Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η ΙΣΠΑΝΙΑ




Μια μεγάλη και ολοκάθαρη χώρα
αλλά και η ανατρεπτική ομορφιά της Ευρώπης







Του Βαγγέλη Κογκάκη, δασκάλου, συνταξιούχου

Η αίσθηση ενός τόπου που επισκέπτεσαι για πρώτη φορά είναι γραμμένη με μελάνι που δεν σβήνει. Στην πορεία μπορεί να ξεχάσεις μνημεία που θαύμασες, δρόμους που περπάτησες, ανθρώπους που συναναστράφηκες. Η αίσθηση όμως είναι αυτή που συντροφεύει ό,τι διηγείσαι στις συντροφιές σου και ο καταλύτης της επιστροφής στον ίδιο προορισμό.
   
Μια αγγελία στην εφημερίδα ‘ΠΑΤΡΙΣ’ «Ο Γύρος της Ισπανίας – 8 Ημέρες Αεροπορικώς» με έκανε να προβληματιστώ και να ξύνω το κεφάλι μου. Αρκετά χρόνια είχα να ταξιδέψω εκτός Ελλάδος. Ήταν και αεροπορικώς, δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη κούραση! Το συζήτησα με τη γυναίκα μου, η οποία ενθουσιάστηκε. Έτσι το πρωί της Τετάρτης 16ης Οκτωβρίου ταξιδεύαμε για την Ισπανία.
   
Στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης μας περίμενε ένα μεγάλο ολοκάθαρο πούλμαν -είμαστε 48 εκδρομείς από όλη την Ελλάδα- με ξεναγό κ. Αντωνία, μία πολύ μορφωμένη κυρία, με τέλεια ισπανικά και ελληνικά. Η Εσπερία των αρχαίων Ελλήνων ή Hispania των Ρωμαίων, το Βασίλειο της Ισπανίας σήμερα το οποίο διαιρείται διοικητικά σε 17 Αυτόνομες ‘Κοινότητες’. Έχει έκταση 504.782 τ. χ. και πληθυσμό 46.853.045 κατοίκους.
  
1η Ημέρα: Αρχίσαμε από την ‘Κοινότητα’ του Λεβάντε και την πρωτεύουσά της Βαλένθια με 810.064 κατοίκους κατά την απογραφή του 2008. Σύγχρονη πόλη αλλά ταυτόχρονα με πολλές παραδόσεις και πλούσιο παρελθόν, είναι τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ισπανία, η πιο πυκνοκατοικημένη της Αυτόνομης Κοινότητάς της. Ιδρύθηκε το 137 π.χ. από τους Ρωμαίους και μέσα στους αιώνες κατακτήθηκε και διοικήθηκε από Βησιγότθους, Άραβες, Καταλανούς και Αραγόνους. Στο ιστορικό της κέντρο συναντάτε ένα πυκνό δίκτυο μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η Llotja de la Seda ( Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 -αριστερά ).       Ορόσημό της είναι αναμφίβολα η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών (Ciutat de les Arts i les Ciències ), ένα πρωτοποριακό και φουτουριστικό συγκρότημα - μουσείο.

Κάναμε μια πανοραμική περιήγηση της πόλης, που μεταφέρει στο σήμερα την αρχιτεκτονική και πολιτισμική παράδοση των χιλίων χρόνων της ιστορίας της. Όμως η Βαλένθια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις πλέον σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης.   Στην παλαιά πόλη είδαμε το Δημαρχείο, το οποίο κλέβει την παράσταση με το μέγεθός του και την τοποθεσία του, καθώς στέκεται στην κορυφή της πλατείας, έχοντας την τεχνοτροπία αναγεννησιακού μπαρόκ. Ήταν η έδρα των Ρεπουμπλικάνων την εποχή του εμφυλίου πολέμου (17/7/36 – 1/4/1939). Είναι σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα (Santiago Calatrava) που σχεδίασε και το ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας το 2004.
   
Το κέντρο των τεχνών και της επιστήμης είναι ένα σύμπλεγμα 3 κτιρίων και περιλαμβάνει το ημισφαίριο-Imax (όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ σε μια γιγάντια οθόνη με τέλεια εικόνα). Το μουσείο επιστήμης είναι ένα τεράστιο κτίριο που μοιάζει με διαστημόπλοιο του Star Trek που πραγματικά αξίζει να δει ο επισκέπτης. Τέλος υπάρχει ένα από τα καλύτερα ενυδρεία του πλανήτη στα οποία φιλοξενούνται τροπικά και μεσογειακά ψάρια. Το σύμπλεγμα κτιρίων διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ αλλά ο καλύτερος τρόπος να φτάσει κανείς είναι να περπατήσει το αποξηραμένο ποτάμι-πάρκο της πόλης.
Miguelete καμπαναριό και τον καθεδρικό ναό της Βαλένθια, Ισπανία   

Στη συνέχεια είδαμε το παλάτι του Marques de dos Aguas, με τη θαυμάσια αλαβάστρινη πρόσοψή του, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Κεραμικής. Περπατήσαμε στην αγορά με το παλιό χρηματιστήριο και καταλήξαμε στον Καθεδρικό ναό με τον πύργο Mikelet, που θεωρείται σύμβολο της πόλης.
   
Η πλατεία του Δημαρχείου βρίσκεται στο κέντρο της Βαλένθια (εκεί από όπου ξεκινούν ή καταλήγουν οι παρελάσεις κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ). Το Δημαρχείο, χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, συνδυάζει μοντέρνα με μπαρόκ στοιχεία, δημιουργώντας ένα θέαμα εκθαμβωτικό. 

Το τοπίο συμπληρώνουν τα υπέροχα παράπλευρα κτίρια, ενώ στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι, περιτριγυρισμένο από μια πανδαισία χρωμάτων, αφού υπαίθριοι ανθοπώλες πωλούν εκεί όλων των ειδών τα λουλούδια. 
Στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας θα βρείτε τα περισσότερα μοντέρνα καταστήματα της πόλης.

Βρισκόμαστε στη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, και η παραπάνω εικόνα δεν είναι τίποτα περισσότερο από... ρουτίνα στους κήπους του ποταμού Turia, την πράσινη καρδιά της. Μιας πόλης που δικαιολογεί απόλυτα το μεσογειακό της ταμπεραμέντο! Τοποθετημένη στα ανατολικά παράλια της χώρας, με τη θάλασσα να την «αγγίζει» και τον ήλιο να τη συντροφεύει τους περισσότερους μήνες του χρόνου, η Βαλένθια κεντρίζει το ενδιαφέρον με την ποικιλομορφία και την εξωστρέφειά της. 


Ένα γραφικό ιστορικό κέντρο αλλά και εντυπωσιακά δημιουργήματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής με φουτουριστική διάθεση, πάρκα και παραλίες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, έντονη νυχτερινή ζωή και, φυσικά, μια γερή δόση της καταλανικής κουλτούρας, μέσα από γιορτές και φεστιβάλ. Μια τέτοια φιέστα -η μεγαλύτερη και η πιο φαντασμαγορική της πόλης- είναι και το Las Fallas. Διοργανώνεται κάθε χρόνο 15 με 19 Μαρτίου και δεν είναι άλλο από ένα πενθήμερο φεστιβάλ δρόμου με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Tο διαστημικό Παλάτι των Τεχνών στην Βαλένθια   Tο διαστημικό Παλάτι των Τεχνών στην Βαλένθια Εμπνευστής και δημιουργός ο διάσημος και στη χώρα μας Santiago Calatrava ο οποίος κατάγεται από τη Βαλένθια. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να θυμίζει κάτι από πλοίο και…διαστημόπλοιο μαζί. Το κτήριο περιτριγυρίζεται από κήπους, συντριβάνια και μονοπάτια σε έκταση 87.000 τ. μ.



2η  Ημέρα: Μαδρίτη.  Άφιξη, πανοραμική περιήγηση της πόλης.

3η  Ημέρα: ΜΑΔΡΙΤΗ. Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή μας ξενάγηση, η οποία θα μας αποκαλύψει τα πλούσια αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας. 
Θα θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά μνημεία και τις πλατείες, αρχίζοντας με το κεντρικότατο σημείο, την Πουέρτα Ντελ Σολ, όπου βρίσκεται το άγαλμα σύμβολο της πόλης. (αριστερά) Θα δούμε επίσης την πλατεία της Θεάς Κυβέλης, την πύλη του Αλκαλά και το πάρκο Ρετίρο. Θα επισκεφθούμε το μοναδικό Μουσείο Πράδο, στο οποίο στεγάζονται 3.000 πίνακες και μία από τις πιο σημαντικές συλλογές Ισπανών ζωγράφων, ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσουμε τα αριστουργήματα μεγάλων δημιουργών όπως Βελάσκεθ, Μουρίλιο, Γκόγια, Ελ Γκρέκο κ.α. Η ξενάγησή ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Παλάθιο Ρεάλ, το ξακουστό Βασιλικό Παλάτι. 
Ένα κολοσσιαίο κτίριο, ρυθμού ιταλικού μπαρόκ, με 2.800 δωμάτια, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μερικά από αυτά.
   
Το Βασιλικό παλάτι (Παλάθιο Ρεάλ-αριστερά) της Μαδρίτης είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και επίσημη οικία της βασιλικής οικογένειας. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για κρατικές τελετές, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο είναι ανοιχτό στο κοινό. Χτίστηκε μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα, αντικαθιστώντας ένα μεσαιωνικό κάστρο το οποίο κάηκε το 1794. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν -στο κολοσσιαίο κτίριο ιταλικού μπαρόκ με τα 2.800 δωμάτια και αίθουσες-  και να θαυμάσουν την υπέροχη διακόσμηση.

4η Ημέρα: Επίσκεψη και ξενάγηση στην “Πόλη των Τριών Πολιτισμών”, το Τολέδο. Πόλη με σπουδαία ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά.
   
Περιπλανηθήκαμε στα στενά δρομάκια της μεσαιωνικής πόλης και επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Ναό, ένα μοναδικό κτίσμα μεγάλων καλλιτεχνών και μείγμα πολλών αρχιτεκτονικών στυλ, καθώς και την, εκκλησία του Αγίου Θωμά όπου θαυμάσαμε το αριστουργηματικό έργο του Ελ Γκρέκο “Η Ταφή του Κόμητος Οργκάθ.” (1586-800px-Toledo_Skyline_Panorama,_Spain_-_Dec_2006.jpg88, λάδι σε μουσαμά 480x360 εκ.) 

Τελευταία μας στάση το σπίτι, στο οποίο έζησε και μεγαλούργησε ο μεγάλος Έλληνας-Ηρακλειώτης- ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.
   
Ο σημαντικότερος κλασικός καθεδρικός ναός της Ισπανίας είναι ο Catedral και ένας από τους πλουσιότερους στον κόσμο. Γοτθικού ρυθμού. Η ανέγερσή του αναφέρεται από το 1227. Φωτίζεται από τα 750 Βιτρώ που έχουν παραστάσεις από την Καινή Διαθήκη. Το καμπαναριό έχει ύψος 90μ.

5η Ημέρα: ΜΑΔΡΙΤΗ – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (COSTA BRAVA) Αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Καταλονίας, τη Βαρκελώνη. Υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία με την περιοχή.

6η Ημέρα: ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Η ξενάγηση αρχίζει με μια πανοραμική άποψη της πόλης, ξεκινώντας από το λιμάνι της Βαρκελώνης. Στη συνέχεια έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην κεντρική Ramplas και στη γοτθική συνοικία. Απολαύσαμε την πανοραμική θέα της πόλης και του λιμανιού από τον λόφο Μοντζουίκ, επισκεφθήκαμε το Πάρκο Γκουέλ, τον καμβά δημιουργίας του διάσημου Γκαουντί, το λιμάνι της Βαρκελώνης, τη Γοτθική συνοικία και επίσης το αξιόλογο έργο του Gaudi, Σαγκράδα Φαμίλια. Τελευταία μας στάση το Ολυμπιακό χωριό και το Ολυμπιακό στάδιο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες το 1992.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο.  Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ – ΧΙΡΟΝΑ – ΦΙΓΚΕΡΕΣ
Μετά το πρωινό αναχωρήσαμε για την Ιστορική πόλη της Χιρόνα, όπου θα θαυμάσαμε μεταξύ άλλων τον καθεδρικό ναό και την εβραϊκή συνοικία. Χρόνος ελεύθερος για να περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια του κάστρου.  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Figueres, όπου βρίσκεται το μουσείο - θέατρο του διάσημου ζωγράφου Salvador Dali. Αφεθήκαμε στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που εκπνέουν τα έργα του από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ως και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Βγαίνοντας από το μουσείο, επισκεφθήκαμε την Καθολική εκκλησία του Αγ. Πέτρου. Θαυμάσαμε τη Γοτθική αρχιτεκτονική του με τις τοξωτές οροφές και την απλότητα του ναού.

8η  Ημέρα: ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – ΑΘΗΝΑ

   Ως επίλογο θέλω και γραπτώς να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της υπέροχης αυτής μορφωτικής – ψυχαγωγικής εκδρομής, την ξεναγό μας κ. Αντωνία η οποία με χαμόγελο και υπομονή μας ξενάγησε όλες αυτές τις ημέρες, όπως και όλους τους συνταξιδιώτες μας που πάντα με καλή διάθεση συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις.                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου