48 από τις 49 υποθέσεις που τέθηκαν σε ακρόαση, τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία που να συνδέουν τη λειτουργία των ανεμογεννητριών με την κατάσταση της ανθρώπινης υγείας.

—Η εξαίρεση

Η μοναδική υπόθεση στην οποία κρίθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν είναι ενδεικτική. Το 2010, στο Φάλμουθ της Μασσαχουσσέτης η δημοτική Αρχή εγκατέστησε δύο ανεμογεννήτριες πάνω από μια μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων δίπλα σε μια κεντρική λεωφόρο.

Καταρχάς καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα ήχου εξαιτίας μιας μηχανικής δυσλειτουργίας η οποία διορθώθηκε. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής συνέχισαν τα παράπονα με συνέπεια ο δήμος να διακόψει τη λειτουργία τους για οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Αυτό δεν ήταν αρκετό για το ζεύγος των Άντερσον οι οποίοι επέμειναν και πέτυχαν τη διακοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών.

—Οι έλεγχοι της ηχορρύπανσης

Στις ΗΠΑ έχουν θεσπιστεί τρεις διαφορετικοί έλεγχοι για τον ήχο που παράγουν οι ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τους κανόνες επιτρέπονται επίπεδα ήχου της τάξης των 40 Ντεσιμπέλ (dB) ή χαμηλότερα έξω από τις κατοικίες -όπως προβλέπει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 10 Ντεσιμπέλ μέγιστη υπέρβαση του ήχου του περιβάλλοντος. Τέλος προβλέπεται μια ειδική δοκιμή για συγκεκριμένους, δυνατούς τόνους.

Το μοναδικό κριτήριο που δεν καλύφθηκε στην περίπτωση των Άντερσον ήταν αυτό των 10 Ντεσιμπέλ πάνω από τον ήχο του περιβάλλοντος χώρου.

Όπως υπογραμμίζει ο Μπάρναρντ, ο δικαστής αγνόησε τις καταθέσεις ειδικών της αιολικής ενέργειας και της υγείας και έλαβε υπόψη του αποκλειστικά στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους των Άντερσον οι οποίοι περιελάμβαναν “αϋπνίες, κεφαλαλγίες, ψυχικές διαταραχές, οδοντικούς τραυματισμούς και διάφορες άλλες δυσφορίες”.

Ο δικαστής δέχτηκε ότι τα συμπτώματα αυτά είτε προκλήθηκαν είτε επιδεινώθηκαν από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Μάλιστα βασίστηκε σε μαρτυρίες και καταθέσεις κατ’ επίφαση ειδικών που αντιμάχονται την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας βασιζόμενοι σε διάτρητες έρευνες.

Παρόλα αυτά, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι νομικές προσφυγές κατά της λειτουργίας αιολικών πάρκων με το δικαιολογητικό ότι βλάπτουν τη δημόσια υγεία απορρίπτονται από τα δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί το πόρισμα αυστραλιανής έρευνας που είχε δείξει ότι τα παράπονα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι πολύ συχνότερα σε περιοχές έντονης δραστηριοποίησης οργανώσεων κατά της αιολικής ενέργειας.

Η ίδια έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι ασθένειες που αποδίδονται στις ανεμογεννήτριες οφείλονται περισσότερο στον ψυχικό αντίκτυπο της υπόνοιας ότι πράγματι βλάπτουν παρά στις ίδιες.

Πηγή: econews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου