Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μια απαράδεκτη διεκδίκηση των Σκοπιανών, η Μακεδονία

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Του Βαγγέλη Κογκάκη

«Και όραμα δια της νυκτός τω Παύλω ώφθη, ανήρ Μακεδών τις ήν εστώς και παρακαλών αυτόν και λέγων. Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» Πράξεις 16:9

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή ήταν Ελληνίδα από τη Μακεδονία, η πορφυρόπωλις Λυδία, 51 μ. Χ.

Σε ποια γλώσσα, άραγε, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος να δίδαξε στους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια; Οπωσδήποτε σε εκείνην με την οποία εδίδαξε και τους Αθηναίους στον Άρειο Πάγο λαμβάνοντας αφορμή από το βωμό με την επιγραφή ‘‘Τω Αγνώστω Θεώ’’. Στην ελληνική, κοινή λεγόμενη διάλεκτο της εποχής, την Αττική. Εξ άλλου σε ποια γλώσσα έγραψε τις 14 επιστολές του από τις οποίες 2 απευθύνονται προς Θεσσαλονικείς και μία προς Φιλιππησίους; Στην ελληνική.

Λέγοντας σήμερα μακεδονική γλώσσα εννοούμε μια αρχαία ελληνική διάλεκτο δωρικής υφής, γνήσια και αρχαιοπινή ελληνική γλώσσα (διατηρεί πολλά αρχαϊκά στοιχεία), που τη γνωρίζουμε από το περιορισμένο υλικό που έχει διασωθεί. Η διάλεκτος αυτή, επειδή πρώιμα καθιερώθηκε η Αττική ως επίσημη γλώσσα της Μακεδονίας, (ως κράτους τότε, όπως η Αθήνα, η Θήβα, η Σπάρτη κλπ.) για πολιτικούς λόγους -3ος αιώνας π. Χ.- χρησιμοποιήθηκε κυρίως στον προφορικό λόγο, γι’ αυτό και δεν έχουν σωθεί πρώιμες επιγραφικές μαρτυρίες, ενώ σώζονται 6.000 περίπου μακεδονικές επιγραφές σε αττική διάλεκτο. Μαρτυρίες αρχαίων γραμματικών, σχολιαστών, λεξικογράφων, πείθουν ότι τη μακεδονική διάλεκτο τη θεωρούσαν από τις αρχαιότερες ελληνικές διαλέκτους, χρησιμοποιώντας το υλικό της για να υποστηρίξουν διάφορες ετυμολογικές και άλλες γλωσσικές παρατηρήσεις.

Ως προς τη «μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια βουλγαρική στη δομή της διάλεκτο (κατατάσσεται από τους γλωσσολόγους μαζί με τη βουλγαρική γλώσσα), που άρχισε να εκσερβίζεται με βάση τα ιδιώματα των περιοχών από το 1944, όταν τα Σκόπια απετέλεσαν τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην ενιαία Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Ο τεχνητός εκσερβισμός τής βουλγαρικής διαλέκτου των Σκοπίων και η κατασκευή (από ομάδα γλωσσολόγων) εθνικής δήθεν γλώσσας από τα επιμέρους ιδιώματα, έγινε για πολιτικούς λόγους, για να αποφευχθούν οι διεκδικήσεις των Βουλγάρων που θεωρούσαν τα Σκόπια και τους κατοίκους τους βουλγαρική περιοχή.

Ο σλαβολόγος Andre Vaillant γράφει «το όνομα Bulgari, δηλαδή Βούλγαροι, είναι στην πραγματικότητα η εθνική ονομασία των Σλάβων της Μακεδονίας (αναφέρεται στα Σκόπια), πράγμα που δείχνει πως οι Σλάβοι τής περιοχής αυτής υιοθέτησαν το όνομα Βούλγαροι, που τους έδωσαν οι Σέρβοι». Ο δε Ιταλός γλωσσολόγος Vittore Pisani σημειώνει: «πράγματι ο όρος μακεδονική γλώσσα είναι προϊόν πολιτικής ουσιαστικά προέλευσης».

Η τεχνητά αποψιλωμένη γλώσσα από το υπερισχύον αρχικά βουλγαρικό γλωσσικό υλικό των Σκοπίων, από τους Βουλγάρους μεν αποκλήθηκε «κολισεφσκική Σερβική», ως φτειαχτή γλώσσα τού τότε πρωθυπουργού των Σκοπίων Λ. Κολισέφσκι, στην πράξη όμως είναι μια νεοσλαβική βουλγαροσερβική γλώσσα μιας περιοχής που το 1918 αποτελούσε τη «Νότια Σερβία» ή «τη διοικητική περιφέρεια τού Βαρδάρη ».

Σήμερα ποιος από τους Σκοπιανούς, κατά την ομιλία του, προφέρει έστω και μια λέξη από την γνήσιες ελληνικές διαλέκτους, δηλ. την αρχαιοπινή μακεδονική, την αττική ή να έχει ρίζα, σχέση, ομοιότητα με αυτές; Κανείς!

Το θέμα των Σκοπίων -όχι Μακεδονικό- είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες πάλι ημέρες, λόγω της ονομασίας του κράτους αυτού.

Θυμήθηκα, λοιπόν, ορισμένους επώνυμους οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα αναφερθεί στο θέμα της ονομασίας του νέου κράτους.

Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρός του Γκλικόρωφ -αν γράφω σωστά το όνομα- είχε πει επί λέξει σε μια συνέντευξή του: ‘‘Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου...’’ αυτήκοος μάρτυς τηλεοπτικής εκπομπής.

Το ίδιο ακριβώς είπε και ο Καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων Όρντε Ιβανόφσκυ, συμπληρώνοντας ‘‘... η κατάγωγή μας είναι Σλαβική’’.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είχε κάποτε αναφέρει: ‘‘Η Μακεδονία είναι ελληνική. Είναι η πατρίδα του Φιλίππου, του Μ. Αλεξάνδρου, του Μεθοδίου και του Κυρίλλου. Καταδικάζομε οποιονδήποτε προσπαθεί να πλαστογραφήσει την ιστορία’’.

Σήμερα οι παραχαράκτες και πλαστογράφοι της Ιστορίας, με τη συνηγορία της υπερατλαντικής ‘Δύναμης’, αγνοούν και παραβλέπουν τα ευρήματα των αρχαιολογικών χώρων και υποστηρίζουν ότι το μόρφωμα αυτού του κράτους των Σκοπίων είναι η Μακεδονία και οι κάτοικοί του Μακεδόνες. Είναι όμως γνωστό ότι είναι σλαβικής καταγωγής, το παραδέχονται οι μορφωμένοι και ότι ο πρώτος Σλάβος ήρθε στα Βαλκάνια τον 6-7ον αιώνα μ.Χ., χίλια ολόκληρα χρόνια μετά τη Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΠΡΕΠΕΙ να ντρέπονται οι μεγάλοι της γης, που θυσιάζουν την ιστορική αλήθεια στο βωμό των όποιων πολιτικών, στρατηγικών ή οικονομικών συμφερόντων. Η καρδιά, η ψυχή και το πνεύμα της Μακεδονίας μας δεν είναι στα Σκόπια, αλλά στη σημερινή Ελλάδα. Προκαλούμε και προσκαλούμε όλη την Ακαδημαϊκή, Πολιτική και Ιστορική ηγεσία των Σκοπίων, μαζί και με τους ανιστόρητους υποστηρικτές τους να επισκεφτούν, τις Αιγές, τη Βεργίνα, την Πέλλα, το Δίον τα Στάγειρα για να δουν που είναι και που ήταν η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας, για να συνειδητοποιήσουν το μεγάλο λάθος στο οποίο εσκεμμένα έχουν υποπέσει, πλαστογραφώντας την Ιστορία.

Η ονομασία Μακεδονία είναι Ελληνικότατη (Δωρική) και όχι σλαβική. Ακόμα το «‘Μακεδονίζω’ σημαίνει φρονώ τα των Μακεδόνων» και χρησιμοποιείται από τον Πλούταρχο και άλλους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

‘‘Αιδώς, οι μεγάλοι της γης’’! θα έλεγε η θεά Ήρα ως επιτιμητική φράση απευθυνόμενη σε έναν έκαστον από τον πολιτικό κόσμο της παγκοσμίου κοινότητας. Μην θυσιάζεται την ιστορία, την αλήθεια, το όνομά σας, στο βωμό των όποιων συμφερόντων. Οι γνωρίζοντες -και είναι η πλειοψηφία- θα σας ειρωνεύονται. Σκεφτείτε: Η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, μαζί με τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι όλα Ελλάδα.

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ, μεγάλα ψεύδη διασπείρετε…» σας λέμε παραφράζοντας από τα ‘‘Τείχη’’ τους στίχους του Καβάφη.

«…Και το ιερόν το εν αυτή πλούσιον σφόδρα και εκεί καλύμματα χρυσά και θώρακες και όπλα ά κατέλιπεν εκεί Αλέξανδρος ο του Φιλίππου ο βασιλεύς ο Μακεδών ός εβασίλευσεν πρώτος εν τοις Έλλησι» Μακκαβαίοι 6:2

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και Ελλάδα είναι η Μακεδονία.

_______________________________________________________

Βιβλιογραφία:ΛΕΞΙΚΟ Γ. Μπαμπινιώτη

Ο Βαγγέλης Κογκάκης είναι
δάσκαλος, συνταξιούχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου