Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ζωγράφος μόλις 4 ετών στην Αυστραλία

Όταν τελικά το έχεις στο DNA σου......


Σε μια ηλικία που τα περισσότερα παιδιά παίζουν με τα παιχνίδια και τις νερομπογιές τους, η μικρή Aελίτα Aντρέ από τη Μελβούρνη, κόρη των ζωγράφων Mίκαελ Aντρέ και Nίκα Kαλασνίκοβα, έχει ήδη στο ενεργητικό της μία έκθεση στο Brunswick Street Gallery της Μελβούρνης σε ηλικία 2 μόλις χρόνων, μία έκθεση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης σε ηλικία 4 χρόνων, τη φωτογραφία της να φιγουράρει στο εξώφυλλο μεγάλων περιοδικών, και τους κριτικούς τέχνης να πλέκουν εγκώμια για το ταλέντο της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των γονιών της, η μικρή Aελίτα μπουσούλαγε πάνω σε καμβάδες από όταν ήταν μόλις 9 μηνών. Στην αρχή η μητέρα της δεν ήξερε αν θα έπρεπε να λάβει σοβαρά την ''τέχνη'' της κόρης της ή απλά ήταν ένα παιδί που παίζει με τα χρώματα.

Το ταλέντο όμως της μικρής ήταν τόσο εμφανές που η μητέρα της θέλησε να λάβει και μια δεύτερη γνώμη. Προσέγγισε τον διευθυντή της γκαλερί της Brunswick Street, Mαρκ Τζέιμσον, με έργα της Aελίτα, και τα παρουσίασε ως τις δημιουργίες μίας Ρωσίδας ζωγράφου αφηρημένης τέχνης.

Ο διευθυντής έμεινε έκθαμβος με την τέχνη της και δέχτηκε να συμπεριλάβει τα έργα σε μια έκθεση ζωγραφικής, δίχως όμως να γνωρίζει ότι η νεαρή ζωγράφος ήταν η κόρη της Kαλασνίκοβα ούτε ότι ήταν μόλις δύο χρόνων!

Ο κ. Τζέιμσον έμαθε την ηλικία της Aελίτα αφότου ήδη είχε αρχίσει να διαφημίζει την έκθεση και να τυπώνει τις προσκλήσεις. ''Οφείλω να ομολογήσω ότι σοκαρίστηκα στην αρχή αλλά ύστερα από συνομιλίες που είχα με τους συναδέλφους μου, αποφάσισα να συμπεριλάβω τα έργα της όπως ήταν ήδη προσχεδιασμένο'', είπε.

Η κ. Kαλασνίκοβα είπε ότι δεν είχε σκοπό να παραπλανήσει τον διευθυντή της γκαλερί, απλά ήθελε τα έργα της κόρης της να κριθούν αντικειμενικά κι όχι με βάση τη μικρή της ηλικία.

Οι γονείς αρνούνται κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στις δημιουργίες της κόρης τους, υποστηρίζοντας ότι δεν αφήνει κανέναν να αγγίξει τα έργα της, ή να την παροτρύνει να χρησιμοποιήσει κάποιο διαφορετικό χρώμα.

Παρόλα αυτά, παραδέχονται ότι βοήθησαν στην ονομασία των έργων, που αγοράζονται για $4.800 και $10.000 το κομμάτι και είναι ανάρπαστα στην χώρα καταγωγής της, τη Ρωσία αλλά και στο Χονγκ Κονγκ. Οι γονείς της υποστηρίζουν ότι δεν την πιέζουν να ζωγραφίσει και ότι είναι κάτι που διάλεξε από μόνη της κι ότι αυτό που πρέπει να κριθεί είναι η αφηρημένη τέχνη της και όχι η μικρή της ηλικία.

Αλλά η διασημότητα και τα ταξίδια δεν άλλαξαν την αθωότητα και τη φαντασία των έργων της. Ζωγραφίζει με τη ελευθερία και τη ζωντάνια ενός παιδιού, ζωγραφίζει απλά επειδή έτσι νιώθει και μόνο για εκείνη.

Συναισθήματα που λείπουν από τους επαγγελματίες ζωγράφους, καθώς η πίεση για την αναγνώριση του ταλέντου τους, τους οδηγεί σε καλλιτεχνικό αδιέξοδο.


Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου